«Φίλε Έλληνα, έφτασε η ώρα που θα μάθεις NFL!»
Βρείτε μας στο
Μπάλα

«Φίλε Έλληνα, έφτασε η ώρα που θα μάθεις NFL!»

Έχεις βαρεθεί να κάνεις «scroll down» κάθε φορά που βλέπεις μια είδηση αναφερόμενη στο NFL (National Football League), δυσανασχετώντας και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάλι αυτή η βλακεία που χτυπιούνται μόνοι τους κυνηγώντας ένα πεπόνι... ;».
Menshouse Team

Γράφει ο Θοδωρής Αρβανίτης

Ομολογώ πως και όλοι εμείς οι απειροελάχιστοι φαν του αθλήματος στην Ελλάδα, την ίδια σκέψη είχαμε αρχικά. Τι μας άλλαξε γνώμη;

Υποθέτω πως βαρεθήκαμε. Βαρεθήκαμε την «μιζέρια» του ελληνικού ποδοσφαίρου και στραφήκαμε σε κάτι πιο θεαματικό, πιο δυνατό, πιο γρήγορο.

Με αφορμή λοιπόν τον πρόσφατο «αγώνα ποίημα», ανάμεσα στους Kansas City Chiefs και τους Los Angeles Rams  που σχολιάστηκε σε τεράστιο βαθμό από τα media σε όλο τον κόσμο (το μοναδικό ματς στην ιστορία του αθλήματος στο οποίο σκόραραν και οι δύο ομάδες 50 πόντους και ουσιαστικά το θεαματικότερο στα 100 παρά… 2 χρόνια ζωής του NFL) θα επιδιώξουμε να σου «διαφημίσουμε» Έλληνα φίλαθλε, το άθλημα το οποίο έχεις αγνοήσει περισσότερο και από όσο αγνοείς τα φυλλάδια που μοιράζουν οι φοιτητές στους δρόμους.

Το NFL λοιπόν, αποτελεί μια από τις «πλουσιότερες» λίγκες στον πλανήτη. Παραπάνω και από το NBA! Κάτω μόνο από το MLB (το εθνικό πρωτάθλημα Baseball). Τα γήπεδα είναι συνεχώς κατάμεστα και οι φίλαθλοι τα επισκέπτονται αποσκοπώντας να παρακολουθήσουν υπερθέαμα και όχι για να… δημιουργήσουν επεισόδια. Το άθλημα βρίσκεται αρκετές φορές στο κέντρο των συζητήσεων, με το ερώτημα να είναι: Super Bowl ή Μουντιάλ;

Ποιο είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο; (Κατά την άποψή μου οι Ολυμπιακοί αγώνες, αλλά δεν βαριέσαι…). Για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού παραμένει από το 1967 έως και σήμερα, χωρίς δεύτερη συζήτηση, το Super Bowl (ο μεγάλος τελικός του Αθλήματος).

Ίσως γιατί δεν υπάρχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο διαχρονικά στην Αμερική. Μπορείς να το εξηγήσεις και έτσι. Η άποψη μου, βέβαια, είναι πως δεν είναι δυνατόν να κάτσει (ένας Ευρωπαίος για παράδειγμα), να παρακολουθήσει έναν αγώνα που δεν έχει καταλάβει ποιος είναι ο σκοπός του.

Για όσους λοιπόν δεν έτυχε ποτέ να εμπεδώσουν τον τρόπο που διεξάγεται ένας αγώνας Αμερικάνικου φούτμπολ:

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
  • Field Goal (3 πόντοι): Όταν η επίθεση έχει φτάσει κοντά στην αντίπαλη endzone (FG range) και δε θέλει να ρισκάρει και να προσπαθήσει για Touchdown, ο Kicker αναλαμβάνει να κλωτσήσει την μπάλα μέσα από τα 2 αντίπαλα κάθετα γκολπόστ, τα οποία βρίσκονται στο τέλος της endzone.
  • Touchdown (6 πόντοι): Μεταφέροντας την μπάλα στην αντίπαλη endzone. Ένας παίχτης της επίθεσης ύστερα είτε από run, είτε από pass, έχει κατοχή μέσα στην endzone.
  • Έξτρα πόντος (1 πόντος): Είναι μπόνους ενός βαθμού για τη σημείωση Touchdown. Η μπάλα στήνεται στη μία γιάρδα και σε νεκρό χρόνο ο Kicker εκτελεί ένα mini Field Goal.
  • Two Point Conversion (2 πόντοι): Είναι μπόνους δύο βαθμών για τη σημείωση Touchdown. Η μπάλα στήνεται στις 2 γιάρδες από την endzone σε νεκρό χρόνο και η επίθεση αναλαμβάνει να ξαναβάλει ένα μίνι TD. Συνήθως χρησιμοποιείται προς το τέλος του αγώνα από την ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ με σκοπό να πλησιάσει όσο γίνεται.
  • Ο αγώνας αποτελείται από 4 τέταρτα (15 λεπτά-quarters) μετά από κάθε ένα οι ομάδες αλλάζουν πλευρές. Συνολικά βέβαια, με τις καθυστερήσεις και το σταμάτημα του ρολογιού που είναι πολύ συχνό, ένας αγώνας διαρκεί περίπου τρεις ώρες και γίνεται κάθε Κυριακή (κυρίως), Δευτέρα και μερικές Πέμπτες. Συνολικά, στην κανονική σεζόν, κάθε ομάδα δίνει 16 παιχνίδια, 4 στην pre-season και 3 ή 4 στα playoff μέχρι το Super Bowl.

