Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ο Σαμαράς έχει τη δύναμη να «ρίξει» τον Μητσοτάκη…
Βρείτε μας στο

Είναι κοινό μυστικό και εν μέρει κοινώς αποδεκτό πως η εσωτερική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι από τα πιο δυνατά σημεία του κυβερνώντος κόμματος. Άλλωστε, τόσο ο «καραμανλισμός» όσο και ο πούρος φιλελευθερισμός -που εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αποτελούν τις παραδοσιακές εσωτερικές τάσεις της παράταξης, που διαχρονικά έχουν μάθει να συνυπάρχουν. Αυτή η τρίτη τάση ωστόσο που τελευταία διεκδικεί όλο και περισσότερο χώρο μοιάζει να μην είναι ούτε τόσο μειοψηφική όσο άλλοτε ούτε τόσο συμβιβαστική.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη δική του τάση μέσα στη Νέα Δημοκρατία και -ας μην κρυβόμαστε- είναι εκείνη που επιχειρεί διαρκώς να τραβάει τη γραμμή της στο δεξιό άκρο με όλο και μεγαλύτερη επιτακτικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά πως η εν λόγω τάση είναι ταυτόχρονα και πονοκέφαλος και αναγκαιότητα. Πονοκέφαλος διότι κάθε φορά που η παραδοσιακή ακροδεξιά επιτίθεται στην φιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη, η τάση αυτή κάνει μπάχαλο την εσωτερική συνοχή του κόμματος. Αναγκαιότητα διοτί όσο η εν λόγω τάση παραμένει ενσωματωμένη στην Νέα Δημοκρατία, οι απώλειες ψηφοφόρων προς τα δεξιά είναι ελεγχόμενες.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ο Σαμαράς έχει τη δύναμη να «ρίξει» τον Μητσοτάκη…

Το παράδοξο σε αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ είναι πως η εξάρτηση δεν είναι αμοιβαία: για την σαμαρική πτέρυγα μια επανάληψη της ιστορίας του 1992 -τότε που η Πολιτική Άνοιξη έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη…- είναι ένα σενάριο όχι απλά εφικτό αλλά και άλμα προς τα μπρος. Ποτέ ξανά στο παρελθόν η ακροδεξιά δεν ήταν τόσο μαζική, τόσο πολυμορφική και τόσο «διψασμένη» για έναν ηγέτη που θα την ενοποιήσει. Ο Σαμαράς πανεύκολα θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο. Το ζήτημα βέβαια είναι αν το θέλει…

Για τη δυναμική του όχι απλά δεν το συζητάμε αλλά στην πραγματικότητα είναι τέτοια που μπορεί ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση: πέρα από μια υπολογίσιμη επιρροή σε εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, ο Σαμαράς διαθέτει και μηχανισμό και μάλιστα, κοινοβουλευτικό. Για την ακρίβεια, από τους 157 βουλευτές της ΝΔ, οι 8 είναι «σαμαρικοί» και αραιά και που, με ορισμένες μίνι και ανώδυνες εντάσεις, ο Σαμαράς φροντίζει να υπενθυμίζει το τι μπορεί να κάνει.

Οι κόντρες είναι πολύ χαμηλής έντασης για να μπορούμε να μιλάμε για «εμφύλιο» και ταυτόχρονα πολύ «θορυβώδεις» για να αγνοηθούν. Είναι και οι δυο πλευρές βολεμένες με την υπάρχουσα κατάσταση εντός της δεξιάς «πολυκατοικίας», αλλά αυτά αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Γι’ αυτό και η κάθε πλευρά επιχειρεί με μικρές κινήσεις να βρεθεί σε θέση οδηγού άπαξ και η κόντρα «ξεφύγει». Με τα υπάρχοντα δεδομένα πάντως είναι σίγουρο: για την ώρα τόσο το μαχαίρι όσο και το καρπούζι είναι στα χέρια του Σαμαρά…

Se7en: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ταινία-σταθμό
Βρείτε μας στο
Guestroom

Se7en: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την ταινία-σταθμό

Μπορεί να έχουμε δει πολλές φορές την κλασική πια ταινία, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που συνέβησαν πίσω και μπροστά από τις κάμερες που πιθανόν δεν έχετε ακούσει ποτέ

Η ταινία Seven του 1995 είναι από αυτές που μόλις τις δεις για πρώτη φορά δεν μπορείς να τις ξεχάσεις ποτέ ξανά.

Διαβάστε περισσότερα μ’ ένα κλικ στο janus.gr

«Save Youth»: Στα κινητά σε λίγες ημέρες το panic button των νέων - Πώς θα λειτουργεί
Βρείτε μας στο
NEWS

«Save Youth»: Στα κινητά σε λίγες ημέρες το panic button των νέων – Πώς θα λειτουργεί

Πραγματικότητα θα είναι σε λίγες ημέρες η εφαρμογή «Save Youth»

Πραγματικότητα θα είναι σε λίγες ημέρες η εφαρμογή «Save Youth», η οποία θα λειτουργεί σαν ένα panic button για τους ανηλίκους.

Διαβάστε περισσότερα μ’ ένα κλικ στο ethnos.gr

Μίμης Πλέσσας: Οι άνθρωποι που τον σημάδεψαν - Φίλοι και εχθροί
Βρείτε μας στο
NEWS

Μίμης Πλέσσας: Οι άνθρωποι που τον σημάδεψαν – Φίλοι και εχθροί

Οι σπουδαίες συνεργασίες αλλά και αυτές που τον πλήγωσαν

Ένας καλλιτέχνης που αγαπήθηκε όσο λίγοι στη χώρας. Ο Μίμης Πλέσσας που πέθανε σε ηλικία 99 ετών, θεωρήθηκε δάσκαλος και ευεργέτης για πολλούς

Διαβάστε περισσότερα μ’ ένα κλικ στο ethnos.gr

Στην πιο κρίσιμη καμπή του 20ου αιώνα: Η «σκοτεινή» σχέση της CIA με το τραγούδι που άλλαξε τον κόσμο (Vid)
Βρείτε μας στο
Μουσική

Στην πιο κρίσιμη καμπή του 20ου αιώνα: Η «σκοτεινή» σχέση της CIA με το τραγούδι που άλλαξε τον κόσμο (Vid)

Τι σχέση είχε η Υπηρεσία με το πιο γνωστό, ενδεχομένως, τραγούδι όλων των εποχών;
Menshouse Team

Διασχίζω τη Μόσχα ως το πάρκο Γκόρκι
Ακούγοντας τον άνεμο της αλλαγής
Μια καλοκαιρινή νύχτα του Αυγούστου, στρατιώτες που περνούν
Ακούγοντας τον άνεμο της αλλαγής

Ο κόσμος μικραίνει
Και σκέφτηκες ποτέ
Ότι θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο κοντά σαν αδέρφια;
Το μέλλον είναι στον αέρα, το νιώθω παντού
Πνέει με τον άνεμο της αλλαγής

Πάρε με στη μαγεία της στιγμής
Σε μια ένδοξη νύχτα
Εκεί που τα παιδιά του αύριο ονειροπολούν
Στον άνεμο της αλλαγής

Περπατώντας στον δρόμο
Και οι μακρινές αναμνήσεις είναι θαμμένες στο παρελθόν για πάντα
Διασχίζω τη Μόσχα ως το πάρκο Γκόρκι
Ακούγοντας τον άνεμο της αλλαγής

Πάρε με στη μαγεία της στιγμής
Σε μια ένδοξη νύχτα
Εκεί που τα παιδιά του αύριο μοιράζονται τα όνειρά τους
Μαζί με εσένα και εμένα

Ο άνεμος της αλλαγής φυσά κατευθείαν στο πρόσωπο του χρόνου
Σαν άνεμος καταιγίδας που θα χτυπήσει το κουδούνι της ελευθερίας
Για τη γαλήνη
Άσε την μπαλαλάικα σου να τραγουδήσει
Αυτό που θέλει να πει η κιθάρα μου

Αυτοί είναι οι στίχοι του “Wind of change“, δηλαδή ενός εκ των πιο διάσημων τραγουδιών του κόσμου, όπως φανερώνει το γεγονός ότι έχει πάνω από 1.100.000.000 προβολές στο επίσημο κανάλι των Scorpions στο YouTube.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Ήταν το τέταρτο της πρώτης πλευράς του “Crazy World“, του 11ου δίσκου που κυκλοφόρησε το γερμανικό συγκρότημα εν έτει 1990 και έγινε single στις 21 Ιανουαρίου 1991.

Επισήμως, αυτή η εμβληματική αυτή μπαλάντα γράφτηκε από τον τραγουδιστή Κλάους Μάινε, αφότου η μπάντα επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ένωση στο αποκορύφωμα της περεστρόικα, όταν η έχθρα μεταξύ του καπιταλιστικού μπλοκ και κομμουνιστικού μπλοκ υποχώρησε ταυτόχρονα με τη διακήρυξη μεγάλων κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων στο αχανές κράτος.

Συγκεκριμένα, η έμπνευση ήρθε στο Μουσικό Φεστιβάλ Ειρήνης της Μόσχας, μια ροκ συναυλία που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12 & 13 Αυγούστου 1989 στο στάδιο «Λένιν», νυν «Λουζνίκι», παρουσία θρύλων, όπως οι Bon Jovi, ο Όζι Όσμπορν και οι Mötley Crüe.

Οι Scorpions εμφανίστηκαν τη δεύτερη ημέρα μπροστά σε περίπου 300.000 θαυμαστές και το τραγούδι έγινε παγκόσμιο hit αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1991, το οποίο θα οδηγούσε τελικά στο τέλος της ΕΣΣΔ.

Scorpions - Wind of change

Ήταν στην κορυφή των charts στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα έφτασε στη δεύτερη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην τέταρτη των ΗΠΑ.

Ο εκτιμώμενος αριθμός πωλήσεων παγκοσμίως αγγίζει τα 14.000.000 αντίτυπα και, φυσικά, πρόκειται για το πιο επιτυχημένο single Γερμανού καλλιτέχνη.

Το “Wind of Change” χρησιμοποιήθηκε ως ύμνος για την ελπίδα, έπειτα από την κατάρρευση του σοβιετικού κομμουνιστικού καθεστώτος, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και, κατ’ επέκταση, την ολοκλήρωση του Ψυχρού Πολέμου.

Και μόνο ότι η λέξη «Μόσχα» αποδίδεται στα ρωσικά, δηλαδή “Μoskva” αντί για “Moscow”, στέλνει ένα μήνυμα. Επίσης, εκτός φυσικά από το πάρκο, η φράση “Gorky Park” έχει συνδεθεί και με ένα -ομώνυμο- σοβιετικό ροκ συγκρότημα, το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμμετάσχει στο Μουσικό Φεστιβάλ Ειρήνης. Συμπτώσεις ή μήπως όχι;

Ένα κρύο σαββατιάτικο βράδυ του 1991, συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, μέλη των Scorpions πέρασαν το κατώφλι του Κρεμλίνου χωρίς να απαρνηθούν τη δερμάτινη περιβολή τους, προκειμένου να συναντηθούν για μία ώρα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τη σύζυγό του, Ραΐσα.

Τα στελέχη του συγκροτήματος παρέδωσαν έναν χρυσό δίσκο του single και δύο επιταγές συνολικού ύψους 70.000 δολαρίων. Το μισό ποσό προσφέρθηκε από εκείνους και το άλλο από τη δισκογραφική τους (Mercury-Polygram). Τα χρήματα, όπως ανέφεραν τότε τα σοβιετικά πρακτορεία ειδήσεων, προορίζονταν για αγορά ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία παίδων σε πολλές πόλεις.

Η συζήτηση στράφηκε ελάχιστα στην πολιτική και, κυρίως, στη μουσική. Οι Scorpions τόνισαν ότι η πρώτη τους απόπειρα περί εμφάνισης στη Μόσχα το 1988, είχε απορριφθεί. Τώρα, όμως, η κατάσταση είχε αλλάξει. Οι Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με τον Μάινε, αποκάλυψαν πως υπέβαλαν ερωτήσεις στα παιδιά τους για τη διάσημη ροκ μπάντα. Ειδικά η Ραΐσα φαινόταν να έχει γνώση του αντικειμένου.

Η πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνάντησης θα φαινόταν απίστευτη μέχρι πρότινος. Άλλες διασημότητες της Δύσης, όπως η Μαντόνα και ο Μπομπ Γκέλντοφ, είχαν επιδιώξει τετ-α-τετ με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά αυτός είχε δηλώσει πολύ απασχολημένος. «Ο “άνεμος της αλλαγής” μάς έριξε στο Κρεμλίνο», είχε σχολιάσει εύστοχα ο εμπνευστής του διάσημου τραγουδιού. Δώδεκα ημέρες αργότερα, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και το κουβάρι της ιστορίας της νεότερης Ρωσίας άρχισε να ξετυλίγεται.

 

Πάτρικ Ράντεν Κιφ

Τα χρόνια κύλησαν και το “Wind of change” δεν έχασε την αξία του, ώσπου το 2020, ο Πάτρικ Ράντεν Κιφ δημοσίευσε ένα podcast παραγωγής Spotify, Pineapple Street Studios και Crooked Media, σε οκτώ μέρη.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ερευνητή δημοσιογράφο, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η επιτυχημένη μπαλάντα θα μπορούσε να ήταν ένα παρασκεύασμα της CIA, στον αγώνα της Δύσης ενάντια στον κομμουνισμό.

Ιδού τι έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Κιφ: «Το 2020, κοιτάμε πίσω και λέμε: “Φυσικά το Τείχος του Βερολίνου θα έπεφτε, φυσικά η Σοβιετική Ένωση θα κατέρρεε, αλλά οι άνθρωποι στη CIA εκείνη την εποχή δεν το θεωρούσαν καθόλου δεδομένο. Υπήρχε η αίσθηση ότι η Σοβιετική Ένωση θα διαρκούσε για πάντα και η CIA έπρεπε να κάνει ό,τι μπορούσε για να το υπονομεύσει αυτό.

Οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι ήταν από καιρό νευρικοί για την ελεύθερη έκφραση που αντιπροσώπευε το ροκ και για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τη σοβιετική νεολαία. Η CIA έβλεπε τη ροκ μουσική ως πολιτιστικό όπλο στον Ψυχρό Πόλεμο. Το “Wind of Change” κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έγινε αυτός ο ύμνος για το τέλος του κομμουνισμού και την επανένωση της Γερμανίας. Είχε αυτό το μήνυμα ήπιας ισχύος που η υπηρεσία πληροφοριών ήθελε να προωθήσει.

Δεν μπορούσες να αγοράσεις δυτική μουσική στα δισκοπωλεία, μόνο μέσω της “μαύρης αγοράς”, και μπορούσες να μπλέξεις πολύ άσχημα επειδή άκουγες ένα συγκρότημα όπως οι Scorpions. Πήρα συνεντεύξεις από ανθρώπους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη που είχαν διακινδυνεύσει τη σύλληψη. Αυτό το τραγούδι σήμαινε πολλά γι’ αυτούς».

Πράγματι το podcast περιελάμβανε πάρα πολλές περίεργες συσχετίσεις. Αποκάλυψε μια μυστική ιστορία καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών και μουσικών που συνεργάζονταν με τη CIA. Ονόματα όπως αυτά του Λουίς Άρμστρονγκ και της Νίνα Σιμόν, συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. «Διασταυρώνονται με τους κόσμους της πολιτικής και της κατασκοπείας, με τρόπο που μου έκανε τεράστια εντύπωση», ανέφερε ο Κιφ.

Η φήμη φαίνεται να έχει πάρα πολύ μεγάλη βάση. Ο ερευνητής πήρε συνέντευξη από τον ίδιο τον Μάινε, ο οποίος αρνήθηκε τα παραπάνω, αλλά κάπως μουδιασμένα. Υποστήριξε ότι το δημιούργησε στην κατοικία του. Και πως ήταν μόνος. Το παράδοξο ήταν ότι εκείνος δεν έγραφε σχεδόν ποτέ στίχους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν σταμάτησε ποτέ. Ώσπου η ανθρωπότητα βίωσε και βιώνει την πικρή εμπειρία της εισβολής μιας ευρωπαϊκής χώρας σε μία άλλη (Ρωσία-Ουκρανία). Ο άνεμος της αλλαγής δεν φύσηξε ποτέ επί της ουσίας.

Τον «έκοψε στη μέση» και… αποθεώθηκε: Η πιο δημοφιλής κόκκινη κάρτα όλων των εποχών!
Βρείτε μας στο

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν πάντα μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ένας παίκτης όχι ο πιο ταλαντούχος, όχι ο πιο αθλητικός, όχι ο πιο φινετσάτος, που κατάφερε όμως κάτι ξεχωριστό: Nα γίνει one of a kind. Μια κατηγορία μόνος του: Της… μόνιμα «χρυσής αλλαγής»! Την εποχή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχανε στο 90’ και ο αντίπαλος φοβόταν μήπως… χάσει ο ίδιος, ο Νορβηγός υπήρξε σύμβολο της νοοτροπίας «δεν παραιτούμαστε ποτέ».

Με το γκολ που πέτυχε λοιπόν στη Βαρκελώνη, σφραγίζοντας τη δραματικότερη ανατροπή που έγινε ποτέ σε τελικό Champions League, έγινε μια από τις πιο λατρεμένες φυσιογνωμίες στην ιστορία του συλλόγου. Με πάμπολλα από τα συνολικά 126 τέρματά του (σε 366 συμμετοχές) «ξελάσπωσε» την ομάδα. Με τους 12 τίτλους που πανηγύρισε (σε 11 χρόνια στο «Ολντ Τράφορντ») θεωρήθηκε ισάξιο μέλος της απίθανης ομάδας που σάρωσε τα πάντα μετά τα 90s.

Κι όμως: Τη μεγαλύτερη προσωπική αποθέωση την κέρδισε με μια… κόκκινη κάρτα! Την ιστορική που αντίκρισε σ’ ένα ματς με τη Νιούκαστλ το 1998!

Τον «έκοψε στη μέση» και… αποθεώθηκε: Η πιο δημοφιλής κόκκινη κάρτα όλων των εποχών!

Λίγο πριν το τέλος του πρωταθλήματος λοιπόν η Γιουνάιτεντ κυνηγούσε την πρωτοπόρο Άρσεναλ. Υποδεχόμενη την ομάδα του Κέβιν Κίγκαν δεν είχε κανένα περιθώριο για απώλειες. Παρόλα αυτά, δυο λεπτά πριν τη λήξη, βρισκόταν κολλημένη στο 1-1. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έφτασε κατάφατσα με μια καταστροφική ήττα:

Έπειτα από μια δική της εκτέλεση κόρνερ, η Νιούκαστλ έβγαλε αντεπίθεση. Με όλους σχεδόν τους παίκτες της ανεβασμένους για το γκολ της λύτρωσης, ο Ρομπ Λι ξεχύθηκε ολομόναχος προς το δικό της μισό. Ώσπου ο Σόλσκιερ είπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ή μάλλον στα πόδια του. Ή μάλλον τα… πόδια του αντιπάλου στα χέρια του!

