Το πρώτο μεγάλο φάουλ των νέων μέτρων με τα γυμναστήρια...

Δεν τα λέμε εμείς, έρευνα τα λέει.

Αυτά που συμβαίνουν σε αυτό το δεύτερο στάδιο έξαρσης του κορωνοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι και τόσο πειστικά ως προς την συμμόρφωση και συμπόρευση των πολιτών.

Δεν μιλάμε προφανώς για αρνητές της μάσκας και της σοβαρότητας της πανδημίας. Με αυτούς δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς, ιδίως επιστήμονες όπως ο κ. Μόσιαλος που έσπευσε να τους σχολιάσει με χαρακτηρισμούς.

Μιλάμε για όλους εκείνους που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε με τον τρόπο του στο διάγγελμα. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις επιστημονικές οδηγίες, που έχουν βάλει τη ζωή τους σε τελευταία μοίρα από τον Μάρτιο, που φοράνε μάσκα και ακολουθούν σχολαστικά τις οδηγίες των ειδικών, αλλά την ίδια στιγμή νιώθουν μια κοροϊδία μες στα μούτρα.

Και ποιος να τους κατηγορήσει για την έντονη κριτική που ασκούν εσχάτως, αφού βλέπουμε περιπτώσεις που οι επιστήμονες καταστρατηγούνται προς τέρψιν άλλων κινήτρων, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε τώρα, για άλλη μια φορά, στο εξής παράλογο: οι εκκλησίες όπου υπάρχει ανταλλαγή σάλιου και πολλοί ιερείς δεν φοράνε καν μάσκα, να παραμένουν ανοιχτές αλλά τα θέατρα, τα σινεμά και τα γυμναστήρια να πρέπει να κλείσουν.

Και οι τρεις είναι χώροι όπου δεν έχει διαπιστωθεί όχι απλώς μεγάλη διασπορά του ιού, μα δεν έχει καν ανακοινωθεί πως από τέτοιο χώρο μεταδόθηκε σε κάποιον.

Είναι και στις τρεις περιπτώσεις επιχειρήσεις που μπήκαν στη διαδικασία να αυξήσουν τα έξοδα λειτουργίας τους για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς λειτουργίας και βλέπουν τώρα το κράτος να τους γυρίζει την πλάτη.

Κι αν ως προς τον πολιτισμό αυτή η τραγική αντιμετώπιση ισχύει μόνο στην Ελλάδα, τα γυμναστήρια βιώνουν μαρασμό αδίκως σε όλη την Ευρώπη. Αυτό έρχεται να τονίσει μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.

Οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από γυμναστήρια σε 14 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο, Βρετανία) και από έναν αριθμό 62 εκατ. επισκέψεων που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο στο δείγμα γυμναστηρίων.

Από την ανάλυση των στοιχείων απεδείχθη πως το ποσοστό νοσούντων ήταν στο 0.07% περίπου, ήτοι 0.78 περιπτώσεις για κάθε 100.000 ανθρώπους. Συνολικά, μόλις 487 άτομα νόσησαν με κορωνοϊό.

Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της συνεργασίας του Sheffield με το Πανεπιστήμιο King Juan Carlos της Μαδρίτης, ο καθηγητής Ρομπ Κόουπλαντ δήλωσε:

«Τα δεδομένα από τη μελέτη SafeACTiVE δείχνουν ότι τα γυμναστήρια σε ολόκληρη την ΕΕ είναι ασφαλείς χώροι για άσκηση. Η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της CoViD-19 πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητές μας υποστηρίζονται και έχουν την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργές. Γνωρίζουμε ότι η φυσική κατάσταση μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σοβαρότητας της μόλυνσης της CoViD-19 και, επιπλέον, η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικά τις προκλήσεις ενός δεύτερου κύματος πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Με λίγα λόγια, αυτό που αναδεικνύεται είναι η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, η οποία αν μείνει παρατεταμένα σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοσωματικές προεκτάσεις, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό και να τους κάνει πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό και όχι μόνο.

Ο έτερος επικεφαλής, ο καθηγητής Αλφόνσο Χιμένεζ ανέφερε πως είναι «ευτυχής που επιβεβαιώνω ένα τόσο χαμηλό επίπεδο κινδύνου μόλυνσης σε γυμναστήρια και κέντρα υγείας, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η φυσική κατάσταση και η σωματική δραστηριότητα αποτελούν θεμελιώδες μέρος της λύσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοηθώντας στην ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου της ιογενούς νόσου».

Ποιο είναι επομένως αυτό που θα πρέπει και οι επιστήμονες-σύμβουλοι των κυβερνήσεων να δουν; Αν οι αριθμοί δεν πέσουν δραματικά μετά απ΄αυτό το νέο lockdown, ίσως να ξανασκεφτούν τη στάση τους απέναντι σε γυμναστήρια και σε χώρους πολιτισμού, αφού αποδεδειγμένα πια δεν θα είναι αυτά το πρόβλημα.

Αντιθέτως, όπως λένε οι ερευνητές, πολύ πιθανότερο να βρίσκονται στην πλευρά της λύσης, της αποτελεσματικής αντιμετώπισης μιας πανδημίας!

Πηγή: europeactive.eu