Το ταλέντο της επόμενης 10ετίας: Ο παίκτης που άλλαξε το DNA του για χάρη της ομάδας

Αν όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν, όπως υποστηρίζουν οι μοιρολάτρες, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πρέπει να... ευγνωμονεί τον Άρη για την «πόρτα» που του έριξε

Στον αθλητισμό δεν υπάρχει, κατά κανόνα, ο όρος «ταλέντο» σε ηλικία 25 ετών. Όταν όμως ζει κάποιος στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής του αυτό που άλλοι ζουν και γίνονται πρωτοσέλιδο στα 18 και στα 19, ίσως είναι θεμιτό να γίνει μια εξαίρεση.

Ο λεγάμενος που μας αναγκάζει να μπούμε σε αυτό το τρυπάκι κάνει ακριβώς αυτό. Βιάζεται, θαρρείς, να ανακαθορίσει τη θέση και το όνομα του στο ελληνικό μπάσκετ, δείχνοντας ότι μπορεί και να είναι τελικά κάτι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που πιστεύαμε.

Αλλά και τι αλήθεια πιστεύαμε; Έως και πριν μια διετία το όνομα Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν οικείο μόνο στους αμιγώς μπασκετικούς. Η μεταγραφή στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2016 προέτρεψε κάποιους να αναζητήσουν τι μέρος του λόγου είναι. Αν βέβαια όσοι το έκαναν έμαθαν ότι ο 23χρονος τότε γκαρντ είχε επιλεχτεί από τον Γιούρι Ζντοβτς για 12ος, 13ος παίκτης στο ρόστερ, ίσως και να άφησαν στη μέση το ψάξιμο.

Άλλωστε, για τους αναλώσιμους, τους χαμάληδες, παραδοσιακά δεν είναι το φόρτε τους να ιντριγκάρουν το κοινό. Και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ως τέτοιος είχε περάσει και έφυγε, χωρίς να ακουμπήσει, από τον Άρη.

Όντας διεθνείς με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες, ο «Λάρυ» έκανε το άλμα από τον Ίκαρο Χαλκίδας στον Άρη, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας το 2013. Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο η προσαρμογή ήταν δύσκολη. Έπαιξε μόνο σε 12 ματς και αυτά για μόλις 6,7 λεπτά κατά μ.ο., με αποτέλεσμα να δοθεί το 2014 δανεικός στον Κολοσσό Ρόδου.

Εκεί ο Λαρεντζάκης, «χτίστηκε» από την αρχή, προσθέτοντας στο παιχνίδι του στοιχεία που δεν είχε ανεπτυγμένα. Ο Άρης Λυκογιάννης τον πίστεψε όσο κανένας άλλος προπονητής έως τότε και ο Κολοσσός αποτέλεσε το ιδανικό «σχολείο» για εκείνον. Από σούτινγκ γκαρντ με έφεση και προσήλωση στο σκοράρισμα, έγινε ένας all around παίκτης, που έφτασε να παίζει κάποιες φορές με πλάτη στο καλάθι, ως πάουερ φόργουορντ.

Κυρίως όμως έγινε πολύ καλύτερος δημιουργός και αμυντικός – ένα όπλο και στις δύο πλευρές του γηπέδου, όπως απεικονίστηκε εύγλωττα σε νούμερα τη σεζόν 2015-16.

Σε 23 λεπτά συμμετοχής ο «Λάρυ» είχε 11,8 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1,3 κλεψίματα μέσο όρο. Θα περίμενε τότε κανείς ότι ο Άρης θα του έκανε τότε νεύμα να γυρίσει πίσω, ωστόσο το λάθος με την περίπτωση του ολοκληρώθηκε.

Τον παίκτη που «σνόμπαρε» ο Άρης έσπευσε να κλείσει μια εκπρόσωπος του κορυφαίου πρωταθλήματος της Ευρώπης, η Σαραγόσα! Του πρόσφερε μάλιστα τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά ο Λαρεντζάκης έμεινε μόνο για λίγες ημέρες στην Αραγονία.

Μια που πήγε, μια που κούνησε μαντήλι, καθώς η ΑΕΚ έκανε -αποδεδειγμένα πια- το πιο εμπνευσμένο μεταγραφικό κόλπο γκρόσο με Έλληνα παίκτη εδώ και πολλά χρόνια. Πλήρωσε το buy out των 25.000 ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιο του με τους Ισπανούς και τον επαναπάτρισε εν μία νυκτί.

Για να βρει χρόνο συμμετοχής στην Ένωση, ο Λαρεντζάκης χρειάστηκε να αλλάξει το μπασκετικό DNA του. Ο Ζντοβτς είδε στα προσόντα του – ψηλός περιφερειακός με ύψος 1,96μ., μακριά χέρια και εκρηκτικότητα – έναν εν δυνάμει «εξολοθρευτή».

