Ξέρετε πόσοι άνθρωποι στην Αργεντινή δηλώνου εισοδήματα πάνω από 2.500.000 δολάρια τον χρόνο; Πιθανότατα όχι. Ωστόσο οι φορολογικές αρχές της χώρας αυτόν τον αριθμό τον γνωρίζουν καλά. Κάτι παραπάνω από 12.000, οι οποίοι –σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζεται στην χώρα του τάνγκο- θα κληθούν να συνεισφέρουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Το συγκεκριμένο κράτος της Λατινικής Αμερικής είναι γνωστό ότι για δεκαετίες αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των οικονομικών μέτρων που ακολουθήθηκαν, αλλά και της συχνά έκρυθμης κατάστασης σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. Γνωστά, επίσης, είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όταν χρειάστηκε η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της κόντρας η οποία συνεχίστηκε και ώθησε ακόμη περισσότερους Αργεντινούς στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και μια κρίση ιατρικής φύσης συχνά έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Εκείνοι δηλαδή που πλήττονται πολύ παραπάνω είναι τα μέλη των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα καθεστώς οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα και η επακόλουθη απώλεια σε καθαρά χρηματικούς όρους.
Η Αργεντινή, όπως και άλλα κράτη, προσπαθεί να ανακουφίσει τους οικονομικά πιο ευάλωτους, όμως όπως έχουν πει και άλλοι, «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν και η κάθε κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια προκειμένου να αντλήσει πόρους που εν συνεχεία θα διοχετευθούν στην αγορά, προς όφελος εκείνων που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από αυτήν την παρατεταμένη κρίση.
Η αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών είναι ένα από τα μέτρα στα οποία αποφάσισε να προσφύγει η κυβέρνηση της χώρας, αφού πρώτα μελέτησε όλα τα διαθέσιμα φορολογικά στοιχεία. Με περίπου 12.000 πολίτες να δηλώνουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 2.500.000 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, η επιβολή ενός φόρου της τάξης του 2% για τους ίδιους είναι ένα… τίποτα, αλλά την ίδια ώρα τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για τους μη έχοντες και κατέχοντες.
Το θέμα έχει τεθεί υπό συζήτηση στην Κάτω Βουλή του Κογκρέσου, στη βάση του σχετικού νομοσχεδίου που προωθείται, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι από αυτό το μέτρο θα μαζευτούν 300 δισεκατομμύρια πέσος, δηλαδή περίπου 3.750.000.000 (3,75 δις) δολάρια.
Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει από την πρώτη συζήτηση, θα τεθεί στην ολομέλεια και εφόσον δεν προκύψουν αντιδράσεις που θα κάμψουν το ηθικό των μελών του Κογκρέσου ή συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μέχρι το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή.
Οι πολίτες φυσικά αντιμετωπίζουν πολύ θετικά αυτήν την στάση από την πλευρά των κυβερνώντων, ιδιαίτερα από την στιγμή που γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι στο πέρασμα των χρόνων εκείνοι ήταν που είχαν κληθεί να πληρώνουν κάθε φορά το «μάρμαρο» από τις αντιλαϊκές που είχαν υιοθετηθεί από διαφόρων λογιών καθεστώτα.
Πλέον, με 37.000 νεκρούς στη χώρα και με τον μακάβριο απολογισμό να μην έχει κλείσει ακόμη, ο λαός έχει φτάσει στα όριά του. Ζητά άμεσα βοήθεια και λύσεις που να πλήττουν εκείνους που δεν θα χάσουν και πολλά, αλλά την ίδια ώρα οι δικές τους ελάχιστες απώλειες θα αποτελέσουν τεράστιο βοήθημα και στήριγμα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.