«Φθινόπωρο θα πλησιάζουμε την ανοσία»: Τα τελικά νούμερα της Σουηδίας δείχνουν αν πέτυχε τελικά το πείραμά της
Βρείτε μας στο
covid-19

«Φθινόπωρο θα πλησιάζουμε την ανοσία»: Τα τελικά νούμερα της Σουηδίας δείχνουν αν πέτυχε τελικά το πείραμά της

Οι Σουηδοί επιστήμονες τον Φλεβάρη μας ζήτησαν να κρίνουμε την τακτική τους το φθινόπωρο! Ήρθε λοιπόν η ώρα του λογαριασμού

Από τις πρώτες εβδομάδες ξεσπάσματος του Covid η Σουηδία συγκέντρωσε αντικρουόμενες κριτικές σχετικά με την προσέγγιση που ακολούθησε. Η πολύ πιο χαλαρή αντιμετώπιση, με αποφυγή ακραίων και σκληρών μέτρων απομόνωσης επικρίθηκε από πολλούς, την ίδια ώρα που αρκετοί χαιρέτισαν την στάση της. Και αυτό παρά τον αριθμό των κρουσμάτων που παρέμενε υψηλός και σε όρια που θα έκανε τις κυβερνήσεις άλλων κρατών να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.

Το βασικό επιχείρημα για την προσέγγιση της ανοσίας της αγέλης ήταν ότι εκθέτοντας ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον ιό θα έφερνε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα και οι υποστηρικτές αυτού του σχεδίου καλούσαν τους επικριτές να τσεκάρουν ξανά τα νούμερα το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, περίπου τέτοια εποχή, οι κάτοικοι της Σουηδίας θα είχαν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό αντισώματα στον Covid 19, γεγονός που θα μεταφραζόταν σε πολύ πιο ήπια κατάσταση στην χώρα την ίδια ώρα που άλλα κράτη θα έρχονταν αντιμέτωπα με το δεύτερο, πιο ισχυρό, κύμα της πανδημίας.

Οι Σουηδοί επιστήμονες που καθόρισαν την τακτική της χώρας ζήτησαν να κριθεί η επιλογή τους το φθινόπωρο, όπου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η χώρα θα πλησίαζε την ανοσία της αγέλης και η πανδημία θα άρχιζε να σβήνει την ώρα που οι άλλες χώρες θα έμπαιναν στη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της.

Το φθινόπωρο όμως ήρθε και δυστυχώς οι αριθμοί τους διαψεύδουν…

«Φθινόπωρο θα πλησιάζουμε την ανοσία»: Τα τελικά νούμερα της Σουηδίας δείχνουν αν πέτυχε τελικά το πείραμά της

Μόλις πριν από 48 ώρες οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 1.870 νέα ημερήσια κρούσματα, καταγράφοντας ρεκόρ αφού ξεπεράστηκαν οι 1.698 μολύνσεις που είχαν υπάρξει στα τέλη του Ιουνίου. Την περίοδο δηλαδή που οι Σουηδοί επέμεναν να μην επιβάλουν καθεστώς καραντίνας ή σοβαρούς περιορισμούς και άφηναν ανοιχτά σχολεία, καφέ, εστιατόρια και κάθε άλλον χώρο συνάθροισης και συγχρωτισμού.

Αυτή η αύξηση κρουσμάτων απλά επιβεβαίωσε την τάση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία επιβεβαιώνει την άποψη ότι ανοσία της αγέλης δεν επιτεύχθηκε και ότι ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν εξαλείφτηκε, αλλά έχει επιστρέψει δυναμικός και ακόμη πιο απειλητικός.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ωστόσο οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της υγειονομικής «άμυνας» της χώρας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καθησυχαστικοί, αποδίδοντας (όπως και αλλού) την αύξηση των μολύνσεων στο γεγονός ότι, αντίστοιχα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των τεστ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Πάντως δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι στο να αποδοθεί η σημερινή κατάσταση στην παραπάνω βασική αιτία. Αρκετοί είναι εκείνοι που πλέον είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αρχίζουν να ανησυχούν. Μεταξύ αυτών και ο Άντερς Τεγνέλ, κορυφαίος επιδημιολόγος, που δημόσια τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας. «Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών οι οποίοι εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στη Σουηδία, αρχίζουμε να φθάνουμε σε κρίσιμο σημείο», εκτίμησε…

«Φθινόπωρο θα πλησιάζουμε την ανοσία»: Τα τελικά νούμερα της Σουηδίας δείχνουν αν πέτυχε τελικά το πείραμά της

Η επίσημη απάντηση πάντως αναφέρει πως το σύστημα υγείας της Σουηδίας αντέχει ακόμα καθώς παραμένει διαθέσιμο περίπου το 27% των κλινών στις Μ.Ε.Θ στο σύνολο της χώρας. Ακόμη κι έτσι, η αλήθεια είναι πως οι υγειονομικές δομές έχουν ένα όριο, το οποίο καθημερινά έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Κάτι που δεν περνά απαρατήρητο ούτε από τις Αρχές που ναι μεν επιμένουν σε όσο τον δυνατόν πιο χαλαρά μέτρα που δεν θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών ή στην οικονομία, αλλά από την άλλη μοιάζουν διατεθειμένες να ρίξουν «νερό στο κρασί» τους.

Η αρχή έγινε στην περιοχή του Σκόνε, όπου ήδη υιοθετήθηκαν πιο αυστηρά μέτρα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με αυτόν που επέλεξε η Ουψάλα. Σε αυτές τις δύο πόλεις (με την δεύτερη να απέχει μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Στοκχόλμη) να αποφασίζουν ότι πρέπει να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Εκεί έχει πραγματοποιηθεί «ισχυρή σύσταση» για τήρηση των λεγόμενων κοινωνικών αποστάσεων, ενώ παράλληλα οι τοπικοί «άρχοντες» καλούν για πρώτη φορά τους πολίτες να αποφεύγουν για μία εβδομάδα τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις επαφές με πρόσωπα εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους…

Εν ολίγοις στα μέσα του φθινοπώρου που οι Σουηδοί ήλπιζαν ότι θα βρίσκονται στην αρχή του τέλους της πανδημίας με την τακτική της ανοσίας της αγέλης, καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων, το σύστημα υγείας πιέζεται, λαμβάνουν νέα μέτρα και η οικονομία τους δεν απέφυγε την ύφεση. Τι λέτε ήταν επιτυχημένο τελικό το πείραμά τους;