Κορωνοϊός και παιδιά: Το μυστήριο που αν λυθεί θα οδηγήσει στη θεραπεία

Η γνώση σώζει ζωές.

Γι’ αυτό, το menshouse.gr δίνει το λόγο στους επιστήμονες. 5 γιατροί καθημερινά απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου για τον Covid-19.

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.

Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει απ’ τα συμπτώματα αν το παιδί του έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή από απλή γρίπη;

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από COVID 19 είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζουν τα παιδιά από άλλες ιώσεις όπως το κοινό κρυολόγημα ή η εποχική γρίπη (γρίπη Α, γρίπη Β).

Οι γιατροί απαντούν: Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει απ’ τα συμπτώματα αν το παιδί του έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή από απλή γρίπη;

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί με COVID 19 μπορεί να είναι ήπια έως σπανιότερα να οδηγήσουν σε αναπνευστική δυσχέρεια. Τα παιδιά μπορεί να έχουν πυρετό, βήχα , συμπτώματα που παρατηρούνται σε πολλές ιώσεις ιδίως το χειμώνα, όπως και στην εποχική γρίπη. Τελευταία βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι ίσως και συχνότερα από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος να είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές όπως οι διάρροιες και οι έμετοι.

Τα συμπτώματα αυτά πάλι όμως δεν είναι χαρακτηριστικά της νόσου από COVID 19 αφού παρατηρούνται και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης που πιο συχνά φαίνεται να παρατηρείται σε ενήλικες με COVID 19 απ΄ότι σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, στα παιδιά δεν εμφανίζεται ή δεν αναγνωρίζεται τόσο συχνά.

Δυστυχώς, η συμπτωματολογία ενός παιδιού με COVID 19 είναι μη ειδική και ένας γονιός δε μπορεί να διαχωρίσει αν το παιδί του έχει προσβληθεί από COVID 19 ή από άλλη ίωση. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένα παιδί μπορεί να νοσήσει ταυτόχρονα με COVID 19 και εποχική γρίπη.

* Η Όλγα Βεριγάκη είναι παιδίατρος. Διεύθυνση ιατρείου: Μιαούλη 20 Χαλάνδρι