Ακριβώς δύο χρόνια μετά τα πρώτα συμβάντα που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό, η θανατηφόρος ασθένεια που εκδηλώνεται ως covid βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας… Παρά την πρωτοφανή στα ιατρικά ιστορικά κινητοποίηση και την ένωση δυνάμεων ώστε να βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο, παρά τις πρωτοποριακές μεθόδους και τις καινοτομίες, παρά τα πολύ σκληρά και στα όρια των δημοκρατικών θεσμών μέτρα και τους περιορισμούς, λίγο πριν φύγει το 2021 η πανδημία είναι εδώ και μοιάζει πολύ πιθανό ότι θα παραμείνει για καιρό.
Πολλοί είναι οι επιστήμονες που συμφωνούν ότι σε πολλές περιπτώσεις (χωρίς η Ελλάδα να αποτελεί φωτεινή εξαίρεση) το… κοκτέιλ μέτρων που υιοθετούν οι Αρχές σε όλον τον κόσμο, δεν παρέχει επαρκή ασφάλεια αφού συχνά αυτές οι αποφάσεις δείχνουν να στερούνται λογικής, είναι αποσπασματικές και -μοιραία- δεν αντιμετωπίζουν καίρια και αποτελεσματικά το πρόβλημα της διασποράς. Αντίθετα, μοιάζουν να το συντηρούν, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να νουθετήσουν τους πολίτες ή να τους επιβάλουν (εάν αυτό είναι απαραίτητο) περιορισμούς.
Συνήθως ισχύει αυτό που λέμε ότι βλέπουμε το δέντρο, αλλά χάνουμε ολόκληρο το δάσος, ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας που το πρόβλημα των ανεμβολίαστων, ιδιαίτερα των ατόμων μεγάλης ηλικίας, είναι το σημαντικότερο και ίσως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν… παίρνουμε ανάσα. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα άλλωστε χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου επικρατεί το… αδιαχώρητο καθώς ποτέ δεν δόθηκε επαρκής σημασία, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Κι όσο δεν μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε όλα αυτά, οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες για το μέλλον, με τον γνωστό σε όλους μας καθηγητή Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος πολλές φορές έχει επικριθεί για τις αιρετικές απόψεις του να επισημαίνει ένα σημαντικό λάθος που γίνεται με τους εμβολιασμένους. Αυτή τη φορά ακόμα και οι επικριτές του καθηγητή δεν γίνεται να μην παραδεχτούν ότι έχει απόλυτο δίκιο στη συγκεκριμένη επισήμανση:
«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ». Τι λέει ουσιαστικά ο καθηγητής; Ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και θα έπρεπε να τεστάρονται κι εκείνοι πιο συχνά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας για να μην μεταδίδουν τον ιό.
Ο καθηγητής μάλιστα εξέφρασε και τις αντιρρήσεις του για την επιβολή προστίμων στους άνω των 60 ετών πολίτες που δεν θα εμβολιαστούν καθώς θεωρεί ότι δεν πρόκειται για κίνηση που στοχεύει επί της ουσίας στο πρόβλημα. «Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι πως το πετυχαίνουμε. Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία», τόνισε μιλώντας στο Mega, ενώ συνέχισε προσθέτοντας ότι σε αυτήν την χρονική συγκυρία δεν έχει κανένα νόημα και δεν είναι καθόλου επωφελές να χτυπάς τους οικονομικά πιο ευάλωτους, ακόμη και αν δεν «υπακούουν» στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτός ο συνδυασμός του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων που κυκλοφορούν… ελεύθεροι και… ανεξέλεγκτοι (έκαστος για τους δικούς του λόγους) και λανθασμένης προσέγγισης από την πλευρά των Αρχών, δυστυχώς αποτελεί συνταγή… αποτυχίας. Και παράλληλα δημιουργεί την αίσθηση ότι το πρόβλημα θα παραμείνει για καιρό αφού η διασπορά είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που οι μεταλλάξεις και οι παραλλαγές του κορωνοϊού διαδέχονται η μία την άλλη, με τον κίνδυνο κάποια από αυτές να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί άμεσα και να είναι δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνη.
«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα, και ίσως μας έρχεται η Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό. Άρα κρούσματα κορωνοϊού θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη, θα πάμε στους 25.000 νεκρούς», εκτίμησε ο κ. Ιωαννίδης…