ΑΒ8: Το τέλος του κορωνοϊού έχει πια όνομα..
Βρείτε μας στο
covid-19

ΑΒ8: Το τέλος του κορωνοϊού έχει πια όνομα..

Με ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα πάνω στον Covid-19, είναι δεδομένο πως θα δούμε πολλά επιστημονικά breakthroughs στο προσεχές διάστημα.

9 μήνες μετά τον πρώτο άνθρωπο που νόσησε με κορωνοϊό και 7 μήνες μετά το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, θα έλεγε κανείς ότι γινόμαστε μάρτυρες πολλών πρωτόφαντων πραγμάτων.

Μεταξύ αυτών είναι και η θαυμαστά γοργή πορεία της επιστημονικής κοινότητας προς την ανακάλυψη του στοιχείου εκείνου που θα μπορέσει να λειτουργήσει θεραπευτικά ή και αποτρεπτικά ως προς τον Covid-19.

Πάνω κι απ΄αυτό όμως, αν αυτή η ανακάλυψη επιτευχθεί, τότε θα αποτελέσει κι έναν τυφλοσούρτη για το πώς θα χρειαστεί να λειτουργήσουν σε ενδεχόμενη νέα πανδημία κάποιου άλλου στελέχους που υπάρχει στη φύση ή θα υπάρξει στα χρόνια που θα έρθουν.

Προς το παρόν πάντως, πέραν των εμβολίων που δοκιμάζονται σε ανθρώπους και ετοιμάζονται προς κυκλοφορία με σκοπό να δοθούν σε νοσούντες ως τα Χριστούγεννα, έχουμε ένα πολύ αποφασιστικό βήμα προς την καταπολέμηση του ιού από την επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, με τον επικεφαλής ερευνητή Ντίμιτερ Ντριμιτρόφ να αναφέρει στην δημοσίευση της έρευνας στο Cell πως πρόκειται για το μικρότερο αντίσωμα που έχει ανακαλυφθεί για την καταπολέμηση ιού.

Ο Ντιμιτρόφ, έχοντας παρελθόν στην ανακάλυψη θεραπείας σε ιούς της μορφής SARS από το 2003 και με σημαντική συνεισφορά σε θεραπείες για τον δάγγειο πυρετό και τους ιούς Hendra και Nepah, περιγράφει πως με την ομάδα του επικεντρώθηκαν στην ανοσοσφαιρίνη και «ψάρευαν» ανάμεσα σε 100 δισεκατομμύρια μόρια μέχρι να βρουν το συγκεκριμένο αντίσωμα, που είναι 10 φορές μικρότερο από το σύνηθες.

Χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη του Covid-19, μπόρεσαν να προσελκύσουν το εν λόγω αντίσωμα που ονόμασαν Ab8 και είδαν ότι κατά τον αποχωρισμό του από την ουρά της ανοσοσφαιρίνης, παίρνει μαζί του όλες τις λειτουργίες ενός αντισώματος και λόγω του μεγέθους του μπορεί να εισχωρήσει σε πιο δύσβατες περιοχές των κυττάρων και να εξουδετερώσει τον Covid-19. Μια εξουδετέρωση που δεν είναι αναγκαίο να γίνει με ένεση ή χάπι, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και με εισπνοή χάρη στο μικρό μέγεθος του.

Παράλληλα, δεν έχει την συνήθη τάση των αντισωμάτων να προσκολλάται στα κύτταρα, κάτι που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά απίθανο να αφήσει πίσω του παρενέργειες στον οργανισμό.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Αυτά τα στοιχεία οδηγούν και στο πιο σημαντικό συμπέρασμα που αναφέρεται στη δημοσίευση.

«Το Ab8 όχι μόνο έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε θεραπεία της νόσου COVID-19 αλλά μπορεί και να χορηγηθεί για την πρόληψη της λοίμωξης. Αντισώματα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και έχουν γίνει καλά ανεκτά από τους ασθενείς, κι αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι και το μικροσκοπικό Ab8 θα είναι αποτελεσματικό ως προφύλαξη αλλά και θεραπεία για την Covid-19».

Προς το παρόν το Ab8 έχει τεσταριστεί σε ποντίκια και χάμστερ με αποτελεσματική δράση, καθώς όμως η εξαγωγή του έγινε από πλάσμα αίματος ατόμου που είχε αναρρώσει, δεν είναι εφικτό να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Τώρα ο στόχος είναι να απομονώσουν το συγκεκριμένο γονίδιο από την ανοσοσφαιρίνη, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής του.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει αυτή η έρευνα σε 2-3 μήνες, είναι όμως βέβαιο πως δημιουργεί μια νέα βάση εργασίας συνολικά για την επιστημονική κοινότητα με στόχο την διαρκή θωράκιση της αντιικής θεραπείας που θα φέρει μέσα στον επόμενο χρόνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ολική εξουδετέρωση του Covid-19!