Γιατί συνεχίζεται το «έγκλημα» με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας;
Βρείτε μας στο

Τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που έκανε την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούν με ενδιαφέρον αλλά και έκδηλη ανησυχία οι επιστήμονες. Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιός μεταλλάσσεται, ωστόσο από την στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο κύριος φόβος εστιάζεται στο γεγονός ότι θεωρείται πιθανό ο ιός να συνδέεται επιδημιολογικά με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, πράγμα που θα τον κάνει πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο, την στιγμή πάντως που οι εταιρείες παραγωγής των μέχρι τώρα διαθέσιμων εμβολίων εμφανίζονται καθησυχαστικές και τονίζουν ότι η θα είναι δυνατή η προσαρμογή των προϊόντων τους.

Ακόμη κι έτσι πάντως υπάρχει προβληματισμός (τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα) για το ενδεχόμενο το νέο στέλεχος να αποδειχθεί πιο τοξικό και επομένως πιο θανατηφόρο, γεγονός που συνδέεται και με ακόμη μια επικίνδυνη παράμετρο. Το να είναι πολύ λιγότερο ανιχνεύσιμος από τα τεστ που ήδη κυκλοφορούν ευρέως.

Τέλος, ακόμη ένας μεγάλος φόβος που εκφράζεται είναι η περίπτωση ο μεταλλαγμένος ιός να μπορεί να προσβάλει ακόμα και άτομα που έχουν νοσήσει από προηγούμενη «έκδοση» του Covid -19 και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Ειδικά αυτό το τελευταίο σενάριο μοιάζει εφιαλτικό, καθώς θα σημάνει ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει άτρωτος ή ότι έχει ξεμπερδέψει οριστικά από την μάστιγα της εποχής μας.