Ο σούπερ σταρ που χάθηκε για 400 χιλιάρικα από τον Παναθηναϊκό
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο σούπερ σταρ που χάθηκε για 400 χιλιάρικα από τον Παναθηναϊκό

Ένα ποσό που φαντάζει αστείο όταν αναλογίζεται κανείς πόσα έχει πετύχει στην καριέρα του εκείνο το παιδί που έφτασε στο σημείο να θεωρείται ένας από τους πληρέστερους επιθετικούς στον κόσμο.

Ακριβώς δέκα χρόνια πριν ο οργανισμός που λέγεται Παναθηναϊκός έκανε μία από τις μεγαλύτερες γκάφες που έχουν καταγραφεί ποτέ στο θέμα «scouting» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με ένα ποσό που πλέον έχει επιβεβαιωθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους της υπόθεσης ότι δεν ξεπερνούσε τις 400-500 χιλιάδες ευρώ, θα μπορούσε να είχε κάνει δικό του ένα από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους φορ της τελευταίας δεκαετίας. Τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Εκείνο το «παιδί» που δεν το ήθελε κανένας

Το 2006 ο Λεβαντόφσκι είναι μόλις 18 ετών και όπως συμβαίνει με πολλά παιδιά που ονειρεύονται καριέρα στο ποδόσφαιρο, βιώνει την απόρριψη. Μετά από μια διετία στις Ακαδημίες της Λέγκια Βαρσοβίας, οι άνθρωποι της ομάδας κρίνουν ότι το ταλέντο του δεν είναι επαρκές για να του εξασφαλίσει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Πολωνός απογοητεύεται μεν, αλλά δεν μπορεί εύκολα να πει «αντίο» στον αθλητισμό. Είχε κολλήσει το «μικρόβιο» από τον πατέρα του τον οποίο είχε χάσει στα 7 του. Ήταν πρωταθλητής στο τζούντο και ποδοσφαιριστής, επίσης. Η μητέρα του και η αδελφή του βολεϊμπολίστριες. Τα σπορ έτρεχαν στο dna της οικογένειας, αλλά ίσως εκείνο το παιδί είχε επιλέξει λάθος άθλημα.

Ο σούπερ σταρ που χάθηκε για 400 χιλιάρικα από τον Παναθηναϊκό

Αυτή η σκέψη πέρασε από το μυαλό του νεαρού Ρόμπερτ, που σκέφτηκε μέχρι και να βάλει οριστικό τέλος στη σχέση του με την μπάλα. Ευτυχώς -για τον ίδιο και την… μπάλα- δεν το έκανε. Αντίθετα, συμβιβάστηκε παίζοντας για λογαριασμό της άσημης Προυσκόφ. Μπορεί να μην συγκρινόταν με την κορυφαία ομάδα της χώρας, την Λέγκια που τον είχε απορρίψει, αλλά τουλάχιστον του έδωσε το «παράθυρο ευκαιρίας» που ζητούσε στον χώρο.

«Χρυσή» διετία και μεταγραφή!

Τα επόμενα δύο χρόνια τα γήπεδα των μικρών κατηγοριών αναστενάζουν κάτω από τα εξάταπά του. Την πρώτη σεζόν βοηθά την ομάδα να ανέβει από την Γ’ στη Β’, ενώ με 15 γκολ αναδεικνύεται σε πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη χρονιά, με τον Πολωνό να ανεβάζει το προσωπικό ρεκόρ σκοραρίσματος στα 21 τέρματα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στη διοργάνωση.

Πλέον γίνεται φανερό ότι είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Πόσο μεγάλα; Κανείς δεν μπορούσε τότε να πει με σιγουριά, αλλά σίγουρα μεγαλύτερα από όσα μπορούσαν να του προσφέρουν τα… αλώνια των υποδεέστερων κατηγόριων. Το καλοκαίρι του 2008, δεν είναι καν 20 ετών και το όνομά του δεν «παίζει» στα ρεπορτάζ Μέσων του εξωτερικού. Παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό και λίγοι εκτός Πολωνίας γνωρίζουν την ύπαρξή του. Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Ένας προπονητής με την τύχη να λατρεύεται στην πατρίδα του, αλλά και στην Ελλάδα, όπου έχει συνδέσει το όνομά του με τον Παναθηναϊκό. Τότε είναι που προτείνει τον «Λέβα» στο τριφύλλι.

