Από τις πρώτες εβδομάδες της παγκόσμιας έξαρσης του κορωνοϊού, αυτή η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είχε καταστεί ως μια από τις επιτυχημένες περιπτώσεις αντιμετώπισης της κρίσης.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε απονείμει τα εύσημα για τον τρόπο που εφάρμοζαν την ιχνηλάτηση και φυσικά για τον μεγάλο αριθμό τεστ που έκαναν σε καθημερινή βάση.
Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει στη Σιγκαπούρη σε αυτό το 8μηνο που ο κορωνοϊός κυριαρχεί στις ζωές μας, αρκεί να κάνει μια απλή σύγκριση με όσα βιώνουμε εδώ, στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Σιγκαπούρη πραγματοποιεί τον αριθμό τεστ που κάνει η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά, από τον Μάρτιο. Πλέον, έχει σταθεροποιηθεί σε 8.000 τεστ κάθε μέρα και με αυτόν τον ρυθμό έχει εξετάσει συνολικά κοντά στο 1/5 του πληθυσμού της, ήτοι περίπου 950 χιλιάδες έναντι 5.8 εκατομμυρίων.
Θα περίμενε κανείς με βάση όσα λέμε, ο κορωνοϊός στη Σιγκαπούρη να έχει περιοριστεί σε πολύ καλύτερο βαθμό από εδώ. Κάτι που θα ίσχυε, αν δε μιλούσαμε για μια χώρα που ήταν πολύ κοντά στην πηγή αρχικής μόλυνσης του ιού, δηλαδή την Κίνα, και χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής μιας πολιτικής σε σχέση με άλλες χώρες που είδαν τον ιό να καταφτάνει.
Στις 28/10 η Σιγκαπούρη συμπλήρωσε πάνω από μήνα κατά τον οποίο οι καθημερινές καταγραφές νέων περιπτώσεων κορωνοϊού δεν ήταν ποτέ πάνω από διψήφιες και δεν ξεπέρασαν καν τον αριθμό 50. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι ο μέγιστος αριθμός νεκρών από τις 16 Σεπτεμβρίου είναι μόλις 1, κάτι που σημειώθηκε μόλις μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι σε σχεδόν 40 ημέρες η Σιγκαπούρη έχει μόνο 1 νεκρό. Παράλληλα, οι βαριές περιπτώσεις είναι επίσης μηδέν, με τους διαμένοντες σε νοσοκομειακές μονάδες να μην υπερβαίνουν ποτέ τους 50 και τους παραμένοντες σε εγκαταστάσεις αποκλειστικά για νοσούντες από τον ιό να μην υπερβαίνουν τους 500.
Αυτό το τελευταίο μη σας τρομάζει ως μέγεθος. Αυτοί οι 500 είναι είτε περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται στις τελευταίες ημέρες νόσησης είτε έχουν ξεπεράσει τον ιό και παραμένουν στις εγκαταστάσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι επίσης και νοσούντες από όμορες χώρες, μιας και η Σιγκαπούρη ήταν από τον Μάρτιο μια χώρα υποδοχής περιπτώσεων που δεν είχαν τους πόρους να αναλάβουν οι χώρες τους, κάτι που οφείλεται στις εξαίρετες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν στις απαρχές της πανδημίας.
Την ίδια πάνω κάτω τακτική ακολουθεί η Σιγκαπούρη και για όσους παρουσιάζουν το παραμικρό σύμπτωμα που μπορεί να κινήσει υποψία νόσησης. Όλοι όσοι είναι από 45 και πάνω και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ζουν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, συν ανθρώπους από 13 ετών και πάνω με το παραμικρό πρόβλημα στο αναπνευστικό, κάνουν συχνά και δωρεάν τεστ.
Με πιο απλά λόγια, αν αναζητήσει κάποιος τον λόγο που η Σιγκαπούρη έχει 28 νεκρούς σε 8 σχεδόν μήνες και η αύξηση κρουσμάτων από τις 27/10 ως τις 28/10 ήταν μόλις 7 άτομα, όσοι είναι δηλαδή μόνο οι νεκροί στην Ελλάδα την κάθε ημέρα εδώ και 2 βδομάδες, θα τον βρει πρωτίστως στο άρτιο σύστημα υγείας που διαθέτουν και το οποίο εξυμνείται από χρόνια.
Είναι αυτό το σύστημα που έχει χτίσει υγιείς οργανισμούς και προλαβαίνει την ανίχνευση του ιού σε πρωταρχικό στάδιο, πριν γίνει πιο δυσβάσταχτος για τον ασθενή.
Έδωσε το παράδειγμα: Τα 3 μέτρα της Σιγκαπούρης που νίκησαν τον κορωνοϊό
Την ίδια στιγμή, η Σιγκαπούρη είχε την τύχη και ικανότητα το 95% των νοσούντων από την πρώτη ημέρα ως και σήμερα να ανήκει στο ηλικιακό φάσμα 20-30 ετών, να πρόκειται για εργασιακούς μετανάστες, εργάτες που απασχολούνται στις κατασκευές και στα πλοία, άρα εξετάζονταν σε πολύ συχνή βάση, διέμεναν σε ελεγχόμενες δομές χωρίς ιδιαίτερες συναναστροφές με άλλους και δίχως να βγαίνουν από τα όρια της κατοικίας τους. Έτσι, η άμεση ανίχνευση ήταν και είναι δεδομένη.
Η πρόληψη είναι λοιπόν αυτό που έχει κάνει τη Σιγκαπούρη να έχει το εντυπωσιακό 0.05% ποσοστό νεκρών, με 28 σε 57.980 κρούσματα, και να διάγει ένα διάστημα πάνω από μήνα, κατά το οποίο οι πανδημικές συνθήκες δεν συνιστούν με τίποτα πανδημία και δεν επιβάλλουν κανενός είδους lockdown. Ούτε καν level 1.
Αν κάτι πέραν των παραπάνω μπορεί να δικαιολογήσει όλο αυτό που έχει πετύχει η Σιγκαπούρη, είναι ότι έκανε τις μάσκες υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους από τον Απρίλιο κιόλας, τότε που δεν ξέραμε καν πόσο αποτελεσματικές είναι.