Με το ένστικτο λοιπόν και τη διορατικότητα που τον έκανε τόσο πολύτιμο σκόρερ, ο Νορβηγός κατάλαβε ότι κάτι θα πάει στραβά. Κάνοντας ένα ανεπανάληπτο σπριντ, έφτασε κοντά στον Λι. Και «κλαδεύοντας» τον με μια ανεπανάληπτα κυνική καρατιά (ώστε να μη σκοράρει), αντίκρισε τη μοναδική κόκκινη της καριέρας του…

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Η έκφραση «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» (η οποία του είχε αποδοθεί για τα γκολ του) μόλις είχε πλησιάσει στην κυριολεκτική επιβεβαίωσή της. Αντίπαλοι παίκτες και οπαδοί τον πέρασαν πριονοκορδέλα για την ενέργεια του και το ρίσκο να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Η αυτοθυσία όμως για την ομάδα του -η λογική να κάνει ό,τι χρειαζόταν ώστε να την υπερασπιστεί- τον έκαναν ν’ αντιμετωπιστεί ως ήρωας:

Οι εξέδρες σηκώθηκαν όρθιες και του χάρισαν δυνατό χειροκρότημα. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τον πλησίασε να του χαϊδέψει το κεφάλι, ακούγοντας τη φράση «I had to» (έπρεπε να το κάνω). Ο Ρόι Κιν πιθανότατα είχε δακρύσει από συγκίνηση (ή και από ζήλεια που δεν είχε κάνει ο ίδιος τέτοιο fatality). Όλοι ενθουσιάστηκαν και εκτίμησαν την ενέργειά του εκτός από έναν: Τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Στ’ αποδυτήρια μετά τη λήξη ο Σκωτσέζος καθόλου δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν αυτοθυσία, εκείνος έβλεπε έναν τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού που δεν ταίριαζε στον ίδιο και τον σύλλογο. Και αφού του τα έψαλε (βάζοντας και πρόστιμο τους μισθούς δυο εβδομάδων) οδήγησε τον Σόλσκιερ να δηλώσει έπειτα από χρόνια:

«H κατσάδα που έφαγα μετά το παιχνίδι και ο λόγος που μου την έκανε ήταν σωστά. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θέλει κανείς να νικά με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι στη φιλοσοφία της. Οι οπαδοί όμως το λάτρεψαν»…

Τον «έκοψε στη μέση» και… αποθεώθηκε: Η πιο δημοφιλής κόκκινη κάρτα όλων των εποχών!

 

Στο top-5 των 00s: Το Netfilx έφερε «αθόρυβα» την ταινία που παίζει με το μυαλό σου σαν τη γάτα με το ποντίκι (Vid)
Βρείτε μας στο

Τι είναι αυτό που μας συγκροτεί ως άτομα; Τι είναι αυτό που διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας και μας τον διαφοροποιεί ανά τα χρόνια; Μα φυσικά, οι εμπειρίες μας, τα βιώματά μας, οι αναμνήσεις μας, αυτά που κουβαλάμε μέσα μας. Όχι απλά οι χαρές φυσικά αλλά και οι λύπες. Αυτές οι τελευταίες μάλιστα, ίσως είναι και πιο κομβικές από τις χαρές διότι μας ωθούν να εξετάσουμε τις παρελθοντικές επιλογές μας.

Βέβαια, τις λύπες θέλουμε πάντα να τις αφήνουμε πίσω. Όταν τις βιώνουμε λέμε πως θα θέλαμε να ξεχάσουμε αυτά που μας οδήγησαν σε αυτές αλλά αυτό είναι μάλλον μια ανθρώπινη αντίδραση της στιγμής: το να ξεχάσεις το οτιδήποτε είναι αχρείαστο, λάθος. Η συνειδητοποίηση άλλωστε πως έχεις ξεπεράσει μια λύπη προϋποθέτει την ανάμνηση της ύπαρξής της. Διαφορετικά δεν έχει νόημα…

Πολύ περισσότερο από τις επιπλοκές και τις νομοτελειακές κάμψεις των ερωτικών σχέσεων, αυτός ο προβληματισμός τίθεται στο επίκεντρο μιας ρομαντικής ταινίας που καθόρισε το κοινό των early 00s όπως ελάχιστες δημιουργίες του αντίστοιχου είδους. Η «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» του Μισέλ Γκοντρί, ένα τυπικά «πειραγμένο» σενάριο του Τσάρλι Κάουφμαν, μπαστάρδεψε το είδος του ρομάντσου με αυτό του Sci Fi κρατώντας πάντοτε χαμηλά τους τόνους του και τους ρυθμούς του και υπήρξε επί της ουσίας ένα όχημα για την ξεδίπλωση προβληματισμών όπως οι παραπάνω σχετικά με τις αναμνήσεις, τα βιώματα, τη διαλεκτική ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη.

Ο Τζιμ Κάρεϊ, μόλις μερικά χρόνια μετά το «Truman Show» και το «Man on the moon» που φανέρωσαν το απύθμενο ερμηνευτικό του ταλέντο και το ότι αν και αναδείχθηκε ως κωμικός ηθοποίος σε αυτού του τύπου τους ρόλους μπορεί να μεγαλουργήσει πραγματικά, και η Κέιτ Γουίνσλετ, με την λάμψη του «Τιτανικού» να μην έχει ξεθωριάσει ακόμα να παρουσιάζεται εδώ σε έναν χαρακτήρα τόσο γοητευτικό που με τα χρόνια κατάφερε να «σβήσει» τον πρώτο χαρακτηριστικό ρόλο της καριέρας του, συγκροτούν ένα ζευγάρι φτιαγμένο για να μείνει κλασικό στο Χόλιγουντ, τμήμα των πιο ένδοξων στιγμών των ρομαντικών ταινιών.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το ποίημα «Eloisa to Abelard» του Αλεξάντερ Πόουπ, που αναφέρεται σε μiα τραγική ιστορία αγάπης, όπου η ηρωίδα βρίσκει παρηγοριά μόνο όταν καταφέρνει να ξεχάσει τον αγαπημένο της. Η ταινία ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στο ψυχολογικό δράμα και την επιστημονικής φαντασίας και μέσω μιας μη γραμμικής αφήγησης εξερευνά δίχως φόβο αλλά με πολύ πάθος τη φύση της μνήμης και του έρωτα.

«Αφού μαθαίνει ότι η πρώην του υποβλήθηκε σε πείραμα για να διαγράψει όλες τις μνήμες που είχε από αυτόν, ένας άντρας αποφασίζει να κάνει το ίδιο με εκείνη», αναφέρει το Νetflix στη λιτή αλλά τόσο περιεκτική σύνοψη της πλοκής ετούτης της φανταστικής ταινίας και είναι από τις περιπτώσεις που όσο πιο λίγα γνωρίζεις για αυτή τόσο το καλύτερο. Προμηθευτείτε χαρτομάντιλα γιατί θα τα χρειαστείτε και πατήστε το play κατά προτίμηση μια μέρα που έξω ο καιρός είναι μουντός. Ίσως με το τέλος της ταινίας να εκτιμήσετε τη μουντάδα του και βγείτε για μια βόλτα. Και τα μουντά πράγματα άλλωστε έχουν την αξία τους και την ομορφία τους..

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
Γαρύφαλλος: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Βρείτε μας στο
Guestroom

Γαρύφαλλος: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι

Το κομμάτι που γράφτηκε για τα… σκουπίδια και απορρίφθηκε από τον θρυλικό Πατσιφά τελικά έκανε διπλή επιτυχία και οδήγησε σε μια μεγάλη κόντρα.

Ποιος ήταν ο Γαρύφαλλος και ποιος το τραγούδησε πρώτος. Ο δημιουργός του κομματιού εξηγεί τα πάντα…

Διαβάστε περισσότερα μ’ ένα κλικ στο janus.gr

Έλυσε το πιο δύσκολο από τα 7«επικηρυγμένα» προβλήματα: Η διάνοια που πέτυχε το ακατόρθωτο, πέταξε το 1 εκατ. ευρώ του επάθλου
Βρείτε μας στο

Ένα εκατομμύριο δολάρια. Αυτό είναι το έπαθλο που αποφάσισε να ορίσει το 2000 το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay για την επίλυση κάποιου από τα επτά «επικηρυγμένα» προβλήματα. Ανάμεσα σε όλα όσα ακόμα μένουν στην σκιά του ανεξερεύνητου κόσμου των μαθηματικών, υπάρχουν εφτά θρυλικά αναπόδεικτα θεωρήματα που συμβολίζουν το Έβερεστ της γνώσης και ενσαρκώνουν την απόλυτη πρόκληση. Για δεκάδες χρόνια, ακόμα και αιώνες, αυτοί οι 6 πλέον, άλυτοι γρίφοι ταλανίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά, παραμένοντας στο βυθό της μαθηματικής άγνοιας.

Τα εν λόγω προβλήματα ήταν εφτά, από το 2002 όμως λιγόστεψαν κατά ένα. Ο πρώτος και μοναδικός έως σήμερα που κατάφερε να λύσει ένα από αυτά είναι ο Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Περελμάν. Έπειτα από οκτώ χρόνια προσπαθειών, ο γεννημένος το 1966 στην Αγία Πετρούπολη επιστήμονας αποκωδικοποίησε το περίφημο μαθηματικό πρόβλημα, γνωστό ως εικασία του Πουανκαρέ. Έναν αιώνα παρά δύο χρόνια μετά τη διατύπωση της θεωρίας από τον Πουανκαρέ (1904), ο Περελμάν δημοσίευσε σπαστά, εντός μια διετίας και σε τρία διαφορετικά άρθρα μια απόδειξη 473 σελίδων, προκαλώντας φρενίτιδα στην παγκόσμια μαθηματική κοινότητα.

Μέσω της απόδειξης αυτής γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η εικασία του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφερθεί ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν την εγκυρότητα της απόδειξης του Περελμάν. Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου έχει συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για τον χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.

Ο Πέρελμαν είχε λάμψει στα μαθηματικά από μικρό παιδί και σε ηλικία 16 ετών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, της Βουδαπέστης το 1982. Αφότου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, εργάστηκε για λίγο στη Ρωσία και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κλήθηκε για διαλέξεις στις ΗΠΑ, και το 1993 πήρε διετή υποτροφία για έρευνα στο πανεπιστήμιο του Berkeley.

Απέρριψε στη συνέχεια προτάσεις μόνιμης θέσης σε γνωστά Πανεπιστήμια, όπως το Princeton και γύρισε πίσω σ’ ένα ερευνητικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, σε μια θέση καθαρά ερευνητική. Νωρίτερα είχε φροντίσει να αποδείξει ένα άλλο θεώρημα – μπελά, την «υπόθεση Soul». Απορρίπτοντας μια ένδοξη Ακαδημαϊκή καριέρα σε Πανεπιστήμια πρώτης γραμμής και επιστρέφοντας σε μια ρημαγμένη χώρα με μισθό κοντά στα 100 δολάρια το μήνα, για να ζήσει με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό δυάρι εργατικής πολυκατοικίας, έστειλε το πρώτο μήνυμα ότι η περίπτωση του ήταν εντελώς ξεχωριστή.

Έλυσε το πιο δύσκολο από τα 7«επικηρυγμένα» προβλήματα: Η διάνοια που πέτυχε το ακατόρθωτο, πέταξε το 1 εκατ. ευρώ του επάθλου

Απλώς «ιδιόρρυθμος» ή η επιτομή του τρελού επιστήμονα; Η επιστημονική κοινότητα θα κλείνει ξεκάθαρα προς το δεύτερο χαρακτηρισμό με βάση τις μετέπειτα επιλογές του. To 2003 παραιτείται από την ερευνητική θέση που κατείχε στο Ίδρυμα Steklov, εγκαταλείποντας τη μόνη δουλειά που είχε τότε. Και το 2006 γίνεται ο πρώτος επιστήμονας που αρνείται να παραλάβει το Fields Medal, την υψηλότερη διάκριση στα μαθηματικά, αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Επί δέκα ώρες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών Sir John Ball προσπαθούσε να τον πείσει να παρευρεθεί τον Αύγουστο του 2006 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαθηματικών στη Μαδρίτη, στην τελετή απονομής του μεταλλίου Fields. Μάταια. Ούτε η έσχατη λύση να μην πάει στη βράβευση αλλά να του σταλεί το μετάλλιο έπιασε τόπο. «Από την αρχή του διευκρίνισα ότι το βραβείο μου είναι εντελώς αδιάφορο. Δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά ή η φήμη και ούτε θέλω να παριστάνω το παράξενο ζώο σ’ έναν ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών. O καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αν η απόδειξή μου είναι σωστή, τότε δεν χρειάζεται άλλη αναγνώριση. Δεν είμαι καν τόσο καλός και δεν θέλω να ασχολείται ο κόσμος μαζί μου», είχε πει τότε, προσθέτοντας ότι η συνεισφορά του στη λύση του γρίφου δεν ήταν μεγαλύτερη από αυτή του Άγγλου Ρίτσαρντ Χάμιλτον, που το 1982 εισήγαγε τη θεωρία της ροής Ricci σχετικά με τη γεωμετρικότητα.

Αποκομμένος για χρόνια από τη μαθηματική κοινότητα και σε διάσταση με το επιστημονικό κατεστημένο, απαρνήθηκε ακόμα και τον πειρασμό της αποθέωσής του από τους κορυφαίους μαθηματικούς του κόσμου στην προγραμματισμένη απονομή του Fields medal στη Μαδρίτη. Αυτονόητα η μεγαλειώδης επιτυχία του και η μετέπειτα στάση του τον κατέστησαν ως τον πιο περιζήτητο επιστήμονα για συνέντευξη από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2006 έκανε μια εξαίρεση και σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες συνεντεύξεις του, στο New Yorker, περιέγραψε το ιδεολογικό υπόβαθρο των επιλογών του. Δήλωσε απογοητευμένος «απ’ την ηθική στάθμη των επιστημόνων», λέγοντας ότι όταν κατέθεσε την απόδειξή του “κάποιοι έγκυροι” μέσα στους επιστημονικούς κύκλους προσπάθησαν να την μειώσουν, αποδίδοντας τις βασικές της θέσεις σαν δουλειά άλλων.

«Δεν θα έλεγα πάντως ότι προσβλήθηκα, άλλοι έχουν κάνει χειρότερα. Εντάξει, υπάρχουν πολλοί μαθηματικοί που είναι λίγο – πολύ έντιμοι, αλλά σχεδόν όλοι τους είναι κομφορμιστές. Mπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντιμοι, αλλά είναι βέβαιο ότι ανέχονται αυτούς που δεν είναι καθόλου. Τελικά δεν περνάνε για παράξενοι αυτοί που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς. Παράξενοι θεωρούνται εκείνοι που, σαν εμένα, είναι απομονωμένοι απ’ τους πολλούς»

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2010, ο Πέρελμαν θα αφήσει για άλλη μία φορά τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, περιφρονώντας μετά τη δόξα και το χρήμα. Με την ατάκα «Ξέρω πώς να κυβερνήσω το Σύμπαν. Γιατί να τρέχω πίσω από ένα εκατομμύριο;», αρνήθηκε το βραβείο του ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay, που έχει θεσπίσει αυτό το οικονομικό κίνητρο για την επίλυση των επτά «επικηρυγμένων» προβλημάτων.

Ο μαθηματικός με τη μακριά γενειάδα και το αφηρημένο ύφος, που έχει χαρακτηριστεί ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο», είναι μάλλον η καλύτερη απόδειξη ότι η συνταγή της ευτυχίας δεν περιλαμβάνει απαραίτητα έναν κατάλογο υλικών απολαύσεων…

Πηγές: Wikipedia, geniuses.club, hea.edu.gr

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
Βρείτε μας στο

Αν την έχεις δει μια φορά σε ταινία, τότε θες να την βλέπεις ξανά και ξανά. Η Εύα Γκριν είναι, μετά τη Μόνικα Μπελούτσι, ό,τι πιο γοητευτικό έχει εμφανιστεί σε ηθοποιό και είναι ένας από τους πολλούς λόγους να δεις το Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children στο Netflix.

Καθότι ο τίτλος της ταινίας είναι πολύ μεγάλος, θα τον βλέπεις από δω και πέρα με τα αρχικά, δηλαδή MPHPC ή περιγραφικά με λιγότερες λέξεις, όπως για παράδειγμα Νο1 του Netflix.

Πρόκειται για μια ταινία που βασίζεται σε βιβλίο του Ράνσομ Ριγκς που γράφτηκε το 2011. Ο Τιμ Μπάρτον θέλησε να το μεταφέρει στο σινεμά και με το σενάριο της Τζέιν Γκόλντμαν έφτιαξε μια τόσο γκοθ παραμυθένια ταινία, που είσαι δεν είσαι παιδί, έχεις δεν έχεις παιδί, θα την απολαύσεις και θα ικανοποιηθείς ως το τέρμα.

Το MPHPC, που κυκλοφόρησε το 2016, έχει γίνει ένα all time classic, καθώς έχει προβληθεί αρκετές φορές στην τηλεόραση και είναι μια ταινία που έχει μια άκρως φθινοπωρινή αύρα, ίσως και χριστουγεννιάτικη, αν μας ρωτάς κι αν ανήκεις σε αυτούς που έχουν δειλά δειλά αρχίσει την καταμέτρηση.

Το στόρι της έχει ως εξής: υπάρχουν παιδιά με ξεχωριστές ικανότητες, τα οποία όμως τα κυνηγούν Στοιχειά με σκοπό να πάρουν τα μάτια τους και να τα φάνε, γιατί όσο περισσότερα μάτια φάνε, τόσο πιο κοντά θα φτάσουν στο να γίνουν ξανά άνθρωποι, όπως ήταν πριν, και κοντά στην αιώνια ζωή.

Αιτία για την εμφάνιση των Στοιχειών είναι ο καθηγητής Μπάρον, ο οποίος επιχείρησε να κάνει κάποτε ένα πείραμα σε μια Ίμπριν, μια θηλυκή μορφή, μια γυναίκα που μεταμορφώνεται σε πτηνό, που λειτουργεί ως προστάτιδα για τα παιδιά με τις ξεχωριστές ικανότητες. Όταν σκοτώνεις μια Ίμπριν, τότε πέφτει πάνω σου κατάρα και γίνεται Στοιχειό.

Ο Μπάρον, μαζί με άλλους επιστήμονες, επιχείρησε να απορροφήσει τις δυνάμεις μιας Ίμπριν και τιμωρήθηκε. Ο ίδιος και η παρέα του έχουν φάει αρκετά μάτια για να έχουν ανθρώπινη μορφή, εκτός από τα πάλλευκα μάτια τους.

Λειτουργούν όμως ως θηρευτές για τα Στοιχεία, προσφέροντάς τους παιδιά με ειδικές ικανότητες για να φάνε τα μάτια τους. Και τα παιδιά έχουν πάντα δίπλα τους μια Ίμπριν για προστασία.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Οι Ίμπριν και τα παιδιά, ζουν μέσα σε βρόχους, σε κενά του χωροχρόνου, ζώντας την ίδια και την ίδια μέρα ξανά. Και η ιστορία αρχίζει όταν ο Τζέικ βλέπει τον παππού του νεκρό από ένα Στοιχείο, που, εκείνη τη στιγμή, δεν έχει ιδέα τι είναι.

Μετά από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στη Βρετανία, τον βρίσκουν κάποια παιδιά έξω από μια σπηλιά και τον βάζουν στον βρόχο τους για να τον πάνε στην Μις Πέρεγκριν. Εκεί ο Τζέικ ανακαλύπτει πως έχει κι αυτός μια ικανότητα, είναι ο μόνος που μπορεί να δει τα Στοιχειά. Α ναι, τα Στοιχειά είναι αόρατα για όλους, εκτός από τον Τζέικ. Και τον παππού του τον Έιμπ, όσο ζούσε, ο οποίος ήταν σε αυτόν τον βρόχο με την Πέρεγκριν.

Σε αυτόν τον βρόχο, τα παιδιά δε γερνάνε ούτε μια μέρα. Ο Τζέικ όμως, άθελά του, θα οδηγήσει τον Μπάρον στον βρόχο και η Πέρεγκριν, ως Ίρμπιν, θα παραδοθεί για να προστατεύσει τα παιδιά. Εκεί, τα παιδιά θα πρέπει να πάνε να τη σώσουν, ερχόμενα αντιμέτωπα με μια πλειάδα από Στοιχειά και φυσικά τον τρελιάρη Μπάρον και την κουστωδία του.

Το Νο1 του Netflix είναι ένας συνδυασμός παιδικού-εφηβικού και ενήλικου σινεμά (όχι αυτού του ενήλικου), υπό την έννοια πως αν και μιλάμε για παραμύθι που λόγω της μαγείας του, ελκύει τα παιδιά και τους εφήβους, λόγω του Τιμ Μπάρτον, έχει αυτόν τον γκοθ χαρακτήρα που καθιστά την ταινία ιδανική.

Κι από τη στιγμή που πρωταγωνιστεί η Εύα Γκριν, ο Σάμιουελ Τζάκσον ως villain και θα δεις και δυο γνώριμες από πολύ επιτυχημένες σειρές των τελευταίων ετών φάτσες, πάτα το play κι άσε το Νο1 του Netflix να σε ικανοποιήσει ψυχικά.

