ΟΦΗ όπως παλιά: 6 ακόμα φορές που έκανε «μεγάλους» να τον προσκυνήσουν!
Βρείτε μας στο
Μπάλα

ΟΦΗ όπως παλιά: 6 ακόμα φορές που έκανε «μεγάλους» να τον προσκυνήσουν!

Πόσες ομάδες στην Ελλάδα μπορούν να περηφανευτούν ότι έχουν σκαρώσει τέτοια χουνέρια στους «μεγάλους» σαν αυτά που έχουν πάθει από τον ΟΦΗ;

Η σπουδαία νίκη που πανηγύρισε επί του Ολυμπιακού έδωσε οξυγόνο στον ΟΦΗ. Συνδυαζόμενη και με τον ερχομό του νέου ιδιοκτήτη, έγινε το ιδανικό ξεκίνημα για την αντεπίθεση που ονειρεύεται ο Όμιλος.

Δεν ήταν όμως μονάχα το βαθμολογικό κομμάτι ή το ψυχολογικό σπρώξιμο που δίνει στην ομάδα της Κρήτης ένα αποτέλεσμα σαν κι αυτό.

Είναι και ότι τη συνδέει έπειτα από πολύ καιρό με το ιστορικό της DNA. Της θυμίζει πόσο μεγάλη υπήρξε στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν.

Και φέρνει αναπόφευκτα στο μυαλό ιστορικούς θριάμβους που έχει καταφέρει απέναντι στους «μεγάλους».

Γιατί αν είσαι πάνω από 30-35 και παρακολουθείς συστηματικά ποδόσφαιρο, θυμάσαι ότι κάποτε ακόμα κι η ισοπαλία στο «Γεντί Κουλέ» φάνταζε εξαιρετικό αποτέλεσμα πριν από το παιχνίδι.

Έχεις δει με τα μάτια σου την ομάδα σου (ακόμα κι αν αυτή συγκαταλέγεται στο περιβόητο ΠΟΚ) να υποφέρει από αρμάδες του αξέχαστου Ευγένιου Γκέραρντ.

Και με αφορμή το χουνέρι του Ολυμπιακού, μπορείς να θυμηθείς ανεπανάληπτες «κηδείες» που έχουν κάνει οι Κρητικοί, ρίχνοντας… μπαλωθιές στους διαφημισμένους αντιπάλους τους.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

ΟΦΗ-Ολυμπιακός 4-1 (1986-87)

Η λέξη θρίαμβος είναι μικρή για να περιγράψει τι συνέβη εκείνο το απόγευμα στο «Γεντί Κουλέ». Όχι μονάχα εξαιτίας του ονόματος του αντιπάλου. Ούτε μονάχα επειδή τον διέλυσε και πέτυχε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη απέναντί του. Αλλά κι επειδή τον ισοπέδωσε στα… ντουζένια του και όχι σε φάση που τον βρήκε μπόσικο. Ενώ λοιπόν ο μετέπειτα πρωταθλητής έφευγε φορτωμένος με τέσσερα τεμάχια, ο αξέχαστος Γκέραρντ δήλωνε ότι «οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην Κρήτη πρέπει να μάθουν ότι το νησί τους έχει μια πολύ δυνατή ομάδα».

Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 2-5 (1987-88)

Μπορεί στο Ηράκλειο να ήταν «θανατηφόρος», αλλά ο ΟΦΗ της δεκαετίας του ’80 ήταν φαρμάκι και εκτός έδρας. Και το συνειδητοποίησε με οδυνηρό τρόπο λίγο πριν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς ο Παναθηναϊκός. Με όργια λοιπόν από Σαμαρά και Χαραλαμπίδη (που πέτυχαν από δυο γκολ) και τον Βλαστό να προσθέτει άλλο ένα, οι Κυπελλούχοι Κρητικοί ανάγκασαν την ομάδα του Δανιήλ (που είχε αποκλείσει κοτζάμ Γιουβέντους την ίδια σεζόν) σε έναν από τους μεγαλύτερους εξευτελισμούς που έχει γνωρίσει εντός έδρας.

Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5 (1989-90)

Πιθανώς η μεγαλύτερη ανατροπή (βάσει σκορ) που έγινε ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην κρινόταν τίποτα εκείνη τη μέρα στο «Καραϊσκάκη», αφού το παιχνίδι ήταν για την τελευταία αγωνιστική και δεν μπορούσε να αλλάξει η βαθμολογική θέση των ομάδων (4ος και 6ος  αντίστοιχα), ωστόσο γράφτηκε ιστορία. Γιατί ο ποιοτικός ΟΦΗ δεν παραιτήθηκε όταν ο Ολυμπιακός πίστεψε ότι θα τον συντρίψει και με μια ανεπανάληπτη ανατροπή τον υποχρέωσε να τελειώσει τη σεζόν μέσα σε έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο του.

Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 1-1 (1996-97)

Τι σημασία έχει που δεν ήταν νίκη; Αυτή η ισοπαλία μετρούσε σαν 100 νίκες για τους οπαδούς του. Σε μια εποχή που άκουγαν πολλά για τις σχέσεις με τον Παναθηναϊκό και λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατο του (εμβληματικού για την κρητική ομάδα) Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, το «τριφύλλι» ήθελε μόνο νίκη. Μόνο έτσι θα έσωζε την καταστροφική του σεζόν. Ωστόσο ο ΟΦΗ διέψευσε όλα τα προγνωστικά. Και με μια κεφαλιά του Κουτσουπιά που τον έκανε σύνθημα και σύμβολο τιμής, άφησε τους «πράσινους» πρώτη φορά εκτός Ευρώπης μετά από 14 χρόνια.

ΑΕΚ-ΟΦΗ 1-2 (1999-00)

Έχει κάνει κι άλλα χουνέρια στην ΑΕΚ. Και τεσσάρα της έχει ρίξει στο Ηράκλειο και μεγάλες νίκες εναντίον της έχει πανηγυρίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκείνο το διπλό όμως είχε άλλη χάρη. Γιατί επιτεύχθηκε από μια σπουδαία ομάδα (που τερμάτισε τέταρτη εκείνη τη σεζόν) και είχε την υπογραφή ενός παιχταρά λατρεμένου στην Κρήτη: Του Ρόναλντ Γκόμεζ! Στο ουδέτερο της Ρόδου λοιπόν (εξαιτίας τιμωρίας των γηπεδούχων) ο Κοσταρικανός έκανε πάρτι. Και με δυο «ρουκέτες» από το θανατηφόρο αριστερό του, άφησε στον τόπο την «Ένωση».

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 4-1 (2007-08)

Χωρίς αμφιβολία η νίκη που έχουν χαρεί περισσότερο από κάθε άλλη οι οπαδοί του ΟΦΗ στη σύγχρονη εποχή της ομάδας. Με τα παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό να αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων επί χρόνια, ο Όμιλος έβγαλε εκείνο το βράδυ τα απωθημένα του. Και φιλοξενώντας το «τριφύλλι» τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, δεν αρκέστηκε στο να το πετάξει εκτός τίτλου: Αλλά το έκανε με μια απίστευτη συντριβή, που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στον κόσμο των «πράσινων» και παραλήρημα στις εξέδρες του Παγκρητίου.