Εμβόλιο της Astra Zeneca: Να τι κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο
Βρείτε μας στο
covid-19

Εμβόλιο της Astra Zeneca: Να τι κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο

Διαφορετικές προσεγγίσεις μετά τον θόριβο

Με περίπου 400.000 Έλληνες να έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι λογικό τα νέα που έρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου, τα οποία το συνδέουν με μια ιδιαίτερη μορφή εμφάνισης θρόμβων να έχουν δημιουργήσει ένα «μούδιασμα» και έναν προβληματισμό. Μάλιστα, αυτή η αίσθηση δεν περιορίζεται μόνο στους πολίτες, αλλά επεκτείνεται και στην επιστημονική κοινότητα που σε αρκετές περιπτώσεις μοιάζει να έχει διαφορετική προσέγγιση.

Εκείνο που σίγουρα δεν βοηθά είναι η μη ύπαρξη μιας κοινής γραμμής παγκοσμίως, αφού ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κάθε χώρα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με την διαδικασία χορήγησης του εμβολίου και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες επιτρέπει τη λήψη.

Σε αυτό το κλίμα διάστασης απόψεων, η Ελλάδα φαίνεται ότι επιλέγει να συνταχθεί στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή τις χώρας που βάζει το χαμηλότερο δυνατό ηλικιακό όριο και συγκεκριμένα τα 30 έτη. Μια στάση, ωστόσο, την οποία δεν υιοθετούν με ανάλογη «ευκολία» άλλα κράτη.

Εμβόλιο της Astra Zeneca: Να τι κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο

Στην μακρινή Αυστραλία, μάλιστα, μετά και το νέο περιστατικό θρόμβου που δείχνει να συνδέεται με την λήψη του εμβολίου, φαίνεται πως εγκαταλείπεται οριστικά και αμετάκλητα ο αρχικός στόχος που ήθελε τους κατοίκους της χώρας να εμβολιάζονται μαζικά και με το προϊόν της Astra Zeneca, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Αντίθετα, η χορήγησή του σε άτομα κάτω των 50 ετών συνίσταται να σταματήσει, με την κυβέρνηση της χώρας να διπλασιάζει παράλληλα τις παραγγελίες άλλων εταιρειών και συγκεκριμένα εκείνων της Pfizer.

Ακόμη πιο «σκληρή» στάση κρατούν διάφορα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία βάζουν τον πήχη αρκετά πιο ψηλά, παρά τις διαφορετικές συστάσεις από διάφορους οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο.

Εμβόλιο της Astra Zeneca: Να τι κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Σίγουρα ξεχωρίζει η περίπτωση της Γερμανίας όπου οι Αρχές κατέληξαν σε ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο της Astra Zeneca θα χορηγείται πλέον μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το πάει ένα βήμα παραπάνω. Μετά από συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής ειδικών εξετάζεται το ενδεχόμενο πολίτες στους οποίος έχει ήδη χορηγηθεί η πρώτη δόση να ζητηθεί να λάβουν την δεύτερη δόση από άλλη εταιρεία. Μια κίνηση που πάντως πιθανότατα να είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση αφού δεν υφίστανται σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι εμβόλια διαφορετικής τεχνολογίας και «αρχιτεκτονικής» μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ικανοποιητικά προστασία στα ποσοστά τα οποία δηλώνουν οι κατασκευαστές.

Στην διπλανή στην Γερμανία, Ολλανδία, δεν έφτασαν στο σημείο να μελετούν ένα αντίστοιχο μέτρο και περιορίστηκαν στο να μπει ηλικιακό όριο ανάλογο, δηλαδή τα 60 έτη. Σε νεαρότερα άτομα συνίσταται διαφορετική λύση…

Η Γαλλία έλαβε την απόφαση να κατεβάσει το όριο στα 55 χρόνια, αλλά παράλληλα να καθοδηγήσει τους πολίτες της που έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra Zeneca (ανεξάρτητα από ηλικία) προκειμένου να λάβουν την δεύτερη από άλλη εταιρεία, ενισχύοντας επιπλέον τις παραγγελίες της από διαφορετικούς παρόχους ώστε να καλύψει την (αναγκαστικά) αυξημένη ζήτηση.

Εμβόλιο της Astra Zeneca: Να τι κάνουν στον υπόλοιπο κόσμο

Όσοι αισθάνονται «απειλή» πάντως προτάσσουν το παράδειγμα της Δανίας, η οποία έγινε η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε μια απόφαση την οποία πιθανότατα θα επιθυμούσε η κοινή γνώμη σε άλλα μέρη του κόσμου. Δηλαδή το οριστικό και αμετάκλητο σταμάτημα της χορήγησης του εμβολίου και την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο προϊόν.

Παραμένοντας στον ευρωπαϊκό βορρά, χώρες όπως η Σουηδία ή η Φινλανδία υιοθέτησαν μια πιο προσεκτική αλλά σαφώς πιο μετριοπαθή στάση, επιλέγοντας τον δρόμο της χορήγησης μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών που είναι και η ηλιακή ομάδα που σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες δείχνει να εμφανίζει τις ελάχιστες δυνατές πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου από το εμβόλιο της Astra Zeneca, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησε και η γειτονική σε αυτές Λιθουανία. Στην Ισπανία, αντίθετα, χορηγείται σε πολίτες από 60 έως 65 ετών.