10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές «ανάγκασαν» τον αθλητικό Τύπο να προχωρήσει σε λεκτικές υπερβολές όπως εκείνες με τις οποίες υποδέχτηκαν τα ελληνικά media τον Λουίς Ντιόγκο. Και ελάχιστοι επίσης έκαναν την διαδρομή «υποψήφιος μεταγραφικός στόχος της Τσέλσι με 25 εκατομμύρια» σε «παίκτης που αγωνίζεται στην… Ταϊλάνδη» πιο γρήγορα από τον Βραζιλιάνο που έφτασε στην Ελλάδα ως «κάτι μεταξύ Ροναλντίνιο, Ζιοβάνι και Ρονάλντο» και αποχώρησε ως ένα «παλτό» που κόστισε 10 εκατ.€!

Με τα λεφτά του Καστίγιο

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2007 ο Σωκράτης Κόκκαλης μόλις έχει κλείσει ένα από τα πολλά επιτυχημένα deal της ζωής του, είτε ως επιχειρηματίας είτε ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Έχει συναινέσει στην πώληση του Νέρι Καστίγιο στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, βάζοντας 15 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, χρήματα τα οποία μάλιστα δόθηκαν σχεδόν «ντούκου» από τους Ουκρανούς που αποδείχτηκαν πολύ γαλαντόμοι στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, κάτι οι σπουδαίες εμφανίσεις του ποδοσφαιριστή εκείνη την περίοδο με την εθνική ομάδα του Μεξικού στο Κόπα Αμερικά, κάτι η ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει ο Καστίγιο με τον κόσμο, αυτή η μετακίνηση είχε φέρει μουρμούρες και δυσαρέσκεια στους απαιτητικούς οπαδούς, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά έναν αντικαταστάτη με αντίστοιχα latin χαρακτηριστικά, ικανά να ξεσηκώσουν το «Καραϊσκάκης». Από τον Γενάρη κιόλας έχει εντοπιστεί ένας πιτσιρικάς που κάνει «παππάδες» στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας με τη φανέλα της Πορτουγκέσα και οι… προξενήτρες αρχίζουν να προλειαίνουν το έδαφος του πιθανού γάμου.

10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα

Βραζιλιάνικο σίριαλ

Το μυστικό για κάθε επιτυχημένο γάμο πάντως, ως γνωστόν είναι η πεθερά. Και η περίπτωση του 20χρονου -τότε- Ντιόγκο δεν είναι διαφορετική, ειδικά από τη στιγμή που η μητέρα του, έχοντας χάσει τον άνδρα της, λειτουργεί ως μάνα, πατέρας αλλά και μάνατζερ του νεαρού. Κι ενώ στα ελληνικά ΜΜΕ παίζουν ρεπορτάζ για μνηστήρες από Αγγλία και Ισπανία για τον νεαρό, η Κλαούντια Μπαζιλίνα, έρχεται στη χώρα χωρίς να το μάθει κανείς και συναντιέται με μέλη της οικογένειας Κόκκαλη και του Ολυμπιακού!

Η ξενάγηση περιλαμβάνει τα πάντα. «Εδώ θα παίζει, εδώ θα προπονείται, εδώ θα κοιμάται, εδώ θα τρώει»! Όλα στα μάτια της μοιάζουν τέλεια και όταν θα μπει ξανά στο αεροπλάνο της επιστροφής, εκτός από τα μπαγκάζια της κι ενδεχομένως κανένα τουριστικό σουβενίρ από την Πλάκα, έχει και την τελεσίδικη απόφασή της. Ο γιος της θα παίξει για τους ερυθρόλευκους, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, «σκάει» δέκα εκατομμύρια στην Πορτουγκέσα, ένα ποσό που ζαλίζει τους πάντες, εκτός από τον ίδιο.

10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Σίφουνας

Παρά το γεγονός ότι ο Ντιόγκο δεν είχε προηγουμένως την παραμικρή επαφή με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ή το νεαρό της ηλικίας του, δένει με το «καλημέρα» με την ομάδα καταφέρνοντας να διακριθεί κυρίως στα μεγάλα ματς. Βρίσκει δίχτυα στα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ ακόμη πιο αποτελεσματικός αποδεικνύεται στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Europa League. Σκοράρει 5 φορές σε 8 ματς, με αποκορύφωμα το προσωπικό του σόου σε εκείνο το επικό και εξωπραγματικό (με βάση την εικόνα του ματς) 5-1 επί της Μπενφίκα στον Πειραιά.

Σε εκείνο το ματς ο Ντιόγκο μετατρέπεται σε εφιάλτη για τον Νταβίντ Λουίς. Και μπορεί σήμερα να ξέρουμε ότι ο αφάνας έπαιξε ακολούθως σε Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν και Αρσεναλ με το status βασικού μέλους της Σελεσάο αλλά μετά από εκείνο το παιχνίδι κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί του. Αντίθετα, για τα… πόδια του γιου της Κλαούντια οι «μπλε» φέρονταν διατεθειμένοι να σκάσουν πάνω από 20 «χαρτιά».

