Ένα σύμμαχο εξίσου ισχυρό με τα εμβόλια ενδέχεται να έχει σε λίγο καιρό ο άνθρωπος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια άλλωστε, η επιστημονική έρευνα χωρίστηκε σε δύο κατευθύνσεις.
Την ασπίδα προστασίας μέσω πρόληψης που παρέχει ο εμβολιασμός και τη μέθοδο θεραπείας άπαξ και διαπιστωθεί η θετικότητα στη νόσο. Απ’ ότι γνωρίζουμε τα εμβόλια προηγήθηκαν της θεραπείας, ίσως όμως όχι για πολύ. Η αισιόδοξη είδηση προέρχεται από τη Βρετανία και τους επιστήμονες του UCLH (University College London Hospitals NHS Trust), οι οποίοι δοκιμάζουν ένα φάρμακο που βάσει των πρώτων ενδείξεων προσδίδει άμεση ανοσία ενάντια στην ασθένεια και εμποδίζει κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό να εκδηλώσει την λοίμωξη Covid-19.
Η θεραπεία έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, τη φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε το γνωστό εμβόλιο, που αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η εν λόγω μελέτη ονομάζεται Storm Chaser και βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών. Οι ερευνητές προσδοκούν ότι μέσω αυτών θα αποδειχτεί ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει προστατεύει από την Covid-19 για έξι έως 12 μήνες. Όπως επίσης και να επιβεβαιωθεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα εμβόλια, που έχει διαφανεί. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, ιολόγο Δρ. Catherine Houlihan, «το πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι σου δίνει άμεσα αντισώματα, ενώ τα εμβόλια της Pfizer και της Οξφόρδης δεν παρέχουν πλήρη ανοσία για περίπου ένα μήνα από τη στιγμή του εμβολιασμού».
Το φάρμακο περιλαμβάνει συνδυασμό αντισώματος μακράς δράσης γνωστό ως AZD7442, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την AstraZeneca. Αντί για αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης, το AZD7442 χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο.
Η πρωτεΐνη ακίδα Sars-CoV-2 περιέχει την RBD του ιού [περιοχή δέσμευσης υποδοχέα], η οποία επιτρέπει στον ιό να συνδέεται με υποδοχείς σε ανθρώπινα κύτταρα. Στοχεύοντας αυτήν την περιοχή της πρωτεΐνης του ιού, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και συνεπώς αναμένεται να μπλοκάρουν τη μόλυνση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, εάν το φάρμακο εγκριθεί από την αρμόδια αρχή και αφού ελεγχθούν τα στοιχεία της μελέτης, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Εκτός του ULCH, στις δοκιμές συνεργάζονται πολλά άλλα βρετανικά νοσοκομεία και ένα δίκτυο 100 σημείων παγκοσμίως. Το University College έγινε το Δεκέμβριο το πρώτο σημείο στον κόσμο που προσέλκυσε ασθενείς στη δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου και τους έδωσε το φάρμακο ή ένα placebo. «Μέχρι σήμερα έχουμε εγχύσει 10 συμμετέχοντες – προσωπικό, μαθητές και άλλα άτομα – που εκτέθηκαν στον ιό στο σπίτι, σε ένα χώρο υγειονομικής περίθαλψης ή φοιτητικές αίθουσες», δήλωσε η Houlihan. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη. Εάν εγκριθεί, θα προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες.
Το κοκτέιλ αντισωμάτων προορίζεται ασφαλώς να αποβεί σωτήριο για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί και να αποτρέψει τη δημιουργία εστιών της επιδημίας, χορηγούμενο ως επείγουσα θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας.
Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, που ονομάζεται Provent, το UCLH διερευνά εάν το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που πάσχουν π.χ. από καρκίνο η HIV και λόγω αυτών δεν θα είναι σε θέση να υποβληθούν σε εμβολιασμό. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε οποιονδήποτε για τον οποίο ένα εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργεί ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση που είναι εξίσου προστατευτική», δήλωσε ο Δρ. Nicky Longley, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στο UCLH.
Τόσο οι δοκιμές Provent όσο και Storm Chaser βρίσκονται τώρα στη φάση 3 και αν οι προσδοκίες ευοδωθούν, οι πιθανότητες να αποτελέσει… θλιβερή ανάμνηση ο covid-19 ήδη από το ερχόμενο καλοκαίρι, θα αυξηθούν κατακόρυφα.