«Καμία ανοσία της αγέλης»: Η πραγματική στρατηγική που ακολουθεί η Σουηδία και δεν μπορεί να αντιγράψει κανείς

Η γνώση σώζει ζωές.

Γι’ αυτό, το menshouse.gr δίνει το λόγο στους επιστήμονες. 5 γιατροί καθημερινά απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου για τον Covid-19.

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.

Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα; Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες;

Όπως έχει φανεί από τα έως τώρα στοιχεία για την πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 που έχουμε στη διάθεσή μας, πιο ευπαθή στην εκδήλωση σοβαρής νόσου είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιαγγειακή νόσος, τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, η ανοσοκαταστολή, ο καρκίνος και η παχυσαρκία αποτελούν τα υποκείμενα νοσήματα που συχνότερα συνδυάζονται με σοβαρή νόσο.

Οι γιατροί απαντούν: Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα; Εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες;

Η κατάλληλη αγωγή και η παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό έχει τεράστια σημασία στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, όχι μόνο από την νόσο COVID-19, αλλά και από τα ίδια τα νοσήματα. Η παχυσαρκία αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, απορρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγώντας σε βαρύτερη κλινική εικόνα και χειρότερη πρόγνωση των ασθενών αυτών.

Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκβαση μπορεί να είναι μοιραία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υποκείμενα νοσήματα που είναι συχνότερα στους ηλικιωμένους, η παχυσαρκία αφορά και τους νέους, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός αφορά όλους, και όχι μόνο τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν και αυτά υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν, ενώ όσο αυξάνεται το βάρος τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος.

* Ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος MD, cPhD.