Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει μέτρα και αλλαγές. Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν όλα τα σενάρια και το πιο πιθανό αυή τη στιγμή είναι να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο.
Από τις 30 Απριλίου έως και τις 15 Αυγούστου η Γαλλία ξεπέρασε μόνο δύο φορές τον αριθμό των 2.000 νέων κρουσμάτων εντός 24ωρου. Έκτοτε μόνο δύο ημέρες ΔΕΝ τα ξεπέρασε. Με την έλευση του Οκτωβρίου η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου.
Μόνο τις τελευταίες 14 ημέρες οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει συνολικά κάτι λιγότερο από 300.000 νέα κρούσματα (πάνω από 21.000 κατά μέσο όρο ανά ημέρα δηλαδή), με τον αριθμό των 32.427 της 17ης Οκτωβρίου να αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μια πολύ μικρότερο απ’ ότι την άνοιξη, ωστόσο μόνο το τελευταίο καταγεγραμμένο 24ωρο 262 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Όπως ήταν επόμενο, η κατάσταση αυτή οδήγησε στην επιβολή έκτακτων μέτρων από τη γαλλική ηγεσία. Κατά τα φαινόμενα αυτά τα μέτρα θα είναι ο μπούσουλας και της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις που περιμένουμε εντός ωρών για τον περιορισμό της πανδημίας, μετά το σοκ των 667 νεών κρουσμάτων της Τρίτης.
Από το ερχόμενο Σάββατο θα τεθεί στο Παρίσι και σε άλλες οχτώ μεγάλες πόλεις το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πλατείες και ο συγχρωτισμός σε κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες – που όπως προανήγγειλε ο Εμάνουελ Μακρόν θα γίνουν πιθανότατα έξι – εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας).
Η κυκλοφορία θα είναι απαγορευμένη από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης από τις αρχές, ειδάλλως θα τιμωρείται με επιβολή προστίμου 135 ευρώ.
«Για να κυκλοφορήσει κάποιος αυτές τις ώρες θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο. Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο», είπε ο Μακρόν.
Εξήγησε παράλληλα ότι την ημέρα η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», είπε, προτού απευθύνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας («θα το ξεπεράσουμε μαζί»), τονίζοντας ότι – μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική – οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.
Πέραν της πρωτεύουσας, οι άλλες οχτώ πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί η απαγόρευση είναι οι Λιλ, Λιόν, Μασσαλία, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ, Σεντ-Ετιέν, Ρουέν και Τουλούζη.
Στα χνάρια του Εμάνουελ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ετοιμάζεται για ανάλογες ανακοινώσεις. Πέραν του μέτρου για τη χρήση μάσκας παντού, όλα δείχνουν ότι έχει προκριθεί και αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι από ποια ώρα κι έπειτα θα είναι σκόπιμο να βάζουμε… πιτζάμες και αν το μέτρο θα αφορά τη χώρα καθολικά.
Το πιο πιθανό σενάριο μιλάει για απαγόρευση κυκλοφορίας απ’ τις 21:00, ενώ το πιο αισιόδοξο για 24:00. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων όμως μπορεί να προσθέσει στη λίστα των μέτρων και άλλα ακόμα πιο δραστικά. Όπως τοπικά lockdown στις πόλεις που είναι στο κόκκινο. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ και όλα τα σενάρια ανοιχτά πλέον. Ακόμα και τα πιο ακραία…