Από την απαγορευμένη διαφήμιση του Παπαστράτου: Το μυστικό για το περίφημο μουσικό σήμα της «Αθλητικής Κυριακής» που δεν ήξερε ούτε ο Διακογιάννης
Βρείτε μας στο

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, μοιάζει πάντοτε επίκαιρο. Στο άκουσμά του (ειδικά αν είσαι άνω των 30) ανατριχιάζεις. Ανακαλείς μνήμες, αναπολείς εποχές, γυρνάς στα παιδικά σου χρόνια. Γιατί ακόμα κι αν δεν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, συμφωνείς σ’ ένα πράγμα: Ελάχιστα πράγματα μπορούν να συναγωνιστούν το… κοκτέιλ συγκίνησης και νοσταλγίας που προσφέρει το μουσικό σήμα της «Αθλητικής Κυριακής»!

Το εύθυμο, ξεσηκωτικό και εύρυθμο κομμάτι δεν έχει ταυτιστεί απλά με την πιο ιστορική αθλητική εκπομπή. Αλλά έχει γίνει trademark μιας ολόκληρης εποχής και σε κοινωνικό (εκτός από ποδοσφαιρικό) επίπεδο. Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι άλλος ήταν ο λόγος που γράφτηκε; Και ότι δεν προοριζόταν για το θρυλικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης;

Στα μέσα λοιπόν της δεκαετίας του ’60 η τηλεόραση αποτελούσε είδος πολυτελείας. Ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για να ξεκλέψει έστω κάποιες ματιές. Και χωρίς υπερβολή, η επιθυμία του να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο έπαιξε κομβικό ρόλο στο να βρεθεί σταδιακά το «μαγικό κουτί» στα σαλόνια των σπιτιών.

Ήταν τέτοια η κάψα για αθλητικό περιεχόμενο που στα δυο κρατικά κανάλια εμφανίστηκαν ισάριθμες εκπομπές. Και μάλιστα είχαν και το ίδιο όνομα: «Ματιές στα σπορ». Εκείνη λοιπόν του ΕΙΡ (η άλλη ήταν στην ΤΕΔ) μετεξελίχθηκε στην «Αθλητική Κυριακή»: Με παρουσιαστή τον μορφωμένο, ευγενή και ταυτόχρονα γνώστη του ποδοσφαίρου, Γιάννη Διακογιάννη

Από την απαγορευμένη διαφήμιση του Παπαστράτου: Το μυστικό για το περίφημο μουσικό σήμα της «Αθλητικής Κυριακής» που δεν ήξερε ούτε ο Διακογιάννης

Όπως ήταν εύλογο βάσει της επιτυχίας της, η εκπομπή προσέλκυσε χορηγούς. Και με το τσιγάρο να είναι της μόδας εκείνη την εποχή, το ποιος θα βάλει την καλύτερη διαφήμιση στην «Αθλητική Κυριακή» έγινε αντικείμενο ανταγωνισμού των μεγάλων καπνοβιομηχανιών της χώρας.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Εντέλει χορηγός έγιναν τα τσιγάρα «Άσσος Φίλτρο» (την ώρα που οι «Ματιές στα σπορ» της ΥΕΝΕΔ είχαν σπόνσορα τον Κεράνη). Και κάπου εκεί έγινε η… καραμπόλα μέσω της οποίας καθιερώθηκε το μουσικό σήμα της «Αθλητικής Κυριακής».

Το συγκεκριμένο κομμάτι λοιπόν είναι σύνθεση του Χρήστου Λεοντή: Ενός από τους καλύτερους και σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Μόνο που το έγραψε κατά παραγγελία (όχι για την εκπομπή, αλλά) για μια διαφήμιση του Παπαστράτου! Και όταν η χούντα απαγόρευσε τη διαφήμιση 1,5 χρόνο μετά, επιλέχθηκε να ντύσει μουσικά την εκπομπή της οποίας η εταιρεία ήταν χορηγός.

Το ακόμα καλύτερο; Ούτε ο Γιάννης Διακογιάννης, ούτε ο ίδιος ο Χρήστος Λεοντής ενημερώθηκαν γι’ αυτό! Ο πρώτος νόμιζε πως ήταν κάποιο απόσπασμα από ξένο κομμάτι ή έργο ξένου καλλιτέχνη. Και ο δεύτερος το άκουσε από την τηλεόραση και δεν πίστευε στ’ αυτιά του!

Από την απαγορευμένη διαφήμιση του Παπαστράτου: Το μυστικό για το περίφημο μουσικό σήμα της «Αθλητικής Κυριακής» που δεν ήξερε ούτε ο Διακογιάννης

Πιθανολογείται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη κίνηση είχε πολιτικό υπόβαθρο. Κατά την κρίση πολλών, η απόκρυψη του ονόματος του συνθέτη οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν γνωστή η τοποθέτησή του ως αριστερός. Και είναι γνωστό ότι η χούντα ακολουθούσε τακτικές… εξαφάνισης σε τέτοιες περιπτώσεις. Το επιβεβαιώνουν δεκάδες τραγούδια, ποιήματα και βιβλία που χαθήκαν η έμειναν στην ανωνυμία εξαιτίας της συγκεκριμένης τακτικής.

Κάπως έτσι η αλήθεια για το ποιος ήταν ο σύνθετης του θρυλικού σήματος της «Αθλητικής Κυριακής» μαθεύτηκε πολλά χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας. Όταν είχε πάρει ήδη πια τη θέση του ως ένα από τα πιο θρυλικά και ταυτόχρονα νοσταλγικά ακούσματα όλων των εποχών…

Αν πεις ότι το 'ξερες, λες ψέματα: Το 90% δεν έχει ιδέα γιατί φοράνε ακουστικά στη σκηνή οι τραγουδιστές. Εσύ;
Βρείτε μας στο

Τις περισσότερες φορές που βρίσκεσαι σε μια συναυλία ή σ’ ένα νυχτερινό μαγαζί δεν είσαι σε θέση να προσέξεις λεπτομέρειες. Είτε επειδή έχεις πιει τα ποτά σου, είτε επειδή ασχολείσαι με την παρέα σου, είτε απλά επειδή βρίσκεσαι μακριά, δεν μπορείς να διακρίνεις τα πάντα στη σκηνή ή στην πίστα. Και λογικό είναι, να διασκεδάσεις έχεις πάει, όχι να κάνεις κουιζάκι παρατηρητικότητας.

Έστω κι έτσι όμως, έστω κι αν δεν το έχεις δει από κοντά, είναι δεδομένο πως έχει υποπέσει στην αντίληψή σου από την τηλεόραση ή από φωτογραφίες: Τη στιγμή που ερμηνεύουν τα κομμάτια τους οι τραγουδιστές έχουν ένα ιδιόμορφο ακουστικό στο αυτί τους. Μια συσκευή που πολλοί έχουν προσέξει, αλλά λίγοι ξέρουν (ή έχουν καταλάβει) ποια είναι η χρησιμότητά της.

Αν πεις ότι το 'ξερες, λες ψέματα: Το 90% δεν έχει ιδέα γιατί φοράνε ακουστικά στη σκηνή οι τραγουδιστές. Εσύ;

Πρόκειται λοιπόν για τα περιβόητα In Ear Monitors, τα λεγόμενα και ΙΕΜs εν συντομία: Ένα σετ διακριτικών ακουστικών, διαμορφωμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετούνται μέσα στο αυτί. Και ένα μεγάλο όπλο που έχουν αποκτήσει οι καλλιτέχνες (από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 που έκαναν την εμφάνισή τους) στην προσπάθεια να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

Τα οφέλη από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ακουστικού είναι πολλά και πολύτιμα για τον τραγουδιστή, αλλά και για τους μουσικούς που τον πλαισιώνουν. Με κυριότερο, όπως έχει εξηγήσει στο κανάλι του στα social media ο Dimitris Galliard Barbas, το εξής:

Μπορούν να φτιάχνουν μια μίξη στα αυτιά τους ακριβώς όπως τη θέλουν, ρυθμίζοντας τις εντάσεις των άλλων οργάνων και του δικού τους. Επιτυγχάνουν, έτσι, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την αρμονία και τον συγχρονισμό που απαιτείται.

Πέρα απ’ αυτό όμως, κερδίζουν και κάτι εξίσου σημαντικό: Απομονώνουν τα αυτιά τους από τις φοβερές εντάσεις που είτε υπάρχουν πάνω στη σκηνή, είτε μεταφέρονται από το κοινό.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Αν πεις ότι το 'ξερες, λες ψέματα: Το 90% δεν έχει ιδέα γιατί φοράνε ακουστικά στη σκηνή οι τραγουδιστές. Εσύ;

Ενδεικτικό της πολλαπλής χρησιμότητας των IEMs είναι ότι κρατούν τον καλλιτέχνη updated ακόμα και σε πράγματα που φαινομενικά είναι εύκολα, αλλά καμιά φορά μπορούν ν’ αποδειχθούν περίπλοκα στη σκηνή:

Από το να υπάρχει κάποιος στ’ αυτιά του που τον ενημερώνει ποιο σημείο του τραγουδιού ακολουθεί (εφόσον παραστεί ανάγκη), μέχρι να του υπενθυμίζει σε ποια… πόλη βρίσκεται (σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων tour). Ακόμα και χωροταξικού τύπου οδηγίες μπορεί να πάρει, του τύπου «σε τέσσερα μέτρα μπαίνεις».

Επιστρέφοντας όμως στο μουσικό σκέλος, μια ακόμα πολύτιμη λειτουργία των ΙΕΜs είναι ότι προσφέρουν σε κάθε ένα από τα μέλη της μπάντας έναν δικό του προσωπικό «μετρονόμο». Κάτι που τους επιτρέπει σε συγκεκριμένα συγκροτήματα να δίνουν μια αίσθηση πολυ-ρυθμικών, όπου παίζει διαφορετικά πράγματα ο καθένας, αλλά δένουν αρμονικά εντέλει μεταξύ τους.

Όσο περνούν λοιπόν τα χρόνια, τα IEMs εξελίσσονται. Από ‘κει που θεωρούνταν ένα έξτρα χρήσιμο εφόδιο, πλέον μοιάζουν απαραίτητα. Και όσο προχωρά η τεχνολογία, τόσο αυξάνεται η αξία τους: Προσφέροντας σε τραγουδιστές και μουσικούς ακόμα πιο καθαρό ήχο, ακόμα πιο ακριβή μίξη και τη δυνατότητα να προσφέρουν στο κοινό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε παρακάτω το σούπερ κατατοπιστικό βίντεο του απόλυτου ειδήμονα, του Mr. Music που… μας τα εξηγεί ωραία:

Φενέρ – Ολυμπιακός: Τώρα το κατάλαβαν και οι πέτρες…
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Φενέρ – Ολυμπιακός: Τώρα το κατάλαβαν και οι πέτρες…

Η Ευρωλίγκα είναι και επισήμως εδώ και επιβεβαιώθηκε αυτό που υποψιαζόμασταν με το «καλησπέρα».

Euroleague, λοιπόν. Και επίσημα. Τα λαμπερά φώτα άναψαν από χθες το βράδυ και το “Every Game Matters”- το συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή, της από εδώ πλευράς του Ατλαντικού με την από εκεί- έγινε εκ νέου πραγματικότητα πορτοκαλί αποχρώσεων.

Και ναι, εντάξει: ελληνικό ενδιαφέρον υπήρχε και χθες, αν και δεν ήταν τόσο… ενδιαφέρον. Η διαφορά δυναμικότητας που χωρίζει την Άλμπα με τον Παναθηναϊκό είναι ένα χάος πάνω σ’ ένα άλλο, κι εν συνεχεία και τα δύο μαζί πάνω σε ένα πάκο από χαώδη χάη. Ωστόσο, το γεγονός πως ο πρωταθλητής Ευρώπης ξεκίνησε με το δεξί στην πρεμιέρα είναι, φυσικά, θετικό.

Και ναι, η Ζαλγκίρις άφησε υποσχέσεις (το dark horse του menshouse για είσοδο, αρχικά, στο play-in) «καθαρίζοντας» την Μπαρτσελόνα, ναι η Μπάγερν του υπέροχου coach Χέρμπερτ (που έμαθε το μπάσκετ στον Άρη το 2007-2008 και μετά κάτι ψιλοέκανε στην καριέρα του με την εθνική Γερμανίας) έριξε απροσδόκητα στο καναβάτσο τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως τα πραγματικά σπουδαία, τουλάχιστον για την παρθενική αγωνιστική, ήταν σήμερα.

Κι αναφερόμαστε, φυσικά, στην τιτανομαχία της Φενέρ με τον Ολυμπιακό- δύο ομάδων, δηλαδή, που έχουν κοινούς στόχους. Και σ’ αυτή την ελληνοτουρκική «σύγκρουση» επαληθεύτηκε αυτό που έχουμε πει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν:

Παιδιά, παίζουν και οι άλλοι, έτσι;

Και ξέρουμε ότι διαβάζοντας την ανωτέρω πρόταση κατά πάσα πιθανότητα θα επικοινωνήσατε ήδη με τα Γκίνες για να μας προτείνετε για το βραβείο της πιο ευφυούς πρότασης στα μπασκετικά χρονικά, αλλά δώστε μας μερικές γραμμές για να εξηγηθούμε.

Φενέρ – Ολυμπιακός: Τώρα το κατάλαβαν και οι πέτρες…

Ήταν τέτοιο το μέγεθος της επένδυσης των προέδρων των «αιωνίων» το φετινό καλοκαίρι που, σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη, δεν ήθελε και πάρα πολύ για να παρανοήσουν οι οπαδοί ένθεν κι ένθεν.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Απολύτως λογικό: δεν έρχονται κάθε μέρα στον ήδη πρωταθλητή υπερπαίκτες όπως ο Μπράουν, ο Γιουρτσεβέν και ο Οσμάν. Ούτε υπογράφουν με την ομάδα των 3 σερί φάιναλ φορ σούπερ νόβα σαν τον Βεζένκοφ και τον Φουρνιέ, αλλά και τους Ντόρσεϊ, Έβανς, Βιλντόζα.

Οι προσδοκίες για μία εκπληκτική σεζόν από αμφότερους βγάζουν τόσο πολύ νόημα, που χάνουν το νόημά τους. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι του να τους στέψουμε και τους δύο (spoiler alert: ένας παίρνει την κούπα…) σίιιιιιγουρουςνικητές της φετινής Euroleague υπάρχει απόσταση.

Κι αυτό φάνηκε περίτρανα στη ματσάρα της Πόλης σήμερα. Ο Ολυμπιακός βρήκε απέναντί του τη Φενέρ, η οποία μετά το περσινό φάιναλ 4 (όπου και… εξαϋλώθηκε στον ημιτελικό από την αρμάδα του Αταμάν) έχει και αυτή βλέψεις να πάει μέχρι τέλους.

Εν αρχή είναι τα προφανή: οι Πειραιώτες «κατέβηκαν» στο παιχνίδι χωρίς τους δύο πύργους τους, Μιλουτίνοφ και Φαλ, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν τον δεινόσαυρο Μαριάνοβιτς (που ειδικά στην αρχή έκανε πολλή ζημιά). Επομένως, ξεκινούσαν με σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα το ντέρμπι, όσο κι αν λέμε πως σ’ ένα τόσο πιεσμένο, πια, καλεντάρι οι τραυματισμοί και οι απουσίες είναι μέρος του προγράμματος.

Φενέρ – Ολυμπιακός: Τώρα το κατάλαβαν και οι πέτρες…

Πέραν τούτου, όμως, είναι ηλίου φαεινότερο πως η ομάδα του Μπαρτζώκα δεν έχει ακόμη τους απαραίτητους αυτοματισμούς. Ο Βεζένκοφ- ο καλύτερος cutter φόργουορντ στην Ευρώπη- δεν πήρε την μπάλα εκεί που την θέλει τις περισσότερες φορές που «έκοβε» στη ρακέτα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ δεν βρήκε και πολλά σουτ από μακρινή απόσταση.

Ο Φουρνιέ- ένας σεσημασμένος «δολοφόνος» των παρκέ- κουβαλάει επάνω του την σκουριά 2, κατ’ ουσίαν, σεζόν στο ΝΒΑ, κατά τις οποίες ήταν παροπλισμένος. Είχε σποραδικές εκλάμψεις, αλλά για τα δεδομένα του έκανε κακό ματς.

Οι ΜακΚίσικ και Ράιτ ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, εκπληκτικοί, αλλά ο Ουόκαπ ήταν κάκιστος επιθετικά, ο Παπανικολάου, και λόγω χρόνου συμμετοχής, εκτός κλίματος όπως και ο Πίτερς (τον έχει «τσακίσει» αγωνιστικά η έλευση Βεζένκοφ, ανεξαρτήτως δηλώσεων περί του πόσο χαρούμενος είναι που γύρισε ο Σάσα…), o Πετρούσεφ η επιτομή του σκοτσέζικου ντους, όπως και οι Γκος-Ντόρσεϊ, ενώ ο Βιλντόζα έκανε ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλά και 3 φάουλ, οπότε καθηλώθηκε στον πάγκο.

Σημαίνει αυτό πως ο Ολυμπιακός πρέπει να τα βάψει μαύρα;

Σε καμία των περιπτώσεων. Οι Ερυθρόλευκοι δεδομένα θα ρολάρουν, πολύ απλά γιατί έχουν και το υλικό αλλά και τον ικανότατο προπονητή που ξέρει τι να κάνει και πώς να το κάνει.

Ωστόσο, η τοποθέτησή μας δεν αλλάζει- ξέρετε, δα, ποια: εκείνη που προτείνατε οικειοθελώς για τα Γκίνες. Το γεγονός πως οι ελληνικές ομάδες έχουν… διαγαλαξιακούς παίκτες δε σημαίνει πως θα σαρώσουν απαραίτητα τους πάντες στο διάβα τους.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως εντός των τεσσάρων γραμμών παίζουν ταυτόχρονα 5, όχι και οι 12. Γιατί ναι, το βάθος σ’ ένα ρόστερ σου δίνει τεράστιο πλεονέκτημα αν μιλάμε για σειρά πέντε αγώνων που διεξάγεται σε σύντομο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, αλλά η Euroleague έχει final-4. Δύο ματσάκια κι αυτό ήταν. Και «δυστυχώς» για τους δικούς μας σούπερ πεντάδα έχει και η Φενέρ και η Ρεάλ και η Μονακό και η Μπάρτσα και η Εφές και… πολύς κόσμος.

Φενέρ – Ολυμπιακός: Τώρα το κατάλαβαν και οι πέτρες…

Μην ξεχνάμε πως ο Παναθηναϊκός στο δρόμο για ν’ απεκδυθεί το μανδύα του Εξάστερου και να φορέσει εκείνον του Επτάστερου έσφιξε πάρα πολύ το ροτέισον του και κατέληξε να παίζει με… 6.5-7 παίκτες.

Γι’ αυτό ηρεμία, εμπιστοσύνη στους προπονητές και τον πράσινο και τον κόκκινο οργανισμό και ας αφήσουμε, για την ώρα έστω, τις πρόβες στην άρση κουπών.

Αν μας βρίσκετε για κάποιον ανεξήγητο λόγο υπερβολικούς, ελάτε να κάνουμε παρέα, εσείς κι εμείς, ένα νοητό ταξίδι στον Απρίλιο του 2024. Σκάρτους 6 μήνες πίσω δηλαδή. Θυμάστε ποιο ήταν το κυρίαρχο ερώτημα επικρατούσε απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρωλίγκα;

«Μα καλά, πώς είναι δυνατόν να χάσει αυτό το τρόπαιο η Ρεάλ;»

Πρωτοσέλιδο «Σ’ Αγαπώ»: Τι κάνει ο Γιώργος Γιακουμάκης στο Μεξικό και αποθεώνεται με κάθε τρόπο
Βρείτε μας στο

Το όνομά του, ακόμα, μπερδεύει τους Μεξικανούς. Δεν τους βγαίνει εύκολα να πουν «Γιώργος Γιακουμάκης», ένας σπίκερ τις προάλλες τον έλεγε «Γιόριο Γιουκαμάκι». Εκτός κι αν απλά έχασε τα λόγια του ο άνθρωπος με τα φοβερά και τρομερά πράγματα που κάνει ο Έλληνας φορ με την Κρουζ Αζούλ. Με τη φανέλα της οποίας μετράει ήδη 5 γκολ και 3 ασίστ σε 8 συμμετοχές.

