Ήταν μία από τις unfair ενέργειες, στα όρια του μη αποδεκτού σε ένα εσωτερικό διπλό. Με μια μεγαλοπρεπέστατη κλωτσιά ο παλιός «σήκωσε» στον αέρα τον πιτσιρικά, που λίγο πριν τον είχε «ρεζιλέψει» με δύο απίθανες ντρίμπλες.
«That’s the rules», ήταν σα να λέει τότε ο 34χρονος Τζιαντομένικο Μέστο στον 19χρονο Τάσο Χατζηγιοβάνη, τιμωρώντας το… θράσος του. Ήταν Ιούλιος του 2016, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, στην Ολλανδία, υπό το βλέμμα του Αντρέα Στραματσόνι.
Ο Ιταλός είχε διαγνώσει το ταλέντο του νεαρού και απέδειξε πόσο πολύ τον πίστευε, παίρνοντας τον μαζί του στο Τέχελεν. Μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Μυτιληνιό μεσοεπιθετικό, που είχε ενταχθεί στο φυτώριο του ΠΑΟ τρία χρόνια νωρίτερα.
Ο Χατζηγιοβάνης άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν ήταν ο ηγέτης της ομάδας Νέων στο πρωτάθλημα και το Νοέμβρη του ’16 έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή στην ήττα από τη Σταντάρ Λιέγης στη Λεωφόρο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ένεκα και των πολλών τραυματισμών.
Τη σεζόν 2016-17 έπαιξε 9 φορές στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο με την πρώτη ομάδα, πετυχαίνοντας το παρθενικό γκολ του στο εκτός έδρας 4-0 επί του Κισσαμικού.
Κάπου εκεί όμως, σε αυτό το στάδιο εξέλιξης ενός πιτσιρικά, παραμονεύουν οι παγίδες. Όταν το Δεκέμβρη του 2016 εμφανίστηκε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στην προπόνηση με ξανθό βαμμένο μαλλί, ο νεοπροσληφθείς στον πάγκο Μαρίνος Ουζουνίδης του έστειλε το μήνυμα. Τον άφησε εκτός αποστολής στα δύο επόμενα ματς και τον επανέφερε όταν το τριχωτό της κεφαλής επανήλθε στο… φυσικό χρώμα του.
Ο τσαμπουκάς του νεαρού φάνηκε να «σπάει», η ανέλιξη είχε κολλήσει. Στην περσινή σεζόν ήταν πολλά τα παιχνίδια στα οποία οι οπαδοί του Παναθηναϊκού απορούσαν για ποιον λόγο παίζει. Στα περισσότερα ήταν άτολμος, χωρίς έκρηξη, χωρίς έμπνευση και με φανερή έλλειψη συγκέντρωσης στις μεταβιβάσεις του.
Ήταν επιπλέον αδύναμος στο ένας με έναν – το ανέτοιμο κορμί του αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί των αντίπαλων μπακ. Μολονότι έκανε συνολικά 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις περιορίστηκε σε δύο ασίστ και η επιμονή στο πρόσωπο του έμοιαζε ασύμβατη με τις αγωνιστικές ανάγκες των πρασίνων.
Ναι, έτσι ήταν, αλλά όλα αυτά… last year. Φέτος ο Χατζηγιοβάνης είναι ακριβώς αυτό για το οποίο έσταζε μέλι ο Στραματσόνι (που παρεμπιπτόντως δεν άφησε πίσω του μόνο… συντρίμμια, όπως αποδεικνύεται).
Σημείο αναφοράς για την εντυπωσιακή πορεία του ΠΑΟ, με ηγετική παρουσία σε όλα τα επίπεδα. Καθ’ όλα έτοιμος πνευματικά να επωμιστεί ένα ρόλο που έτσι κι αλλιώς προκύπτει από την… επετηρίδα. Με μόλις 51 συμμετοχές ο 21χρονος άσος είναι από τους πιο έμπειρους Έλληνες ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή στην ομάδα!
Είναι ξεκάθαρα θέμα χαρακτήρα πια, διότι το ταλέντο του υπήρξε ανέκαθεν υπεράνω πάσης υποψίας. Ταχύτατος, με διαρκή κίνηση και ανάληψη πρωτοβουλιών, διεκδικεί χωρίς ανταγωνισμό μάλλον τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη στη φετινή Σούπερ Λιγκ.
Είναι προφανές ότι μέσω και των δυσμενών συνθηκών στο σύλλογο, ο μικρός μεγάλωσε και ωρίμασε απότομα. Σε σύνολο 39 συμμετοχών (ήτοι 1638 αγωνιστικά λεπτά) την προηγούμενη διετία, ο Χατζηγιοβάνης μέτρησε 1 γκολ και 2 ασίστ. Φέτος, σε 11 ματς, έχει ήδη συμμετοχή σε εννέα από τα 21 γκολ του Παναθηναϊκού, σκοράροντας τρία και δημιουργώντας έξι.
Η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση του εκδηλώνεται μέσω και των φαρμακερών εκτελέσεων του στα στημένα, ο τσαμπουκάς του έχει… αποκατασταθεί πλήρως και κάπως έτσι το όνομα του μοιραία φιγουράρει ψηλά στη λίστα των Ευρωπαίων ατζέντηδων.
Κάπου εδώ προβάλλει στην πορεία του το δεύτερο κρίσιμο σταυροδρόμι, προϊόν της φήμης, των επαίνων και της μεγάλης δημοσιότητας. Η παρουσία των Νίκου Νταμπίζα και Γιώργου Δώνη, οι οποίοι έχουν αναλάβει ως προσωπικό στοίχημα την αποφυγή «στραβοτιμονιάς» όλων αυτών των παιδιών -χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά τη φράση «γυάλα»- φαντάζει εχέγγυο καλοκουρδισμένης πυξίδας.
Ένα εύστοχο πέναλτι στο ποδόσφαιρο δεν θεωρείται «μαγκιά», αλλά με τους σφυγμούς στο 150+, σε «εχθρική» έδρα και με το αποτέλεσμα να καθορίζεται από το πόδι σου στις καθυστερήσεις, τότε χρειάζεται μάτι που γυαλίζει για να εκτελέσεις αλά Πανένκα και να ευστοχήσεις.
Πέρσι, ο Παναθηναϊκός θα το είχε πιθανότατα χάσει αυτό το ματς. Φέτος όμως, αυτή η φλόγα που θεριεύει όλο και περισσότερο στην ομάδα – φαινόμενο των αμούστακων «στρατηγών» σφυρηλατεί, κατά πως φαίνεται, ταυτόχρονα και την προσωπικότητά της.
Και αν για το χαρακτήρα μιας ομάδας αποτελεί κριτήριο ο αντίστοιχος των ηγετών της, τότε μάλλον οι κλωτσιές του Μέστο και τα καψώνια του Ουζουνίδη ήταν ένα από αυτά τα πολλά μικρά που πρέπει να της συμβούν για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
That’s the rules…