Ο γκαρντ από την Κύθνο ήταν αποφασισμένος να κάνει ότι του ζητηθεί για να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο στο παρκέ. Και όχι μόνο. Περνούσε ατελείωτες ώρες στο γήπεδο εκτός προπονήσεων, δουλεύοντας ατομικά για να βελτιώσει το παιχνίδι του. Αρχικά έγινε ο παίκτης ειδικών αποστολών, μαρκάροντας αντιπάλους από το «1» έως το «4».

«Υπάρχει μόνο ένα άγχος δημιουργικό, για να πετύχεις. Όλα θα γίνουν. Με δουλειά, με προπόνηση», δήλωνε, βέβαιος, για τον εαυτό του, μετά την υπογραφή του στην ΑΕΚ. Σα να είχε προγραμματίσει βήμα-βήμα την εξέλιξη του, γνωρίζοντας ότι κάθε επόμενη σεζόν θα ήταν καλύτερος από την προηγούμενη.

Πλέον γνωρίζουμε κι εμείς από πρώτο χέρι ότι ο Λαρεντζάκης δεν είναι απλώς ένας διαρκώς εξελίξιμος παίκτης, αλλά ένας από τους πιο πολυσύνθετους Έλληνες. Στην καλή βραδιά του θα γίνει και ο «killer», που θα σκοράρει 7/8 τρίποντα σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα, παίζοντας ο αθεόφοβος με ένεση λόγω πόνων στη μέση!

Είχε επίσης 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, οδηγώντας την ΑΕΚ στο διπλό επί της Νίμπουργκ. Ήταν πρωταγωνιστής και στο σαββατιάτικο 91-71 επί του ΠΑΟΚ, με 18 πόντους (4/8 διπ., 3/5 τρ.) και 3 ασίστ, όπως ήταν και στο επιβλητικό 96-78 της Εθνικής Ελλάδας στο Ισραήλ, τον περασμένο Ιούνιο.

Μέτρησε τότε 17 πόντους με 4/4 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και 4 ασίστ, σε μόλις 18 λεπτά συμμετοχής, μπαίνοντας για τα καλά στα πλάνα του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Είχε κάνει ντεμπούτο στην Εθνική τον περασμένο Νοέμβριο σε εκείνον τον εκτός έδρας αγώνα – «θρίλερ» με τη Μεγάλη Βρετανία, πιάνοντας την ευκαιρία από τα μαλλιά. Παίζοντας με θράσος μπαρουτοκαπνισμένου, είχε 22 πόντους και 6 ριμπάουντ, αποβάλλοντας από τους Σλούκα και Καλάθη τις… όποιες τύψεις για την απουσία τους.

Είναι σαφές ότι υπό την ηγεσία του Λούκα Μπάνκι, ξυπνά ξανά μέσα του το ένστικτο του σκόρερ. Ο Ιταλός αρέσκεται να δίνει ελευθερίες και χώρο για αυτοσχεδιασμό στους περιφερειακούς του και ο ρόλος του Λαρεντζάκη είναι αναβαθμισμένος πια στο επιθετικό κομμάτι.

Πρακτικά είναι ο δεύτερος δημιουργός στην πεντάδα της ΑΕΚ, αλλά με την ευχέρεια να κρίνει ο ίδιος πότε θα πάρει την προσπάθεια, έχοντας εμπλουτίσει το παιχνίδι του και με καταστάσεις Πικ εν Ρολ.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τον Μπάνκι και η δική του μεγάλη αυτοπεποίθηση, η οποία εκτοξεύτηκε με τις εμφανίσεις στην Εθνική και τις δύο κατακτήσεις κυπέλλων πέρσι, συνθέτουν για την ώρα ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ο Λαρεντζάκης δεν είναι πια χαμάλης, αλλά ένας εν δυνάμει ηγέτης. Είναι το μεγάλο ταλέντο που ξεκίνησε να αχνοφέγγει στα 22 και οδεύει προς απογείωση στα 25, ανακαλύπτοντας και ο ίδιος διαρκώς τα όρια των δυνατοτήτων του. Ανθεκτικός, στην πίεση, ώριμος και εργατικός όσο λίγοι, αφήνει σαφείς υπόνοιες ότι πέραν της ΑΕΚ μπορεί να εξελιχθεί σε κεφάλαιο και για την Εθνική Ομάδα.

«Το όνειρο μου δεν είναι μπασκετικό. Είναι, όταν τελειώσω το μπάσκετ, να πάω με την οικογένειά μου στην Κύθνο, να έχω κότες, αυγά, να γίνω γεωργός. Όταν τελειώσω, περίπου στα 40», έχει δηλώσει ειρήσθω εν παρόδω, σε συνέντευξη του.

«Δυστυχώς» για εκείνον, επί της παρούσης θα βολευτεί με ένα πιο… κοντόθωρο όνειρο. Με τη διεκδίκηση μιας θέσης στην 12αδα της Εθνικής ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας το ερχόμενο καλοκαίρι!