Το highlight του ήταν το τελευταίο του χρονικά ματς. Το 4-2 επί της Πατσούκα. Με 2 γκολ και 1 ασίστ υπέγραψε το τελικό αποτέλεσμα και μια τοπική εφημερίδα του έκανε δημόσια… εξομολόγηση αγάπης. Στα ελληνικά, παρακαλώ.

Πρωτοσέλιδο «Σ’ Αγαπώ»: Τι κάνει ο Γιώργος Γιακουμάκης στο Μεξικό και αποθεώνεται με κάθε τρόπο

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Όλα δείχνουν πως ο 29χρονος επιθετικός βρίσκεται προ της δημιουργίας ακόμα ενός success story στην καριέρα του. Του αρέσει μονίμως να απαντάει στην πράξη στους επικριτές του. Να κάνει τη διαφορά όταν όλοι νομίζουν πως είναι από κάτω. Όταν κάποτε (2019) έφευγε από την ΑΕΚ, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων τον είχε κατατάξει στους «δεν μπορεί το παλικάρι». Μόνο που η πλήρης αλήθεια ήταν πως ποτέ δεν του δόθηκαν οι απαραίτητες ευκαιρίες, το πλαίσιο εμπιστοσύνης για να δείξει τι πραγματικά μπορεί.

Τι μπορούσε; Ιδού: Ο τύπος βγήκε 2 διαδοχικές σεζόν πρώτος σκόρερ σε ξένα πρωταθλήματα με εκ διαμέτρου αντίθετο ντεκόρ. Τη μία χρόνια πρώτος σκόρερ (30 γκολ) αλλά υποβιβασμός με την Φένλο, στην Ολλανδία (2021). Και την αμέσως επόμενη, ξανά πρώτος σκόρερ αλλά πρωτάθλημα με τη Σέλτικ, στη Σκωτία (2022). Να έχει άραγε ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο; Και ΟΚ, με τους Κέλτες έβαλε μόλις 13 γκολ εκείνη τη σεζόν, ήταν δηλαδή χαμηλά ο πήχης για την πρωτιά (την οποία, παρεμπιπτόντως, μοιράστηκε με τον Τσαρλς-Κουκς), αλλά τη μισή σεζόν ήταν τραυματίας. Οπότε και πάλι μια χαρά ήταν από παραγωγικότητα.

Ο λόγος που έφυγε λίγο αργότερα από τη Σέλτικ ήταν ξεκάθαρα οικονομικός. Δεν του έγινε ποτέ η αύξηση που του είχαν τάξει όταν αφίχθηκε από την Eredivisie. Χολωμένος, πίεσε για να φύγει. Ακούστηκαν τότε ένα σωρό ομάδες ως υποψήφιες, όμως έκανε την έκπληξη. Θα έπρεπε να το περιμένουμε. Ο Γιώργος Γιακουμάκης δεν κάνει τα πράγματα όπως ο μέσος όρος. Έχει μέσα του την περιπέτεια, θέλει να γνωρίζει και να δοκιμάζει συνεχώς πράγματα. Πήγε έτσι στο MLS, στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ, τον Φεβρουάριο του 2023. Πρωτοσέλιδο «Σ’ Αγαπώ»: Τι κάνει ο Γιώργος Γιακουμάκης στο Μεξικό και αποθεώνεται με κάθε τρόπο

Συνέχισε από εκεί που το είχε αφήσει. Σε 43 συμμετοχές, μέτρησε 24 γκολ και 5 ασίστ, εντυπωσιακές εμφανίσεις. Τι δεν του άρεσε όμως εκεί; Αυτή η νοοτροπία «ΟΚ, δεν τρέχει και κάτι» μετά τις ήττες. «Κλωτσούσε» απίστευτα με τη δική του κοσμοθεωρία περί του αθλήματος.

Όταν, λοιπόν, το καλοκαίρι που μας πέρασε εμφανίστηκε η προοπτική της Κρουζ Αζούλ έκανε τα πάντα για να πάει εκεί. Με τη μεταγραφή να κλείνει τελικά αντί 9 εκατ. ευρώ και τον Έλληνα επιθετικό να παίρνει 15 εκατ. ευρώ για 4ετές συμβόλαιο και να γίνεται δεκτός με τιμές σταρ στη νέα του ομάδα. Εμπιστοσύνη που ανταποδίδει στην πράξη σε μια σύζευξη δρόμων που εξελίσσεται σε win/win σενάριο.

Μέσα σε όλα, ένα ερώτημα έρχεται στο προσκήνιο: Θα επιστρέψει άραγε ποτέ ο Γιώργος Γιακουμάκης στην Εθνική Ελλάδας; Θα θυμάστε πως οι haters έπεσαν πάνω του στα social media, μετά το χαμένο πέναλτι του κόντρα στη Γεωργία, που ήταν μοιραίο για να μείνουμε εκτός Euro 2024. Τους έβαλε στη θέση τους με την παρακάτω ανάρτηση, αλλά κάτι «έσπασε» μέσα του και από τότε δεν έχει φορέσει ξανά το εθνόσημο.

Στο μακρινό Μεξικό έχει βρει την υγειά του, γιατί να ρισκάρει να μπλέξει ξανά με μια εν δυνάμει μίζερη πραγματικότητα; Φανταζόμαστε, πάντως, ότι θα το έκανε αν του το ζητούσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γιατί είναι «στρατιώτης». Λέγεται πως ο Σέρβος εκλέκτορας της Εθνικής συγκαταλέγεται στους φαν του ποδοσφαιριστή. Αν συνεχίσει, ωστόσο, ο Γιακουμάκης να σκοράρει έτσι στην Κρουζ Αζούλ θα γίνει πολύ δύσκολο για τον Ιβάν να μείνει αδιάφορος…

Πρωτοσέλιδο «Σ’ Αγαπώ»: Τι κάνει ο Γιώργος Γιακουμάκης στο Μεξικό και αποθεώνεται με κάθε τρόπο

Άντεξε ως τα 25 την κοροϊδία των σκηνοθετών: Η Ελληνίδα θεά που είπε όχι σε 1.000.000 για να παίξει σ' αισθησιακή ταινία
Βρείτε μας στο

Ήταν η… απόλυτη. Η γυναίκα που σημάδεψε την πιο «φανταχτερή» δεκαετία στην ιστορία της Ελλάδας- εκείνη του 1980- και η οποία έγινε το απόλυτο γυναικείο σύμβολο την περίοδο της εξωπραγματικής άνθησης της βιντεοκασέτας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αθεράπευτα εντυπωσιακή καθηγήτρια γυμναστικής του Λυκείου Χαβαλέ στο «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα» ή τον αμίμητο ρόλο της ως «Καριoλίνα» στις ανεκδιήγητα επικές περιπέτειες του Ταμτάκου;

Ο λόγος, φυσικά, για τη Βίνα Ασίκη, τη γυναίκα που σε πάρα πολύ μικρή ηλικία απέκτησε ένα  τεράστιο φαν κλαμπ, κάνοντας τους άντρες να παραμιλούν (και δικαίως) σε κάθε της εμφάνιση στη μικρή οθόνη.

Η ίδια, βέβαια, είχε δηλώσει για τις σκηνές στις οποίες πρωταγωνιστούσε πως: «Για μένα οι σκηνές αυτές ήταν ξεφτίλα. Δεν με ενδιέφερε να πουλάω τον κ@λο μου, κι ας ήταν ωραίος. Τι τα θες; Μου έλεγαν ‘‘εμείς είμαστε σοβαροί σκηνοθέτες, τι νομίζεις ότι γυρίζουμε, τ@oντα;’’ και ότι η κάμερα θα ήταν μακριά. Άμα είσαι μ@λ@κ@ς, μικρός και ματαιόδοξος, την πατάς».

Άντεξε ως τα 25 την κοροϊδία των σκηνοθετών: Η Ελληνίδα θεά που είπε όχι σε 1.000.000 για να παίξει σ' αισθησιακή ταινία

Ωστόσο, όσο γρήγορα η θεά Βίνα «αναρριχήθηκε» στην κορυφή, εξίσου απότομα εξαφανίστηκε- θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό συνέβη εν μία νυκτί. Αφότου πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 35 βιντεοταινίες και ακόμα 25+ κινηματογραφικές μέχρι την ηλικία των 25, η Ασίκη… χάθηκε από προσώπου φιλμικής γης.

Για ποιο λόγο συνέβη αυτό;

Πολύ απλά γιατί παντρεύτηκε το χορευτή Ορέστη Δημητρίου και αποφάσισε να τραβήξει εντελώς διαφορετικό δρόμο στην επαγγελματική της ζωή. Η αποχώρησή της από το κέντρο της προσοχής ήταν πέρα για πέρα οικειοθελής, μέχρι που επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο διδάσκοντας υποκριτική και χορό σε παιδάκια στο δήμο Λιοσίων.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Άντεξε ως τα 25 την κοροϊδία των σκηνοθετών: Η Ελληνίδα θεά που είπε όχι σε 1.000.000 για να παίξει σ' αισθησιακή ταινία

Παρά το γεγονός πως στα νιάτα της είχε… στοιχειώσει γίνει το απόλυτο σύμβολο, η Βίνα δεν αποδεχόταν και τόσο εύκολα το συγκεκριμένο ρόλο, ενώ δεν έδειξε να μετανιώνει καθόλου για την επιλογή της να τα παρατήσει όλα πάνω που βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της:

«Το μέσα μου δεν είχε καμία σχέση με το έξω μου. Να φανταστείς ότι άρχισα μεγάλη τις σχέσεις. Άρχισα 18 χρονών και γνώρισα τον άντρα μου στα 25. Αν δεν είχα παντρευτεί, θα ήμουν πολύ μεγάλη σταρ τώρα, θιασάρχης, και θα είχα κάνει πολλά λεφτά. Αλλά θα ήμουν δυστυχισμένη. Όπως οι πολύ ωραίες όλων των εποχών που βλέπω», είχε τονίσει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η απόλυτη Ελληνίδα θεά των 80s, λοιπόν, αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα της, (αφού πρώτα απέρριψε μια τεράστια πρόταση για την εποχή εκείνη -ύψους ενός εκατομμυρίου- για συμμετοχή σε αισθησιακή ταινία) βυθίζοντας σε μη αναστρέψιμο πένθος τους απειράριθμους φαν της γιατί ερωτεύτηκε.

Υπό μία έννοια, αυτό είναι ό,τι πιο ταιριαστό θα μπορούσε να συμβεί στη γυναικάρα που έκανε τους πάντες να την ερωτευτoύν…

«Ο Ίωνας δεν ήταν αθώος πολίτης»: Αντιδράσεις για την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδος
Βρείτε μας στο
NEWS

Μπαλάσκας: Οχετός κατά των Ρομά – «Θα τους πάμε αίμα, θα γίνονται επιχειρήσεις στα σπιτάκια τους»

«Μας φόβιζαν ότι αν μιλήσουμε για τους Ρομά και την εγκληματικότητα θα μας πουν ρατσιστές».

«Τώρα θα τους πάμε αίμα, θα τους πάμε αίμα τώρα, θα γίνονται επιχειρήσεις με ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους, θα τα κόψουμε αυτά τα πραγματάκια».

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

«Ο Ίωνας δεν ήταν αθώος πολίτης»: Αντιδράσεις για την ανακοίνωση της Παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδος
Βρείτε μας στο

«Γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να πάει στο Ισραήλ, σε έναν τόπο σύγκρουσης, και να πεθάνει εκεί όταν η Ελλάδα είναι η πραγματική του πατρίδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Οι 2 νέες μεταγραφές του Ολυμπιακού και οι εκπλήξεις στον τελευταίο χορό του Αλόνσο
Βρείτε μας στο

Στον αγώνα με τη Χετάφε στις 25/05 η Μπαρτσελόνα είχε στη βασική ενδεκάδα 8 Ισπανούς και συνολικά στην αποστολή 19/23. Σε τερέν και πάγκο ήταν δύο 16χρονοι, ισάριθμοι 18χρονοι και τρεις 17χρονοι. Στην Ελλάδα παίζουμε με τις… τάπες των βαρελιών περιμένοντας να ωριμάσουν οι μικροί, αλλά ευτυχώς ο Χρήστος Μουζακίτης αποτέλεσε εξαίρεση.

Όταν έχεις στη βάση σου τους πρωταθλητές Ευρώπης στο Youth League δεν νοείται να μην δίνεις εμπειρίες σε επίπεδο Ανδρών σε αυτά τα παιδιά. Ο Χαράλαμπος Κωστούλας μπήκε αλλαγή με τη Λυών και κατευθείαν τον ένιωσε η αντίπαλη άμυνα, μάρκαρε έως και στο κόρνερ, ενώ εμπνεύστηκε την επίτευξη ενός απίθανου γκολ. Και ο Μουζακίτης γνώρισε δικαίως την αποθέωση από το κοινό στο «Καραϊσκάκης» το βράδυ της Πέμπτης, κάνοντας σχεδόν τα πάντα σωστά. Γέμισε το κέντρο με αντίληψη και τρέξιμο, ένα μηχανάκι σε συσκευασία 2 σε 1, καθώς διαθέτει και δημιουργικά χαρίσματα. Με καλό πόδι το αριστερό, που πάντα θεωρείται έξτρα skill στην μπάλα και τσαμπουκά σε κόντρα ρόλο με το baby face του (ανέλαβε και εκτέλεση κόρνερ), αυτός ο παίκτης ήρθε για να μείνει. Πιθανότατα για να στελεχώσει τάχιστα και την Εθνική, που σε αυτή τη θέση οι λύσεις δεν περισσεύουν.

Πέραν των Μουζακίτη, Κωστούλα το κοινό του Ολυμπιακού θα ήθελε να δει και κάποιους άλλους σύντομα εν δράσει. Ο προβεβλημένος από την πορεία στο Youth League Παπακανέλλος, ο αμυντικός χαφ Μπακούλας, ο υψηλόσωμος στόπερ Κουτσίδης και ο αριστερός εξτρέμ Πνευμονίδης, που δεν έχει προωθηθεί ακόμα στην πρώτη ομάδα. Είναι φυσικά και άλλοι, που έχουν κλείσει τα 19 χρόνια, έπαιξαν τελικό του Διηπειρωτικού το καλοκαίρι στο «Μαρακανά» και θα μπορούσαν έστω να δοκιμαστούν σε πρώτη φάση σε εντός έδρας παιχνίδια με μικρότερες ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Πάντα το εμπόδιο σε αυτές τις περιπτώσεις στην ελληνική πραγματικότητα είναι η «ψύχωση» με το αποτέλεσμα. Όμως αν δεν δώσεις ευκαιρίες και εμπειρίες στους νέους πώς θα τους ετοιμάσεις για την πρώτη ομάδα. Τον Λαμίν Γιαμάλ κάποιος τον έβαλε να παίξει στα 15,5 για να είναι πριν κλείσει τα 18 ηγέτης της Μπαρτσελόνα και πρωταθλητής Ευρώπης με την Ισπανία.

Άλλος ένας λόγος για να χαμογελά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά το 3-0 επί της Μπράγκα ήταν η εμφάνιση του Κοστίνια. Γουίλιαν, Βέλντε και Γιάρεμτσουκ είναι οι πιο πολυδιαφημισμένες μεταγραφές των ερυθρόλευκων, αλλά αυτός που έκλεψε χθες την παράσταση είναι ο Πορτογάλος δεξιός μπακ. Κοντρολαρισμένος με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, πιθανότατα δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη εμφάνιση του με αυτόν στην ενδεκάδα και τον Ροντινέι σε ρόλο δεξιού εξτρέμ.

Και τώρα ο κάτοχος του Conference League έχει μπροστά του το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που φαντάζει ως ο τελευταίος χορός του Ντιέγκο Αλόνσο. Δεδομένου ότι ακολουθεί διακοπή στο πρωτάθλημα χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να πιστέψει κάποιος ότι ο Ουρουγουανός θα παραμείνει στο πόστο του και σε περίπτωση ήττας την Κυριακή. Δίκαιο; Πιθανότατα όχι, διότι ο 49χρονος προπονητής δοκιμάζει τα πάντα, πασχίζει να βρει λύσεις και δεν μοιάζει να αφήνει τίποτα στη μοίρα του. Το ψυχολογικό κομμάτι όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκό για αυτόν και τον Παναθηναϊκό. Και ίσως ένα ντέρμπι αιωνίων, με την ταμπέλα του αουτσάιντερ, να είναι για αμφότερους αυτή τη στιγμή η λυτρωτική διέξοδος: ή restart ή give up.

Στην τελευταία θέση το φαβορί: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ φέρνει τα πάνω κάτω
Βρείτε μας στο

Όλα ανοιχτά λίγο πριν από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Δείτε τι ανατρεπτικό δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση με ένα κλικ στο instanews.gr

Η ομάδα-έκπληξη που τρόμαξε τα φαβορί στην Ευρωλίγκα: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πήραν το μήνυμα;
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Η ομάδα-έκπληξη που τρόμαξε τα φαβορί στην Ευρωλίγκα: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πήραν το μήνυμα;

Ίσως είναι κάτι πολύ καλό που συνέβη στην πρώτη κιόλας αγωνιστική αυτό, μπας και κατέβουμε από τα σύννεφα

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν τα πιο εντυπωσιακά ρόστερ στην Ευρωλίγκα; Μάλλον ναι. Σημαίνει αυτό κάτι; Για πολύ κόσμο σημαίνει πως είναι φαβορί και πως το μίνιμουμ τους είναι το final-4.

Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά. Από τη μία διότι Φουρνιέ και Οσμάν μπορεί να προσφέρουν λάμψη ως ονόματα, αλλά έρχονται από άλλο κόσμο, έπαιζαν άλλον χρόνο ποσοτικά και ποιοτικά τα τελευταία 2 χρόνια και δεν θα έχουν στις ομάδες τους τον χώρο που είχαν στο ΝΒΑ για να παίξουν με βάση τα δυνατά τους στοιχεία.

Όποιος από τους δύο προσαρμοστεί προς τα κάτω πιο γρήγορα, αυτός θα γίνει και πιο χρήσιμος για την ομάδα του.

Μέχρι να συμβεί αυτό, μέχρι να δούμε πώς θα απορροφήσει τον Γιουρτσεβέν ο Παναθηναϊκός και πώς θα διαχειριστεί την απουσία των δύο ψηλών ο Ολυμπιακός, φαβορί υπάρχουν, αλλά με το μίνιμουμ.

Κι αν δεν το πιστεύετε, δείτε τι έγινε στην πρώτη κιόλας αγωνιστική στην Ευρωλίγκα και πώς αυτά που είδαμε, προσφέρουν πολύτιμο μάθημα δίχως πάθημα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, για να διατηρήσουν το πνεύμα τους σε εγρήγορση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παράδειγμα Νο1: Η Μπάγερν κέρδισε τη Ρεάλ. Η Ρεάλ είναι σίγουρα πιο αποδυναμωμένη φέτος σε σχέση με πέρσι, αλλά κι η Μπάγερν δεν έχει την ίδια δύναμη με αυτή που είχε πέρσι. Στη θεωρία. Στην πράξη όμως, με βάση κι αυτά που είδαμε στο φιλικό απέναντι στον Παναθηναϊκό, έχει την προοπτική να πάει καλύτερα από πέρσι.

Παράδειγμα Νο2: Πιο τρανό απ’ όλα, είναι αυτό της Ζαλγκίρις απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Έπαιζαν εντός έδρας οι Λιθουανοί και πάντα είναι πιο δυνατοί, αλλά δεν παύει να είναι μια ένδειξη για την Ευρωλίγκα η νίκη της με 74-67 με αντίπαλο τους Μπλαουγκράνα.

Η Μπαρτσελόνα έχει έντονα στοιχεία Αρμάνι Μιλάνο, μοιάζει δηλαδή με νεκροταφείο ελεφάντων, απλώς λόγω μεγαλύτερης δυναμικής, καταφέρνει να μπαίνει στα play offs. Δεν είναι όμως ομάδα που αξίζει για πάνω από 6η θέση στη φετινή Ευρωλίγκα.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Κι η Ζαλγκίρις όμως, δεν είναι ομάδα που στη θεωρία την τοποθετεί κάποιος πάνω από την 12η θέση. Είναι όμως από τις ομάδες από το 3ο ράφι της διοργάνωσης, αυτή με τον πιο στεγανό τρόπο παιχνιδιού, αυτή με το μεγαλύτερο μπασκετικό iq και know how.

O Τρινκέρι είναι προπονητής-μανούλα για τέτοιες ομάδες, ξέρει να παίρνει από τους παίκτες του ό,τι περισσότερο μπορεί και έφτιαξε ένα τίμιο ρόστερ με μπροστάρη τον Φρανσίσκο, με τον Σμάιλαγκιτς, την παλιά καραβάνα Ντάνστον και με…τον Μπραζντέικις. Ο Λιθουανός δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί πέρσι στον Πειραιά, το Κάουνας του δίνει μια άνεση και το έδειξε στο πρώτο ματς, όντας αυτός που ξεχώριζε για τη Ζάλγκιρις στο πρώτο ημίχρονο.

Η Ζαλγκίρις είναι πάντα εδώ και 7 χρόνια, με το νέο φορμάτ, μια ομάδα που είτε θα κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα και μετά θα χαθεί είτε θα βρίσκεται όλη τη σεζόν σε σημείο που θα της χρειαστεί ένα μικρό σερί για να τρομάξει κοσμάκη.

Είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στη διοργάνωση για να βλέπουν οι δύο ελληνικές ομάδες πως δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, πως καμία ομάδα δεν θα κάνει φέτος ό,τι πέρσι η Ρεάλ, να παίζει από Φεβρουάριο τα μήλα και να χάνει 4 ματς συνεχόμενα γιατί έχει καπαρώσει την πρωτιά, πως φαβορί μέχρι τον Φεβρουάριο, δεν υπάρχουν. Από κει και μετά, το ξανασυζητάμε.

Σίγουρα, το να νικάει μια ομάδα σαν τη Ζαλγκίρις, που έχει μπασκετικό σχέδιο και κουλτούρα, τον θίασο της Μπαρτσελόνα, δεν είναι και απόλυτα ενδεικτικό. Αλλά πρέπει να χρησιμεύσει ως μάθημα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, για να βλέπουν όντως κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να μην ονειρεύονται σερί νικών.

Όπως έδειξε κι ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ματς, χρειάζεται σίγουρα ένα διάστημα δύο μηνών για να δούμε την προοπτική των δύο ομάδων με τις προσθήκες που έκαναν.

Ακόμα κι η Άλμπα με τη Βιλερμπάν, που τις θεωρούμε σίγουρες τελευταίες και αναρωτιόμαστε γιατί βρίσκονται στην Ευρωλίγκα, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο, θα απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και επαγρύπνηση.

Όχι, δε λέμε πως η Ζαλγκίρις ή η Μπάγερν θα βρεθούν ξαφνικά στην 6άδα. Λέμε όμως πως για τους στόχους των δύο ελληνικών ομάδων, οι νίκες αυτών των δύο, μπορούν να γίνουν λίπασμα εμπειρίας και αντίληψης για την Ευρωλίγκα από δω και πέρα.

τροχό της τύχης
Βρείτε μας στο

«Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες», λέει ο σοφός λαός και έχει απόλυτα δίκιο. Γιατί όταν αφήνεις ένα όνειρο σου ή μια τρελή σου σκέψη ή μία μαντεψιά βρε αδερφέ σε ένα γρίφο, να περάσει χωρίς καν να προσπαθήσεις να το υλοποιήσεις, να το προσπαθήσεις, να το φωνάξεις, τότε σίγουρα έχεις χάσει. Σε τηλεπαιχνίδια όπως στον Τροχό της Τύχης αυτό είναι νόμος απαράβατος.

Ο παίκτης Τάσος είχε φτάσει στον τελικό μετά από ένα πολύ καλό παιχνίδι. Απέναντί του βρισκόταν ο φωτεινός πίνακας και η Νατάσα Κουβελά του ανακοίνωσε ότι η κατηγορία ήταν συνώνυμα. Τα γράμματα Λ, Π, Σ, Τ, Α βγήκαν στον πίνακα για να τον βοηθήσουν. Εκείνος από την πλευρά του το Ρ, το Κ και το Μ, ενώ για φωνήεν επέλεξε το Ι.

Ο πίνακας άρχισε να γεμίζει, όχι όμως όσο πολύ θα ήθελε ο Τάσος. Ο Πέτρος Πολυχρονίδης έδωσε το οκ να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και ο παίκτης μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έδωσε καμία απάντηση. Παρόλα αυτά φαινόταν να σιγομουρμουρίζει κάτι για τη δεύτερη και μεγαλύτερη λέξη. Όταν τελείωσε ο χρόνος ο παρουσιαστής τον ρώτησε τι έλεγε, με τον παίκτη να λέει ΣΥΝΤΑΡΑΖΩ.

Η αποκάλυψη των λέξεων ήρθε άμεσα. Οι ζητούμενες λέξεις του γρίφου του τελικό στον Τροχό της Τύχης ήταν ΚΛΟΝΙΖΩ-ΣΥΝΤΑΡΑΖΩ. Ο Τάσος είχε βρει το δεύτερο μισό, αλλά δεν το τόλμησε. Αν το είχε πει νωρίτερα ίσως τον βοηθούσε να καταλάβει ότι και η πρώτη λέξη ήταν ρήμα, έχοντας ήδη το συνώνυμό της.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε όμως καθώς ο Τάσος δεν ξεστόμισε ποτέ τη σκέψη του, τη λύση η οποία γύριζε στο μυαλό του για λίγα δευτερόλεπτα. Ο νόμος επαληθεύτηκε. Ο παίκτης μετάνιωσε που δεν είπε τίποτα, η μεγάλη του ευκαιρία είχε πια πετάξει.

Νο1 στο Netflix των 80’s: Ο Έλληνας «Καράτε Κιντ» είχε φανατικό κοινό που περίμενε την κάθε του ταινία
Βρείτε μας στο

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές στον τομέα της τεχνικής στο καράτε και το kickboxing. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρξε αήττητος πρωταθλητής semi-contact, καθώς και όλων των ειδών open-kata. Ο λόγος για τον Κρις Σφέτα.

Γεννηθείς στο Μπράιτον της Αγγλίας από Έλληνα πατέρα και Αγγλίδα μητέρα, άρχισε καράτε σε πολύ νεαρή ηλικία με ειδική στολή, αφού στην εποχή του δεν κυκλοφορούσαν σε τόσο μικρά μεγέθη.

Ήταν μόλις 3 ετών όταν άρχισε να ταξιδεύει στα διάφορα κέντρα εκπαίδευσης με τον μπαμπά Γιώργο και να τον παρακολουθεί να διδάσκει.

Του άρεσε ιδιαιτέρως να μιμείται τις κινήσεις των μεγαλύτερων και σε πολύ σύντομο διάστημα αποκάλυψε το τεράστιο ταλέντο του.

Άρχισε να γίνεται γνωστός στους κύκλους του καράτε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με αρχές 1980, όταν ο πατέρας του διατελούσε συντονιστής Ευρώπης PKA, ταξιδεύοντας σε διάφορες χώρες για να οργανώνει και να προβάλει το kickboxing.

Εκείνη την εποχή ο Γιώργος Σφέτας κέρδισε τις εντυπώσεις χάρη σε μία επίδειξη του ίδιου μαζί με τον γιο του, ο οποίος σταδιακά έφτασε στο σημείο να συνυπάρχει με ονόματα-θρύλους, όπως ο Τσακ Νόρις, ο Χι-Ιλ Τσο, ο Μπιλ Γουάλας και ο Τζο Λιούις.

Ο Κρις μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα όταν ήταν 9 χρονών και σύντομα άρχισε να συμμετέχει σε ταινίες, προβάλλοντας τις πολεμικές τέχνες που είχε διδαχθεί ως τότε.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

«Ο φίλος μου ο νίντζα», «Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας», «Ο θείος μου ο νίντζα», «Οι επτά μικροί κομάντος», «Μικρός αλλά ήρωας», «Ο μαχητής», «Οι τρεισήμισι τσαμπουκάδες», «Ο μικρός κεραυνός», ήταν μερικές εξ αυτών.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς την εποχή που άνθιζε η βιντεοκασέτα. Η ιαχή «ιαααααα» ακόμα δονεί τα αυτιά των σινεφίλ και των τηλεθεατών. Χωρίς υπερβολή, ο Κρις Σφέτας συνέβαλε τα μέγιστα για τη γιγάντωση του καράτε στην Ελλάδα, έστω κι αν σήμερα όλα αυτά θεωρούνται cult.

Iπτάμενες κλωτσιές, μπουνιές, splits, ντιρέκτ και χτυπήματα α λα «γερανός», αποτέλεσαν μέρος του πληθωρικού ταλέντου του αδίστακτου τιμωρού με το αγγελικό πρόσωπο.

Δύο Σωτήρηδες, ο Τζεβελέκος και ο Μουστάκας, συνδέθηκαν με τον Σφέτα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει καταλυτικό τον πρώτο για την κινηματογραφική του εξέλιξη και ίσως τον κορυφαίο ηθοποιό ever τον δεύτερο.

Με τα καλύτερα λόγια είχε μιλήσει και για τον Όμηρο Ευστρατιάδη, δηλαδή τον πιο γνωστό σκηνοθέτη της δεκαετίας του 1980, όπως επίσης για τον Κώστα Βουτσά, ο οποίος είχε κεράσει γλυκά όλους τους μικρούς μαθητές που είχαν παίξει μαζί του σε ταινία.

Μία ιστορία πέρα για πέρα αληθινή είχε καταγραφεί στην ταινία «Ο θείος μου ο νίντζα», όταν ο Έλληνας «Καράτε Κιντ» χτύπησε με πισινή κλωτσιά έναν ηθοποιό κι εκείνος έπεσε αναίσθητος!

Μάλιστα, ο Σφέτας είχε εξαφανιστεί για κάποιες ώρες γιατί πίστεψε ότι τον είχε σκοτώσει, όμως, ευτυχώς το… θύμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και συνήλθε!

Ο ήρωας του αφιερώματος συμμετείχε, επίσης, σε διάφορους τηλεοπτικούς ρόλους, ώσπου αργότερα αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του, όπου βοηθούσε τον πατέρα του στα μαθήματα της ακαδημίας SAMA στο Μπράιτον.

Έκτοτε ο Κρις Σφέτας ερχόταν κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο, έως ότου απεβίωσε η αγαπημένη του γιαγιά και, την τελευταία 15ετία περίπου, χάθηκε ο δεσμός μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.

Είχε υπάρξει προφορική συμφωνία με τον ΑΝΤ1 για μια σειρά, ωστόσο δεν προχώρησε και στη συνέχεια πάρθηκε η απόφαση περί επιστροφής στο Μπράιτον.

Τα χρόνια κύλησαν, ώσπου στις 17 Φεβρουαρίου 2012, στο πλαίσιο του 10th Greek Cult Festival, ο Κρις Σφέτας βραβεύθηκε στο Gagarin 205 υπό το βλέμμα του πατέρα του.

Είχε προσκληθεί και το 2007, αλλά δεν είχε καταφέρει να έρθει στην Ελλάδα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στην Αγγλία.

Στάθης Ψάλτης, Κώστας Βουτσάς, Σωτήρης Μουστάκας. Η τριανδρία των πιο δημοφιλών Ελλήνων ηθοποιών στα 80s’. Πιθανότατα, από εμπορικής πλευράς, να ακολουθεί ο νεαρός με την πολεμική ιαχή.

Gagarin - 10th Cult

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι
Βρείτε μας στο
Πολιτισμός

Έβρισκες εισιτήριο μόνο από ακύρωση: Το θεατρικό που σάρωσε 2 σερί χρονιές επιστρέφει με νέα διαδοχικά sold out

Ένα αλληγορικό ταξίδι στον κόσμο της εξουσίας, της διαφθοράς και της ανθρώπινης αδυναμίας

«Η άνοδος του Αρτούρο Ούι». Οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης και Γιώργος Χρυσοστόμου, παρατάσσονται επί σκηνής. Μία παράσταση διάρκειας 90 λεπτών, η οποία επί δύο σερί χρονιές κατέγραψε απανωτά sold out, επιστρέφει στο θέατρο ΑRK (Δροσοπούλου 197). Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου, ενώ η προπώληση εισιτηρίων έχει αρχίσει.

Ο Άρης Μπινιάρης έχει καταλυτικό ρόλο, καθώς, πέραν της σκηνοθεσίας, συμβάλλει κατά 50% στην απόδοση του κειμένου και τη δραματουργική επεξεργασία (μαζί με την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου).

Αναφορά, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να γίνει στους: Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (μετάφραση), Πάρη Μέξη (σκηνικά-κοστούμια, art direction promo), Χαρά Κότσαλη (σχεδιασμός κίνησης, χορογραφίες), Στέλλα Κάλτσου (σχεδιασμός φωτισμών), Χάρη Κρεμμύδα (σχεδιασμός ήχου), Χρόνη Τζήμα (σχεδιασμός μαλλιών & περουκών), Όλγα Φαλέι (σχεδιασμός μακιγιάζ), Δήμητρα Καίσαρη (ειδικές κατασκευές), Νεφέλη Παπαναστασοπούλου (βοηθός σκηνοθέτη), Αλέγια Παπαγεωργίου (βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου), Πάτροκλο Σκαφίδα (φωτογραφίες) και Θωμά Παλυβό (video promo).

Ο Άρης Μπινιάρης υπογράφει μια παράσταση ολοκληρωμένης αισθητικής, μια σκοτεινή υπόμνηση της σύγχρονης ανόδου του φασισμού, μία πρόσκληση σε ένα αλληγορικό ταξίδι στον κόσμο της εξουσίας, της διαφθοράς και της ανθρώπινης αδυναμίας.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου είναι ανατριχιαστικός στον ρόλο του «Αρτούρο Ούι». Η φωνή του, μπάσα και επιβλητική, αντηχεί σε όλο το θέατρο. Παίζει με όλο του το σώμα, θαρρείς πως γεννήθηκε γι’ αυτόν τον ρόλο.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είχε γράψει το αλληγορικό έργο του το 1941, τοποθετώντας τη δράση στο Σικάγο του Μεσοπολέμου και επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της περιόδου που ακολούθησε το οικονομικό κραχ, με αυτή που οδήγησε τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Η παράσταση δεν λειτουργεί ως ένα αόριστο σχόλιο για τον εθνικοσοσιαλισμό, αλλά ως μια δραστική αποτύπωση του νεοναζιστικού κινήματος.

Ακολουθώντας τη σκηνική θεωρία του Μπρεχτ για ένα θέατρο αφύπνισης, ο Μπινιάρης καταφεύγει στα εργαλεία του επικού θεάτρου, προκειμένου να καταρρίψει την ψευδαίσθηση (παρουσία γελωτοποιού/αφηγητή, εμβόλιμα τραγούδια, τιτλοφόρηση σκηνών).

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μείγμα σάτιρας, πολιτικού σχολιασμού και σκοτεινού χιούμορ, το οποίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, διότι ο εμβληματικός δραματουργός και σκηνοθέτης, κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια πολλές από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούσαν οι χιτλερικοί για να κατακτήσουν την εξουσία.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Απόλυτα ταυτισμένος με τον Μπρεχτ, ο Μπινιάρης υποστηρίζει ότι ο ναζισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αποκομμένο από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, αντίθετα, αποτελεί μια λογική συνέπεια του καπιταλισμού, όταν αυτός οδηγεί σε ακραίες ανισότητες και κοινωνικές συγκρούσεις.

Οι πρωταγωνιστές, επανασυστημένοι από τον σκηνοθέτη, αποτελούν ένα καινούργιο, αυτόνομο σύμπαν – επί της ουσίας δημιουργούν ένα τέρας, απόρροια μιας εκτρωματικής εποχής και κατάστασης.

Το θέμα απαιτεί εστίαση στο σώμα παρά στον λόγο, ο οποίος εκφέρεται με αλλοιωμένους από τα μικρόφωνα ψιθύρους ή άναρθρες κραυγές, καταδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατρακύλα του ανθρώπου στο επίπεδο του υπανθρώπου.

«Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» λειτουργεί σαν προειδοποιητικό παράδειγμα ενάντια στη γοητεία της δημαγωγίας και του αυταρχισμού, υπενθυμίζοντας πως η χειραγώγηση της πληροφορίας μπορεί να επηρεάσει νευραλγικά την κοινή γνώμη και να εδραιώσει την εξουσία.

Η διαρκώς παρούσα μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Κτιστάκη δημιουργεί μία υποβλητική ατμόσφαιρα με την οποία εναρμονίζονται οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και τα εξαιρετικά σκηνικά-κοστούμια του Πάριδος Μέξη.

Οι παραστάσεις γίνονται κάθε Τετάρτη (στις 20:00), Πέμπτη (στις 21:00), Παρασκευή (στις 21:00), Σάββατο (στις 18:15 & στις 21:00) και Κυριακή (στις 20:00), ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν 20€ (κανονικό) και 18€ (φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65 ετών).

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής τον οποίο… αυτοκτόνησε η σύντροφός του
Βρείτε μας στο
Guestroom

Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής τον οποίο… αυτοκτόνησε η σύντροφός του

Θα περνούσαν 35 χρόνια, για να αποδειχθεί η αλήθεια...
Menshouse Team

Ένας Ιταλός ποδοσφαιριστής αυτοκτόνησε πέφτοντας στις ρόδες ενός φορτηγού. Θα περνούσαν 35 χρόνια, για να αποδειχθεί ότι είχε δολοφονηθεί.

Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ στο janus.gr

Εκατομμυριούχο
Βρείτε μας στο

Αν έχεις τύχη και… μαμά διάβαινε. Αυτό αποδείχτηκε τρανά ακόμα μία φορά στον «Εκατομμυριούχο» τουANT1, όταν στο σκάλωμα ενός παίκτη σε μία φαινομενικά εύκολη ερώτηση από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, η μόνη που μπόρεσε να τον βγάλει από το τέλμα ήταν η ίδια του η μητέρα.

Ο πολυταξιδεμένος παίκτης Μάριος είχε φτάσει χαλαρά και με πολύ χιούμορ στην έβδομη ερώτηση, έχοντας συγκεντρώσει ήδη 1.000€. Δεν είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα καμία βοήθεια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε η ερώτηση για μία έγχρωμη ταινία του 1967, το «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου». Εκεί ο παίκτης άρχισε να έχει αμφιβολίες.

Η ερώτηση ήταν «Ποια ήταν η συμπρωταγωνίστρια του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην ταινία του 1967 “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου”;», και οι πιθανές της απαντήσεις Α. Αλίκη Βουγιουκλάκη Β. Τζένη Καρέζη Γ. Ξένια Καλογεροπούλου Δ. Μαίρη Χρονοπούλου.

Ο παίκτης δεν ήξερε με σιγουριά τη σωστή απάντηση, υπέθετε όμως ότι η προφανής απάντηση είναι το Α. Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το γεγονός όμως ότι ήταν η 7η ερώτηση του παιχνιδιού τον έκανε να μην είναι σίγουρος, αφού δεν μπορεί να ήταν τόσο εύκολη μία ερώτηση σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού.

«Εκατομμυριούχος»: Τι συνέβη με την ερώτηση για τον Μπακασέτα και τη λάθος απάντηση που πέρασε ως σωστή

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου χαρακτήρισε την ερώτηση «μπερδευτική» καθώς η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε τραγουδήσει τραγούδι με τίτλο «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου», αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ήταν από αυτήν την ταινία. Με κίνδυνο να χαθούν όλα τα χρήματα, ο παίκτης Μάριος αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του τηλεφώνου και πιο συγκεκριμένα τηλεφώνησε στη μαμά του τη Ρέα.

