Τσεχία: Η χώρα που κέρδισε την πρώτη μάχη με τον κορωνοϊό, έχασε τον πόλεμο
Βρείτε μας στο

Στο λεγόμενο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, δύο ήταν οι χώρες στην Ευρώπη που έβλεπαν το όνομα τους να παίζει πολύ στα ξένα ΜΜΕ με τη μορφή επαίνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μία ήταν η Ελλάδα.

Η έτερη ήταν η Τσεχία, η οποία είχε πολύ καλύτερο πλάνο αντιμετώπισης, οι Τσέχοι είναι και ένας λαός πολύ πιο εγκρατής και μαθημένος στη νομιμοφροσύνη και τη συμμόρφωση, με σαφώς ανώτερη κουλτούρα και παιδεία από εμάς εδώ στις εσχατιές της κουτοπονηριάς που ονομάζεται φιλότιμο.

Εκεί το πρώτο κύμα κύλησε σχεδόν αναίμακτα σε σχέση με όσα συνέβαιναν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και μάλιστα το δικό τους lockdown που ήταν από την αρχή στο ανώτερο επίπεδο, άρχισε να γίνεται λιγότερο αυστηρό από τα μέσα Απριλίου. Σε εκείνο το διάστημα οι συνολικές περιπτώσεις ασθενών κινούνταν μετά βίας στα 2.500 με 3.000 συνολικά, ενώ ως το τέλος Μαΐου που άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, ο αριθμός ήταν λίγο κάτω από τις 12.000 και οι θάνατοι στους 346 ύστερα από 27.000 περίπου τεστ, κι ενώ η κυβέρνηση είχε θέση σε εφαρμογή και το app eRouska, που σημαίνει ηλεκτρονική μάσκα και ήταν ένα εργαλείο ιχνηλάτησης της εξάπλωσης.

Στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Μπαμπίς ήρε και την διαταγή για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, χαλάρωσαν τα πράγματα και στα σύνορα με τον τουρισμό και τις αφίξεις-αναχωρήσεις, ώστε φτάσαμε στην αρχή του Σεπτεμβρίου για να δούμε μια ραγδαία αύξηση στους νέους νοσούντες που κάποιες φορές υπερέβαιναν τους 2.000 ανά ημέρα.

Έτσι, από τις σχεδόν 12.000 στο πρώτο τρίμηνο, η Τσεχία αντικρύζει τώρα πάνω από 63.000 περιπτώσεις, με τους θανάτους να έχουν πάει στους 591 και τους ασθενείς σε ΜΕΘ να είναι γύρω στους 500. Τα νούμερα είναι τρομακτικά μεγαλύτερα, με το λεγόμενο R, δηλαδή τον αριθμό ατόμων που μεταφέρει ένας νοσούντας τον κορωνοϊό να είναι στο 1.8, ελάχιστα κοντά στο ανώτερο όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση ως το σημείο που θα ενεργοποιηθεί πάλι σενάριο καραντίνας, έστω και κλιμακούμενο.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη στην Πράγα, αφού εκεί ο αριθμός των ασθενών ανά 100.000 κατοίκους είναι στους 217, ενώ σε όλη τη χώρα ο αριθμός αυτός είναι στο 193. Είναι μάλιστα η πιο κόκκινη ζώνη στην Ευρώπη έξω από την Ισπανία και τη Γαλλία που αντιμετωπίζουν στο δεύτερο κύμα τις περισσότερες υποθέσεις ασθενών.

Ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ έκλεισε τα πανεπιστήμια και γενικώς η πρωτεύουσα μπαίνει σε μια κατάσταση αρχικής φάσης lockdown με τις μάσκες να είναι ξανά υποχρεωτικές παντού.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Κι αν αυτά τα νούμερα δεν τρομάζουν, αξίζει να σημειωθεί πως ειδικοί εκτιμούν ότι αυτοί οι 1400-1500 που είναι ο αριθμός νέων περιπτώσεων σε καθημερινή βάση, μπορεί να φτάσει στο ζενίθ του τους 6-8.000.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, τότε βλέπει ότι εμείς στεκόμαστε πολύ καλύτερα. Αυτή όμως είναι μια επιφανειακή ανάγνωση, καθώς στην Τσεχία είναι πολύ πιο έντονη η κουλτούρα της συγκέντρωσης κόσμου σε κλειστούς χώρους και δεν έχουν το ίδιο κλίμα με εμάς.

Η αλλαγή της πορείας της πανδημίας στην Τσεχία έφερε και εξελίξεις. Είχαμε έναν υπουργό Υγείας, τον Άνταμ Βόιτσεκ που παραιτήθηκε επειδή χειρίστηκε λάθος το τρίμηνο του καλοκαιριού, και την αντικατάστασή του από τον λοιμωξιολόγο Ρόμαν Πρίμουλα, που επέκρινε την στρατηγική που ακολουθήθηκε μετά το πρώτο διάστημα στο οποίο συνεισέφερε και ο ίδιος. Ένας αντίστοιχος Τσιόδρας δηλαδή στην Τσεχία «αποσχίστηκε» και έδειξε με τον υπέρτατο τρόπο την διαφωνία του. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απολογήθηκε στον λαό, έστω και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, αφού είδε την αποδοχή του να πέφτει εν όψει των τοπικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Η συνέχεια αναμένεται να είναι ίσως και πιο δύσκολη για μια χώρα με πολλά κοινά με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και η περίπτωση της Τσεχίας επιβεβαίωσε ότι κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει μια νίκη στη μάχη με τον κορωνοϊό, όσο ο πόλεμος είναι ακόμα εν εξελίξει…