Τον λένε Βιτάλι. Συνήθως σε πλησίαζε φροντίζοντας να κάνει γνωστές τις προθέσεις του για το προς τα πού θα κινηθεί η συνάντησή σας. Γυμνός από τη μέση και πάνω, με γάντια MMA στα χέρια κι ένα μασελάκι που έγραφε «Killer» και μαρτυρούσε πως όποτε αυτός ο άνθρωπος χαμογελούσε κάτι πολύ κακό ετοιμαζόταν να συμβεί.
Κάτι που ένιωσαν πολύ καλά στο πετσί τους οι οπαδοί αντίπαλων της Σπαρτάκ Μόσχας ομάδων στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν εκείνος αναρριχήθηκε στην κεφαλή ενός γκρουπ σκληροπυρηνικών οπαδών, που μπορεί να υστερούσαν σε αριθμό σε σχέση με άλλους ομοϊδεάτες τους, αλλά συμπεριφέρονταν σαν μια εγκληματική ομάδα, η οποία δεν γνώριζε όρια. Ο Vitaly the Killer σήμερα δηλώνει αποτραβηγμένος από όλα αυτά, συνταξιούχος χούλιγκαν γαρ, και αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό κάποιου. Πλέον οι κακές γλώσσες που κάποτε υποστήριζαν πως είναι ένας στυγνός δολοφόνος, θεωρούν πως προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Πούτιν, μετατρέποντας τους διαβόητους «Gladiators» σε εμπροσθοφυλακή του προέδρου με τον οποίο μοιράζονται κοινές απόψεις για τη θέση της «μαμάς Ρωσίας» στον κόσμο.
Vitaly…. International
Ο πολύς κόσμος πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του Βιτάλι στο EURO 2016. Κατηγορήθηκε πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από μια πρωτοφανή συμμαχία, όπου οι χούλιγκαν ομάδων με αντιπαλότητα στην πατρίδα, έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και ενώθηκαν με έναν και μοναδικό σκοπό. Να αποδείξουν πως είναι οι χειρότεροι του κόσμου προκαλώντας χάος με τις επιθέσεις τους. Περίπου 1.000 επίλεκτοι τέτοιοι τύποι θεωρείται πως ταξίδεψαν το καλοκαίρι του 2016 και στην πιο φημισμένη «παράστασή» τους στη Μασσαλία επιτέθηκαν σε Άγγλους, στέλνοντας –μεταξύ άλλων- δύο εξ αυτών σε κώμα στο νοσοκομείο.
Ο ίδιος ο Βιτάλι αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα υποστήριξε πως εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη Μόσχα με τα τέσσερα παιδιά του. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αποκαλέσει τους Άγγλους οπαδούς «χωριάτες και μεθύστακες που γυρνούν σαν σκ@τ@ με μια σημαία στο χέρι». Στα δικά του τα μάτια, βάσει των δικών του στάνταρντς, Άγγλοι χούλιγκαν δεν υπάρχουν. Στη Γαλλία βρέθηκαν 50.000 Αγγλοσάξονες που προκαλούσαν δίχως τιμή και απλά πήραν από τους συμπατριώτες του αυτό που τους άξιζε, σε ένα remake της μάχης των Θερμοπυλών. Τουλάχιστον όπως το βλέπει εκείνος.
Αίμα, τιμή, Gladiators
Όπως και πολλά άλλα τέτοια γκρουπ, οι «Gladiators» έχουν «ντύσει» το ιδεολόγημά τους δανειζόμενοι στοιχεία από αυτά που συναντά κανείς σε κάθε ακροδεξιό σχηματισμό. Μεγάλη δόση πατριδοκαπηλίας, λίγα λόγια για τη δόξα της «Μητέρας Ρωσίας», ξενοφοβία, ομοφοβία και πάρα μα πάρα πολλή βία. Στις τάξεις τους βρήκαν καταφύγιο πολλοί νέοι ένιωσαν ότι έβρισκαν προστασία κάτω από την «ομπρέλα» της συμμετοχής τους σε μια ομάδα, με άλλα άτομα με τα οποία μοιράζονταν κοινές αντιλήψεις και πεποιθήσεις για την ανώτερη θέση τους στον κόσμο.
Μαζί με τους «Union» και «Shkola» δημιούργησαν ένα συμπαγές μέτωπο εναντίον όλων εκείνων στέκονταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απέναντί τους. Η πρώτη τέτοια επίδειξη δύναμης ήταν το 1999, κατά τη διάρκεια ενός εκτός έδρας αγώνα της Σπαρτάκ με αντίπαλο την Σατούρν Ραμένσκογιε. Όταν οι φιλοξενούμενοι δέχτηκαν γκολ, ξεκίνησαν τα επεισόδια τα οποία ήταν πρωτοφανή για τη Ρωσία και οδήγησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε διακοπή μιας αναμέτρησης.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι μάχες μεταξύ οπαδών της Σπαρτάκ, της ΤΣΣΚΑ ή της Ζενίτ ήταν απλά μια πραγματικότητα…
https://www.youtube.com/watch?v=gXpq3rmF8w0
Μια ζωή μέσα στη βία
Ο 40χρονος σήμερα Βιτάλι μπήκε στους «Gladiators» το 1998 κι έλαβε μέρος σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις κερδίζοντας τη φήμη του μέσα από αυτές τις φονικές συμπλοκές. Εκεί πήρε τα «παράσημά» του και το παρατσούκλι «δολοφόνος» που τον ακολουθεί. Η παρθενική του συμμετοχή καταγράφεται στα επεισόδια του Σοκολνίκι στα τέλη του περασμένου αιώνα. Μετά ήταν το Κιτάι, το Μίρα, η Αγία Πετρούπολη, η Βόλσκαγια, το Μποσέλνικοφ. Ο κατάλογος των πόλεων, των γειτονιών ή των περιοχών που βάφτηκαν στο αίμα από τη δράση του μοιάζει ατελείωτος.
Στο μυαλό όλων, όμως, η σημαδιακή χρονιά ήταν το 2007, όταν ο ίδιος ο Βιτάλι προσωπικά τέθηκε επικεφαλής της ομάδας του κόντρα σ’ εκείνη της Ζενίτ στους δρόμους της πόλης.
Την τελευταία δεκαετία οι Ρώσοι χούλιγκαν προτιμούν τα δάση. Αποφεύγουν τις πόλεις καθώς φαίνεται πως μετά το τελευταίο EURO άλλαξε και η στάση του Πούτιν απέναντί τους. Τουλάχιστον φανερά η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με αυτούς και πράκτορες της μυστικής αστυνομίας θεωρείται πως έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις τους, επιδιώκοντας τον αφανισμό τους.
Ίσως γι’ αυτό άνθρωποι σαν τον Βιτάλι, τον «δολοφόνο», δηλώνουν σήμερα «συνταξιούχοι» και λογίζονται ως απόμαχοι του χουλιγκανισμού. Για κάποιους όλο αυτό το διήγημα απλά τους επιτρέπει να κινούν τα νήματα των μικρών στρατών τους μακριά από τα ανεπιθύμητα φώτα της δημοσιότητας και τους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει.