Αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν στην Ισπανία, η οποία δείχνει να αλλάζει τρόπο προσέγγισης που δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Mundo Deportivo, από το υπουργείο Υγείας της χώρας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεγαλώσει η χρονική απόσταση μεταξύ της λήψης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Moderna, στους πολίτες ηλικίας κάτω των 80 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει κατατεθεί από την επιτροπή ειδικών η πρόταση να μεσολαβεί ένα διάστημα 8 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων, αντί για 3 που ισχύει μέχρι τώρα.
Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στο να λάβει ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τουλάχιστον μία δόση, με την ελπίδα ότι έστω και με… μισή δουλειά, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο ως προς την προσπάθεια αναχαίτισης της πορείας του κορωνοϊού.
Πάντως, μέχρι τώρα, καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει αντιδράσει με κάποια ανακοίνωση που να κάνει γνωστό εάν κάτι τέτοιο έχει πρακτική εφαρμογή ή αν η δράση του εμβολίου επηρεάζεται αρνητικά από αυτή την αλλαγή.
Στο «μικροσκόπιο» για θρομβώσεις το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Στο μεταξύ θορυβημένη είναι η επιστημονική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μετά τις περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβων σε 6 γυναίκες (όλες κάτω των 50 ετών) που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό.
Τα περιστατικά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι εποπτικοί φορείς στις ΗΠΑ να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή της χορήγησής του.
Το ποσοστό των 6 θρομβώσεων επί συνόλου 7.000.000 δόσεων που έχουν χορηγηθεί μπορεί να δείχνει μικρό, θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό όμως για να δημιουργήσει την ανάγκη για νέα εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με τις παρενέργειες που ενδεχομένως έχει.
«Μας ενθαρρύνει το ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, αλλά το κοιτάμε, μελετάμε (τις αναφορές) που έχουμε», δήλωσε ο Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων «ξεσκονίζει» την υπάρχουσα βάση δεδομένων προκειμένου να εντοπίσει τυχόν επιπλέον περιστατικά ή ενδεχόμενες άλλου τύπου παρενέργειες, πέραν αυτών των θρομβώσεων στο αίμα.