Η μητέρα σε ρόλο σωτήρα στον Εκατομμυριούχο

Η κυρία Ρέα ήταν παραπάνω από σίγουρη ότι η σωστή απάντηση ήταν το Γ. Ξένια Καλογεροπούλου, αφού την έχει δει δεκάδες φορές. Ο γιος της δεν την αμφισβήτησε και καλά έκανε αφού η δύναμη της μαμάς επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά. Η μαμά είχε δίκιο και εξασφάλισε έτσι στον γιο της 2.000€ κρατώντας τον μέσα στο παιχνίδι.

Τελικά ο Μάριος έφυγε με 5.000€, είναι όμως σίγουρο ότι δε θα είχε φτάσει ως εκεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της μαμάς του που το εξασφάλισε «μαξιλαράκι» 2.000€ την πιο κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Θα την κουβαλάς για καιρό στο μυαλό: Δες απόψε την ταινία με το καθαρό 8,4 στο Imdb που σε χτυπάει σαν σφαλιάρα
Βρείτε μας στο

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Δεν μπαίνει έτσι απλά βαθμολογία 8,4 στο Imdb. Πρέπει να ‘ναι κάτι πολύ σπέσιαλ. Το «Καπερναούμ», παραγωγής 2018, αυτό ακριβώς συνιστά. Αν το έχετε δει, ξέρετε, και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα θελήσετε αμέσως να πατήσετε το play μαθαίνοντας πως η ταινία στριμάρει στο Cinobo. Αν δεν το έχετε δει, μην το αργείτε. Μιλάμε για μια εμπειρία (τηλε)θέασης που κουβαλάς για καιρό στο μυαλό.

Το story καδράρει στη ζωή του 12χρονου Ζάιν στο Λίβανο. Ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία που καταθέτει μήνυση (!) εναντίον των ίδιων του των γονιών επειδή τον έφεραν στη ζωή και είναι αναγκασμένο να περνά τις μέρες του μέσα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση…

Η σκηνοθέτης Ναντίν Λαμπακί έζησε 4 χρόνια στη Βηρυτό κάνοντας από κοντά την έρευνα για την ταινία της. Αντλώντας πρώτη ύλη, μαθαίνοντας δίχως φίλτρα τι συμβαίνει.

Θα την κουβαλάς για καιρό στο μυαλό: Δες απόψε την ταινία με το καθαρό 8,4 στο Imdb που σε χτυπάει σαν σφαλιάρα

Μέσα από αυτήν την πορεία επέλεξε τους μη επαγγελματίες ηθοποιούς, που βλέπουμε επί της οθόνης. Ερασιτέχνες που όμως καταθέτουν εκπληκτικές ερμηνείες – ειδικά ο μικρός που πρωταγωνιστεί. Ενώ μας παρουσιάζεται με ωμότητα και δίχως ίχνος ωραιοποίησης ένας κόσμος που η αθωότητα απλώς δεν υπάρχει ως έννοια. Έχει πεθάνει προ πολλού.

Είναι ένα βαρύ και σκληρό φιλμ, με ντοκιμαντερίστικη λογική. Σε χτυπάει σαν σφαλιάρα με τη δύναμη των μηνυμάτων που κομίζει. Δεν είναι πως δεν έχεις ακούσει πως όλα αυτά συμβαίνουν. Όμως άλλο αυτό κι άλλο να τα βλέπεις έτσι, φόρα παρτίδα. Από τις περιπτώσεις που ο κινηματογράφος γίνεται ένα μάθημα ρεαλισμού. Για το πώς τα παιδιά πληρώνουν τα σφάλματα των ενηλίκων, για το πώς σε μερικά μη προνομιούχα μέρη του πλανήτη η ελπίδα είναι παντελώς απούσα.

Αρκετοί (Έλληνες) κριτικοί είχαν κατηγορήσει τότε την ταινία για λαϊκισμό, χειριστικότητα και συναισθηματικό εκβιασμό. Στύβουμε το μυαλό μας να δούμε τι πραγματικά μπορεί να μην τους άρεσε και άκρη δεν βγάζουμε πέρα από το ότι έπεσε ένα κουλτουρέ «σύρμα». Τι τους χάλασε; Ότι είναι υπερβολικά μελοδραματική; Μα αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια. Μια κραυγή αγωνίας και θυμού.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Θα την κουβαλάς για καιρό στο μυαλό: Δες απόψε την ταινία με το καθαρό 8,4 στο Imdb που σε χτυπάει σαν σφαλιάρα

Κι ύστερα δεν ήταν όλοι οι κριτικοί στη γραμμή «θάψτε την». Ειδικά στο εξωτερικό. Εκεί το είδαν εντελώς αλλιώς το έργο: «Ετοιμάσου να εκστασιαστείς». «Ένα εκθαμβωτικό κινηματογραφικό έργο». «Ένα είδος κινηματογραφικού θαύματος που κάνει το μυαλό να τα χάνει». Κι αυτά ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια για φιλμ που πήρε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Στο κάτω κατω της γραφής, ο κόσμος έχει δώσει την απάντησή του φέρνοντας την «Καπερναούμ» στη θέση που πραγματικά της αξίζει στο κινηματογραφικό σύμπαν. Κατατάσσοντάς την ως μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών. Το είπαμε, το ξαναλέμε, θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας αν μπείτε στην πλατφόρμα του Cinobo και πατήσετε το play…

Το πιο εξοργιστικό ορθογραφικό: Η λέξη με τα 4 γράμματα που 7/10 Έλληνες «δολοφονούν» ακόμα
Βρείτε μας στο

To βλέπουμε καθημερινά γραμμένο γύρω μας, τις περισσότερες από αυτές λάθος. Ειδικότερα μετά την μαζική εξάπλωση των social media σε ανθρώπους κάθε μαθησιακού και κάθε ηλικιακού επιπέδου, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μία ανάρτηση, ένα σχόλιο, ένα story με λεζάντα και να χρησιμοποιήσει τη λέξη που έχει γίνει εφιάλτης για τα μάτια όσων ξέρουν τη σωστή ορθογραφία της για συγκεκριμένη ετυμολογία και σημασία. Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, αναφερόμαστε στη λέξη «γλύφω».

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι σας την έχετε δει γραμμένη έτσι σε περιπτώσεις που κάποιος θέλει να γράψει για κάποιον ότι είναι υπερβολικά κόλακας, δουλοπρεπής, κάποιος που συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να κερδίσει την εύνοια, συνήθως κάποιου ανώτερού του. Αυτή όμως η γραφή, με τη συγκεκριμένη σημασία, είναι λάθος.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η σωστή γραφή της λέξης είναι «γλείφω». Ο τύπος «γλείφω» προκύπτει από το αρχαίο ρήμα «ἐκλείχω» (< αρχαία ελληνική ἐκ- + λείχω) και σημαίνει σύρω τη γλώσσα μου πάνω σε κάτι, απομακρύνω κάτι με τη γλώσσα ή και το χρησιμοποιούμε μεταφορικά όταν πρόκειται για κύματα, για φλόγες (π.χ. οι γλώσσες έγλειψαν τα πρώτα σπίτια του χωριού) ή και για όποιον συμπεριφέρεται με υπερβολική δουλοπρέπεια πχ ο δημοσιογράφος γλείφει τον πολιτικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Οι λέξεις γλείφτης, γλειφιτζούρι προκύπτουν από το γλείφω.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι η λέξη «γλύφω» υπάρχει κανονικά και σημαίνει λαξεύω σε σκληρή ύλη. Είναι συνώνυμο του ρήματος «σμιλεύω». Από τον εν λόγω τύπο προκύπτουν οι λέξεις γλύπτης, γλυφίδα οι οποίες χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο στα Νέα Ελληνικά σε σχέση με το ρήμα γλύφω.

Εξάλλου η λέξη γλείφω που χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο έχει 109.000 αποτελέσματα στην Google ενώ το γλύφω παρότι χρησιμοποιείται ελάχιστα στα νέα ελληνικά έχει 51.000 αποτελέσματα και βάζουμε στοίχημα ότι πολλά από αυτά είναι με το ρήμα να χρησιμοποιείται γραμμένο έχοντας τη σημασία του «γλείφω».

Παρόλα αυτά το γλύφω υπάρχει, έχει διαφορετική ετυμολογία και σημασία από το γλείφω όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των λαθών γίνεται διαλέγοντας το λάθος «γλύφω» εκεί που θα έπρεπε να μπει το «γλείφω». Από την άλλη πλευρά πολύ δύσκολα θα δεις να γράφεται «γλείφτης», δηλαδή η λέξη γλύπτης λάθος.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
Δεν είναι πλέον παιχνίδι: Ποιοι βλέπουν γενίκευση στη Μέση Ανατολή που θα οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Βρείτε μας στο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει.

Διαβάστε τι λένε οι αναλυτές για τις πιθανότητες ενός γενικευμένου πολέμου με ένα κλικ στο instanews.gr

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο
Βρείτε μας στο

Αν ρωτήσεις έναν αναλυτή μάρκετινγκ ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπορικό φαινόμενο όλων των εποχών, η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Αν ωστόσο κληθεί να υποδείξει τι είναι αυτό που έχει αναδείξει σε τέτοιο την Coca-Cola, η επιστήμη θα… σηκώσει τα χέρια ψηλά. Το δίλημμα για το αν είναι η εθιστική συνταγή της, ή ο μύθος που την περιβάλλει ως μυστική, παραμένει αναπάντητο. Η γευστική καινοτομία του προϊόντος είναι η μία όψη του νομίσματος. Η αναγωγή του στο «διασημότερο μυστικό» της βιομηχανίας το δαιμόνιο επιχειρηματικό τρικ, που συνέθεσε το πιο ισχυρό brand της παγκόσμιας αγοράς.

Είναι τόσο καλά φυλασσόμενο που όταν η κυβέρνηση της Ινδίας απαίτησε το 1977 από την Coca-Cola να το αποκαλύψει για να συνεχίσει να λειτουργεί στην τεράστια αγορά της, η εταιρία δεν είχε κανέναν δισταγμό να αποσυρθεί σε χρόνο dt από μια χώρα 650 εκατομμυρίων ανθρώπων (τότε)!

Υπάρχει όμως πραγματικά κάτι το τόσο ιδιαίτερο στη συνταγή της Coca-Cola, που δεν θα έπρεπε να μάθουν οι ανταγωνιστές της, ή αυτή η μυστικοπάθεια είναι ολότελα κατασκευασμένη προκειμένου να ιντριγκάρει και να προσελκύσει τις μάζες;

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ιδέα της μυστικότητας αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά ατού στον κόσμο του εμπορίου και του μάρκετινγκ. Αποδεδειγμένο κυρίως μέσω της πορείας της Coca-Cola, από το 1886 κιόλας, οπότε και «γεννήθηκε» η πρώτη σταγόνα του προϊόντος, που έμελλε να ξεπεράσει οποιοδήποτε άλλο σε δημοφιλία.

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο

Το 2013 ο διάσημος συγγραφέας Μαρκ Πέντεργκραστ δημοσίευσε το βιβλίο «Για το Θεό, την Πατρίδα και την Coke», όπου ανέφερε κάτι εκπληκτικό για την εν λόγω περιβόητη μυστικοπάθεια. «Η εταιρία έλεγε πάντα, και όσο είμαι σε θέση να ξέρω είναι αλήθεια, πως ανά πάσα στιγμή δύο μόνο άνθρωποι γνωρίζουν το μείγμα των 7 συστατικών της γεύσης της. Αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν ταξιδεύουν ποτέ στο ίδιο αεροπλάνο, υπό τον κίνδυνο να πέσει! Πρόκειται για μια προσεκτικά μυστική τελετουργία».

Ως γνωστόν το αναψυκτικό προέκυψε από τα πειράματα του διακεκριμένου γιατρού και φαρμακοποιού Τζον Πέμπερτον, που αναζητούσε ένα ρόφημα με την ταμπέλα αναζωογονητικού σιροπιού.

Τα πρώτα 17 χρόνια τουλάχιστον το μείγμα περιείχε μπαχαρικά, ανθρακούχο νερό και ποσότητα κοκαΐνης. Αρχικά ο Πέμπερτον είχε πειραματιστεί με κρασί, προωθώντας το εφεύρημα του ως «French Wine Coca», εμπνευσμένος από το «Vin Marian» του Γάλλου χημικού Angelo Mariani.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Το αλκοόλ όμως είχε απαγορευτεί στην πολιτεία της Τζόρτζια, 34 χρόνια προτού ισχύσει η ομοσπονδιακή ποτοαπαγόρευση (η κόκαΐνη αντίθετα ήταν τότε νομιμότατη…) και έτσι ο πολυμήχανος φαρμακοποιός αντικατέστησε το κρασί με εκχύλισμα ζάχαρης.

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο

Το άγαλμα του εφευρέτη της Coca-Cola, Τζον Πέμπερτον, έξω από Μουσείο της εταιρίας στην Ατλάντα

Ιστορικά ευρηματικός μεν, όχι έμπορος δε. Το πρόβλημα για τον Πέμπερτον ήταν ότι δεν πίστεψε όσο έπρεπε το προϊόν του και το 1892 πούλησε την εταιρία του αντί 2.300 δολαρίων (!), σε έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, ονόματι Άσα Κριγκς Κάντλερ. Ήταν ο άνθρωπος που διέβλεψε την εμπορική δύναμη του προϊόντος και θωράκισε τη μυστικότητα της συνταγής του. Αν το έκανε για διαφημιστικούς λόγους, δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Ο Κάντλερ απαγόρευσε στους συνεργάτες του να γράφουν και να συζητούν για τη συνταγή. Ακόμα και ο ποιοτικός έλεγχος του αναψυκτικού γινόταν με το μάτι και τη μύτη, γιατί κανείς δεν έπρεπε τελικά να ξέρει τι ακριβώς περιείχε.

Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε γνωστό ότι είχε προστεθεί καφεΐνη και περισσότερη ζάχαρη στην αρχική συνταγή του Πέμπερτον.

Από τότε κιόλας πολλές εταιρίες ξεκίνησαν την προσπάθεια παρασκευής ενός ανάλογων ιδιοτήτων ποτού, χωρίς όμως επιτυχία. Ο μόνος που τα κατάφερε ήταν, το 1898, ο Κάλεμπ Μπράνταμ στη Βόρεια Καρολίνα, με ένα προϊόν που κατάφερε να εδραιωθεί ως ανταγωνιστής της Coca Cola. Το όνομά του, αυτό που φανταστήκατε: Pepsi Cola…

Μέσα σε 27 χρόνια ο Κάντλερ μετέτρεψε την αξία των 2.300 δολαρίων σε… 25 εκατομμύρια δολάρια. Τόσο αγόρασε την «Coca Cola Company» το 1919 ο Έρνεστ Γούντρουφ, πρόεδρος του ενός επενδυτικού ομίλου του Ντελαγουάρ.

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Γούντρουφ ήταν να ζητήσει την καθαρογραφή της συνταγής. Όχι φυσικά για να την διαλαλήσει, αλλά για να την αναδείξει σε… επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό που διατυμπάνισε τελικά ήταν ότι το μυστήριο θα έμενε… ερμητικά κλειστό στο θησαυροφυλάκιο της νεοϋορκέζικης τράπεζας Guaranty Bank, όπου και φυλάχθηκε η συνταγή!

Όταν το 1925 έπεσαν οι τελικές υπογραφές της μεταβίβασης της εταιρίας, ο Γούντρουφ απέσυρε τη μυστική φόρμουλα από την τράπεζα της Νέας Υόρκης και την έκλεισε σε τράπεζα της Ατλάντα (Trust Company Bank), όπου και παρέμεινε μέχρι το 2011.

Τότε, με αφορμή την επέτειο των 125 ετών από την ίδρυση της, η Coca-Cola εμπνεύστηκε άλλο ένα τρανό διαφημιστικό «κόλπο»: μετέφερε τη μυστική συνταγή της, εγκαινιάζοντας το νέο μόνιμο σπίτι της, στην Ατλάντα. Το ονόμασε «World of Coca-Cola», όπου βρίσκεται πια το «Θησαυροφυλάκιο της Μυστικής Φόρμουλας», το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό.

 

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο

Φυσικά, το εν λόγω μουσείο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθει κανείς την ιστορία της Coca Cola και το πώς κρατήθηκε κρυφή η συνταγή της. Όχι όμως και το ποια είναι τα συστατικά που την αποτελούν.

Δεδομένων των τεράστιων παρασκευαστικών αναγκών του προϊόντος στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης, η εκδοχή των «δύο μόνο ανθρώπων» που γνωρίζουν τη συνταγή αμφισβητείται εντόνως από τους ειδικούς. Ίσως η αλήθεια να ανταποκρίνεται στη δήλωση της ίδιας της διευθύντριας μάρκετινγκ της Coca-Cola, Τζάκι Γουάνσλεϊ: «Δεν την ξέρουν πολλοί άνθρωποι. Δεν ξέρουμε όμως πόσοι την ξέρουν…».

Τον Φεβρουάριο του 2011, ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ («This American Life») μετέδωσε μια είδηση, που όσοι την άκουσαν live έμειναν άναυδοι: «Ξέρουμε τη μυστική συνταγή της Coca-Cola!»

Δεν ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν την… Αμερική, αλλά ότι τη βρήκαν δημοσιευμένη στο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας «Atlanta Journal-Constitution», με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 1979.

Πράγματι, σε αυτό το φύλλο υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα που η εφημερίδα αποδίδει στον ίδιο τον Πέμπερτον!

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο

Είναι δυνατόν να «κρυβόταν» το μεγαλύτερο μυστικό του μάρκετινγκ σε δημόσια θέα όλο αυτό τον καιρό; Οι παραγωγοί της εκπομπής δεν αρκέστηκαν στην αποκάλυψή τους. Συνεργάστηκαν με δύο εταιρίες αναψυκτικών (την Jones Soda του Σιάτλ και τη Sovereign Flavors της Καλιφόρνια) για να φτιάξουν τη συνταγή και να δουν αν ήταν όντως η πραγματική.

Η ιστορία δεν ήταν φάρσα, ωστόσο αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι στην πάροδο των ετών η Coca-Cola έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τη φόρμουλα του ιδρυτή της. Η παλιά συνταγή περιείχε ζάχαρη αντί για τα σημερινά γλυκαντικά και κιτρικό αντί φωσφορικό οξύ, ενώ ο χυμός λεμονιού πιστεύεται ότι έχει αντικατασταθεί από εκχύλισμα λεμονιού.

Ακόμα και αυτή η συνταγή ωστόσο – απομίμηση της παλιάς που κατασκευάστηκε, θα σάρωνε πιθανότατα στην αγορά. Δοκιμάστηκε σε ένα ανεπίσημο τεστ σε supermarket του Μπρούκλιν και όσοι τη γεύτηκαν. την προτίμησαν σε αναλογία 6-4 σε σχέση με την σύγχρονη coca cola!

Μια επιπλέον αλλαγή είναι ότι από την παρασκευή του αναψυκτικού έχει αφαιρεθεί βέβαια η κοκαΐνη. Όχι όμως και εν συνόλω το… περιζήτητο φυτό. Το 1988 ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας επιβεβαίωσε στους «New York Times» τις φήμες περί χρήσης εκχυλίσματος από φύλλα κόκας!

«Ναι χρησιμοποιούνται, αλλά δεν έχουν κοκαΐνη εντός τους και η όλη διαδικασία παρακολουθείται στενά από τις ρυθμιστικές αρχές», είπε τότε ο Ράντι Ντόναλντσον.

Η απόρρητη συνταγή της Coca Cola: Η αλήθεια για την κοκαΐνη που δημιούργησε το πιο ακριβό μυστικό στον κόσμο

Στο τότε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Ν.Υ. Times» έγινε γνωστό ότι η Coca-Cola συνεργάζεται με την εταιρία «Stepan Company» του Ιλινόις, η οποία επεξεργάζεται την ουσία και αφαιρεί το ναρκωτικό. Ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) είχε εξαιρέσει τη συγκεκριμένη εταιρία απ’ όλες τις νομοθεσίες κατά των ναρκωτικών.

Η «Stepan Company» κατέχει τη μόνη σχετική άδεια που έχει δώσει ποτέ η FDA, λαμβάνοντας το δικαίωμα να «απο-κοκαϊνοποιεί τα φύλλα της κόκας και τα παρασκευάσματα από αυτά», μαζί με τη δυνατότητα να τα εμπορεύεται.

Πολλοί επικριτές αυτού του μηχανισμού στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για «φωτογραφική διάταξη», με σκοπό να προστατεύει τη μυστική συνταγή του αναψυκτικού. Αν καμία άλλη εταιρία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί φύλλα κόκας για την παραγωγή προϊόντος, είναι αδύνατο να αποτελέσει αντικείμενο απομίμησης η συνταγή της Coca Cola.

Μήπως τελικά το εκχύλισμα από φύλλα κόκας είναι και ο λόγος της εθιστικής δύναμής της;

Και μόνο που μπαίνουμε στον κόπο να αναρωτιώμαστε, έχουμε βρει μάλλον το λόγο της εθιστικής επίδρασης της στο θυμικό μας. Η μύηση στο μύθο της «Μυστικής Φόρμουλας» έχει τελεστεί υποσυνείδητα και ας μην έχουμε δει ούτε από φωτογραφία το «Θησαυροφυλάκιο» του πιο ακριβού μυστικού στον κόσμο…

«Δάσκαλε, δεν παίζω, σχολιάζω»: Το φιλικό χουνέρι που σκάρωσε ο «Τίγρης της Διπλοπενιάς» στον Μάνο Χατζιδάκι
Βρείτε μας στο

Όταν ο Γιώργος Ζαμπέτας συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι ενώθηκαν δύο κόσμοι. Αυτός του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού κι εκείνος της κουλτούρας. Και οι δυο τους απέδειξαν ότι αυτή η φαινομενικά αταίριαστη μίξη, μπορεί να κάνει θαύματα, όταν τα μυαλά είναι ανοιχτά και αντιλαμβάνονται πως η μουσική είναι μία και ενώνει κάτω από τη σκέπη της τα πάντα.

Θα μπορούσαν στη θέση τους να είναι κάποιοι άλλοι. Δηλαδή ένας άλλος λαϊκός συνθέτης με έναν διαφορετικό μουσουργό του επιπέδου του Χαζηδάκι; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Και αυτό διότι για να κάνεις τέτοιου τύπου «άλματα» πρέπει να διαθέτεις καθαρή σκέψη και ματιά. Από όποιον κόσμο κι αν προέρχεσαι. Ανεξάρτητα αν κρατάς από το Αιγάλεω Σίτυ, όπως με περηφάνια έλεγε ο Ζαμπέτας ή είσαι εκπρόσωπος της παλιάς «καλής» και αστικής Αθήνας.

Φυσικά, πάντα αντίστοιχο τέτοιο μνημείο πολιτισμού θα είναι η “Μαγική Πόλη” όπου συνυπήρξαν Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Ζαμπέτας και Γρηγόρης Μπιθηκώτσης, μεταξύ άλλων!

«Δάσκαλε, δεν παίζω, σχολιάζω»: Το φιλικό χουνέρι που σκάρωσε ο «Τίγρης της Διπλοπενιάς» στον Μάνο Χατζιδάκι

Ο τίγρης και ο αστός

Άλλωστε οι δύο εν λόγτω καλλιτέχνες διέφεραν από άλλους ανθρώπους του… κύκλου τους. Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν εκείνος που έφερε το χαμόγελο στις πίστες και διεύρυνε την έννοια της λαϊκής διασκέδασης. Μετέτρεπε κάθε βραδιά σε ολόκληρη εμπειρία, διανθίζοντας τις πενιές του με ανέκδοτα, διηγήσεις, ευτράπελα, επιφωνήματα. Το κοινό γέμιζε τα μαγαζιά όχι μόνο για τα τραγούδια του «Τίγρη της διπλοπενιάς» αλλά και για το μοναδικό one man show του.

«Δάσκαλε, δεν παίζω, σχολιάζω»: Το φιλικό χουνέρι που σκάρωσε ο «Τίγρης της Διπλοπενιάς» στον Μάνο Χατζιδάκι

 

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Από την άλλη, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε ένα… κακό. Αν και αδιανόητες μουσικές γνώσεις και συνεργασίες, δεν διέθετε… τουπέ. Μπορεί να έγραψε του κόσμου τα έργα, πολλά εκ των οποίων σήμερα θεωρούνται κλασικά, αλλά αυτό δεν τον… τύφλωνε. Ούτε τον κούφαινε. Αντιλαμβανόταν το εύρος και το βάθος της μουσικής, που για εκείνον ήταν κάτι ενιαίο. Κάτι που απέδειξε όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του εμπιστεύτηκε τη θέση του διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος στο κρατικό ραδιόφωνο.

Αν και ήδη διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Μάνος όλων των Ελλήνων έφερε μια ραδιοφωνική επανάσταση. Αντί για ένα πρόγραμμα για… λίγους με ανάλογα ακούσματα, προσέφερε μια πολιτισμική πανδαισία, απενεχοποιώντας ακόμη και το μπουζούκι. Ακόμα κι αν αυτό δημιούργησε τριγμούς μέχρι και σε στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που τον διόρισε!

«Δάσκαλε, δεν παίζω, σχολιάζω»: Το φιλικό χουνέρι που σκάρωσε ο «Τίγρης της Διπλοπενιάς» στον Μάνο Χατζιδάκι

Στο στούντιο

Χαζτιδάκις και Ζαμπέτας θα συνεργάζονταν τελικά και σε έναν δίσκο. Όταν δύο τέτοιες προσωπικότητας μπλέκουν, τα ευτράπελα είναι αναπόφευκτα. Με κορυφαίο όλων έναν διάλογο μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

Σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, ο Μάνος Χατζιδάκις ενημερώνει τον Γιώργο Ζαμπέτα ότι δεν υπάρχει μπουζούκι. «Άκου Γιώργο, στο κομμάτι που θα γράψωμε τώρα εσύ δεν παίζεις καθόλου. Κάνω εγώ μόνο ένα σόλο» του λέει. «Εντάξει Μανώλη» απαντά ο Ζαμπέτας που πάντοτε έτσι τον αποκαλούσε.

Αρχίζει, λοιπόν, η εγγραφή αλλά πάνω στο σόλο του Μάνου στο πιάνο, ο Ζαμπέτας δεν κρατιέται και πετάει την… πενιά του! «Γιώργο, σού είπα ότι εδώ δεν παίζεις εσύ. Παίζω μονάχος μου», ψελλίζει ο Χατδιδάκις. Και φυσικά λαμβάνει την ίδια απάντηση: «Εντάξει Μανώλη»…

«Δάσκαλε, δεν παίζω, σχολιάζω»: Το φιλικό χουνέρι που σκάρωσε ο «Τίγρης της Διπλοπενιάς» στον Μάνο Χατζιδάκι

Η εγγραφή συνεχίζεται και ο Χατζιδάκις ετοιμάζεται για το σόλο του και το πραγματοποιεί, μέχρι την ώρα που… πετιέται και πάλι ο Ζαμπέτας. Φανερά πιο αυστηρά πια, ο Μάνος προσπαθεί να τον επαναφέρει στην τάξη. «Γιώργο, σου είπα εδώ δεν παίζεις», του φωνάζει.

«Δεν παίζω Μανώλη» απαντά και πάλι με το γνωστό πονηρό υφάκι του ο Ζαμπέτας. Και ο Χατζιδάκις ενίσταται λέγοντας «Πώς δεν παίζεις; Αφού παίζεις!», για να λάβει τη μυθική ατάκα: «Δεν παίζω, Μανώλη. Σχολιάζω»…

Στο ρεσιτάλ Παπαγιαννόπουλου - Ηλιόπουλου: Γιατί ο Δαλιανίδης αρνήθηκε να βάλει το όνομά του στην κωμωδία που σκηνοθέτησε
Βρείτε μας στο

Η ταινία «Φωνάζει ο κλέφτης» κυκλοφορεί το 1965 και αποτελεί μία από τις πιο εμπορικές εκείνης της σεζόν, αλλά το όνομα του ανθρώπου που έχει τον πιο σημαντικό ρόλο (αυτό του σκηνοθέτη) που εμφανίζεται στους τίτλους αρχής, δεν είναι το σωστό. Ο περί ου ο λόγος, Γιάννης Δαλιανίδης, μένει… αφανής και αντί αυτού αναφέρεται ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ένας από τους μοντέρ της χρυσής εποχής της Φίνος Φιλμς.

Ωστόσο οφείλουμε από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για μια περίπτωση που ο ένας έκλεψε την δόξα από τον άλλον. Ίσα-ίσα που ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης με αυτόν τον τρόπο έκανε μια εξυπηρέτηση στον γνωστό σκηνοθέτη, μετά από επιθυμία του ίδιου.

Στο ρεσιτάλ Παπαγιαννόπουλου - Ηλιόπουλου: Γιατί ο Δαλιανίδης αρνήθηκε να βάλει το όνομά του στην κωμωδία που σκηνοθέτησε

Πριν φτάσουμε, όμως, εκεί, ας πούμε μερικά πράγματα για την ταινία. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Φίνος αναγράφεται η πλοκή: «Ο Τιμολέων, ένας πολύ έντιμος άνθρωπος, βρίσκει στο δρόμο το πορτοφόλι ενός απόστρατου στρατηγού και νυν διευθυντή μεγάλου οργανισμού. Αποφασίζει να πάει αμέσως σπίτι του για να το παραδώσει, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι στο πορτοφόλι έχει μέσα ένα γράμμα που αποδεικνύει μια απάτη που αφορά τον γαμπρό του στρατηγού. Στο σπίτι τον υποδέχεται η γυναίκα του στρατηγού, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει για την απάτη του αδελφού της, και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πάρει στην κατοχή της το πορτοφόλι. Όταν επιστρέφει ο στρατηγός στο σπίτι, εντυπωσιάζεται από την τιμιότητα του Τιμολέοντος και τον προσλαμβάνει στον οργανισμό, με σκοπό να ανακαλύψει κάθε παρασπονδία που μπορεί να γίνεται εις βάρος του»…

Στο ρεσιτάλ Παπαγιαννόπουλου - Ηλιόπουλου: Γιατί ο Δαλιανίδης αρνήθηκε να βάλει το όνομά του στην κωμωδία που σκηνοθέτησε

Τον φτωχό πλην τίμιο Τιμολέοντα υποδύεται ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ενώ ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος εμφανίζεται ως ο στρατηγός Σόλων Καραλέων. Ουσιαστικά οι δύο ηθοποιοί διατηρούν τους ίδιους ρόλους με το ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που είχε κάνει νωρίτερα πολύ μεγάλη επιτυχία. Το μοναδικό μέλος του καστ που δεν συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά είναι η Μαίρη Αρώνη, με την Ρένα Βλαχοπούλου να ενσαρκώνει τελικά την Λία Παπαδοπούλου-Καραλέοντος.

Από τα trivia που σχετίζονται με την συγκεκριμένη ταινία αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυκατοικία στην οποία βρισκόταν το σπίτι των Παπαγιαννόπουλου και Βλαχοπούλου, ήταν στην οδό Χίου 52 στο Μεταξουργείο, ακριβώς απέναντι δηλαδή από τα γραφεία της Φίνος Φιλμ μέχρι το 2012.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Στο ρεσιτάλ Παπαγιαννόπουλου - Ηλιόπουλου: Γιατί ο Δαλιανίδης αρνήθηκε να βάλει το όνομά του στην κωμωδία που σκηνοθέτησε

Ωστόσο εκείνη η λεπτομέρεια που πραγματικά ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το όνομα του Γιάννη Δαλιανίδη φιγουράρει μόνο στο σενάριο της ταινίας, ενώ σε αυτό σχετικά με την σκηνοθεσία συναντάμε εκείνο του Ανδρέα Ανδρεαδάκη. Ενός ανθρώπου δηλαδή με συνεισφορά στο ελληνικό σινεμά, αλλά από το πόστο του μοντέρ!

Εκείνο που δεν ήταν γνωστό ήταν ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτό, ο οποίος αποτελούσε κοινό μυστικό για τους γνώστες, αλλά στο ευρύ κοινό αποκαλύφθηκε αργότερα.

Στο ρεσιτάλ Παπαγιαννόπουλου - Ηλιόπουλου: Γιατί ο Δαλιανίδης αρνήθηκε να βάλει το όνομά του στην κωμωδία που σκηνοθέτησε

Ο Γιάννης Δαλιανίδης εκείνη την εποχή μεσουρανούσε και είχε συμμετοχές σε πολλές ταινίες, ειδικά την συγκεκριμένη σεζόν και θέλησε να αποφύγει την… τσιμπίδα της εφορίας, οπότε κατέληξε σε αυτή την λύση! Μάλιστα, το ίδιο έκανε και με το φιλμ «Ένα έξυπνο-έξυπνο μούτρο», με τους Κώστα Βουτσά, Βασίλη Αυλωνίτη (μεταξύ άλλων), όπου και πάλι ως σκηνοθέτης αναφέρεται ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης!

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα
Βρείτε μας στο

«Παρίσι της ανατολικής Ευρώπης» είναι ο χαρακτηρισμός που ακολουθεί το Βουκουρέστι. Την πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Μιας χώρας που μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού άλλαξε εντελώς πρόσωπο. Πλέον –ανάμεσα σε άλλα- έχει μπει δυναμικά και στον τουριστικό χάρτη, αποτελώντας προσιτό προορισμό για τους Έλληνες, ειδικά τα Χριστούγεννα.

Θα μπορούσε να μοιάζει λίγο και με… ανταλλαγή! Τα καλοκαίρια ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της Ρουμανίας προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Τα νησιά τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου έχουν την τιμητική τους, αλλά το ίδιο συμβαίνει με το βόρειο τμήμα της χώρας. Η ευκολία που υπάρχει στη μετακίνηση οδικώς, τους επιτρέπει να καταφθάνουν οικογενειακώς. Έτσι μειώνουν το κόστος και παράλληλα γεμίζουν τις παραλίες στη Χαλκιδική αλλά και σε ολόκληρη την Μακεδονία.

Χριστουγεννιάτικη απόδραση

Κι ενώ, όπως λένε, το καλοκαίρι είναι… τρελός, όποιος Έλληνας προτιμά να κάνει διακοπές μακριά από τον τόπο του, δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την ένταση, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Κι επειδή τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε, βάλ’ τε την Ρουμανία στα υπόψη!

Ειδικά η πρωτεύουσα της χώρας, δηλαδή το Βουκουρέστι μοιάζει να είναι ιδανική επιλογή. Οι πτήσεις προς τα εκεί είναι πολλές, έχουν μικρή διάρκεια και φυσικά πολύ πιο χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλους προορισμούς. Μέσα σε 1,5 ώρα με αεροπλάνο βρίσκεσαι ήδη εκεί και μπορείς να χαρείς τις διακοπές σου, έχοντας χάσει τον μικρότερο δυνατό χρόνο.

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα

Εδώ και περίπου 15 χρόνια το Βουκουρέστι έχει κάνει άλματα στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια πόλη με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα, η οποία πλέον έχει εκσυγχρονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική

Αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν τα επιβλητικά και ιστορικά κτήρια ως αξιοθέατα. Κυρίως το Ρουμανικό Αθήναιο, μια εντυπωσιακή κατασκευή όπου φιλοξενούνται μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Οι επισκέπτες το συγκρίνουν ευθέως με την όπερα του Παρισιού, σε λίγο μικρότερο μέγεθος, βέβαια. Ωστόσο η αρχιτεκτονική είναι μοναδική και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την απαράμιλλη ακουστική, που του καθιστά τόσο ιδιαίτερο.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα

Στα αξιοθέατα που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας είναι και το σημερινό κοινοβούλιο της χώρας. Το πάλαι ποτέ «Παλάτι του λαού» όταν η χώρα ήταν ακόμη κομμουνιστική. Με τη μόνη ένταση ότι τελικά ήταν το παλάτι του επί της ουσίας δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου και της συζύγου του, Έλενας…

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα κτήρια ιστορικού ενδιαφέροντος που θα μονοπωλήσουν το χρόνο σας. Στο Βουκουρέστι υπάρχουν υπέροχα πάρκα, μεγάλοι στολισμένοι δρόμοι και γενικότερα ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό που σου δίνει την αίσθηση ότι όλη η πόλη συνεισφέρει στη δημιουργία εορταστικού κλίματος.

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα

Όσο για το φαγητό, η κουζίνα της χώρας έχει πολλά πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις. Κι εφόσον βρεθείτε εκεί, ειδικά την περίοδο του χειμώνα η σούπα ciorba de burta θα σας ξετρελάνει. Απλά, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, πρόκειται για ότι πιο κοντινό στον δικό μας πατσά!

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα

Δεν είναι μόνο το Βουκουρέστι

Πάντως η πρωτεύουσα της Ρουμανίας δεν είναι η μόνη πόλη που φαντάζει να διαθέτει ελκυστικό πακέτο. Μεγάλα αστικά κέντρα, περισσότερο γνωστά σε εμάς από τους Έλληνες φοιτητές, είναι η Τιμισοάρα, το Κλουζ και το Ιάσι.

Οι εικόνες που θα συναντήσετε και εκεί είναι ανάλογες, ενώ και το κόστος μετάβασης δεν είναι υψηλό. Μάλιστα για εσωτερικές μετακινήσεις, εξαιρετική επιλογή είναι το τρένο.

Φτάνεις σε 1,5 ώρα, πληρώνεις όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο: Η χώρα που επιλέγουν όλοι και περισσότεροι Έλληνες για οικονομικές διακοπές τα Χριστούγεννα

Με αυτό μπορείτε να μεταβείτε επιπλέον στην Κωστάντζα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας ή στην Τρανσυλβανία. Εκεί θα βρείτε το εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο του Μπρασόφ και δίπλα του την απόλυτη ατραξιόν. Το κάστρο Μπραν, στο ομώνυμο χωριό, που θεωρείται η κατοικία του μυθικού Κόμη Δράκουλα!

Φωτογραφίες από Tripadvisor

Κρατική ενίσχυση για να σταθεί στο… ύψος της η Aegean
Βρείτε μας στο

Προληπτική προσγείωση στο Ηράκλειο πραγματοποίησε την Τετάρτη (02/10) η πτήση Α3 339 της Aegean Airlines, από τα Χανιά προς την Αθήνα.

Διαβάστε όσα συνέβησαν στο ethnos.gr

Η «ανάσταση 20 κλινικά νεκρών»: Η αλήθεια για το αμφιλεγόμενο πείραμα της Bioquark που διχάζει την επιστήμη
Βρείτε μας στο

Η Αστυνομία προχώρησε στον αποκλεισμό αποβάθρας του κεντρικού σταθμού, υπό τον φόβο ότι επιβάτες τρένου ενδεχομένως φέρουν τον επικίνδυνο ιό Μάρμπουργκ.

Διαβάστε αναλυτικά στο ethnos.gr

Ντόμινικ Ντιούν: Η ηθοποιός δολοφονήθηκε στα 23 της - Ο δράστης έμεινε μόλις τέσσερα χρόνια στη φυλακή
Βρείτε μας στο

Ενώ η καριέρα της εκτοξευόταν η Ντόμινικ Ντιούν δολοφονήθηκε στην αυλή του σπιτιού της από τον πρώην σύντροφο της. Η δικαιοσύνη γύρισε την πλάτη στο θύμα.

Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ στο janus.gr

 

Κάτι τρέχει με τους δίπλα
Βρείτε μας στο

Στο κανάλι της Άννας Μαρίας Βελλη στο Youtube και την εκπομπή της «Γνώμη μου» βρέθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης. Μεταξύ άλλων μίλησε για τη υποκριτική, την τηλεοπτική του καριέρα και θυμήθηκε το πέρασμά του από τη μεγάλη του τηλεοπτική επιτυχία «Κάτι τρέχει με τους δίπλα». Εκεί όπου πρωταγωνιστούσε στο πλευρό της Δήμητρας Ματσούκα.

