Στο «μικροσκόπιο» για θρομβώσεις το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Βρείτε μας στο
covid-19

Στο «μικροσκόπιο» για θρομβώσεις το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Επιφυλάξεις από τους Αμερικανούς επιστήμονες

Θορυβημένη η επιστημονική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μετά τις περιπτώσεις εμφάνισης θρόμβων σε 6 γυναίκες (όλες κάτω των 50 ετών) που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό.

Τα περιστατικά συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι εποπτικοί φορείς στις ΗΠΑ να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή της χορήγησής του.

Το ποσοστό των 6 θρομβώσεων επί συνόλου 7.000.000 δόσεων που έχουν χορηγηθεί μπορεί να δείχνει μικρό, θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό όμως για να δημιουργήσει την ανάγκη για νέα εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με τις παρενέργειες που ενδεχομένως έχει.

«Μας ενθαρρύνει το ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, αλλά το κοιτάμε, μελετάμε (τις αναφορές) που έχουμε», δήλωσε ο  Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων «ξεσκονίζει» την υπάρχουσα βάση δεδομένων προκειμένου να εντοπίσει τυχόν επιπλέον περιστατικά ή ενδεχόμενες άλλου τύπου παρενέργειες, πέραν αυτών των θρομβώσεων στο αίμα.