Το Καλάδι: Η παραλία-όνειρο στα Κύθηρα που «τρέλανε» τον Guardian (Pics)

Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον νούμερο 1 προορισμό του (κάθε) καλοκαιριού- όχι, γι’ αυτό έχουν «φροντίσει» η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πιο… αθόρυβη επιλογή.

Παρά την σπουδαία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το γεγονός πως φιγουράριζαν στον τίτλο αμέσως μετά το «Ταξίδι στα», τα Κύθηρα παραμένουν μια εναλλακτική επιλογή για τους θερινούς μήνες.

Αν θέλετε την γνώμη μας κακώς, κάκιστα: το νησί της νοτίου Ελλάδας αποτελεί ένα οφθαλμικό-και όχι μόνο- διαμάντι, το οποίο προσφέρει πληθώρα συγκινήσεων στους ταξιδιώτες, με τις υπέροχες παραλίες του να κλέβουν με συντονισμένες κινήσεις την παράσταση.

Οι περισσότεροι μάλλον θα υποστηρίξουν πως το Καλάμι είναι η καλύτερη παραλία σε ολόκληρα τα Κύθηρα- ενδεχομένως επηρεασμένοι και από το γεγονός πως απαιτείται περιπέτεια αρκετής ώρας προκειμένου να φτάσεις σε αυτήν-, όμως το πραγματικό νο1 βρίσκεται λίγο πιο πέρα.

Το Καλάδι, περί ου ο λόγος, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Πρόκειται για μια εκθαμβωτική, εκτός εισαγωγικών, βοτσαλωτή παραλία με εξωπραγματικά γαλασοπράσινα νερά που, πιστέψτε μας, θα σας κόψουν την ανάσα σε βαθμό που θα φλερτάρετε με την ηθελημένη ασφυξία.

Τρεις υπέροχοι όρμοι- με τον τρίτο να είναι και ο πιο εντυπωσιακός, μιας και περνάτε μέσα από σπηλιά για να φτάσετε εκεί- θ’ αποζημιώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό τουρίστα, ο οποίος, βέβαια, θα πρέπει πρώτα να οδηγήσει για λίγη ώρα σε χωματόδρομο και στη συνέχεια να κατέβει περίπου 150 λιθόστρωτα σκαλάκια προκειμένου να φτάσει κοντά στο νερό.

Το Καλάδι, ωστόσο, ενδείκνυται για τις μέρες που δε φυσάει καθόλου ή, έστω, φυσάει δυτικός άνεμος, καθώς (αυτό είναι κάτι που μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν και οι ντόπιοι) αν πέσετε σε μέρα με νότιο ή δυνατό βόρειο άνεμο τότε καλύτερα να το αποφύγετε, μιας και σηκώνει πολύ, και επικίνδυνο, κύμα.

Η παραλία είναι ήσυχη ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο και μια «αδιάσπαστη» ηρεμία καλύπτει τα πάντα, μιας και δεν είναι οργανωμένη. Την τελευταία τριετία, όμως, υπάρχει μια καντίνα στο πάρκινγκ απ’ όπου και μπορείτε να προμηθευτείτε τ’ απαραίτητα, καθώς επίσης και 2-3 παιδιά που εκτελούν χρέη… ντελίβερι αν τους το ζητήσετε και θα σας φέρουν νερό, σαντουιτσάκια και λοιπά καλούδια, ανεβοκατεβαίνοντας συνεχώς τα σκαλοπάτια.

Γι’ αυτό, αν επιλέξετε να παραγγείλετε, προσπαθήστε να το κάνετε μία φορά και να μην τα εξαντλήσετε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Καλάδι μοιάζει με υγρό παράδεισο επί της ελληνικής γης, καθώς η ομορφιά του δεν αμφισβητείται από κανέναν. Μάλιστα, ο πολύς Guardian, το συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 40 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης (εκεί όπου, μεταξύ άλλων, φιγουράρουν ακόμα 4 ελληνικές).

Βέβαια, υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος για τις πιο σεμνότυφες ψυχές: αρκετοί άνθρωποι όταν πηγαίνουν στο Καλάδι αισθάνονται πιο κοντά στον Homo Sapiens εαυτό τους κι επιλέγουν να κυκλοφορούν στην παραλία όπως τους γέννησε η μάνα τους- όχι 40 εκατοστά, γυμνοί εννοούμε.

Αν δεν είστε φαν του γυμνισμού, λοιπόν, ή αν για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν τον αντέχετε, τότε…

Τότε κακό του κεφαλιού σας.

Διότι εδώ μιλάμε για το Καλάδι.

Δείτε τις φώτο στην παρακάτω gallery και θα συμμεριστείτε κι εσείς τον ενθουσιασμό μας…