Σε καθεστώς μερικού lockdown μπαίνει η Σουηδία, με μια κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί μια έμμεση ομολογία ότι ούτε η δική της χαλαρή προσέγγιση στον κορωνοϊό, με την λογική της ανοσίας της αγέλης, αποδείχθηκε επιτυχημένη.
Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα, ειδικά τους πρώτους μήνες εκδήλωσης της πανδημίας, να υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές του σουηδικού μοντέλου, αλλά η πραγματικότητα απέδειξε ότι ακόμη και αυτές οι χώρες αναγκάζονται τώρα να υποχωρήσουν άρον-άρον και να υιοθετήσουν μέτρα που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ακραία, αχρείαστα και υπερβολικά.
Και όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λόνβεν, ένιωσε την ανάγκη να απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για αυτήν την απότομη στροφή η οποία μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρείτο αδιανόητη για την συγκεκριμένη χώρα του ευρωπαϊκού βορρά.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί μέσα σε μια νύχτα» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον σουηδικό λαό, προαναγγέλλοντας παράλληλα και τα νέα έκτακτα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων που θεωρούνται πλέον αποδεκτές εν μέσω πανδημίας, αλλά και τους περιορισμούς που μπαίνουν πια και θα τεθούν σε ισχύ από τις 20 Νοεμβρίου. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη αν αυτά θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα αν και πολλοί είναι εκείνοι που ποντάρουν ότι όχι μόνο θα διατηρηθούν και μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά πιθανότατα θα αυστηροποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Το πρώτο μέτρο που έχει ήδη ληφθεί αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και πιο συγκεκριμένα των εστιατορίων και των μπαρ που πλέον δεν θα μπορούν να σερβίρουν μετά τις 22:00 και πια θα κλείνουν στις 22:30, σε μια προσπάθεια περιορισμού των συναθροίσεων.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο καθώς ήδη έχουν γίνει ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες στην πλειοψηφία των διοικητικών περιφερειών της χώρας (πιο συγκεκριμένα, στις 13 από τις συνολικά 21 περιφέρειες) προκειμένου να αποφεύγονται οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και μια έκκληση προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να προωθήσουν στο μέτρο του δυνατού την εξ αποστάσεως εργασία.
Αν και το σύστημα υγείας της χώρας θεωρείται από τα πιο πλήρη στην Ευρώπη, ακόμη κι αυτό πλησιάζει στα όριά του, καθώς οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας γεμίζουν και εκφράζονται φόβοι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις, την ίδια ώρα που αρκετοί επιστήμονες ζητούν την λήψη ακόμη πιο σκληρών και δραστικών περιοριστικών μέτρων τώρα και όχι αργότερα.
Άλλωστε στο μυαλό όλων βρίσκεται ήδη ο Δεκέμβριος, μήνας που λόγω των μεγάλων εορτών που έχει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από τώρα εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι θεωρώντας ότι κάθε μη τολμηρή κίνηση από τις κυβερνήσεις τώρα θα έχει αντίκτυπο –και μάλιστα πολύ σοβαρό- σε μερικές εβδομάδες από τώρα.
Η Σουηδία η οποία ακόμα και στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα έπαιρνε…χαλαρά μέτρα (που στην ουσία δεν ήταν μέτρα, αλλά συστάσεις στους πολίτες) πλέον αλλάζει τακτική. Το «πείραμα της ανοσίας της αγέλης» εγκαταλείπεται για την ώρα καθώς η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει μοντέλο και να υιοθετήσει το… «πείραμα Τσιόδρα». Μέτρα, περιορισμοί και lockdown. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομολογία των Σουηδών ότι ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο δρόμος της «ανοσίας της αγέλης» ήταν τελικά αδιέξοδος…
Διαβάστε επίσης: Τρομακτική ομοιότητα: Έτσι τελείωσε στην Ελλάδα η ισπανική γρίπη που ακολούθησε την ίδια ακριβώς πορεία με τον covid