Στις 2 Μαΐου του 2005 η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Αλμπαθέτε, στο δρόμο για το δεύτερο σερί πρωτάθλημα ύστερα από πενταετή ξηρασία. Αν και πρακτικά υποβιβασμένοι, οι φιλοξενούμενοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και το γκολ του Σάμουελ Ετό από το 66’ είναι το μοναδικό που χωρίζει τις δύο ομάδες.
Στο 87’ ο Καμερουνέζος καλείται στον πάγκο για να δώσει τη θέση του σε έναν αμούστακο κοντοπίθαρο, ο οποίος έχει παίξει άλλα εφτά ματς ως αλλαγή, αλλά δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα. Προτού συμπληρωθεί λεπτό από την είσοδο του στο γήπεδο, ο Ροναλντίνιο επιχειρεί ένα από τα γνωστά σλάλομ και σκάβει την μπάλα για τον πιτσιρικά, που με τη σειρά του την περνάει πάνω από τον γκολκίπερ της Αλμπαθέτε.
Το γκολ είναι μάλλον οριακά έγκυρο, αλλά ακυρώνεται ως οφσάιντ. Κανένα πρόβλημα. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είχε αποφασίσει να είναι εκείνο το βράδυ το βάπτισμα του πυρός στα γκολ για τον παίκτη που όταν είδε πρώτη φορά στην προπόνηση προφήτεψε -προκαλώντας τα γέλια της ομήγυρης- ότι «αυτός θα γίνει καλύτερος από μένα».
https://www.youtube.com/watch?v=Us2bKMG4WcE&feature=pl
Με μια φάση καρμπόν δύο λεπτά αργότερα, ο «Ρόνι» τον βγάζει ξανά τετ α τετ και ο Λίονελ Μέσι σκάβει ξανά την μπάλα από τον Βαλμπουενά, σκοράροντας, σε πείσμα του βοηθού, το πρώτο γκολ του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Την περασμένη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου, ο φωτεινός πίνακας στο «Καμπ Νόου» «γράφει» 1-0 στο ματς με τη Βιγιαρεάλ, όταν ο Αρτούρο Βιδάλ δίνει τη θέση του σε έναν 20χρονο Καταλανό. Τρία λεπτά πριν από το τέλος ο Αργεντίνος με ασίστ-αλφάδι γνέφει «πάρε-βάλε» στον νεοφερμένο και αυτός δεν λέει όχι στην «τιμή». Σα να επιζητά το «replay», σκάβει την μπάλα πάνω από τον Σέρχιο Ασένχο για το πρώτο γκολ της καριέρας του στη Λα Λίγκα.
Ο Αντρές Ινιέστα, από το μακρινό Τόκιο τουιτάρει, ανακαλώντας, έκπληκτος, στη μνήμη του. «Ο Αλενιά σκοράρει, εξωπραγματική πάσα από τον Μέσι. Μου θύμισε την πάσα του Ροναλντίνιο και το δικό του τελείωμα».
https://www.youtube.com/watch?v=1ySbiqAmdIw
Όχι, ο Λίονελ Μέσι δεν έχει δηλώσει ποτέ – τουλάχιστον όχι φανερά – ότι ο Κάρλες Αλενιά θα γίνει καλύτερος του. Άλλωστε πόσες πιθανότητες έχει να επαναληφθεί ένα τέτοιο σενάριο στον ίδιο σύλλογο; Πριν από μια πενταετία ωστόσο ο Κάρλες Αλενιά αναγνωριζόταν ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό prospect, που στην πιο υπερβολική εκδοχή τους προκαλούσε ευθείες συγκρίσεις με τον Αργεντίνο σούπερ σταρ. Ο «νέος Μέσι» όμως… άργησε περίπου δύο χρόνια. Και κατά την «αργοπορία» του αυτή μετονομάστηκε σε «νέος Ινιέστα».
Το τελευταίο επίλεκτο προϊόν της Μασία θα ήθελε πάντως να ακούει στο «νέος Ριβάλντο». Ήταν τέτοιος ο θαυμασμός του για τον Βραζιλιάνο που ζητούσε επιτακτικά από συγγενείς, φίλους και συμπαίκτες να μην τον φωνάζουν Κάρλες, αλλά «Ρίμπο», όταν ήταν πιτσιρικάς.
Από την ηλικία των τεσσαρών ήταν διαρκώς με μια μπάλα στα πόδια και μόλις στα εφτά πέρασε τις πύλες της Μασία, ως ο νεαρότερος που έχει ενσωματωθεί ποτέ στο φυτώριο της Μπάρτσα. Αφότου τον δοκίμασαν οι υπεύθυνοι του συλλόγου, παρέκαμψαν τον εσωτερικό κανονισμό υπό το φόβο να ενταχθεί στην Εσπανιόλ.
