Η σημερινή γενιά δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει η έννοια της μεταγραφολογίας. Μπορεί σε κάθε μεταγραφική περίοδο να παρελαύνουν από τα ρεπορτάζ δεκάδες ονόματα παικτών που είναι υποψήφιοι να φορέσουν τη φανέλα της εκάστοτε ομάδας, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και ένα στοιχείο που έχει απλοποιήσει κάπως τα πράγματα: το ίντερνετ.
Διότι αν, πλέον, με το που ακούγεται ένα όνομα, ο μέσος οπαδός μπορεί να τον γκουγκλάρει και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μάθει την αντικειμενική του αξία, τις δυνατότητές του, τα αναλυτικά στοιχεία όλη της καριέρας του κτλ, κάποτε αυτό ήταν προνόμιο μόνο των μάνατζερ και όσων γενικότερα ήταν χωμένοι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Τι σήμαινε αυτό; Ότι κάθε παίκτης που ήταν υποψήφιος να φορέσει μια φανέλα αποθεωνόταν και παρουσιαζόταν σαν σούπερ ντούπερ παικτούρα ανεξαρτήτως αλήθειας. Δεν υπήρχε άλλωστε κανείς να διαψεύσει το οτιδήποτε. Ειδικά αν ο παίκτης ήταν από τη Βραζιλία ή την Αργεντινή, είχαμε πάντα να κάνουμε με παικταρά παγκοσμίου βεληνεκούς.
Το καλοκαίρι του 2000 οι οπαδοί της ΑΕΚ έζησαν στον αστερισμό του Ντάμιαν Μάνσο, του δεκαριού από την Αργεντινή που θα ερχόταν και θα τρέλαινε τον λαό της Ένωσης. Ο τότε τεχνικός της Ένωσης, ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης έβαζε το χέρι του στη φωτιά: αυτός ο παίκτης θα άφηνε εποχή με τα κιτρινόμαυρα.
Εκείνο το καλοκαίρι μάλιστα, ο Παθιακάκης είχε κάνει μια μεγάλη περιοδεία στα πρωταθλήματα της Λατινικής Αμερικής που, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά, συνεχίζονταν μέσα στον Ιούνιο. Ενώ η Ευρώπη ασχολούνταν με το Euro εκείνης της χρονιάς και όλοι οι σκάουτ είχαν τα μάτια τους στραμμένα για ταλέντα στην από εδώ μεριά του πλανήτη, ο προπονητής της ΑΕΚ πήγε στην έτερη μεγάλη ποδοσφαιρική ήπειρο για να βρει λαβράκια. Και με τον Μάνσο, ο προπονητής της ΑΕΚ έπαθε κανονική καψούρα.
Τι κι αν εκείνο το καλοκαίρι ψηνόταν (και τελικά πραγματοποιήθηκε) η επιστροφή του Τσιάρτα στην ΑΕΚ; Για τον τεχνικό της, παίκτης σαν τον Μάνσο έμοιαζε να μην υπάρχει άλλος στη θέση του δεκαριού.
Οι τίτλοι των εφημερίδων που ήθελαν την Ένωση να θέλει και να διεκδικεί τον παίκτη ήταν καθημερινό φαινόμενο και ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αργεντίνος παρουσιαζόταν κάτι σαν τον… Μέσι, περίπου πέντε χρόνια πριν εμφανιστεί ο Μέσι στις ποδοσφαιρικές ζωές μας.
Αστέρι της Νιούελς Ολντ Μπόις, 21 χρονών, γρήγορος, τεχνίτης, με κάθετη πάσα σκέτο φαρμάκι και πόδι διαβήτη: με τέτοιες περιγραφές ο Μάνσο είχε μετουσιωθεί σε ποδοσφαιρική φαντασίωση και χωρίς να τον έχει δει κανείς να αγωνίζεται άπαντες τον θεωρούσαν ως τον τέλειο παρτενέρ του Ντέμη Νικολαΐδη. Τα προβλήματα προέκυψαν όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.
Τα λεφτά που αξίωνε η Νιούελς Ολντ Μπόις για την παραχώρησή του ήταν απαγορευτικά: τα 5 εκατομμύρια δολάρια που ήθελαν οι Αργεντίνοι δεν ήταν απλά ύπερβαση για την ΑΕΚ αλλά μεταγραφή πολύ πάνω από το επίπεδό της. Ο Παθιακάκης προσπάθησε να πείσει την τότε διοίκηση της ομάδας να κάνει την υπέρβαση, όμως κανείς δεν το συζητούσε. Και εδώ που τα λέμε δικαίως: με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να έρθουν πολλοί περισσότεροι παίκτες.
Ο Παθιακάκης αναγκάστηκε να βολευτεί με τον Φερνάντο Νάβας για εκείνη τη θέση παρά το γεγονός ότι επέμενε πως αν η ΑΕΚ αγοράσει την παικτούρα τον Μάνσο, θα κάνει εύκολα απόσβεση των χρημάτων της και με το παραπάνω αφού δεν επρόκειτο να μείνει για πολύ στην Ελλάδα: σίγουρα θα τον αγόραζε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα και θα έμπαιναν λεφτά και με το παραπάνω στα ταμεία της ομάδας.
Λίγο καιρό αργότερα, ο Μάνσο τραυματίστηκε πολύ άσχημα φορώντας τη φανέλα της Νιούελς και ο τραυματισμός αυτός τον πήγε πολύ πίσω. Η τεράστια καριέρα που υποτίθεται πως θα έκανε δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα, την σεζόν 2006-2007, έξι χρόνια μετά το καλοκαίρι που απασχόλησε την επικαιρότητα της ΑΕΚ, ήρθε τελικά στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης.
Ομολογουμένως αποδείχθηκε καλός παίκτης, ειδικά στην Ξάνθη ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή η υπερπαικτούρα που περιέγραφε ο Παθιακάκης. Φυσικά, ο τραυματισμός του τον πήγε, αντικειμενικά, πολύ πίσω.
Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν μάθαμε τις αληθινές δυνατότητές του. Ο Μάνσο θα μείνει πάντα ένα εξέχων μέλος της λίστας με τους μεγάλους (;) παίκτες που δεν ήρθαν στην Ελλάδα. Ακόμα και αν αυτός ήρθε…
Για την ιστορία πάντως, ο 39χρονος πλέον Μάνσο παίζει ακόμα μπάλα κάπου στην Γ’ Εθνική της Αργεντινής…