κορωνοϊός
Βρείτε μας στο
covid-19

Το νέο όπλο της επιστήμης απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

Μια νέα ανακάλυψη από το Βέλγιο, έρχεται να δώσει στην ανθρωπότητα έναν νέο σύμμαχο, κατά πάσα πιθανότητα

Μια από τις δυσκολίες που συναντούν τα εμβόλια απέναντι στον covid-19 και δη απέναντι στις μεταλλάξεις, όπως τη Δέλτα, είναι πως τα αντισώματα που δημιουργούν, δε μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στον πυρήνα του τον ιό.

Τα mRNA βέβαια, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν στοχεύουν στην πρωτεϊνική ακκίδα που είναι και το στοιχείο που αλλάζει περισσότερο στις μεταλλάξεις, αλλά πάνε σε δύο άλλες πρωτεΐνες, την 3A και την E.

Και πάλι όμως, η στόχευση σε αυτές τις δύο μπορεί να λειτουργήσει κυρίως προληπτικά, δηλαδή πριν το άτομο νοσήσει, ώστε όταν εκδηλωθεί ο κορωνοϊός, να μην έχει βαριά μορφή της νόσου, αλλά πιο ελαφριά απ΄ό,τι σε σχέση με το να μην είχε εμβολιαστεί.

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Γάνδη του Βελγίου, φαίνεται πως ανακάλυψε ένα νέο όπλο στην προσπάθεια της επιστήμης να κατευνάσει την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ερευνητές από το VIB-UGent Center της Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας, άντλησαν αντισώματα από ένα λάμα ονόματι Γουόλτερ και είδαν πως τα αντισώματα του μπόρεσαν να ανατρέψουν την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό. Αυτή την εφαρμογή την έκαναν τόσο για το αρχικό στέλεχος, όσο και για τις μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Τα αντισώματα των λάμα είναι ευεργετικά γιατί έχουν μικρότερο μέγεθος και μπορούν να εισβάλλουν σε συγκεκριμένο σημείο στην πρωτεϊνική ακκίδα και να εμποδίσουν τον ιό από το να προσβάλλει παρακείμενα κύτταρα του οργανισμού. Μένει μόνο σε όσα έχει μολύνει και τελειώνει εκεί η πορεία του.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα αντισώματα του λάμα δεν είναι ισάξια με το εμβόλιο, αλλά λειτουργούν επικουρικά, η χρήση τους δηλαδή μοιάζει σε αυτό το πρώτο στάδιο της έρευνας να είναι ισχυρή μαζί με το εμβόλιο και προορίζεται για ανθρώπους με ασθενές ανοσοποιητικό ή που έχουν περάσει νοσηλεία.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Ντομινίκ Τερσάγκο, ανέφερε σε δηλώσεις της στο Reuters πως τα αντισώματα έδειξαν μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η δεύτερη φάση της έρευνας, με υγιείς και νοσούντες από τον κορωνοϊό να δέχονται τη συγκεκριμένη θεραπεία. Αυτή η έρευνα δεν είναι η πρώτη που μιλά για τον ευεργετικό οργανισμό των λάμα. Το 2016 είχε γίνει μια άλλη έρευνα που συνιστούσε τα αντισώματα λάμα για ιούς της κατηγορίας SARS και MERS.

* Φωτογραφία: Unsplash/Viktor Forgacs