Η κάθε ομάδα οφείλει να έχει στο γήπεδο 11 παίκτες. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα είναι πως στο συγκεκριμένο, αγωνίζεται επίθεση εναντίον άμυνας. Άρα οι βασικοί κάθε ομάδας είναι 22. 11 επιθετικοί και 11 αμυντικοί. Επίσης, οι αλλαγές είναι ελεύθερες.

Τα πάντα ξεκινάνε από τον Quarterback. Τον playmaker δηλαδή της ομάδας. Ο συγκεκριμένος, μέσω ενός ακουστικού, μεταφέρει τι οδηγίες του πάγκου στους υπόλοιπους επιθετικούς. Από τα χέρια του ξεκινάνε πάντοτε όλες οι επιθέσεις της ομάδας και όλοι στηρίζονται στο «μυαλό» του. Άρα κατά 90% το βραβείο του MVP στο τέλος της χρονιάς, πάει σε παίκτη της συγκεκριμένης θέσης.

Επανερχόμενος πια στο… «παιχνίδι του αιώνα», όλοι οι φανατικοί φίλαθλοι του αμερικανικού ποδοσφαίρου, περιμέναμε με ανυπομονησία το συγκεκριμένο ματς. Γιατί; Επειδή (μαζί με τους New Orleans Saints) οι δύο αυτές ομάδες είναι τα μεγάλα φαβορί για να βρεθούν αντιμέτωποι στις 3 Φεβρουαρίου του 2019 στο Super Bowl που θα φιλοξενήσει η πόλη της Ατλάντα.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι σημειώθηκαν 14(!!!) Touchdowns συνολικά, με το ματς να τελειώνει 54-51 υπέρ των Los Angeles Rams. Οι προαναφερθέντες όπως και οι Kansas City Chiefs, έχουν καταφέρει να τραβήξουν φέτος τα βλέμματα όλων πάνω τους, με τα νεανικά και ταχύτατα ρόστερ που διαθέτουν.

Κατά τη γνώμη μου τα εύσημα για την φετινή πορεία και για αυτήν την σπουδαία νίκη δεν πρέπει να τα πάρει άλλος από τον Sean McVay. Ο 32χρονος «δευτεροετής» προπονητής των Rams έχει αποδείξει πως διαβάζει τα ματς περισσότερο από κάθε άλλον προπονητή και ίσως είναι το κλειδί της ομάδας του Λος Άντζελες για να κατακτήσει το 4ο Super Bowl της ιστορίας της.

Από την άλλη, η ξέφρενη πορεία των Chiefs έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Patrick Mahomes. Ο 23χρονος QB (10η επιλογή στο Draft του 2017), έχει ξετρελάνει κόσμο και κοσμάκη με τις φετινές του εμφανίσεις και δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως «το μέλλον του NFL».

Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο ίδιος πάσαρε Και(!!!) για τα 6 touchdowns της ομάδας του. Ένα δικό του λάθος βέβαια έκρινε το παιχνίδι, καθώς στην τελευταία φάση, σημάδεψε λανθασμένα και ο αμυντικός των Rams Lamarcus Joyner έκλεψε την μπάλα (σε ένα 10λεπτο που τα touchdowns «έπεφταν βροχή»).

Φίλε  Έλληνα, αν πείστηκες τελικά και το μόνο πρόβλημά σου πλέον είναι η επιλογή της ομάδας που θα υποστηρίζεις, σου προτείνω την εύκολη λύση. Los Angeles Chargers, η «Ελληνική ομάδα του NFL». Γιατί; Επειδή από το 1984 ανήκει στην οικογένεια Σπανού. Αρχικά στον Άλεξ Σπανό (έφυγε πρόσφατα από την ζωή σε ηλικία 95 ετών) και αργότερα έως και σήμερα, στον γιο του Ντιν Σπανό. Η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει κατακτήσει κάποιο Super Bowl, όμως έχει εμφανιστεί πολύ επικίνδυνη την φετινή χρονιά (7-3 ρεκόρ) και οδηγούμενη από τον 36χρονο «θρύλο» του συλλόγου Philip Rivers (QB) είναι ικανή να κάνει την έκπληξη. Ποτέ δεν ξέρεις…

Ευχή όλων μας (Ελλήνων φιλάθλων NFL), είναι να ξεπεραστεί επιτέλους η λογική του: «Τι δουλειά έχω εγώ με τις Αμερικανιές…» και να μπει περισσότερο αυτό το άθλημα στην ζωή μας.

Ούτως η άλλως το «πεπόνι»… κάνει καλό στην υγεία μας.