Είναι διαφορετικό να είσαι... μ@λ@κ@ς!
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Είναι διαφορετικό να είσαι… μ@λ@κ@ς!

Άλλο να είσαι κάφρος φορώντας κιτρινόμαυρο κασκόλ και άλλο οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Είναι διαφορετικό όπως και να το κάνουμε.

Ο τίτλος του κειμένου αυτού είναι ειδικός και γενικός ταυτόχρονα. Αποτελεί ένα μεγάλο «καρφί» στη φράση σήμα-κατατεθέν των φανατικών της ΑΕΚ πως δήθεν «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ» αλλά και συνολικά στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων για τους χούλιγκανς πως υπάρχει ένα είδος διαφορετικότητας για τη δική τους συνομοταξία σε σχέση με τους οπαδούς άλλων ομάδων.

Άλλωστε, θα στο πει και ο οπαδός του Παναθηναϊκού και αυτός του Ολυμπιακού και εκείνοι των ομάδων της Θεσσαλονίκης ότι άλλο βρε αδερφέ να είσαι μαζί μας και άλλο να είσαι με τους άλλους. Εμείς είμαστε διαφορετικοί, έχουμε άλλο λαό, έχουμε ιστορία, σε σφαγές και μαχαιρώματα δεν συγκρινόμαστε. Όχι σαν τους άλλους τους φλώρους που τους έχουμε τρέξει τόσες πολλές φορές. Γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε και συνθήματα αυτά τα τρεξίματά τους, γιατί πρέπει να αναδειχθεί η διαφορετικότητά μας.

Αλλά ας μην μιλάμε γενικά και αόριστα, διότι αυτή η αγανάκτηση σήμερα εκφράζεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, δεν μου την βάρεσε ξαφνικά να κράξω τον χουλιγκανισμό. Αυτή η αγανάκτηση εκφράζεται για το γεγονός ότι μια ολόκληρη ομάδα, η ΑΕΚ κινδυνεύει να τιμωρηθεί με δυο-τρια χρονάκια αποκλεισμό από την UEFA διότι κάτι πολύ διαφορετικοί οπαδοί της αποφάσισαν πως η φάση με το σεντόνι και τα αστεράκια του Champions League είναι πολύ φλώρικη για τη δική τους την φάση και αποφάσισαν να κάνουν το ΑΕΚ-Άγιαξ να θυμίζει Ιωνικός-Προοδευτική. Απλά αντί για ξύλο στα στενάκια του Κορυδαλλού το μετέφεραν το σκηνικό στο ευρύχωρο ΟΑΚΑ. Yeah baby, φακ μόντερν φούτμπολ λέμε!

Είναι διαφορετικό να είσαι... μ@λ@κ@ς!

Και τι έγινε αν υπήρχε κόσμος που πήγε για να δει μπάλα στο γήπεδο και κατέληξε να βλέπει πόλεμο με μολότοφ; Και τι έγινε αν κατά λάθος μερικές μολότοφ έπεσαν λίγο πιο δίπλα από τους χουλιγκάνους του Άγιαξ (καλά κουμάσια και αυτοί οι υποτιθέμενοι «πολιτισμένοι Ευρωπαίοι»…) και παρά λίγο να χτυπήσουν και μερικά παιδιά που βρισκόντουσαν στην οικογενειακή θύρα; Λεπτομέρειες. Το ζήτημα είναι να νικήσουμε τους κακούς και να βγάζουμε νέα συνθήματα για τρεξίματα. Το ότι θα έχουμε επιβληθεί με το έτσι θέλω σε κάτι χιλιάδες κόσμου που μπορεί να είναι ΑΕΚ απλά για να βλέπει μπάλα δεν έχει σημασία.

Άλλωστε θα σου πει ο χουλιγκάνος: «εγώ είμαι αυτός που δεν χάνει ματς  της ομάδας, εγώ πηγαίνω σε κάθε γήπεδο, δική μου είναι η ομάδα». Και αφού με αυτή τη λογική δική του είναι η ομάδα ό,τι γουστάρει θα κάνει στους αγώνες της. Γουστάρει να κάψει και να παίξει ξύλο; Θα το κάνει. Λογαριασμό θα σου δώσει εσένα απλέ φλώρε φίλαθλε που πήγες απλά να δεις μπάλα; Αν δεν σου αρέσει φύγε, φιλοξενούμενος είσαι άλλωστε.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο αυτής της λογικής. Η αντίληψη πως η ομάδα είναι τσιφλίκι των χούλιγκαν. Όχι τα κλισεδιάρικα «αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα» που καταρρίφθηκαν πλήρως από την ενεργή συμμετοχή των χουλιγκάνων του Άγιαξ στα σκηνικά που απλά επιβεβαίωσε πως η βλακεία δεν έχει εθνικότητα. Ούτε φυσικά η ηθικολογία περί βίας.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Η βία άλλωστε μπορεί να είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να ξεδίνει ο κόσμος. Αρκεί να γίνεται συναινετικά. Αν είναι επιβολή είναι είδος φασισμού. Ας δώσουν τα παλικάρια ένα ραντεβού σε ένα έρημο σημείο και ας κάνουν ότι γουστάρουν. Δικό τους θέμα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει. Αλλά όταν επιβάλεις τη βία με το έτσι θέλω σε τι διαφέρεις από έναν φασίστα;

Το λέω αυτό επειδή διάφοροι θα πουν ότι οι ΑΕΚτσήδες χθες τα έβαλαν με φασίστες οπαδούς και άρα καλά έκαναν. Όντως, όταν βλέπεις ναζιστικούς χαιρετισμούς κάτι σε πιάνει, δεν λέω. Αλλά όταν οι μολότοφ σου απειλούν και άλλους ανθρώπους και απλά δεν σε νοιάζει, τότε δεν αλλάζει τίποτα ως προς τον τρόπο που βλέπεις την ανθρώπινη ζωή. Με άλλα λόγια, της πλάκας αντιφασίστας είσαι, απλά να παίξεις ξύλο γουστάρεις.

Γι’ αυτό σας λέω ρε παιδιά, πηγαίνετε σε κάνα έρημο μέρος να τις παίξετε αφού έτσι γουστάρετε και κανείς δεν θα σας πει κουβέντα. Μαθαίνω άλλωστε ότι μαζί με τους οπαδούς της ΑΕΚ που πρωταγωνίστησαν στα διήμερα επεισόδια ήταν και κάτι Λευκορώσοι της Παρτιζάν Μινσκ και κάπου μέσα στο όλο σκηνικό ήταν και κάτι οπαδοί της Βίσλα Κρακοβίας. Με ποια από τις δυο πλευρές, θα σας γελάσω.

Τόσο ωραίο σκηνικό βρε παιδιά, γιατί να γίνει στο ΟΑΚΑ που είναι κάτι ενοχλητικοί που πάνε να δουν μπάλα; Πηγαίνετε σε κάναν άλλο μεγάλο χώρο να τις παίξετε να γουστάρετε και μην μας ζαλίζετε άλλο. Σε κανέναν δεν θα λείψετε. Εντάξει, είστε ο περήφανος λαός της ομάδας, οκ. Ε, δεν πειράζει, θα ζήσουμε και χωρίς περηφάνια, τι να κάνουμε;