Ο ηθοποιός μάλιστα θυμήθηκε και δε δίστασε να παραδεχτεί ότι στη σειρά υπήρξε ένα σημαντικό σκηνοθετικό λάθος, το οποίο ξεκίνησε στον πιλότο του «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» και συνεχίστηκε μέχρι το φινάλε της σειράς του Mega.

«Όταν το ’90 άνοιξε η ιδιωτική τηλεόραση, θεωρούνταν από τους ηθοποιούς, άπαντες, σκουπίδι. Η εντολή των δραματικών σχολών ήταν: “Μην παίζετε στην τηλεόραση. Είναι σκουπίδια και η τηλεόραση δεν μένει!” Δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς, αυτό που έζησα εγώ. Στην καραντίνα παίχτηκε το “Κάτι τρέχει με τους δίπλα” 25 χρόνια μετά και έκανε 32% τηλεθέαση. Ξαναξεκίνησε η καριέρα μου. Τότε οι τηλεοράσεις ήταν μια κι έξω και τη θεωρούσαν σκουπίδι. Από τη στιγμή που εγώ θα έμπαινα στην τηλεόραση δε θα έμπαινα ποτέ στο λεγόμενο καλό θέατρο», σχολίασε αρχικά ο ηθοποιός.

Η πιο ταλαντούχα της γενιάς της: Η ηθοποιός που έφτασε νωρίς στην κορυφή έριξε την πιο σκληρή αυλαία στη ζωή της

«Είχα μια θεωρία που επιβεβαιώθηκε. Είπα πως αν στα 20 γίνω διάσημος στην τηλεόραση, στα 30 θα με παρακαλάνε οι κουλτουριάριδες να παίξω στο θέατρό τους Έτσι και έγινε. Έπεσα μέσα. Ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι από την πρώτη μου εμφάνιση μέχρι το καλοκαίρι που ήμουν σε μια μεγάλη οθόνη μόνος. Αυτό ήταν ένα ταξίδι ζωής, ήρθε μετά από 35 χρόνια», συμπλήρωσε ο καταξιωμένος πρωταγωνιστής.

Όταν η κουβέντα έφτασε στο Κάτι τρέχει με τους δίπλα, ο Ρένος Χαραλαμπίδης δε μάσησε τα λόγια του αποκαλύπτοντας ένα αδιανόητο λάθος της σειράς: «Τότε το θεωρούσαν υποκουλτούρα. Είχε πάει μέτρια. Έβγαιναν σειρές πολύ ποιοτικές, μας σνομπάρανε. Δε με ήθελαν εμένα. Ήταν τόσο αυτοσχεδιαστικό το σενάριο. Ήμασταν Χριστούγεννα. Η σειρά παιζόταν από τον Σεπτέμβρη, κάνουμε κάτι γυρίσματα και έρχεται ο Κλέων Γρηγοριάδης και μου λέει “Στο πρώτο επεισόδιο δεν είχαμε ένα παιδί;”. Και συνειδητοποιούμε μαζί με τον σεναριογράφο ότι έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει ένα παιδί. Στο πρώτο επεισόδιο, στα δύο πρώτα λεπτά στέλνει το παιδί στο σχολείο και δεν το πήρε κανείς μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν ειπώθηκε τίποτα, δεν γράφτηκε τίποτα και έγινε cult το πρώτο επεισόδιο“.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για λάθη στο ρακόρ μία σκηνής, για σειρές ή ταινίες στις οποίες έγιναν συμπληρωματικά γυρίσματα μετά από μήνες και οι ηθοποιοί είχαν αλλάξει εμφάνιση στο ενδιάμεσο και άλλα παραδείγματα λαθών. Τέτοιο χοντρό όμως λάθος, να ξεχάσουν τόσοι συντελεστές μίας σειράς ότι ξεκινούν με ένα παιδί στο σετ και στο σενάριο και να μην το ξαναδούμε ποτέ, είναι ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία. Και μπράβο σε όσους το κατάφεραν! Και μπράβο που συνέχισαν τη σειρά χωρίς παιδί! YOLO!

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Εάν γίνει, θα είναι το μπαμ της χρονιάς: Οι μπουκ βλέπουν μεγάλη έκπληξη με τον Τσίπρα
Βρείτε μας στο

Oι μπουκ «βλέπουν» δυναμική επαναφορά Τσίπρα.

Διαβάστε τι «ψήνεται», που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, με ένα κλικ στο instanews.gr

«Είμαι καρδιολόγος και αυτά είναι τα 7 φαγητά που δεν θα έτρωγα ποτέ»
Βρείτε μας στο

Τη δική του μαύρη λίστα με φαγητά που θα απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι, έδωσε καθηγητής του Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Κι επειδή ο Δρ Bhatt είναι διακεκριμένος καρδιολόγος, μάλλον η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θάνατοι από παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά ξεπερνούν τις 700.000 ετησίως. Επομένως καλό είναι να ακούσουμε μια συμβουλή ενός ειδικού, όσο… οδυνηρή κι αν είναι!

Και θα είναι επώδυνη αφού ο Δρ Bhatt ξεκαθαρίζει ότι στη βάση της κουβέντας μπαίνουν οι λίγες θερμίδες. «Η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά είναι μια διατροφή που είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες», λέει. Και μας κάνει την καρδιά… περιβόλι με το «καλημέρα»…

Αλλά ας δούμε τις 7 κατηγορίες τροφών που μας συνιστά να αποφεύγουμε, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες.

Πρωτεΐνη

Αν και γενικά η λήψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, η υπερκατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για πρόσληψη μέσω κρεάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνονται τα επίπεδα λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή την κακή χοληστερόλη, όπως την αποκαλούμε, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Ενεργειακά ποτά

Και εδώ ο Δρ Bhatt είναι «καταπέλτης». Τονίζει ότι πρόκειται για σκευάσματα με πολλή ζάχαρη, που από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα κατανάλωσης. Επιπλέον ορισμένα από τα συστατικά που συναντάμε σε αυτά σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιακής λειτουργίας.

Κόκκινο κρέας

Για τον διακεκριμένο καρδιολόγο είναι το… κόκκινο πανί, αφού το χαρακτηρίζει το χειρότερο πράγμα για την υγεία της καρδιάς! «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και καρκίνου. φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κακό όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο έντερο ή στο πεπτικό σύστημα. Ειδικά τα επεξεργασμένα κρέατα, που προκαλούν περαιτέρω χημικές αντιδράσεις και δημιουργούν ουσίες που είναι κακές για την καρδιαγγειακή υγεία, ειδικά όταν αλληλεπιδρούν με τους άλλους οργανισμούς, τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα», υποστηρίζει.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Αλκοόλ

Ακόμη ένας μεγάλος εχθρός της καρδιάς, αφού τα στοιχεία φανερώνουν ότι η κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του προβλήματος καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίας, γνωστού ως κολπική μαρμαρυγή, λέει ο Δρ Bhatt και συνεχίζει. «Σίγουρα, αν κάποιος πίνει πολλά ποτήρια κρασί ή σφηνάκια ουίσκι ή κουτάκια μπύρας, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και, σε μεγάλες ποσότητες, για καρδιακή ανεπάρκεια».

Fast food

Γενικά το junk food και οτιδήποτε περνά από αντίστοιχα στάδια επεξεργασίας. «Φτιάχνονται για να είναι νόστιμα, και αυτό σημαίνει πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη. Αυτή η περίσσεια αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα τηγανητά φαγητά είναι επίσης ανθυγιεινά και τείνουν να είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες. Όσο περισσότερο μπορεί κανείς να τα αποφύγει όλα αυτά, τόσο το καλύτερο» εξηγεί.

Επιδόρπιο

Φυσικά εδώ δεν αναφέρεται σε φρούτα αλλά κυρίως σε γλυκά και άλλες τέτοιες παρασκευές. Η ζάχαρη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο λόγω των πολλών θερμίδων, αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό «ένοχο». Το ρόλο τους παίζουν και ορισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι. Όπως λέει ο ειδικός, αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Λάδι καρύδας

Η απόδειξη του πώς μπορούν νεότερες μελέτες να ανατρέψουν παλιότερες θεωρίες. Πριν από 15 χρόνια το λάδι καρύδας είχε προβληθεί ως υγιεινή τροφή. Όμως τα δεδομένα άλλαξαν καθώς αποδείχθηκε ότι περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

5 στοιχεία φωνάζουν δολοφονία: Η ανεξιχνίαστη υπόθεση του 21χρονου φοιτητή στην Κάλυμνο ο οποίος είδε αυτό που δεν έπρεπε
Βρείτε μας στο

Στις 25 Νοεμβρίου θα συμπληρωθούν 7 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο Νίκος Χατζηπαύλου. Ένα παλικάρι μόλις 21 ετών το οποίο έχασε τη ζωή του στην Κάλυμνο κάτω από συνθήκες που φωνάζουν «δολοφονία». Ωστόσο η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Ο νεαρός φοιτητής είχε μεταβεί από την Αθήνα στο νησί για ένα Σαββατοκύριακο. Το μόνο που ήθελε ήταν να συναντήσει την μητέρα του η οποία ήταν μόνιμα διορισμένη ως καθηγήτρια στην Κάλυμνο. «Μαμά, πάω μια βόλτα με το ποδήλατο και επιστρέφω» ήταν τα τελευταία λόγια του το μεσημέρι της Κυριακής, 19/11. Έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής και τελικά η σορός του βρέθηκε ημέρες αργότερα.

Ωστόσο από την αρχή προέκυψαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την υπόθεση. Τα στοιχεία έδειχναν ότι η πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας σε βάρος του δεν ήταν δυνατόν να μην διερευνηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε ακούστηκαν πολλές θεωρίες. Η πρώτη είχε να κάνει με κάποιο ατύχημα, όμως οι συγγενείς του δεν πείστηκαν ποτέ. Ακόμη κι όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας της Κω είχε την πρόθεση να κλείσει τον φάκελο αποδίδοντας το θάνατο σε μοιραία πτώση, εκείνοι επέμεναν…

Σύμφωνα με αυτούς, τα τραύματά του στο κεφάλι, το σώμα και τα χέρια, δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ατύχημα. Οι εικόνες που τότε είχαν βγει στη δημοσιότητα, σόκαραν, όπως συνέβη και με την ιατροδικαστική έκθεση.

Βέβαια τότε το πόρισμά της ήταν διαφορετικό, όμως η οικογένεια αποφάσισε να βάλει δικό της πραγματογνώμονα. Τα ευρήματα οδήγησαν τον Σωκράτη Τσαντίρη σε διαφορετικό συμπέρασμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, επισήμαινε τότε: «Αποκλείεται ο θάνατος να συνδεθεί με κακώσεις λόγω πτώσης οποιασδήποτε μορφής. Θα πρέπει οι ανακριτικές αρχές να συνεχίσουν τις έρευνες γιατί άποψη μου είναι ότι έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία. Αν είχε πτώση θα έπρεπε να διαπιστωθούν και εσωτερικές και εξωτερικές κακώσεις».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας, Γιάννη Γλύκα. «Πρόκειται καθαρά για εγκληματική ενέργεια. Η πρώτη ιατροδικαστική έκθεση είναι εντελώς λάθος. Η δεύτερη μας δικαιώνει γιατί έχει διαφορετικά ευρήματα και η τρίτη μας δικαιώνει πάλι, ότι δεν πρόκειται περί πτώσης», υποστήριζε.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση γινόταν αναφορά σε αργό θάνατο από πτώση. Η δεύτερη κάνει λόγο για κατρακύλισμα και το πόρισμα για βίαιο θάνατο του Νίκου Χατζηπαύλου, ενώ υπάρχει και αυτή του Παναγιώτη Μαδιά. Αυτός αποκλείει την πτώση του φοιτητή στο βράχο Λαγγά, αφού όπως εξηγεί, αν είχε πέσει το σώμα του θα είχε διαλυθεί…

Οι γονείς επιμένουν λοιπόν στην εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας, σε άλλο σημείο του νησιού και στη μεταφορά εκ των υστέρων στο σημείο που βρέθηκε η σορός του Νίκου Χατζηπαύλου. Μάλιστα την συνδέουν με κάτι που ενδεχομένως είδε άθελά του ο νεαρός φοιτητής. Πιθανότατα κάποια παράνομη δοσοληψία, αφού η ευρύτερη περιοχή θεωρείται παραβατική.

Σύμφωνα με τους συγγενείς υπάρχουν 5 στοιχεία που συνηγορούν σε αυτήν την εξέλιξη.

1) Κατάθεση μάρτυρα που υποστήριξε ότι είχε περάσει από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα, αλλά δεν το συνάντησε. Αντίθετα, μάλιστα, κατέθεσε ότι είδε στο ίδιο σημείο ένα μικρό λευκό ή ασημί τζιπ, στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και μία γυναίκα.

2) Στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωση εθελοντή πυροσβέστη που έλαβε μέρος στις έρευνες. Ανέφερε ότι από το σημείο ανεύρεσης της σορού είχε περάσει τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να δει οτιδήποτε.

3) Συνάδελφός του κατέθεσε επίσης ότι στην πλαγιά πάνω από το σημείο που βρέθηκε το πτώμα, είδε ένα σημάδι που έμοιαζε να προέρχεται από παπούτσι. Μάλιστα, μετά από υπόδειξη της αστυνομίας τοποθέτησε ένα κέρμα ώστε να φωτογραφηθεί το σημάδι σε σχέση µε το μέγεθος του κέρματος.

4) Κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι η μέρα ανεύρεσης του πτώματος ήταν η μοναδική που δεν έγιναν έρευνες στο σημείο. Επιπλέον τονίζει ότι εάν εκεί βρισκόταν ένας νεκρός, λίγα μέτρα μακριά από το μαντρί της, θα είχαν μαζευτεί κοράκια και μύγες και θα είχε γίνει αντιληπτό.

5) Και άλλος μόνιμος κάτοικος που διατηρεί μαντρί στην περιοχή, κατέθεσε κάτι ανάλογο. Ότι θα ήταν αδύνατο να μην έχει αντιληφθεί την ύπαρξη πτώματος, τόσο κοντά… αντιληπτό.

Παρά τα παραπάνω και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία, η υπόθεση του Νίκου Χατζηπαύλου παραμένει ανεξιχνίαστη…

Το Τρίγωνο της Θλίψης: Η ταινία που βλέπουν όλοι αυτή τη στιγμή στο Ertflix δεν ξεκολλάει απ' το νο1
Βρείτε μας στο

Μια κρουαζιέρα πλουσίων, ένα πλοίο που κουνάει πολύ και γεμίζει με τους εμετούς των επιβατών, μια χειροβομβίδα και λίγο από Survival Secret, αυτό το ριάλιτι επιβίωσης που είχε κάνει το Epsilon στην Κουρούτα. Αυτό είναι το μείγμα της Νο1 ταινίας στο Ertflix.

Νο1 από την άποψη πως πρόκειται για τη νεότερη νικήτρια ταινία Χρυσού Φοίνικα στην πλατφόρμα και στις πιο δημοφιλείς αυτή τη στιγμή, τόσο λόγω αυτού του παράσημου, όσο και λόγω του ότι είναι μια από τις ταινίες που γυρίστηκαν το 2021 στην Ελλάδα, στη Χιλιαδού στην Εύβοια η συγκεκριμένη.

Είχε αποτελέσει μια από τις παραγωγές που ήταν συμπαραγωγής με ελληνική εταιρεία επειδή γυρίστηκαν στην Ελλάδα, σε μια χρονιά από τις πιο έντονες σε ελληνικό στοιχείο στις Κάννες.

Ας μην συζητάμε όμως τι έγινε τότε, αλλά το τι θα γίνει τώρα, τι θα δεις στο Triangle of Sadness του Ρούμπεν Έστλουντ, που ως τώρα δεν είχαμε αναφέρει τον τίτλο και αυτό είναι πάντοτε σφάλμα στα κείμενα.

Το Τρίγωνο της Θλίψης, το άκουσες περισσότερο έτσι, με τον Σουηδό σκηνοθέτη να έχει πάρει Χρυσό Φοίνικα και το 2017 με το The Square, αλλά το πρώτο big break το έκανε το 2014 με την ταινία Force Majeure, που είχε πάρει το Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες το 2014.

Στο Τρίγωνο της Θλίψης βλέπουμε την ανατροπή στους κοινωνικούς συσχετισμούς και την διαστρωμάτωση που φέρνει μια τραγωδία.

Ένα πλήθος πλουσίων κάνουν μια κρουαζιέρα και ένα βράδυ, εκεί που τρώνε πλουσιοπάροχα στο εστιατόριο, το πλοίο αρχίζει να κουνάει υπερβολικά, με αποτέλεσμα να πιάνει ναυτία σχεδόν όλους τους επιβάτες και να πέφτει ο εμετός σωρηδόν.

Σαρώνει στο Ertflix, αλλά δεν είναι και για να ξετρελαθείς

Λίγο μετά, σκάει στο πλοίο μια χειροβομβίδα, γίνεται έκρηξη και οι λίγοι επιζώντες καταλήγουν σε μια παραλία, χωρίς να έχουν καμία ικανότητα επιβίωσης. Οι πλούσιοι βρίσκονται στο χείλος του θανάτου από έλλειψη νερού και φαγητού, μέχρι που εμφανίζεται μια βάρκα από το πλοίο.

Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πατάς το Play και σε ταξιδεύει: Το Νο1 του Netflix είναι ό,τι πιο ικανοποιητικό θα δεις σήμερα (Vid)

Μέσα σε αυτή έχει νερά και σνακς, έχει όμως και την Αμπιγκέιλ, την καθαρίστρια εξωτικής καταγωγής, η οποία είναι η μοναδική με δεξιότητες επιβίωσης. Σε αυτή τη συνθήκη, οι πλούσιοι δεν είναι πια στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, το χρήμα δεν είναι πια κριτήριο ανωτερότητας και ευκαιριών.

Η Αμπιγκέιλ από καθαρίστρια γίνεται  «Καπετάνιος» και ορίζει τη μοίρα των υπόλοιπων 8 ανθρώπων.

Η αλήθεια είναι πως το Τρίγωνο της Θλίψης πήρε πολύ περισσότερα εύσημα από αυτά που του αξίζουν, είναι μια ταινία μεγαλύτερη από αυτό που πρέπει, με βάση τις σκηνές που έχουν ουσία και αξία, δεν έχει αξιομνημόνευτα διαλογικά σημεία και έχει μόλις δύο δυνατές σκηνές (με εξαίρεση τον στοματικό ρουκετοπόλεμο), μία που ο Καπετάνιος ανταλλάσσει αποφθέγματα περί καπιταλισμού, σοσιαλισμού, κομμουνισμού με έναν Ρώσο πλούσιο και αυτή που η καθαρίστρια γίνεται πια η κορυφή της πυραμίδας.

Κατά τα λοιπά, δε σου μένει κάτι άλλο στο μυαλό, ίσως μόνο η εντυπωσιακή Σάρλμπι Ντιν που τα πάει πολύ καλά ερμηνευτικά, σε αντίθεση με το λοιπό καστ, τη εξαιρέσει της Αμπιγκέιλ, που είναι ουδέτερο, βαρετό. Θα λέγαμε, σχηματικά, πως το Τρίγωνο της Θλίψης είναι και ένα Τρίγωνο Μετριότητας, αλλά ας μη φτάσουμε σε τέτοια δήλωση.

Αυτά βέβαια τα γράφουμε εμείς. Σε άλλους μπορεί να αρέσει αυτό το σκανδιναβικό στυλ του Έστλουντ στην λιτότητα των διαλόγων. Η κρίση διαμορφώνεται μόνο μέσα από το βίωμα, οπότε μπαίνεις Ertflix και πατάς play.

Δημήτρης Ράλλης: Τα στοιχεία του 19χρονου επιθετικού που ανάγκασαν τον Φαν Πέρσι να του δώσει φανέλα βασικού στο ολλανδικό πρωτάθλημα
Βρείτε μας στο