Ο Τουρέ μπορεί να λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Ολυμπιακού
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο Τουρέ μπορεί να λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Ολυμπιακού

Ο Ιβοριανός «απόμαχος» έχει ακόμη τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι... σπουδαίο στην ομάδα που τον ανέδειξε

Μαζί με τους Σάμουελ Ετό και Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι αναμφίβολα οι τρεις πιο ποιοτικοί Αφρικάνοι παίκτες από τον καιρό του Ζορζ Γουεά και έπειτα. Τέσσερις φορές βραβευμένος ως ο κορυφαίος της ηπείρου, «αθάνατος» στην Μπαρτσελόνα ως μέλος της ομάδας που κατέκτησε έξι τρόπαια το 2009 και τρεις φορές πρωταθλητής Αγγλίας, ο Γιάγια Τουρέ δεν είχε να αποδείξει απολύτως τίποτα, ερχόμενος το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό.

Το περίεργο δεν είναι βέβαια που ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο αξίας 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως (μαζί με την εφορία), αλλά που οι ερυθρόλευκοι έχρισαν τότε έναν 35χρονο, βραδυκίνητο, «απόμαχο» παίκτη ως τον πιο ακριβοπληρωμένο στη φετινή Super League.

Θέτοντας υποψηφιότητα για την πιο αποτυχημένη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Τουρέ ετοιμάζει τις βαλίτσες του έχοντας παίξει 164 λεπτά σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Μαζί με το κύπελλο έχει ξεκινήσει τρία ματς ως βασικός (Μίλαν, ΟΦΗ, Λεβαδειακός), ενώ έχει παίξει επιπλέον 37 λεπτά με Ντουντελάνζ και ΑΕΚ.

Και βάσει συνθηκών να το δούμε, με Καμαρά, Γκιγέρμε, Νάτχο και Μπουχαλάκη, το τελευταίο που χρειαζόταν η ομάδα ήταν ένας ακόμη κεντρικός χαφ. Και η επιτακτική ανάγκη, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις φέτος, ένας killer στη γραμμή κρούσης.

Για να διορθώσεις ένα λάθος πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις. Και αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει στον Ολυμπιακό τις τελευταίες ημέρες σε ότι αφορά την περίπτωση του Τουρέ. Ο πάλαι ποτέ κορυφαίος μέσος είναι ο… μοναδικός που μπορεί να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας.

Όχι φυσικά τροφοδοτώντας τον επιθετικό που θα αποκτήσουν οι ερυθρόλευκοι, αλλά κάνοντας χώρο στο μπάτζετ για να καταστεί εφικτή η υπογραφή του. Η απόφαση να δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό είναι ειλημμένη. Τα πειράματα τύπου Χασάν και Γκερέρο δεν αντιστοιχούν σε ομάδα που επιθυμεί να κάνει πρωταθλητισμό.

Θα είναι για χάρη του Μάρκους Μπεργκ, του Κώστα Μήτρογλου, ή κάποιο άλλου (;), απομένει να φανεί. Η προϋπόθεση όμως είναι να απαλλαχτεί ο σύλλογος από το δυσβάσταχτο -βάσει της προσφοράς του- συμβόλαιο του Ιβοριανού.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Παρά την επιεικώς κακή εικόνα του στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο -6 από τον ΠΑΟΚ και με την επόμενη τετράδα αγώνων να είναι απέναντι σε Λαμία, Λάρισα (εντός), Λεβαδειακό, Γιάννενα (εκτός), υπάρχει η πεποίθηση ότι το «τρένο» του τίτλου δεν έχει χαθεί οριστικά.

Η στόχευση είναι να ντεμπουτάρει ο νεοφερμένος στη Λιβαδειά, στα μέσα Γενάρη για τη 16η αγωνιστική. Ο χρόνος πιέζει, καθώς το εγχείρημα έχει δύο παραμέτρους, αλλά είναι και η μοναδική διέξοδος για να διεκδικήσουν οι ερυθρόλευκοι το πρωτάθλημα.

Η λύση του Μάρκους Μπεργκ φαντάζει, η αλήθεια είναι, ιδανική σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Σουηδός δεν είναι μόνο ο κλασικός εκτελεστής περιοχής, αλλά έχει και την ποιότητα να δώσει δημιουργικά μεγαλύτερη αξία στα τρεξίματα των Ποντένσε και Φορτούνη.

Είναι κοινώς ο παίκτης με τον οποίο οι δύο πιο χαρισματικοί τεχνικά του Ολυμπιακού μπορούν να «μιλήσουν» την ίδια γλώσσα στο γήπεδο, βγάζοντας συνεργασίες που αυτή τη στιγμή λάμπουν διά της απουσίας τους από την επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο ματς με την Μπέτις oι δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς θα ήταν βούτυρο στο ψωμί ενός γκολτζή τύπου Μπέργκ.

Το πρόβλημα βέβαια για τον Πορτογάλο τεχνικό είναι ότι ούτε ο πρώην φορ του Παναθηναϊκού, ούτε κανείς άλλος δεν… προλαβαίνει το ματς – «τελικό» με τη Μίλαν σε δύο εβδομάδες. Και για να νικήσεις σε ένα τέτοιο παιχνίδι μία τέτοια ομάδα, απαιτείται κυνισμός και όχι… βερμπαλισμοί του τύπου «είμαι σίγουρος για την πρόκριση», που ξεστόμισε μετά το τέλος του αγώνα στη Σεβίλλη ο Μαρτίνς.