Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις πιο οργανωμένες χώρες παγκοσμίως και αυτό είναι μάλλον αυταπόδεικτο από τη στιγμή που χρειάστηκε να χτίσουν κυριολεκτικά παλάτια πάνω στην άμμο, ήτοι να δημιουργήσουν υπερσύγχρονες πόλεις εκεί που υπήρχε μόνο έρημος. Αυτό φαίνεται και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Ψεκασμοί στους δρόμους και στους χώρους των πολυκαταστημάτων ακόμη και με drones, εξονυχιστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με τη βοήθεια καμερών και ενός υπερσύγχρονου κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, απεριόριστες δυνατότητες για τη διενέργεια (δωρεάν) τεστ και με τη μέθοδο drive-through και ένα εργαστήριο διαγνωστικών ελέγχων στο οποίο ντρέπεσαι να πατήσεις και κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ειδικά για την πανδημία του κορωνοϊού, είναι ορισμένα από τα όπλα που έχει ρίξει η μεσανατολική χώρα στη μάχη κατά του covid-19.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 14 εκατομμύρια τεστ σε μια χώρα με 10 εκατ. κατοίκους (!), που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί έχουν ελεγχθεί και δεύτερη φορά.
Εσχάτως υπάρχει και άλλο ένα όπλο, για το οποίο δεν μιλάει κανείς διεθνής (ή μάλλον δεν ακούγεται ακόμα και αν μιλήσει). Πρόκειται για το εμβόλιο που ανέπτυξε η κινέζικη εταιρία Sinopham και σύμφωνα με τις αρχές της χώρας έχει χορηγηθεί ήδη σε 31.000 εθελοντές στα Η.Α.Ε. σε επίπεδο κλινικών δοκιμών.
Οι δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας δεν έχει εντοπιστεί έως τώρα καμία απροσδόκητη και ανεπιθύμητη παρενέργεια, με αποτέλεσμα το κινέζικο εμβόλιο να εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές και για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων.
«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην πρώτη σειρά “ηρώων” άμυνας που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό», ανέφερε σε ένα tweet η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσης και Καταστροφών Έκτακτης Ανάγκης των ΗΑΕ.
Το εμβόλιο Sinopham έλαβε την έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση τον Ιούνιο και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι δοκιμές φάσης 1 και 2 στα Η.Α.Ε. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι όλοι οι ασθενείς παρήγαγαν αντισώματα κατά του ιού μετά από δύο δόσεις για τέσσερις εβδομάδες, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη της Φάσης 3 των δοκιμών. Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, οι παρενέργειες όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στο τελικό στάδιο δοκιμών περιορίστηκαν σε ένα απλό πονόλαιμο.
Στο δυτικό κόσμο τρία είναι τα εμβόλια που έχουν φτάσει στη φάση της τελευταίας κλινικής δοκιμής – αυτά των Pfizer, Moderna και AstraZeneca (Οξφόρδη). Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο αναδεικνύονται μόνο αυτά στο διεθνή Τύπο και δεν γίνεται μια στοιχειωδώς επαρκής αναφορά για την κινέζικη απόπειρα, που είναι ήδη αποδεκτή σε μία από τις πλουσιότερες και πιο σύγχρονες χώρες του κόσμου.
Αν και μάλλον το ερώτημα αυτό είναι ρητορικό…