Ο σούπερ σταρ που χάθηκε για 400 χιλιάρικα από τον Παναθηναϊκό

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Θέμα ωρών και μερικών χιλιάδων ευρώ

Ο Γκμοχ ενημερώνει τη διοίκηση των πρασίνων, που ψάχνει για επιθετικό. Η Προυσκόφ είναι βέβαιο πως θα πουλήσει και ως πιθανότερος προορισμός μοιάζει η Λέγκια Βαρσοβίας. Η ομάδα που τον είχε μέσα στα… πόδια της, αλλά δεν τον πίστεψε. Οι άνθρωποι της ομάδας της πρωτεύουσας διαπράττουν για δεύτερη φορά το ίδιο «έγκλημα». «Δεν χρειαζόμαστε αυτό το παιδί» είχε πει ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου που μερικές μέρες αργότερα απέκτησε ένα φορ από την Τενερίφη, που σήμερα ελάχιστοι θυμούνται.

Ο «Λέβα» είναι ξανά διαθέσιμος σε μια περίοδο που κυοφορούνται μεγάλες διοικητικές αλλαγές στον Παναθηναϊκό καθώς πλησιάζει η πολυμετοχικότητα. Το δίδυμο Ρότσα-Βαζέχα συνηγορεί στο να γίνει η κίνηση, όμως ο Παναθηναϊκός κωλυσιεργεί. Χάνεται πολύτιμος χρόνος, ενώ οι πράσινοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα ζεστοί. Τελικά, ο Λεβαντόφσκι έναντι μόλις 400 χιλιάδων ευρώ θα καταλήξει στην Λεχ Πόζναν. Το… πουλάκι είχε πετάξει.

Το δεύτερο λάθος

Ουσιαστικά μήνες μετά, ο Λεβαντόφσκι θα επανέλθει στο προσκήνιο. Η μετάβαση στο νέο μοντέλο διοίκησης έχει ολοκληρωθεί και το μπάτζετ εκτοξεύεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ρότσα και Βαζέχα ρίχνουν ξανά στο «τραπέζι» το όνομά του. Ακολουθεί ένας νέος γύρος επαφών και ταξιδιών, σε μια προσπάθεια να φορέσει το τριφύλλι αυτός ο σπουδαίος φορ. Ο Γκμοχ επιμένει (σε συνέντευξή του έχει υποστηρίξει πως ο Παναθηναϊκός έχασε για ώρες αρχικά τον παίκτη), επίσης και τελικά οι πράσινοι κάνουν κρούση στην Λεχ Πόχναν. Πλέον η πολωνική ομάδα ζητά περίπου τα δεκαπλάσια από τα χρήματα που είχε δώσε για να τον πάρει. Σχεδόν 5.000.000 ευρώ!

Ο σούπερ σταρ που χάθηκε για 400 χιλιάρικα από τον Παναθηναϊκό

Ακόμη κι εκείνο το ποσό πάντως είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Παναθηναϊκού, ο οποίος μπορεί να πάρει παίκτη από όποιο… ράφι θέλει. Και τελικά αυτό θα προτιμήσει. Ο ταλαντούχος, μα άγνωστος Λεβαντόφσκι δεν μπορεί να κάνει το «γκελ» που ήθελε η διοίκηση στον κόσμο. Αντί αυτού θα προτιμηθεί ο πολύ πιο… γκλαμουράτος και δημοφιλής Τζιμπρίλ Σισέ. Ένας παίκτης που είναι αλήθεια πως αγαπήθηκε όσο λίγοι και πρόφερε πάρα πολλά στην ομάδα. Ακόμη και με την αποχώρησή του, επιστρέφοντας χρήματα στο ταμείο του συλλόγου, σε μία από τις δύσκολες συγκυρίες που βρήκαν μπροστά τους οι πράσινοι.

Την ίδια ώρα η Ντόρτμουντ αποκτούσε τον Λεβαντόφσκι έναντι 4,5 εκατ.€. Ένα ποσό που φαντάζει αστείο σήμερα όταν αναλογίζεται κανείς πόσα έχει πετύχει στην καριέρα του εκείνο το παιδί που από την απόρριψη έφτασε στο σημείο να θεωρείται ένας από τους πληρέστερους επιθετικούς στον κόσμο.