10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα

Αλλά…. εμείς (οι δημοσιογράφοι) γράφαμε ότι το «παιδί-θαύμα» του «θρύλου» δεν πωλείται ούτε με 30, ενώ όποιος τον ήθελε θα έπρεπε να δώσει 40(!), όσα φερόταν να είναι η ρήτρα του…

10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα

Πόσο άλλαξες…

Η επόμενη χρονιά θα βρει τον Ολυμπιακό σε μια παράξενη φάση. Ο Βαλβέρδε αποτελεί παρελθόν και ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα, σε μια σεζόν που οι ερυθρόλευκοι αλλάζουν τρεις προπονητές (Κετσπάγια, Μπάντοβιτς, Ζίκο). Την ίδια περίοδο ο Ντιόγκο βγάζει τα πρώτα προβλήματα. Κάποιοι τραυματισμοί τον αφήνουν πίσω, ενώ την ίδια ώρα -με τη βοήθεια μελών της βραζιλιάνικης παροικίας στη χώρα- μαθαίνει ότι η ομορφιές στην Ελλάδα δεν εξαντλούνταν στα μέρη στα οποία ξεναγήθηκε η μητέρα του όταν υπέγραψε. Η νύχτα κερδίζει τον νεαρό ποδοσφαιριστή για τον οποίο «βουίζει» το παρασκήνιο.

Ο «νέος Ζιοβάνι», όπως τον αποκαλούσε ο κόσμος στην αρχή της εν Ελλάδι καριέρας του, τον βλέπει όσο περνά ο καιρός να… στρουμπουλεύει και να θυμίζει ελάχιστα τον παίκτη που θαυμάστηκε την προηγούμενη χρονιά. Είναι φανερό πως τις καλύτερες επιδόσεις και τα προσωπικά ρεκόρ ο Βραζιλιάνος τα κάνει σε… πίστες παρά στο γήπεδο, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο. Οι φήμες για την εξωγηπεδική ζωή του οργιάζουν, την ίδια ώρα που εκείνος κάνει ακριβώς το αντίθετο στους αγωνιστικούς χώρους. Και σαν να μην έφταναν τα νυχτοπερπατήματα, οι τραυματισμοί, τα επιπλέον κιλά και η μέτριες εμφανίσεις, ήρθαν και τα κρούσματα απειθαρχίας, όπως ο καυγάς του με τον νεαρό Γιάννη Παπαδόπουλο στην προπόνηση. Αποκορύφωμα της… τραγωδίας, η κόκκινη κάρτα στα προκριματικά του Europa League με την Μακάμπι. Μόλις 1,5 χρόνο μετά την άφιξή του, ο Ντιόγκο δεν είναι πια λύση, αλλά τεράστιο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό.

10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα

Δανεικός κι αγύριστος

Ούτε καν η επιστροφή του στην πατρίδα του δεν δείχνει ικανή να αναστρέψει την πορεία της καριέρας του προς τα… σκουπίδια. Φτάνει στο σημείο να περάσει σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να καταφέρει να ξαναβρεί το δρόμο προς τα δίχτυα και το ξέσπασμά του σε κλάματα όταν το κατάφερε σε παιχνίδι της Σάντος με την Σεαρα είναι μία από τις πλέον ενδεικτικές της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν πια.

Στις 2 Ιανουαρίου 2012 ο Ντιόγκο θα επιστρέψει στο λιμάνι. Έχοντας φτάσει στα 24, κάποιοι ελπίζουν ακόμη πως μπορεί να ανακτήσει ένα μέρος έστω της προηγούμενης ικανότητάς του. Τελικά, θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού για μερικά ματς, θα βάλει ένα γκολ κόντρα στον Πανιώνιο, θα πλακωθεί στην προπόνηση με τον Πάντελιτς και θα συνεχίσει να αποτελεί «βαρίδι» για την ομάδα μέχρι την οριστική αποχώρηση και ταυτόχρονα αποκαθήλωση στη συνείδηση του κόσμου.

10 εκατομμύρια για τον «Μεσσία»: Το λαχείο του Ολυμπιακού που έφυγε νύχτα απ’ την Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα του 2014 θα υπογράψει στην Μπουρινάμ Γιουνάιτεντ. Μια ομάδα στην… Ταϊλάνδη. Εκεί, στα μέρη του… Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ δηλαδή, θα βρει τη δική του Γη της Επαγγελίας, καταφέρνοντας να μετατραπεί σε είδωλο για τους Ασιάτες. Από το καλοκαίρι του ’19 είναι κάτοικος Μαλαισίας, για χάρη της… Γιόχορ Νταρούλ Ταζίμ, την οποία βοήθησε με 12 γκολ να κατακτήσει πέρσι τον 6ο σερί τίτλο (φέτος έχει 2 γκολ σε 4 ματς). Εκεί, στις όχθες του Ινδικού Ωκεανού, εδραίωσε το status του τυχωδιώκτη, αλλά και την προτίμηση του «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη».

Μια πολύ μικρή δικαίωση σε σχέση με το τεράστιο ταλέντο του που χάθηκε κάπου ανάμεσα στις διαδρομές του στη νυχτερινή Αθήνα…