Το ιταλικό ποδόσφαιρο στα χέρια της Μαφίας

Ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων, από τα πολλά που συνθέτουν την… καθημερινότητα στη γειτονική χώρα.

Το βράδυ της Κυριακής 18 Απριλίου 2004 οι Ιταλοί (όσοι δεν τα ξέρουν ήδη) πληροφορούνται τα αποτελέσματα των αγώνων των πρωταθλημάτων της χώρας. Η φωνή του εκφωνητή ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων «Κιέβο-Ρετζίνα 0-0, Άσκολι-Πιατσέντζα 0-0…, Λουμεζάνε-Σάσαρι 0-0, Ταραντο-Καταντζάρο 0-1, Κροτόνε-Φερμάνα 0-3…». Ο τότε ποδοσφαιριστής της Σιένα, Ρομπέρτο Ντ’ Αβέρσα, κάθεται μπροστά στην τηλεόρασή του με ένα πλατύ χαμόγελο, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του είχε γνωρίσει εντός έδρας ήττα με 2-1 από τη Μίλαν.

Ξέρει πως αυτά τα αποτελέσματα μόλις τον έκαναν πλουσιότερο κατά μερικές χιλιάδες ευρώ. Όπως και τον συμπαίκτη του, Νικόλα Βέντολα, και τον τερματοφύλακα Τζενάρο Ρόσι, με τους οποίους είχε μιλήσει δυο μέρες νωρίτερα στο τηλέφωνο, με τον ίδιο να… προβλέπει ακριβώς τι θα συμβεί σε αυτά τα πέντε γήπεδα. Οι τρεις τους δεν είναι οι μόνοι χαρούμενοι της υπόθεσης. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά των ανδρών της ειδικής μονάδας καταπολέμησης της Μαφίας που με τη γνωστή μέθοδο της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών έχουν καταγράψει όλα όσα ειπώθηκαν μεταξύ 20:50 και 23:58 και φανερώνουν ένα πράγμα. Η εγκληματική οργάνωση που λυμαίνεται την Ιταλία για ακόμη μία φορά είχε απλώσει τα δίχτυα της στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Μια ιστορία σκανδάλων

Τα σκάνδαλα δεν ήταν ποτέ άγνωστη λέξη για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Με τη συμμετοχή και τη βοήθεια της Μαφίας ή άλλων αντίστοιχων οργανώσεων, όπως η Κόζα Νόστρα ή η Ντραγκέντα (ανάλογα με την περιοχή της χώρας), από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 κιόλας, κάθε μερικά χρόνια κάποια ύποπτη υπόθεση ταρακουνούσε το οικοδόμημα του calcio. Το ’79 ήταν ο Πάολο Ρόσι, Λάτσιο και Μίλαν στις αρχές του ’80 υποβιβάστηκαν, λίγα χρόνια αργότερα πάνω από 40 ποδοσφαιριστές τιμωρούνται για τη συμμετοχή τους σε στημένα παιχνίδια. Ακολουθούν η Νάπολι του Μαραντόνα και η κόντρα της με την Γιουβέντους, με φόντο τα λεφτά που έχασαν και κέρδισαν οι μαφιόζοι, στα χέρια των οποίων οι ομάδες και τα σκορ έμοιαζαν απολύτως χειραγωγημένα.

Μέχρι να φτάσουμε στο Calciopoli, οι πτυχές του οποίου δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, σύμφωνα με πολλούς μελετητές της υπόθεσης, η Μαφία είχε βάλει την ουρά της σε κάθε βρωμιά που σχετιζόταν με το σπορ στη χώρα. Και πώς θα μπορούσε να μην απλώσει τα δίχτυα της άλλωστε σε ένα προϊόν που υπολογίζεται πως συνεισφέρει περίπου το 3% του ΑΕΠ, το οποίο για μια οικονομία με το μέγεθος της ιταλικής μεταφράζεται σε μερικές δεκάδες δις ευρώ…

«Ντου» και αποκαλύψεις

Τις επόμενες μέρες άντρες της DIA, της ειδικής μονάδας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, εισβάλλουν στα γραφεία πολλών ομάδων των επαγγελματικών κατηγοριών. Κρατούν στα χέρια του εισαγγελικά εντάλματα που τους δίνουν πρόσβαση στους σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, στα κινητά τηλέφωνα και κάθε συρτάρι ή ντουλάπι των φερόμενων ως εμπλεκομένων. 12 σύλλογοι και συγκεκριμένα Σιένα, Κιέβο, Ρετζίνα, Λέτσε, Καταντζάρο, Κροτόνε, Φερμάνα, Λουμετσάνε, Σάσαρι, και Ταραντο μπαίνουν στο μικροσκόπιο και τα αρχεία τους γίνονται φύλλο και φτερό.

Όπως αποκαλύπτεται, πρόκειται για ένα μέρος μόνο ενός οργανωμένου σχεδίου προκαθορισμένων αποτελεσμάτων από το οποίο οι ποδοσφαιριστές και η Μαφία αποκομίζουν κέρδη, την ίδια ώρα που οι απλοί… τζογαδόροι χάνουν τα λεφτά τους.

Η κατάληξη

Στο διάστημα που ακολουθεί οι προσδοκίες για οριστική κάθαρση θα αποδειχτούν ανεδαφικές. Μετά την αρχική αντίδραση, που ήταν να αρνηθούν κάθε συμμετοχή, οι άνθρωποι της Σιένα φτάνουν σε έναν «έντιμο» συμβιβασμό με τις Αρχές. Δίνουν επιπλέον στοιχεία και τελικά από την ομάδα αφαιρούνται απλά 4 βαθμοί.

Οι ποινές που τους επιβάλλονται είναι «χάδι» συγκριτικά με τον τριετή αποκλεισμό του Μαράσκο της Μόντενα ή τον μονοετή του τερματοφύλακα Ρόσι. Για την Ιταλία και το ποδόσφαιρό της τέτοιες «αμαρτίες» είναι πολύ συνηθισμένες για να περιμένει κανείς τεράστιες αλλαγές. Άλλωστε πριν τελεσιδικήσουν καλά-καλά αυτές οι υποθέσεις, με τον ίδιο τρόπο, μέσα από «κοριούς» δηλαδή, η Serie A θα βρεθεί μπλεγμένη στη δίνη του Calciopoli, στο οποίο εμπλέκονται πολύ μεγαλύτερα ψάρια, γεγονός που δίνει στις Αρχές την ευκαιρία να διαφημίσουν καλύτερα τα αποτελέσματα του πολέμου τους κατά της διαφθοράς, την ίδια ώρα που το οργανωμένο έγκλημα πίσω από τα πρωτοσέλιδα και τις βαρύγδουπες αποφάσεις δικαστηρίων, έβρισκε άλλους τρόπους για να συνεχίσει να διαφεντεύει το ποδόσφαιρο.