Προϊόντος των χρόνων, ο γιος του επιθετικού Φραντσέσκ Αλενιά -που επίσης ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής των μπλαουγκράνα, αλλά έκανε καριέρα σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών- εξελίχθηκε στον σταρ των junior και εφηβικών ομάδων της Μπάρτσα, παίζοντας παράλληλα σε όλες τις «μικρές» Εθνικές της Ισπανίας (u16, u17, u19).
Στις 30 Νοεμβρίου του ’16 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα και έβαλε το γκολ στο εκτός έδρας 1-1 με τη Χέρκουλες για το κύπελλο. Στο πρωτάθλημα έπαιξε για πρώτη φορά τον Φλεβάρη του ’17, μπαίνοντας ως αλλαγή για ένα πεντάλεπτο στη Γρανάδα.
Ούτε ο Λουίς Ενρίκε, ούτε ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι της φιλοσοφίας του Πεπ Γκουαρδιόλα, που έπαιρνε το ρίσκο και έδινε σε νεαρούς φανέλα βασικού ακόμα και σε μεγάλα ματς (περιπτώσεις Πέδρο, Τέγιο, Κουένκα). Στην περίπτωση του Αλενιά ο σύλλογος το πήγε βήμα-βήμα, κάνοντας όμως τα πάντα για να μην λοξοκοιτάξει προς άλλες πολιτείες. Στο τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε το Σεπτέμβρη του ’17 η ρήτρα παραχώρησης που τέθηκε ήταν ύψους 75 εκατ. ευρώ!
Είναι αλήθεια ότι στη Βαρκελώνη η κατά διαστήματα «γκρίνια» των οπαδών για τον Ερνέστο Βαλβέρδε είχε να κάνει και με την επιλογή του να τον χρησιμοποιήσει την περσινή σεζόν μόνο σε τρεις αγώνες κυπέλλου. Ήταν ωστόσο ειλημμένη η απόφαση να τον πάρει μαζί του στη φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία, ανεβάζοντας τον στην ανδρική ομάδα.
Ένας τραυματισμός στους προσαγωγούς ωστόσο, στο φινάλε της περσινής περιόδου, μετέθεσε αυτή την «προαγωγή». Ο Αλενιά υποβλήθηκε σε επέμβαση και έμεινε για πέντε μήνες εκτός, επιστρέφοντας το Νοέμβρη στις προπονήσεις. Πλέον μοιάζει με φθινοπωρινή προσθήκη στο ρόστερ, αφού – μετά και το σοβαρό τραυματισμό του Ραφίνια – αναμένεται να μπει για τα καλά στο rotation.
«Είναι ένας παίκτης που μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι. Με το που μπήκε μας έδωσε φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή», δήλωσε ο Βαλβέρδε μετά το ματς με τη Βιγιαρεάλ. Ο Βάσκος έχει πλέον στις επιλογές του έναν παίκτη που μπορεί να δράσει εξίσου καλά ως αριστερός εξτρέμ ή κεντρικός χαφ.
Μπορεί στο σωματότυπο ο Αλενιά να μη φέρνει ούτε στον Μέσι, ούτε στον Ινιέστα (καθότι βλέπει τον κόσμο από τα 180 εκατοστά), ωστόσο διαθέτει και την ταχύτητα να παίξει στις πτέρυγες και τη δημιουργική ικανότητα που απαιτεί η θέση του επιτελικού.
Η τεχνική κατάρτιση του είναι σπάνια, το ποδοσφαιρικό ΙQ του είχε προκαλέσει αίσθηση από νεαρή ηλικία και μοιάζει πλέον ως πεπρωμένο του να βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, θητεύοντας πλάι στον κορυφαίο του κόσμου.
Αν η περίτεχνη ασίστ του Μέσι και το σκάψιμο του μικρού ήταν… δουλεμένα στην προπόνηση για να προκαλέσουν συνειρμούς με τον τρόπο που «σύστησε» ο Βραζιλιάνος «μάγος» τον διάδοχο του στο παγκόσμιο κοινό 13 χρόνια πριν, τότε κάποια… διαβολική σύμπτωση «χτίζεται» καιρό τώρα πάνω στις ικανότητες του Καταλανού εκκολαπτόμενου σταρ.
Μια σύμπτωση, που αν ευσταθεί έστω και εν μέρει η αλληλουχία, σύντομα θα τον απογυμνώσει από κάθε λογής παρατσούκλια και θα τον καθιερώσει στις συνειδήσεις όλων απλώς ως «Κάρλες Αλενιά»….