Γύρισε…την μπιφτέκα των εμβολίων: Ο μυστηριώδης πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer που έγινε το σύμβολο των συνωμοσιολόγων

Κανείς δεν γνωρίζει σε τι οφείλεται η ξαφνική μεταστροφή του

Μέχρι σχετικά πρόσφατα ο Μάικλ Γίντον ήταν ένα ευυπόληπτο μέλος της επιστημονικής αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας. Έχοντας περάσει 16 χρόνια ως ερευνητής της Pfizer, φτάνοντας στο σημείο να διατελέσει και αντιπρόεδρος της γνωστής εταιρείας και αργότερα ιδρύοντας την δική του, την οποία στη συνέχεια μοσχοπούλησε έναντι 325.000.000 δολαρίων στην γνωστή (και για άλλους λόγους στην Ελλάδα, Novartis) αποτελούσε σημείο αναφοράς και ο λόγος του αντιμετωπιζόταν με σεβασμό και την δέουσα προσοχή.

Εντελώς ξαφνικά και για λόγους που ακόμη και σήμερα πρώην και νυν συνάδελφοί του αδυνατούν να εξηγήσουν, ο Γίντον τους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί σε… ευαγγελιστή του κινήματος των αντιεμβολιαστών, χωρίς πάντως ο ίδιος να έχει μιλήσει (ακόμα;) γενικώς κατά των εμβολίων.

«Κέρδισε» αυτή την «περίοπτη» θέση μετά την αλλαγή στάσης του η οποία μάλλον συνοπτικά συνέπεσε με την έντονη δραστηριοποίησή του στα social media. Κίνηση που από μόνη της εξέπληξε ανθρώπους του χώρου που τον γνώριζαν από παλιά και κάνουν λόγο για ένα άτομο που ποτέ δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά με Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλλον απεχθανόταν παρά προκαλούσε την προσωπική δημόσια έκθεση.

Κι όμως το τελευταίο διάστημα είναι λαλίστατος, κυρίως στο twitter, όπου υιοθετεί και προωθεί θέσεις και απόψεις οι οποίες ελάχιστη σχέση έχουν με το επαγγελματικό προφίλ του όλα τα προηγούμενα χρόνια και παραπέμπουν περισσότερο σε… ψεκασμένο παρά σε επιστήμονα.

Πλέον χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα με το «απόσπασμα» συνομιλίας του με τον Έλληνα καθηγητή, Στέργιο Μόσχο, όταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Pfizer έσπευδε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020 (όταν… καιγόταν από κρούσματα ο πλανήτης) να καλεί τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί μάσκες και να μην αποφεύγει τις επαφές (αγκαλιές, χειραψίες κλπ) μέσω ενός tweet που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο Δρ Μόσχος απάντησε μάλλον το προφανές. «Μάικ, τι στο διάολο; Είσαι διατεθειμένος να σκοτώσεις κόσμο; Αντιλαμβάνεσαι ότι αν κάνεις λάθος, οι προτάσεις σου θα έχουν ως αποτέλεσμα θανάτους;» αναρωτήθηκε ο πρώην συνάδελφος του Γίντον και κάτοχος πανεπιστημιακών τίτλων σε μοριακή βιολογία και φαρμακευτική…

Αυτή η πρωτοφανής αλλαγή του Γίντον δείχνει να μην έχει εξήγηση… Μόλις μερικούς μήνες πριν είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης να βρεθεί ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν ξεκάθαρα τοποθετήσεις σαν αυτήν τον Μάρτιο του ’20 όταν εξέφραζε την πεποίθηση ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και τα λοκντάουν δεν είναι αρκετά και ότι χωρίς εμβόλιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης. Παράλληλα τόνισε την ελπίδα του ότι ίσως μέχρι το τέλος του 2021 να μπορούσε να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα έδινε ανάσα και ελπίδα στον κόσμο…

Όταν όμως αυτή η ώρα έφτασε, πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο Γίντον πλέον είχε αλλάξει… τροπάριο. Αυτή η… κυβίστηση έγινε ξεκάθαρη όταν συνυπέγραψε ένα αίτημα με το οποίο ζητήθηκε να μην λάβουν έγκριση για τις τελικές δοκιμές και την επίσημη κυκλοφορία τους τα εμβόλια λόγω της υποτιθέμενης σύνδεσής τους με την γονιμότητα των γυναικών. Λεπτομέρεια! Το αίτημα διατυπώθηκε παρά το γεγονός ότι δεν συνοδευόταν από επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ή έστω να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο!

Από τότε ο Γίντον βρέθηκε στο επίκεντρο και οι θέσεις του βρήκαν φιλοξενία σε χιλιάδες ιστοσελίδες που αντιτίθενται στους εμβολιασμούς, μεταξύ των οποίων κι εκείνη συμφερόντων του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, γόνου της γνωστής οικογένειας πολιτικών και σκεπτικιστή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχεδόν σύσσωμη η κοινότητα των ειδικών, ολόκληροι οργανισμοί υγείας –εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας- αλλά κυρίως άνθρωποι που τον γνώριζαν ή και συνεργάστηκαν μαζί του εξέφρασαν την απορία τους, δίχως να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τι μπορεί να τον οδήγησε σε αυτήν την αδιανόητη για έναν επιστήμονα του δικού του κύρους και βεληνεκούς στροφή 180 μοιρών.

Αυτό όμως που γίνεται εύκολα κατανοητό είναι ότι έκτοτε ο Γκίντον δεν έχει πέσει μέσα σε καμία από τις προβλέψεις του για την πανδημία. Ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο είχε τρέξει να την ανακηρύξει παρελθόν λέγοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για εμβόλιο κατά μιας ασθένειας που δεν υπάρχει. Ειδικά στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, έλεγε ότι το θέμα ουσιαστικά είχε λήξει. Μερικούς μήνες μετά από αυτήν την πομπώδη δήλωση το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ΑΛΛΟΥΣ 80.000 νεκρούς που ήρθαν ως απάντηση στην θέση του ότι ο ιός εξασθενούσε από μόνος του και ότι δεν χρειαζόταν κανένα μέτρο κατά της εξάπλωσής του.

Η ταμπέλα του «πρώην αντιπροέδρου της Pfizer» είναι αυτή που αποτελεί ασπίδα για τον Γίντον, με αυτό τον βαρύγδουπο τίτλο να καλύπτει τέτοιες σοβαρές αστοχίες και να προτάσσεται από τους υποστηρικτές του. Ωστόσο η ιδιότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή πολλές φορές για να αντιμετωπιστεί οποιοσδήποτε ως αυθεντία, ιδιαίτερα όταν κάνει απλές προσωπικές εκτιμήσεις και δεν στηρίζεται σε έρευνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του –νομπελίστα παρακαλώ- Μάικλ Λέβιτ που είχε πει ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ δεν θα ξεπεράσουν τις 175.000, με την πραγματικότητα να τον διαψεύδει καθώς ήδη έχουν πεθάνει ΠΑΝΩ από 500.000 άνθρωποι από αυτήν την «όχι και τόσο φοβερή ασθένεια», όπως την είχε χαρακτηρίσει.

Άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά και είχαν συνεργαστεί στην Pfizer επέλεξαν τον δικό τους τρόπο να τον συνεφέρουν μέσω μιας επιστολής που συνυπογράφουν, απόσπασμα της οποίας δημοσίευσε το Reuters. «Η ανυποχώρητη στάση, η έλλειψη επιστημονικής αυστηρότητας και η μονόπλευρη ερμηνείας των δεδομένων –συχνά φτωχής ποιότητας- είναι στοιχεία πολύ μακριά από τον Μάικ Γίντον τον οποίο σεβόμασταν και χαιρόμασταν να δουλεύουμε μαζί του… Ο συνδυασμός της παρουσίας του στο ίντερνετ και ο ισχυρισμός του για την γονιμότητα των γυναικών οδήγησαν στο να εξαπλωθεί αυτό παγκοσμίως» τονίζουν και απευθυνόμενοι πλέον σε πρώτο πρόσωπο σε αυτόν, καταλήγουν: «Ανησυχούμε πολύ ότι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών»…