Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)
Βρείτε μας στο
Διακοπές

Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι το ότι ακόμα και όσοι κολύμπησαν στα νερά της και πήραν μια γεύση από την όλη μαγεία του σκηνικού, αντιμετώπισαν το «κλείσιμό» της ως Θείο δώρο.

Οι ντόπιοι τη γνωρίζουν ως «Maya Bay». Οι υπόλοιποι αναφερόμαστε σε αυτή απλά ως «The Beach». Όπως ακριβώς τη γνωρίσαμε.

Ήταν το 2000 όταν η ομορφιά του «Maya Bay» απέκτησε κινηματογραφική υπόσταση, με τις λήψεις του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στη λευκή άμμο της ωραιότερης παραλίας του κόσμου -όπως την αποκαλούν- να ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Η ταινία «The Beach» μπορεί να μην σημείωσε την επιτυχία στην οποία ήλπιζαν οι συντελεστές της, συζητιέται όμως μέχρι σήμερα χάρη στο μοναδικό της setting.

Γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος και μοναδική, άγρια θέα συνθέτουν το πορτραίτο της πιο εξωτικής παραλίας που είδαν ποτέ τα μάτια μας.

Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)

Η ονειρική παραλία της ταινίας δεν είναι άλλη από τον κόλπο Maya Bay στο νησί Koh Phi Phi Leh της Νότιας Ταϊλάνδης το οποίο μετά την κυκλοφορία της κατέληξε να υποδέχεται περίπου 6.000 τουρίστες καθημερινά, οι οποίοι έφταναν για να κολυμπήσουν στα τυρκουάζ νερά της και να απολαύσουν την παραμυθένια θέα.

Τους αδικεί κανείς; Σίγουρα όχι. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει και την αναμενόμενη φθορά του διασημότατου πλέον μέρους από την τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Τα καραβάκια που έφταναν στα νερά της από Phi Phi, Phuket και Krabi δεν είχαν τέλος, με το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικοσύστημα στο σύνολό του να καταστρέφονται μέρα με τη μέρα σε τόσο ανησυχητικό βαθμό, που η ανάληψη δράσης κρίθηκε αναγκαία.

Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως μιλάμε για ένα θαύμα της φύσης διόλου προετοιμασμένο να δεχτεί στον βαθμό που συνέβη την ανθρώπινη παρέμβαση. Πριν την κινηματογραφική παραγωγή που την έκανε διάσημη, η ανθρώπινη παρουσία δεν είχε καταφέρει να την επηρεάσει στο ελάχιστο.

Δυστυχώς, τα πράγματα άλλαξαν μέσα σε λίγους μήνες.

Ολοένα και περισσότερες φωτογραφίες ανέβαιναν στα social media και όσο περνούσε ο καιρός, αντί ο κόλπος Maya να ξεχνιέται, κέρδιζε ακόμα μεγαλύτερη προβολή.

Μέχρι που δόθηκε τέλος. Φεβρουάριος 2018 και τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους τουρίστες.

Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)

Όπως αρχικά ανακοινώθηκε από τις τοπικές Αρχές, η παραλία θα έμενε κλειστή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου ο εντυπωσιακός κοραλλιογενής ύφαλος που έλκυε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο -και του οποίου το 80% είχε υποστεί τεράστια καταστροφή- να μπορέσει να ανακάμψει.

Να καταφέρει να μείνει ανέγγιχτος από το απαιτητικό ανθρώπινο είδος που κανένα πρόβλημα δεν είχε να απολαύσει την παραμονή του στο νούμερο ένα θέρετρο της χώρας ακόμα και εις βάρος του οικοσυστήματος. Εντέλει, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μην επιτρέψουν περαιτέρω καταστροφή.

Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)

Η Maya Bay μένει κλειστή επ’ αόριστον. «Αυτό που κάναμε ήταν απλό: Είπαμε, ‘επιτέλους, κάντε ένα διάλειμμα. Δώστε την ευκαιρία στη φύση να ξεκουραστεί. Θα είστε περήφανοι που το κάνατε αυτό. Θα υπάρχει εκεί και για την επόμενη από τη δική σας γενιά. Αρκεί να την αφήσετε να αναγεννηθεί’», σχολίασε παράγοντας.

Να λυπηθείς ή να χαρείς; Παραδόξως, τα σχόλια στον διεθνή Τύπο αλλά και αυτά των χρηστών του διαδικτύου στις σχετικές αναρτήσεις ήταν πέρα για πέρα ενθαρρυντικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κοινού συμφώνησε πως αυτή ήταν η σωστή απόφαση.

Κάθε χρόνο οι επισκέπτες γίνονταν ακόμα περισσότεροι, με τους ντόπιους να είναι πεπεισμένοι πως σε μερικά χρόνια η παραλία δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην τωρινή της μορφή.

Η παραλία-όνειρο που καταστράφηκε από τις ορδές των τουριστών (Pics)

Δεν θα ήταν, βλέπεις, η πρώτη φορά που η ανθρώπινη παρουσία θα ισοπέδωνε κάποιο θαύμα της φύσης…

Και φέτος λοιπόν, την «Παραλία» την απολαμβάνουμε μόνο μέσα από φωτογραφίες. Και δεν θα πρέπει να στεναχωριόμαστε καθόλου γι’ αυτό.