Η αχίλλειος πτέρνα του: Με ένα ακόμη βέλος ο Κομάν θα σωριαστεί κάτω οριστικά

Ο διάδοχος του Φρανκ Ριμπερί στο Μόναχο έχει αρχίσει να... ξεφυλλίζει τις σελίδες του προσωπικού δράματος ενός άλλου «Βαυαρού», του Ζεμπάστιαν Ντάισλερ

Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου το καλοκαίρι του 2015 οι επωμισμένοι με το ρεπορτάζ της Μπάγερν Γερμανοί συντάκτες πιάστηκαν στον ύπνο. Το ελαφρυντικό τους ήταν ότι η είδηση εκτός από αιφνιδιαστική έμοιαζε και τουλάχιστον περίεργη.

Η Μπάγερν θα έδινε 7 εκατ. ευρώ μόνο για τον διετή δανεισμό ενός 19χρονου, που είχε μόλις τέσσερις συμμετοχές ως βασικός με ανδρική ομάδα σε πρωτάθλημα. Ο όρος προέβλεπε ότι θα έπρεπε να ξοδέψει επιπλέον 21 εκατ. ευρώ αν μετά από το πέρας αυτής της διετίας, ήθελε να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή!

Βέβαια λίγο… ψάξιμο αργότερα κατέστη σαφές ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν τρελάθηκε ξαφνικά, εισηγούμενος την εκταμίευση ενός τέτοιου ποσού για έναν άγουρο παίκτη, που δεν είχε καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

O μικρός είχε ξεφυτρώσει από τα τμήματα υποδομής της Παρί Σεν Ζερμέν, της οποίας έγινε σε ηλικία 16 ετών και 8 μηνών ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ήταν τόσο ξεχωριστός που πριν κλείσει τα 17 έπαιζε στην u19 του συλλόγου και ο τεχνικός u17 της Εθνικής Γαλλίας, Πατρίκ Γκονφαλόν, δήλωνε ότι «αυτό το παιδί δεν έχει καμία δουλειά μαζί μας».

Αν και είχε κλείσει 9 χρόνια θητείας στους Παριζιάνους, δεν δίστασε να αρνηθεί το καλοκαίρι την πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο και να ξενιτευτεί το καλοκαίρι του 2014, αποδεχόμενος την πρόταση της Γιουβέντους. Εκεί ο Κίνγκσλεϊ Κομάν έδειξε ότι ήταν έτοιμος να τα βάλει με άνδρες, παίρνοντας το χρόνο που του αναλογούσε στην απαιτητική Serie A.

Έπαιξε μάλιστα ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Μπαρτσελόνα τον Ιούνιο του ’15. Δύο μήνες αργότερα το ενδιαφέρον του Γκουαρδιόλα τον κολάκεψε τόσο, που είπε με συνοπτικές διαδικασίες το «ναι».

Έμοιαζε καθαρός τζόγος τότε για την Μπάγερν, αλλά ο Καταλανός τεχνικός ήταν βέβαιος ότι υπό τις οδηγίες του η εξέλιξη του Γάλλου εξτρέμ θα ήταν ραγδαία. «Τον θυμάμαι από την αρχή της σεζόν να μου λέει διαρκώς να επιχειρώ ντρίμπλες, πηγαίνοντας στο ένας με έναν ακόμα και αν είχα χάσει νωρίτερα δύο ή τρεις φορές την μπάλα», έχει πει ο Κομάν, ο οποίος δικαίωσε γρήγορα τον μέντορα του και τον προπονητή που τον πίστεψε περισσότερο απ’ τον καθένα.

Η ταχύτητα και η τεχνική κατάρτιση του τον ανέδειξαν σε όπλο ολκής σε ανοιχτό χώρο και όποτε ήταν στο γήπεδο τα συστήματα της Μπάγερν αποσκοπούσαν στο να τον απομονώσουν σε καταστάσεις ένας με έναν.

Στην πρώτη σεζόν του με τη φανέλα της Μπάγερν ο 20χρονος «σπρίντερ» οργίασε με έξι γκολ και 12 ασίστ, οι έξι εκ των οποίων στο Τσάμπιονς Λιγκ, αριθμός που τον ανέδειξε πρώτο σε τελικές πάσες στη διοργάνωση.

