Ελευθερία μετακινήσεων. Περιορισμός ωραρίου. Ψυχαγωγία και διασκέδαση. Αυτά είναι τα τρία μεγάλα προβλήματα που φέρνει ένα lockdown και η πανδημία. Ο στόχος όλων τώρα είναι να χτιστούν οι άμυνες ώστε αυτά τα τρία να διευθετηθούν.
Το αναγκαίο άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνοδεύεται από ένα μείζον ερώτημα: τι θα γίνει όταν οι τουρίστες φύγουν;
Για χώρες όπως η Ελλάδα το ερώτημα γίνεται πιο επώδυνο: τι θα αφήσουν πίσω οι τουρίστες όταν φύγουν; Γιατί αν είναι να αφήσουν χειρότερες συνθήκες πανδημίας, τότε θα έχουμε lockdown από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τον επόμενο Μάιο. Και κανείς δεν θα το αντέξει αυτό.
Ίσως λοιπόν μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τη Δανία. Μια χώρα που κατάφερε και την οικονομία της να κρατήσει από κατρακύλα, αλλά και να ελέγξει σε αυτό το δεύτερο κύμα την κατάσταση, με το peak της να είναι στα μέσα Δεκεμβρίου με πάνω από 4.000 κρούσματα, ενώ μέσα στον Απρίλιο είναι σταθερά κάτω από τα χίλια, ενώ οι θάνατοι καθημερινά είναι μονοψήφιοι από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Τι κάνει λοιπόν η Δανία; Έχει ετοιμάσει το Coronapas, το διαβατήριο δηλαδή που θα επιτρέπει την είσοδο σε κλειστούς χώρους με κόσμο στον κάθε πολίτη που είτε έχει κάνει το τεστ, είτε έχει αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, ή, τέλος, έχει αναρρώσει από κορωνοϊό εντός του τελευταίου διμήνου-τριμήνου.
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος; Ο πολίτης θα έχει την κάρτα του η οποία θα σκανάρεται ακόμα και σε μηχανήματα έξω από την εστίαση. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και η κάρτα τους δείχνει ότι έχουν εμβολιαστεί, ότι έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών ή ότι διαθέτουν αντισώματα επειδή έχουν νοσήσει και αναρρώσει, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς άλλον έλεγχο. Εύκολα, απλά, αποτελεσματικά…
Με τα κέντρα αισθητικής να έχουν ανοίξει, με τις ταράτσες να γίνονται προσβάσιμες στις 21 Απριλίου και με μουσεία, σινεμά, εστιατόρια και μπαρ να ανοίγουν στις 6 Μαΐου, ο στόχος της Δανίας είναι να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη κατάσταση που θα προσφέρει ανάσα στην οικονομία και ταυτόχρονα θα θωρακίζει τη δημόσια υγεία, μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία μέσα από τον εμβολιασμό.
Η Δανία έχει στόχο να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 50 ως τον Ιούνιο και το Coronapas είναι ένας σύμμαχος, μια εφαρμογή-κλειδί ώστε να μην βρεθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ξανά στην ανάγκη να κλείσει τόσους τομείς της κοινωνίας και κοινωνικοποίησης.