Παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική, ηλιοβασίλεμα-όνειρο: Το μικρό ελληνικό νησί που παρακαλάμε να μην μάθουν οι ξένοι
Βρείτε μας στο

Γράφει η Γεωργία Τζαγκαράκη

Αν θέλεις οι φετινές σου διακοπές να σου αφήσουν να θυμάσαι όμορφες παραλίες, γραφικά καλντερίμια και ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιοβασιλέματα του κόσμου όλου, η Φολέγανδρος σε καλεί. Και πρέπει να την ακούσεις!

Για διακοπές με παρέα, με τους κολλητούς, με το αίσθημα ή με την οικογένεια. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Η Φολέγανδρος είναι το νησί όλων των ταχυτήτων, γιατί εκεί είναι που θα ζήσεις το κυκλαδίτικο όνειρο.

Το νησί που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε μυστικό λίγων, έχει αναδειχθεί πλέον ως ένας από τους πιο θελκτικούς προορισμούς της χώρας μας. Λίγο το υπέροχο κλίμα, λίγο η Χώρα της που θεωρείται από πολλούς ως η πιο όμορφη των Κυκλάδων και λίγο οι καταγάλανες κρυστάλλινες και ήρεμες παραλίες που την στολίζουν, δεν ήθελε και πολύ να την ερωτευτεί όπως έφτασε στο λιμάνι της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dan Mazilu (@dan.mazilu) στις

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά των διακοπών στην Φολέγανδρο -αρνητικά δεν θα βρούμε!- είναι πως δεν χρειάζεται να πάρεις μαζί σου το αυτοκίνητο. Όρεξη να έχεις να περπατάς και θα τα δεις όλα εύκολα. Στην Φολέγανδρο πας για «λιώσιμο» στις παραλίες και περαντζάδα στα δρομάκια. Καμία άλλη υποχρέωση, τι καλύτερο;

Πού θα κολυμπήσεις

Η Φολέγανδρος διαθέτει 10 (και καλές) παραλίες, ποιος χρειάζεται περισσότερες; Είπαμε, εκεί πάμε για να χαλαρώσουμε. Οι 4 προσεγγίζονται με τα πόδια ή το λεωφορείο και οι υπόλοιπες με τα καραβάκια στα οποία θα πρέπει σίγουρα να πεις το «ναι».

Η παραλία Βαρδιά βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Καραβοστάση και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς του νησιού. Τα νερά είναι σμαραγδένια, η άμμος ξανθή και ξαπλώστρες δεν υπάρχουν. Στο νησί γενικά δεν θα βρεις ξαπλώστρες, ούτε κάποιο beach bar. Γι’ αυτό πάρε μαζί σου την ομπρέλα σου, αλλιώς προσευχήσου για αλμυρίκι.

Παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική, ηλιοβασίλεμα-όνειρο: Το μικρό ελληνικό νησί που παρακαλάμε να μην μάθουν οι ξένοι

Χοχλίδια

Τα Χοχλίδια είναι η παραλία του Καραβοστάση που ενδείκνυται αν έχετε μικρά παιδιά στην παρέα, μιας και διαθέτει σε κοντινή απόσταση ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα. Τα νερά είναι ζεστά, ρηχά και τα υπέροχα βοτσαλάκια δημιουργούν μοναδικής ομορφιάς εικόνες.

Από την άλλη, το Λατινάκι είναι μια μικρή παραλία στην οποία θα πας για απομόνωση, ρομάντζο και παιχνίδια. Στην ίδια φιλοσοφία βρίσκεται και το Πουντάκι, η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω ενός απότομου δρόμου. Μην σας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό, θα φτάσετε και θα απολαύσετε την μικρή και απάνεμη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, τότε θα τα ξεχάσετε όλα.

Παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική, ηλιοβασίλεμα-όνειρο: Το μικρό ελληνικό νησί που παρακαλάμε να μην μάθουν οι ξένοι

Για να φτάσεις στην πιο διάσημη παραλία του νησιού, το Κάτεργο, θα πάρεις το καραβάκι από το λιμάνι του Καραβοστάση. Το ταξίδι διαρκεί μόλις 10 λεπτά και αυτό που θα αντικρύσεις είναι από μόνο του μια grande εμπειρία. Πάρε μαζί σου νερό, φόρα καπέλο και γενναία ποσότητα αντιηλιακού γιατί σκιά δεν θα βρεις ούτε για δείγμα. Παρόλα αυτά, μην αποθαρρυνθείς!

Από την άλλη, αν αποζητάς την απόλυτη ηρεμία, το Λιβαδάκι είναι αυτό που ζητάς!

Παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική, ηλιοβασίλεμα-όνειρο: Το μικρό ελληνικό νησί που παρακαλάμε να μην μάθουν οι ξένοι

Πού θα φας

Αυτοί που αγαπούν το αθάνατο σουβλάκι -όλοι δηλαδή- το «Μαραγκούδικο» πρέπει να το επισκεφτούν. Τίμιες μερίδες, λογικότατες τιμές και υλικά ποιοτικά.  Για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με θέα απαράμιλλη, ο «Ψαρομήλιγκας» θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα. Ωραίο περιβάλλον, μεγάλες μερίδες και τιμές άκρως λογικές για αυτό που σου προσφέρει.

Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι τα ματσάτα, χειροποίητα παραδοσιακά μακαρόνια με τυρί και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου. Στο εστιατόριο «Συνάντηση» θα βρεις τα τέλεια ματσάτα με κόκορα κρασάτο και ένα σωρό άλλα μαγειρευτά σε υπέροχα πιάτα. Δοκιμάστε το.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 💧 MY GREECE 💧 (@mygreecegr) στις

Πού θα μείνεις

Στην Φολέγανδρο θα βρεις αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία με λογικές τιμές, για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Ο καλύτερος τόπος διαμονής είναι η Χώρα του νησιού, καθώς θα είσαι ένα βήμα μακριά από την διασκέδαση τις νυχτερινές ώρες. Εξάλλου είπαμε το νησί ενδείκνυται για πεζοπορία, αφού είναι ένας μικρός τόπος που σε καλεί να το εξερευνήσεις.

Η Χώρα

Όπως είπαμε, η Χώρα της Φολέγανδρου για πολλούς θεωρείται η πιο όμορφη των Κυκλάδων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων και απέχει μόλις 3,5 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση. Είναι γεμάτη λευκά παραδοσιακά σπιτάκια, σοκάκια και πλακόστρωτους δρόμους, ασπρισμένες αυλές και πολλές πλατείες. Απαγορεύεται η διέλευση τροχοφόρων και έτσι οι ατελείωτοι περίπατοι επιβάλλονται.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cyclades Gram (@cycladicgram) στις

Να μην ξεχνάμε και το… Κάστρο

Ένας μεσαιωνικός οικισμός που χτίστηκε για να προστατεύει τους κατοίκους από τις εισβολές των πειρατών, είναι το πιο όμορφο σημείο του νησιού. Η βορεινή του πλευρά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική. Τα σπιτάκια του Κάστρου είναι εκεί για παραπάνω από 10 αιώνες, παρόλα αυτά διατηρούνται σε άψογη κατάσταση και με εξαιρετική αρχιτεκτονική.

Οι δρόμοι Κάτω Ρούα και Μέσα Ρούα είναι από τα πιο πολυφωτογραφισμένα σημεία του Αιγαίου. Μια βόλτα θα σου δώσει να καταλάβεις την αιτία.

ΤΟ ηλιοβασίλεμα

Για το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έχουν χυθεί άπειροι τόνοι μελάνης. Για εκείνο της Φολεγάνδρου πολύ λιγότεροι και για αυτό τον λόγο διατηρεί ακόμα το ανεξάντλητο, παραδοσιακό και ρομαντικό χρώμα του. Αν αποφασίσεις να κάνεις πρόταση γάμου στο κορίτσι, αν θες να ρομαντζάρεις δίχως αύριο ή αν απλά επιθυμείς να πας να αναλογιστείς τα πεπραγμένα της ζωής σου, το ηλιοβασίλεμα θα είναι εκεί να σου χαρίσει το πιο όμορφο φόντο του κόσμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αργύρης Παπαδόπουλος 🇬🇷 (@argurhs_p) στις

Εκεί χειροκροτήματα δεν υπάρχουν, αλλά γύρω στις 20:30 το βράδυ θα νιώσεις πως ζεις στην πιο όμορφη μεριά του πλανήτη. Μην το χάσεις.

Νομίζουμε πως κάπως έτσι έγιναν ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει φέτος να επιλέξεις την Φολέγανδρο. Αν όχι, μια δοκιμή θα σε πείσει…