Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα

Πρώτος σε ασίστ φέτος στο top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με 124 λεπτά συμμετοχής! Μέσι, Ρονάλντο και... Χολέμπας βλέπουν την πλάτη του

«Στείλε μου τον μικρό, θέλω να του μιλήσω», είπε ο Πεπ Γκουαρδιόλα στον προπονητή της u23, Σάιμον Ντέιβις, καθώς τα μαντάτα από τα γραφεία κορυφαίων μάνατζερ είχαν πάρει ανησυχητική τροπή για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο πιτσιρικάς – φαινόμενο που είχε προβιβαστεί από την u18 στην β’ ομάδα καταφέρνοντας να διαπρέψει κι εκεί, είχε μπει στο μάτι όλου του καλού του κόσμου. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Τότεναμ ήταν στο κατόπι του – χρειαζόταν κάποιο δέλεαρ για να παραμείνει στο Μάντσεστερ.

Λίγο καιρό πριν είχε οδηγήσει την Εθνική u17 της Αγγλίας στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ήττα στα πέναλτι από την Ισπανία), με πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ σε έξι ματς! «Προπόνηση με τους μεγάλους της Σίτι» και εβδομαδιαίο μισθό 30.000 λίρες», του έταξε ο Πεπ. Εισπράττοντας ωστόσο ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι»!

Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα

«Θέλω χρόνο συμμετοχής από τώρα, τον δικαιούμαι», απάντησε ο Τζέιντον Σάντσο και αρνήθηκε να ακολουθήσει την αποστολή στις ΗΠΑ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Κατά την προσφιλή συνήθεια της, η Ντόρτμουντ του είχε υποσχεθεί ήδη χρόνο συμμετοχής στην Μπουντεσλίγκα. Ο Σάντσο απείχε από τις προπονήσεις, πιέζοντας για τη μεταγραφή του και κάπως έτσι η Σίτι έχασε μέσα από τα χέρια της το κορυφαίο ταλέντο του αγγλικού ποδοσφαίρου τον 21ο αιώνα.

Μια στιγμή όμως. Μόνο του αγγλικού; Εξτρέμ με τα προσόντα του νέου «Ουσμάν Ντεμπελέ», όπως επονομάστηκε καθ’ οδόν για το Ντόρτμουντ, είναι αδύνατο να βρεθεί στη δική του ηλικία. Δεδομένου και ότι ο αυθεντικός… Ντεμπελέ είναι κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος του…

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Ταχύς, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, χαμηλό κέντρο βάρους και καλό πόδι το αριστερό, μάλλον φέρνει περισσότερο στον… Λίονελ Μέσι, παρά στον Γάλλο συμπαίκτη του. Ιεροσυλία είπατε; Ο χρόνος θα δείξει. Τη δεδομένη στιγμή πάντως «λέει» ότι ο 18χρονος αριστερός εξτρέμ είναι πρώτος στις ασίστ από όλους τους παίκτες και των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Σε μόλις 124 λεπτά συμμετοχής!

Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα

Το Σάββατο μπήκε αλλαγή στο 68’ με το σκορ στο 2-1 υπέρ της Λεβερκούζεν. Μέσα σε 25 λεπτά έδωσε δύο ασίστ και το 2-1 έγινε 2-4, με την Μπορούσια να ανεβαίνει στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα. Στα έξι ματς που έχει αγωνιστεί, το ταβάνι του σε χρόνο συμμετοχής είναι 32 λεπτά. Με αυτόν στο γήπεδο η ομάδα του έχει τέρματα 10-0!

Ο αριθμός των 5 ασίστ σημαίνει ότι δίνει μία για κάθε 25 λεπτά που βρίσκεται στο γήπεδο και ότι χάρη σε αυτές αφήνει για την ώρα πίσω του τους Μέσι, Ρονάλντο, Παγέτ, Χολέμπας (!) και Μεντί, που έχουν από 4.

Οι Βεστφαλοί έχουν τηρήσει κατά γράμμα την υπόσχεση τους. Άλλωστε φημίζονται για την τακτική τους να ρίχνουν πρόωρα στα βαθιά τα ταλέντα που προσελκύουν. Για αυτό και έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς της Ευρώπης για new kids on the block.

O Ντεμπελέ είχε αποκτηθεί αντί 12 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο πουλήθηκε με δεκαπλάσιο (και βάλε) τίμημα. Για τη μεταγραφή του Σάντσο η Μάντσεστερ Σίτι θα εισπράξει με μορφή μπόνους 10 εκατ. ευρώ. Αμελητέο ασφαλώς ποσό, καθότι ο μικρός δεν θα κόστιζε σήμερα κάτω από 40.

Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα

Πέρσι, έπαιξε για λίγο παρέα με τον Αργύρη Καμπετσή στην u23, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν στην αποστολή της ανδρικής ομάδας. Σε 12 συμμετοχές είχε τέσσερις ασίστ και 1 γκολ, κάνοντας ντεμπούτο σε ηλικία 17 ετών και εφτά μηνών.

Ως πρότυπό του έχει τον 20χρονο συμπαίκτη του Κρίστιαν Πούλισιτς, γιατί «σε τόσο μικρή ηλικία έχει πετύχει τόσα σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο».

Αν κρίνουμε πάντως από την εξέλιξη του, τότε σύντομα ο Αμερικανός ενδέχεται να έχει… πρότυπο τον Άγγλο. Στα 16 του έκανε πλάκα στην u18 της Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας 12 γκολ και 4 ασίστ στα 14 ματς που αγωνίστηκε!

Σαν αμερικανάκι του μπάσκετ που πήγε κατευθείαν από το Γυμνάσιο στο NBA, προσπέρασε εν ριπή οφθαλμού την u23, δεχόμενος την κλήση του Γκουαρδιόλα για την ενσωμάτωσή του στην πρώτη ομάδα.

«Κάναμε τα πάντα για να τον κρατήσουμε, πιστεύαμε πάρα πολύ στο ταλέντο του. Στην αρχή είχαμε δώσει τα χέρια, μετά μπήκαν στη μέση οι μάνατζερ. Του κάναμε μια πολύ καλή οικονομικά πρόταση. Εκτίμησε όμως ότι στην Ντόρτμουντ θα έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και σε αυτό το επίπεδο δεν μπορούσαμε να πλειοδοτήσουμε», έλεγε μετά το σνομπάρισμα ο Καταλανός τεχνικός.

Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα

Και πράγματι η Σίτι, είχε δεδομένο χάντικαπ σε ότι αφορά τις ευκαιρίες. «Μου έδειξαν την πίστη τους, δίνοντας μου σε τόσο μικρή ηλικία τη φανέλα με το Νο. 7», έλεγε λίγες μέρες αργότερα ο Σάντσο.

Ο αθλητικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, Μίκαελ Ζορκ, θριαμβολογούσε για την απόκτηση ενός «από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη». O Όουεν Χάργκριβς, τηλεσχολιαστής σήμερα στο BT Sport, πιθανολογεί ότι «μπορεί να γίνει ο κορυφαίος Άγγλος». Περιγράφοντας τον ως έναν παίκτη με «εξαιρετική σωματοδομή, τεχνικά εξελίξιμο, που μπορεί να παίξει δεξιά, αριστερά, αλλά και ως δεκάρι».

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο προσόν του Σάντσο. Δεν πρόκειται για ένα τυποποιημένο αριστερό εξτρέμ με μοναδικά όπλα την έκρηξη και τη δεδομένη ικανότητα στο ένας με έναν. Το δεξί δεν το έχει μόνο για να ισορροπεί, ενώ σε συνδυασμό με την οξυδέρκεια και την ταχύτητα σκέψης του, μπορεί να ανταποκριθεί και στο ρόλο του πλέι-μέικερ από τον άξονα.

Τα νούμερα του στις τελικές πάσες -όπου κι αν έπαιξε- μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση εκκολαπτόμενου σταρ.

Wanna be Ροναλντίνιο: Το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης που σνόμπαρε τον Γκουαρδιόλα

Καταγόμενος από το Τρινιντάντ και Τοπάγκο, μεγάλωσε στο Λονδίνο και σε ηλικία 7 ετών εγγράφηκε στην Ακαδημία της Γουότφορντ. Την άνοιξη του 2015 μετακόμισε στο Μάντσεστερ και έκανε παράλληλα το ντεμπούτο του με την u16 της Εθνικής Αγγλίας.

Ο Πούλισιτς μπορεί να είναι το πρότυπο της διπλανής πόρτας, τα βίντεο του παίκτη όμως που «καταβροχθίζει» στο Youtube, προσπαθώντας να «αποστηθίσει» κάποιες από τις κινήσεις του, είναι αυτά του Ροναλντίνιο.

Ιεροσυλία είπατε; Το σίγουρο είναι ότι ούτε ο Μέσι, ούτε ο Ροναλτίνιο είχαν σνομπάρει κοτζάμ Πεπ Γκουαρδιόλα στα 17 τους…