Σε αντίθεση με τις προσδοκίες των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών, λίγο πριν ξεκινήσει για τα καλά η θερινή σεζόν και ο τουρισμός στην ήπειρο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών, αλλά κυρίως ένα τρομερά πιεσμένο σύστημα υγείας.
Αυτό δημιουργεί εμπόδια στα πλάνα χωρών που ζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό για τις τουριστικές ροές από το εξωτερικό τους μέχρι τον Οκτώβριο. Τα προβλήματα όμως πάντοτε δημιουργούν ανάγκες και το ανθρώπινο μυαλό μηχανεύεται πως θα τις καλύψει και θα εξαφανίσει τα προβλήματα.
Πέρα από τον αριθμό των κρουσμάτων, μια σημαντική παράμετρος στο κομμάτι του τουρισμού από χώρα σε χώρα είναι και ο φόβος. Όχι μόνο ο φόβος του να νοσήσουν, αλλά ο φόβος του να νοσήσουν και να πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο μακριά από την πατρίδα τους, να μείνουν εγκλωβισμένοι εκεί για πόσες μέρες κι αυτό σε περίπτωση που είναι τυχεροί και η χώρα υποδοχής τους δεν έχει γεμίσει από ασθενείς με covid-19.
Όλη αυτή η ψυχολογική προέκταση της πανδημίας αποθαρρύνει αρκετούς τουρίστες από το να ταξιδέψουν με αεροπλάνο για άλλη χώρα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η Μάλτα έχει έτοιμη λύση και κάλυψη ανάγκης ως προς αυτό το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον Independent, η αρμόδια τουριστική υπηρεσία της χώρας, ο αντίστοιχος ΕΟΤ, έχει δημιουργήσει ένα κονσόρτσιουμ ξενοδοχείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία PAY THE TOURIST (δικός μας τίτλος αυτός και τον κατοχυρώνουμε), όπου η χώρα και το ξενοδοχείο που έχει επιλέξει κάποιος τουρίστας, οφείλουν να του επιστρέψουν πίσω ένα ποσό ως ανταπόδοση που βρίσκεται στη χώρα.
Σαφώς αυτό το μέτρο δεν στοχεύει σε τουρίστες που θα κοιτάξουν να βρουν τις πιο φθηνές λύσεις και δε μπορούν να προσφέρουν πολλά σε κατανάλωση στη χώρα της νότιας Ευρώπης. Στοχεύει σε τουρίστες που έκλειναν ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας και τώρα μπορούν ουσιαστικά να κάνουν upgrade σε 4άστερα και 5άστερα και φυσικά σε πιο γεμάτα πορτοφόλια.
Έτσι, κάθε τουρίστας που κλείνει διαμονή σε κάποιο από τα 5άστερα ξενοδοχεία του προγράμματος, θα λαμβάνει επιδότηση από τη Μάλτα 100 ευρώ και άλλα τόσα θα του δίνει το ξενοδοχείο, το σύνολο 200 ευρώ. Ένα επίπεδο πιο κάτω, στα 4άστερα ξενοδοχεία, το αντίστοιχο ποσό θα είναι συνολικά στα 150 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τα 3άστερα με το ποσό να πηγαίνει στα 100 ευρώ.
Μιλάμε για ένα πολύ συμφέρον deal που δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κάποιος περισσότερα luxuries σε all inclusive πακέτα, για την ίδια τιμή που θα έδινε σε χαμηλότερης κλίμακας ανέσεις.
Το πακέτο γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό, αφού στις κρατήσεις που αφορούν στη Νήσο Γκότσο, τα άνωθεν ποσά αυξάνονται κατά το 10% της κράτησης.
Η συγκεκριμένη κίνηση των αρμοδίων τουρισμού της Μάλτας είναι στρατηγική και για δεύτερο λόγο, γιατί η προσφορά αυτή ισχύει για ταξιδιώτες που δεν έρχονται με γκρουπ. Αυτό δίνει ένα έξτρα κίνητρο, μιας και τα γκρουπ ούτως ή άλλως έχουν καλύτερες τιμές και μεγαλύτερο έλεγχο ως προς την πανδημία, αλλά και ανθρώπους που να μπορούν να τους βοηθήσουν εφόσον συμβεί κάτι. Αντιθέτως, οι solo travelers ή οι μικρές παρέες έχουν τους ενδοιασμούς και το targeting είναι ξεκάθαρο.
Αυτή η πολιτική απαίτησε τη δέσμευση 3.5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και προβλέπεται να φέρει 35.000 τουρίστες το καλοκαίρι στη Μάλτα.