Η γνώση σώζει ζωές.
Γι’ αυτό, το menshouse.gr δίνει το λόγο στους επιστήμονες. 5 γιατροί καθημερινά απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου για τον Covid-19.
Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.
Εν μέσω πανδημίας όλοι θέλουμε να χτίσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό. Ποιες είναι οι τροφές – σύμμαχοι σε αυτή μας την προσπάθεια;
Πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα για την τόνωση του ανοσοποιητικού θα πρέπει να δούμε ποια θρεπτικά συστατικά συμβάλουν στην ενίσχυσή του. Πέραν της βιταμίνης D τα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας είναι κυρίως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη βιταμίνη C. H λήψη 200mg βιταμίνης C ημερησίως φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά, γεγονός που οδηγεί σε μία μέρα γρηγορότερη ανάρρωση.
Επιπλέον, η πρόσληψη 200mg βιταμίνης C ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια όπως για παράδειγμα αθλητές ή αθλούμενοι.
Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να δούνε κάτι σημαντικό. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού θα πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C καθημερινά και όχι μόνο όταν αρχίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από τρόφιμα όπως:
- οι κόκκινες πιπεριές
- το πορτοκαλί
- το γκρέιπφρουτ
- το ακτινίδιο
- το μπρόκολο και το λάχανο
Μετά τη βιταμίνη C σειρά έχει ο ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος αποτελεί μέταλλο το οποίο εμπλέκεται στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων και επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση. Ως αποτέλεσμα διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλει στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας αποτελούν τρόφιμα όπως:
- τα στρείδια & τα οστρακοειδή
- το κόκκινο κρέας
- το αυγό
- το κοτόπουλο
- τα φασόλια
- τα κάσιους
- ο αρακάς
Τέλος, σειρά έχει το σελήνιο. Το σελήνιο αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Εξαιρετικές πηγές σεληνίου αποτελούν τρόφιμα όπως:
- τα καρύδια Βραζιλίας
- ο τόνος
- οι σαρδέλες
- οι γαρίδες
- το κοτόπουλο
- το αυγό
Επιπλέον, σε σελήνιο συναντούμε και σε φυτικά τρόφιμα όπως το ρύζι, τα φασόλια, ο αρακάς, φακές και το σπανάκι. Ωστόσο η ποσότητα σεληνίου που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν. Ως εκ τούτου τα φυτικά τρόφιμα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο.
* Ο Μπακόπουλος Α. Κωνσταντίνος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιδρυτής του Nutri Ergo Λεωφ. Μεσογείων 41 +30 215 50 52 750, [email protected] www.kbakopoulos.com