Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»

Υπάρχουν τουλάχιστον 5 λόγοι που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τέθηκε από Οκτώβρη μήνα εκτός διεκδίκησης του τίτλου...

Έχουν ολοκληρωθεί 12 αγωνιστικές στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ και μία από τις ομάδες που ξεκίνησε για να πρωταγωνιστήσει δεν έχει καν θετικό συντελεστή τερμάτων (20-21). Πώς γίνεται να έχεις ξοδέψει 431,5 εκατ. ευρώ για μεταγραφές την τελευταία διετία (341 εκατ. αν υπολογιστούν και τα μεταγραφικά έσοδα των 90,8 εκατ.) και να έχεις τεθεί εκτός διεκδίκησης τίτλου από Οκτώβρη μήνα;

Με έξι νίκες σε 12 αγώνες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στο -12 από τη συμπολίτισσα Σίτι και… έτη φωτός πίσω σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, όπως καταδεικνύει η γενική εικόνα των δύο ομάδων.

Επί των ημερών του Ζοσέ Μουρίνιο η Γιουνάιτεντ είναι η δεύτερη πιο πολυέξοδη αγγλική ομάδα (μετά τη Σίτι), αλλά βρίσκεται στο -10 από τη Λίβερπουλ, στο -8 από την Τσέλσι και στο -7 από την Τότεναμ.

Η μεγάλη απορία που πλανάται σχετικά με τους λόγους που ο πάλαι ποτέ Special One παραμένει στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» έχει να κάνει προφανέστατα με το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται σε περίπτωση απόλυσης. O Μουρίνιο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας το 2016 και για να τους αδειάσει τη γωνιά θα πρέπει να του καταβάλλουν 13,5 εκατ. ευρώ.

Η εναλλακτική λύση, η οποία έχει επιλεχθεί από τους προϊσταμένους του, είναι η… υπομονή με την προσδοκία καλύτερων ημερών. Μια πραγματικότητα που δεν πρόκειται όμως να βιώσει ποτέ ο Ζοσέ στο Μάντσεστερ αν εξακολουθεί να έχει τόσο πολλούς σταρ σε τόσο κακή κατάσταση.

Αλέξις Σάντσες

Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Τον περασμένο Ιανουάριο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμφώνησε να πληρώνει κάθε εβδομάδα το σοκαριστικό ποσό των 564.000 ευρώ (ήτοι 29,3 εκατ. ευρώ ετησίως) στον Αλέξις Σάντσες για να «νικήσει» τη Μάντσεστερ Σίτι στην κούρσα για την υπογραφή του.

Η λογική ήταν ότι από τη στιγμή που τελείωνε το συμβόλαιο του με την Άρσεναλ και το κόστος μεταγραφής δεν θα ήταν υπέρογκο (34 εκατ. ευρώ), «άντεχε» να τον χρυσοπληρώσει για να τον κάνει δικό της. Κοντεύει χρόνο στο «Ολντ Τράφορντ» και ο Χιλιανός παραμένει ένα κακέκτυπο του παίκτη που θαυμάσαμε στην Μπαρτσελόνα και κυρίως στην Άρσεναλ.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε προαναγγείλει ότι φέτος θα δούμε τον «κανονικό» Αλέξις Σάντσες, αλλά προτού ακόμα υπάρξουν… υπόνοιες για κάτι κάτι τέτοιο, η Γιουνάιτεντ βλέπει τη σκόνη της συμπολίτισσας της και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μοιάζει αδύνατο να βγει και του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ούτε το παιχνίδι της ομάδας έχει προσαρμοστεί στα σπάνια προσόντα του, ούτε ο ίδιος δείχνει καμία διάθεση να προσαρμοστεί στο πολύ πιο συντηρητικό στιλ της νέας ομάδας του. Πέρσι σκόραρε τρεις φορές σε 18 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και φέτος έχει μόλις ένα γκολ σε 11 ματς για πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

Τρεις φορές δεν ήταν καν στην αποστολή, δυο έμεινε στον πάγκο και άλλες τέσσερις έχει μπει ως αλλαγή. Σε αυτούς τους 10 μήνες έχει 4 γκολ και 7 ασίστ σε 2.152 λεπτά συμμετοχής. Που σημαίνει ότι η Γιουνάιτεντ τον έχει πληρώσει 11.000 ευρώ για κάθε λεπτό που βρίσκεται στο γήπεδο, 3,5 εκατ. ευρώ για κάθε ασίστ και 6 εκατ. ευρώ για κάθε γκολ…

Φρεντ

Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ αντί 59 εκατ. ευρώ, αλλά είναι για την ώρα συμπληρωματικός, έχοντας βγάλει μόλις τρεις φορές 90λεπτο και μένοντας στον πάγκο στις πέντε από τις εννέα τελευταίες αγωνιστικές.

