Το μυστήριο της ανοσίας στον covid λύθηκε: Αυτοί είναι οι τυχεροί που δεν θα κολλήσουν ποτέ κορωνοϊό
Βρείτε μας στο

Όλοι έχουμε στον ευρύτερο κύκλο μας ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν έχουν προσβληθεί από τον Covid19. Πολλοί αναρωτιόμαστε πως εξηγείται επιστημονικά, ενώ κάποιοι το θεωρούμε απλά θέμα… τύχης. Τελικά φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς οι επιστήμονες έρχονται να δώσουν την απάντησή τους.

Αυστραλοί, Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μια πρωτεΐνη στους ανθρώπινους πνεύμονες που κολλάει στον ιό Covid19 και τον ακινητοποιεί, πληροφορία που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν ποτέ με κορωνοϊό, ενώ άλλοι ασθενούν βαριά, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη ονομάζεται LRRC15 και πρόκειται για έναν ενσωματωμένο υποδοχέα που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωση του και τη μόλυνση άλλων ανθρώπινων κυττάρων. 

Άρα, οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό.

«Για μένα ως ανοσολόγο το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας για τον οποίο δεν ξέραμε έως τώρα και ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορωνοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον. Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων», ανέφερε ο δρ Νίλι, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

«Πώς χάθηκε αυτός ο παικταράς;»: Το υπέρογκο ποσό που λύγισε το πιο σπάνιο ταλέντο των Ακαδημιών του ΠΑΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τεστ μνήμης: Θυμάσαι τον παικταρά του ΠΑΟ με το σπάνιο ταλέντο που τον λύγισε το υπέρογκο ποσό;