Κορωνοϊός: Έφτασαν στις 100.000 υπογραφές για την άρση των ευρεσιτεχνιών στα εμβόλια
Βρείτε μας στο

Το όριο των 100.000 υπογραφών ξεπέρασε η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών «Δικαίωμα στη θεραπεία» η οποία αποτελεί έναν συνασπισμό με μέλη περισσότερες από 200 οργανώσεις, σε 14 χώρες, που προωθεί το αίτημα για άρση των ευρεσιτεχνιών των εμβολίων κατά του Covid-19.

Με κεντρικό σύνθημα το «Όχι κέρδη από την πανδημία» έχει ως στόχο να υπάρξει μια νομοθετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα επιβάλει στις εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλια για τον κορωνοϊό να «ανοίξουν» την τεχνολογία παραγωγής τους προκειμένου να παραχθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες που θα αρκούν να καλύψουν την ζήτηση που υπάρχει.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που παρατηρείται έντονα το φαινόμενο οι εταιρείες που έχουν πατεντάρει τα προϊόντα τους να μην ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και να παραδίδουν πολύ μικρότερο αριθμό εμβολίων από αυτόν που προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί είτε με μεμονωμένα κράτη είτε με συνασπισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να μπορέσει, όμως, το θέμα να συζητηθεί στις Βρυξέλλες απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός 1.000.000 υπογραφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της κίνησης, στο παρελθόν χάθηκαν αμέτρητες ζωές από AIDS όταν αντίστοιχα οι εταιρείες για περίπου μία δεκαετία αρνούνταν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, μέχρι να υποχρεωθούν να το κάνουν. Παράλληλα τονίζεται ότι στην περίπτωση της πολιομυελίτιδας υπάρχει το φωτεινό παράδειγμα του Jonas Salk του εφευρέτη του εμβολίου κατά της ασθένειας που το άφησε ανοιχτό και διαθέσιμο σε όλους, βάζοντας την ανθρωπιά πάνω από τα κέρδη.

Εάν θέλετε και εσείς να στηρίξετε την προσπάθεια, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»