Γιατί συνεχίζεται το «έγκλημα» με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας;
Βρείτε μας στο
covid-19

Covid-19: Το εμβόλιο που δείχνει να μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις Βρετανίας και Νοτίου Αφρικής

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής η αγωνία μεγαλώνει

Μπορεί σε επίπεδο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό να βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης εποχής, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να παρηγορηθούμε από τα ραγδαία άλματα που κάνει η επιστήμη σε αυτούς τους καιρούς.

Είναι μια πραγματικότητα πως τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο παραγωγής εμβολίων και κλινικών μελετών με επίκεντρο τον Covid-19, θα δημιουργήσουν το έδαφος για καλύτερες ταχύτητες της ιατρικής στο μέλλον.

Κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς τόσο από τα εμβόλια για την αρχική μορφή του κορωνοϊού που παράχθηκαν μέσα σε 9 μήνες, όσο κυρίως στα όσα γίνονται μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων του στελέχους του.

Πέρα από τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν γίνει οι εμβολιασμοί, στα οποία οι εταιρείες έχουν αρχίσει να κάνουν προσαρμογές για να είναι ανθεκτικά απέναντι στις νέες μορφές του ιού, έχουμε και τις εργαστηριακές ζυμώσεις για να βρεθεί φόρμουλα-εμβόλιο που θα είναι εξ αρχής προορισμένη για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις της Βραζιλίας, της Νοτίου Αφρικής και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρώτη και καλύτερη η Novavax, η οποία βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο της κλινικής μελέτης, με εμβολιασμό σε 15.000 ανθρώπους ηλικιακού εύρους 18-84, με το 27% εξ αυτών να είναι άνω των 65 ετών.

Η αποτελεσματικότητα του διπλού εμβολιασμού είναι στο 89% ως προς το αρχικό στέλεχος, 86% στην μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου και 60% στη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Ο CEO της Novavax, Σταν Ερκ, δήλωσε στο BBC ότι «τα αποτελέσματα ήταν τόσο καλά όσο τα περιμέναμε» ως προς τη βρετανική μετάλλαξη και «πέραν των προσδοκιών μας» ως προς την αντίστοιχη νοτιοαφρικάνικη.

Αυτό που μένει πλέον είναι το εμβόλιο να εγκριθεί από τον MHRA, ώστε να κυκλοφορήσουν στο δεύτερο μισό του 2021, με τη Βρετανία να έχει εξασφαλίσει ήδη 60 εκατομμύρια δόσεις!

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

* Πηγή: bbc.com