Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον COVID: Τα αυτοάνοσα νοσήματα με τα οποία συνδέεται
Βρείτε μας στο

Ακριβώς 3 χρόνια μετά την εμφάνιση του Covid 19 στη χώρα μας (26/2/2020) κι ενώ προσπαθούμε να επανεκινήσουμε την καθημερινότητά μας, φαίνεται πως δεν έχουμε απαλλαγεί οριστικά από τον Covid 19.

Τι δείχνει νέα έρευνα
Ο Covid 19 φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσης ασθένειας για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος έως 43% κατά τους επόμενους μήνες μετά την αρχική οξεία λοίμωξη από τον Κορωνοιό και όσο πιο σοβαρά είχε αρρωστήσει κανείς λόγω Covid-19, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κατοπινός κίνδυνος για αυτοάνοσο νόσημα.

Στο παρελθόν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον κοροναϊό και στα αυτοάνοσα. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο διαφορετικές παραλλαγές του κοροναϊού (π.χ. η Όμικρον) συνδέονται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για αυτοάνοσο, ούτε σε ποιο βαθμό ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Όσοι ασκούνται τακτικά παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο νόσησης (11%) λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο (36%), πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρές επιπλοκές (44%) και πολύ λιγότερες πιθανότητες θανάτου (43%) σε σχέση με τα σωματικά αδρανή άτομα.
Για 150 λεπτά άσκησης μέτριας επιβάρυνσης ανά εβδομάδα μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης και επιπλοκών από Covid-19». Αυτά τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρύτανης και καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Θεοδωράκης, με βάση αποτελέσματα διεθνών μελετών.