Για κακή τύχη της Γιουβέντους έκανε το καλύτερο παιχνίδι του απέναντι στην τέως ομάδα του, ανατρέποντας τα δεδομένα στη ρεβάνς του Μονάχου, ως 12ος παίκτης. Ήταν αυτός που έβγαλε την ασίστ (στον Μίλερ) για το 2-2 στο 90’, που έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά και αυτός που τελείωσε την υπόθεση πρόκριση, σκοράροντας το 4-2 στο 110’.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν πανηγύρισε το νταμπλ με την Μπάγερν, φτάνοντας στα 20 χρόνια του τους εφτά τίτλους καριέρας! Ήταν ήδη πρωταθλητής σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και αναγνωριζόταν ως ένα από next best thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οι Βαυαροί δεν θα έπρεπε να αγχώνονται για τη διαδοχή και του Άριεν Ρόμπερν και του Φρανκ Ριμπερί, αλλά μόνο για αυτήν του πρώτου. Στα 16 χρόνια του ο τότε τεχνικός u17 της Εθνικής Γαλλίας Πατρίκ Γκονφαλόν δήλωνε ότι δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Στο σύλλογο του παίζει ήδη στην u19 και είναι ο καλύτερος».

Στο Euro 2016 έγινε ο νεαρότερος παίκτης της Εθνικής Γαλλίας σε μεγάλη διοργάνωση και ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά, πίσω από τον Ρενάτο Σάντσες που τον «νίκησε» στον τελικό. Από την επόμενη σεζόν όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Ένας διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο, στα μέσα Νοεμβρίου, περιόρισε τις συμμετοχές του, κυρίως όμως δημιούργησε αυτή την ευπάθεια από την οποία απειλείται πια η καριέρα του. Το πρώτο μεγάλο σοκ ήρθε το Φεβρουάριο του 2018. Ήταν εντυπωσιακός έως τότε στη σεζόν, με 7 γκολ και 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά πριν από τον επαναληπτικό των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, γύρισε τον ίδιο αστράγαλο στον εντός έδρας αγώνα με τη Χέρτα.

Αυτή τη φορά η ζημιά ήταν πολύ πιο σοβαρή. Η ολική ρήξη συνδέσμων απαιτούσε επέμβαση για να αποκατασταθεί και αυτό σήμαινε ότι ο Κομάν θα έδινε μάχη με το χρόνο για να προλάβει το «τρένο» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο είδε τελικά να περνά από μπροστά του. Μολονότι επανεμφανίστηκε, ως αλλαγή στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας στα τέλη Μάη, ο Ντιντιέ Ντεσάν εύλογα δεν τον έκρινε έτοιμο για συμμετοχή στην αποστολή των μετέπειτα παγκόσμιων πρωταθλητών.

Τον περασμένο Αύγουστο ο Κομάν έπαιξε στον τελικό του Σούπερ Καπ (1 γκολ / 1 ασίστ στο 5-0 επί της Αϊντραχτ) και στον α’ γύρο του κυπέλλου, ενώ ξεκίνησε βασικός στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στη Χοφενχάιμ. Δεν πρόλαβε να βγάλει το ημίχρονο, ένα μαρκάρισμα αντιπάλου στην εκπνοή του τον βρήκε ευάλωτο στο ίδιο «καταραμένο» σημείο.

Νέα επέμβαση και άλλοι τρεις μήνες εκτός δράσης. Επανήλθε σε αυτήν στον πρόσφατο εκτός έδρας αγώνα με τη Βέρντερ, αλλά οι αντοχές του, όπως σοκαριστικά ανακοίνωσε, έχουν πια εξαντληθεί.

Σε ηλικία μόλις 22 ετών προανήγγειλε ότι θα βάλει τέλος στην καριέρα του αν η αχίλλειος πτέρνα του τον «προδώσει» για τέταρτη φορά. «Όταν τραυματίστηκα, πέρσι, ένιωσα σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Δεν θα ανεχτώ και τρίτη επέμβαση – κάτι τέτοιο ίσως σημαίνει πως το πόδι μου δεν είναι για αυτό το επίπεδο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επιλέξω να ακολουθήσω μία άλλη ζωή, μία ανώνυμη ζωή», δήλωσε ο Κομάν σε τηλεοπτικό σταθμό της πατρίδας του.

Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σπουδαίου παίκτη που να σκέφτεται την απόσυρση σε τέτοια ηλικία. Η πιο θλιβερή σχετική ιστορία έως τώρα είναι μάλλον αυτή του Ζεμπάστιαν Ντάισλερ, που διαλυμένος ψυχολογικά από τις αλεπάλληλες ρήξεις χιαστών, έβαλε λόγω και τις κατάθλιψης τέλος στην καριέρα του μόλις στα 27 και ενώ είχε ακόμα συμβόλαιο με την Μπάγερν.

Ακούγεται υπερβολική η δήλωση του Κομάν, αλλά δεν έγινε εν βρασμώ. Είναι δυστυχώς πέρα για πέρα ρεαλιστική. Αν ο ίδιος αστράγαλος υποστεί και τρίτη φορά ρήξη συνδέσμων, τότε ναι, δεν κάνει για αυτή τη δουλειά…