O 25χρονος Βραζιλιάνος μοιάζει με παίκτη της σειράς στο Μάντσεστερ, όπως τον περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο και ο Γκάρι Νέβιλ χθες. «Είναι ο παίκτης με την ευχέρεια να αλλάξει το παιχνίδι; Μοιάζει ικανός να υπερασπιστεί την άμυνα και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτήν και την επίθεση; Η απάντηση για την ώρα είναι “όχι”», σχολίασε ο βετεράνος των «κόκκινων διαβόλων» για την 5η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Ρομέλου Λουκάκου

Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»

Τα 84,7 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι του 2017 η Έβερτον είναι τα περισσότερα που έχει δώσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μεταγραφή, μετά τα 105 εκατ. για τον Πολ Πογκμπά.

Ο Βέλγος έκανε μερική απόσβεση, σκοράροντας 27 φορές πέρσι σε όλες τις διοργανώσεις, φέτος όμως δικαιώνει για την ώρα όσους πιστεύουν ότι δεν είναι ο επιθετικός που θα βοηθήσει τη Γιουνάιτεντ να νικήσει τον ανταγωνισμό στο πιο ποιοτικό και απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Λουκάκου έβαλε τέσσερα γκολ στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, έκτοτε όμως δεν έχει «ματώσει» ξανά το πλεχτό και στα δύο τελευταία δεν ήταν καν στη βασική ενδεκάδα. Δείχνει να έχει χάσει το «φονικό» ένστικτο και την αυτοπεποίθηση του, έχοντας στο ενεργητικό του μόνο το κερδισμένο πέναλτι στο τοπικό ντέρμπι στα εφτά τελευταία ματς.

Μάρκους Ράσφορντ

Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»

Μολονότι έχει σκοράρει τρεις φορές στις τέσσερις τελευταίες συμμετοχές του με την Εθνική Αγγλίας, o 21χρονος επιθετικός είναι σχεδόν «αόρατος» στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Και όχι τόσο για τα νούμερα του (2 γκολ – 1 ασίστ), αλλά για τη γενική εικόνα του στο γήπεδο, που διακρίνεται κυρίως από λάθος επιλογές και ελάχιστη επιρροή στο επιθετικό παιχνίδι.

Παραμένει ο πιο αγαπητός παίκτης των οπαδών της Γιουνάιτεντ, ως ο πρώτος σταρ ύστερα από χρόνια που προέκυψε από το φυτώριο της ομάδας, το ζητούμενο όμως είναι πια αν ο Μουρίνιο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί και να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε.

Ήταν Φλεβάρης του 2016 όταν ο Λουίς Φαν Χάαλ τον εμφάνισε από το… πουθενά σε ένα ντέρμπι με την Άρσεναλ, την οποία ο 18χρονος τότε επιθετικός «σκότωσε» (3-2) με δύο γκολ και μία ασίστ. Η ανάμνηση εκείνης της εμφάνισης μοιάζει πλέον «θολή» για τον παίκτη που ο σερ Άλεξ έχει περιγράψει ως «νέο Ράιαν Γκιγκς».

Έρικ Μπαϊγί

Αγνώριστοι: Οι 5 σταρ του Ζοσέ Μουρίνιο που έγιναν στα χέρια του «παλτά»

Το μεγαλύτερο μυστήριο της θητείας του Πορτογάλου τεχνικού στο «Ολντ Τράφορντ» είναι η «εξαφάνιση» του παίκτη που πρώτο ζήτησε από τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ, όταν ανέλαβε τα ηνία το καλοκαίρι του 2016.

Ο Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός είχε κάνει φοβερή σεζόν με τη Βιγιαρεάλ, βοηθώντας την να τερματίσει στην τέταρτη θέση της Λα Λίγκα και να φτάσει στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Η απόκτηση του στοίχισε 38 εκατ. ευρώ και στις ικανότητες του ο Ζοσέ έβλεπε τον «πολεμιστή» τύπου Τέρι, Ματεράτσι και Πέπε, που είχε σε Τσέλσι, Ίντερ και Ρεάλ αντίστοιχα.

Την πρώτη σεζόν του στην Αγγλία ο Μπαϊγί έκανε 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πέρσι έπεσε στις 18 και φέτος κινείται μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Ήταν βασικός στα δύο πρώτα ματς της σεζόν και έκτοτε μπήκε δις ως αλλαγή σκοπιμότητας στα χασομέρια, ενώ η ψυχολογία του έπιασε πάτο στις αρχές Οκτώβρη και το παιχνίδι με τη Νιούκαστλ.

Τότε ο Μουρίνιο τον επανέφερε στη βασική ενδεκάδα, μόνο και μόνο για να τον κάνει αλλαγή ύστερα από 19 λεπτά, με το σκορ στο 0-2 (δικαιώθηκε πάντως, καθώς η ομάδα του το ανέτρεψε σε 3-2).

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Ζοσέ βγήκε από τα ρούχα με τον 24χρονο αμυντικό του τον περασμένο Απρίλη, όταν εμφανίστηκε κανονικά στην προπόνηση την επομένη του αγώνα με τη Γουέστ Μπρόμιτς, στον οποίο είχε ζητήσει να μην αγωνιστεί λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Να εκδηλώνεται άραγε η τιμωρία για εκείνο το συμβάν με τα φετινά καψώνια;

Όπως και να ‘χει, το βέβαιο είναι ότι ούτε αυτόν τον σηκώνει άλλο το «Ολντ Τράφορντ», όσο αφεντικό εκεί είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο.