Παράδεισος, ο (αρσενικό & ιδιωματικό θηλυκό): 1. (θρησκεία) σύμφωνα με μερικές θρησκείες, ο αιώνιος τόπος γαλήνης και ευτυχίας, όπου πηγαίνουν οι ψυχές των ανθρώπων, όταν αυτοί πεθάνουν
≈ συνώνυμα: παράδεισο, Εδέμ
2. (κατ’ επέκταση) τόπος μαγευτικός, πάρα πολύ όμορφος, ονειρεμένος.
Σύμφωνοι, η ετυμολογία της λέξης στα λεξικά είναι κάτι παραπάνω από πλήρης και μας καλύπτει. Ωστόσο, αυτές είναι οι «συμβατικές» εξηγήσεις του όρου, που κολυμπούν περισσότερο στα νερά της θεωρίας.
Τι γίνεται, όμως, αν θέλεις να κολυμπήσεις σ’ έναν ονειρώδη, ρεαλιστικό, καταγάλανο παράδεισο;
Απλό: πηγαίνεις στην Κεφαλονιά και, πιο συγκεκριμένα, στην καλύτερη παραλία του νησιού (ενδεχομένως και ολόκληρης της Ελλάδος- μια… δοκιμή θα σας πείσει), εκεί που το γαλάζιο των Εγκρεμνών συναντά την ομορφιά του Μύρτου και δίνει για αποτέλεσμα ένα «απτό» όνειρο.
Ο λόγος για την Πλατιά Άμμο, στην οποία ο όρος «κύμα» είναι εξίσου άγνωστος με το «αυθωρεί»: στη χερσόνησο της Παλικής, λίγο μετά τη Μονή Κηπουραίων, φιγουράρει (μιας και πρόκειται γι’ αληθινή ζωγραφιά) η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού, η οποία σκεπάζεται από επιβλητικά βράχια και σου κλέβει την καρδιά δια παντός με τα καταγάλανα νερά της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, βέβαια, η πρόσβαση έμοιαζε με μίνι-μαρτύριο, μιας και ο επισκέπτης χρειαζόταν να κατέβει 450 σκαλοπάτια προκειμένου να φτάσει κάτω. Αλλά άξιζε πέρα για πέρα, μιας και το τελικό αποτέλεσμα σε δικαίωνε σε βαθμό που έλεγες ότι και λίγα ήταν τα 450 και για πλάκα έκανες τα διπλάσια για να ρίξεις έστω και μια βουτιά.
Όμως, ο σεισμός που έγινε στο Ληξούρι το 2014 κατέστρεψε τα σκαλάκια ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χώματος παντού. Πλέον, ο μόνος τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι με καραβάκι από τις κοντινές παραλίες, αν και υπάρχουν ακόμα και σήμερα ορισμένοι τολμηροί που κατεβαίνουν (δεν το συνιστούμε, πάντως, μιας και είναι αρκετά επικίνδυνο).
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λίαν συντόμως, πάντως, αυτό πρόκειται ν’ αλλάξει, μιας και έχει δρομολογηθεί η επιστροφή στην… κανονικότητα: μιλώντας πριν από λίγο καιρό στο Menshouse, ο δήμαρχος Ληξουρίου, κ. Γιώργος Κατσιβέλης, τοποθετήθηκε για το ζήτημα της Πλατιάς Άμμου, αποκαλύπτοντας το μεγαλεπήβολο σχέδιο.
Είπε χαρακτηριστικά: «Η παραλία της Πλατιάς Άμμου για τη Δημοτική Αρχή είναι η ‘ναυαρχίδα’ των αξιοθέατων της περιοχής μας και έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση της με τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης. Για το λόγο αυτό την έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Παλικής προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πρόσβαση με έναν τρόπο που από μόνος του θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον επισκέπτη ο οποίος θα ζήσει όχι μόνο τη μοναδική εμπειρία μιας υπέροχης παραλίας και του φυσικού κάλους της περιοχής αλλά συνολικά του τρόπου πρόσβασης.
Ένα ασανσέρ ύψους 100 μέτρων θα σε κατεβάζει στο επίπεδο της θάλασσας και από εκεί ένα τούνελ μήκους 130 μέτρων θα σε οδηγεί στην αμμουδιά. Με τη μέθοδο αυτή αφενός θα μείνει αναλλοίωτο το τοπίο αφετέρου θα εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύκολη για όλους πρόσβαση στην παραλία».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ανέγγιχτη ομορφιά της Πλατιάς Άμμου (εξυπακούεται πως πρόκειται για ανοργάνωτη παραλία) είναι θέμα χρόνου ν’ ανοίξει και πάλι τις πύλες της στο ευρύ κοινό, μέσω ενός εκπληκτικού τούνελ και ενός μεγάλου ασανσέρ που θα κατεβάζει τον κόσμο κάτω. Εκτός από το μπάνιο και η κατάβαση θα είναι πλέον μια πραγματική εμπειρία ζωής.
Όποιος πάει, λοιπόν, στο εγγύς μέλλον στην Κεφαλονιά, θα ‘χει την ευκαιρία να δει μόνος του πώς είναι ένας επίγειος παράδεισος.
Καλό το λεξικό, δε λέμε, όμως έχει άλλη χάρη να το βλέπεις από κοντά…