Την λήξη των μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ωστόσο επεσήμανε πως παραμένει επίκαιρη η προστασία ευάλωτων ομάδων. Η αλήθεια είναι πως τα φαινόμενα τον φετινό χειμώνα στη χώρα μας δεν ήταν ιδιαίτερα έντονα, όμως φαίνεται πως η πανδημία επηρέασε τις ζωές μας με περισσότερους τρόπους από ότι ίσως φανταζόμαστε… ίσως έπεται και συνέχεια!
Μπορεί η πανδημία να επηρέασε την σχέση μας με τον χρόνο;
«Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο να αποκτήσουν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του χρόνου», αναφέρει η Δρ Ρουθ Όγκντεν από το τμήμα Ψυχολογίας του John Moores University στο Λίβερπουλ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αισθανόταν πως ο χρόνος περνούσε με διαφορετικό ρυθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά πριν από αυτήν.
Η βασική διαφορά, είναι ότι οι άνθρωποι που αισθάνονταν καλύτερα ή διαχειρίζονταν πιο εύκολα την κατάσταση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αισθάνονταν ότι ο χρόνος περνούσε γρηγορότερα. Στον αντίποδα, εκείνοι που ένιωθαν πως η ώρα περνούσε πολύ πιο αργά, ήταν και εκείνοι που σε γενικές γραμμές δυσκολεύτηκαν περισσότερο και που βρίσκονταν σε πιο κακή ψυχολογική κατάσταση.
Αυτές οι μεταβολές στην αίσθηση του χρόνου ήταν εμφανείς και μετά την κρίσιμη φάση της πανδημίας, τονίζει η Δρ Όγκντεν. «Έναν χρόνο μετά το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε έρευνα αισθάνονταν ότι η πανδημία είχε διαρκέσει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα».
Επηρέασε και τους Έλληνες;
Το τμήμα ψυχολογίας του παντείου πανεπιστημίου καταλήγει: «Τα βασικά συμπεράσματα από την πρώτη γενική ανάλυση ήταν ότι αν κάποιος αισθανόταν μόνος, το πέρασμα του χρόνου φάνταζε πιο αργό, κάτι που προκαλούσε ανία και δυσφορία. Επίσης, το πόσο κοντινό φαινόταν το παρελθόν ή το μέλλον είχε επίσης αλλοιωθεί κατά τη διάρκεια του lockdown, ιδιαίτερα για όσους ήταν απομονωμένοι. Συνήθως ασθενείς με κατάθλιψη βιώνουν ένα αργό πέρασμα του χρόνου, άρα η αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει αργά δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα».