3500 κλίνες και δεν έφταναν: Το νησάκι- έκπληξη που είχε φέτος την καλύτερη τουριστική σεζόν στην Ελλάδα (Pics)

Όρεξη να 'χεις, να ανακαλύπτεις μικρές δόσεις παραδείσου στις μαγικές ακρογιαλιές του
3500 κλίνες και δεν έφταναν: Το νησάκι- έκπληξη που είχε φέτος την καλύτερη τουριστική σεζόν στην Ελλάδα (Pics)
28 Ιουνίου 2020 | 10:33


Το Βαθύ, φωλιασμένο στο μυχό ενός κλειστού όρμου με δαντελωτές ακτές, είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού – η πρώτη γραφική εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης. Στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν τα απομεινάρια του παλιού Ενετικού φρουρίου, αλλά και το μικρό νησί Λαζαρέτο, πάνω στο οποίο βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Σωτήρα, ιδιαίτερα δημοφιλής για τελέσεις γάμων λόγω της μοναδικής τοποθεσίας της.

Κάτω από τη σκιά του βουνού Καθαρά ξεχωρίζουν εντυπωσιακά μονώροφα ή διώροφα παραδοσιακά κτίρια με τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές, ενώ τα γραφικά σοκάκια σφιχταγκαλιάζουν το λιμάνι. Εκεί, στη συνοικία Μύλος, επικεντρώνεται η νυχτερινή ζωή του νησιού, χάρη στα πέντε – έξι μπαράκια που βγάζουν τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας τις απόλυτες στιγμές χαλάρωσης (ή… ρομάντζου, όπως το πάρει κανείς), με θέα το φωτισμένο λιμάνι.

Στο νησί των αντιθέσεων – βραχώδες και ορεινό αλλά και διασπαρμένο με γόνιμες και καταπράσινες κοιλάδες – υπάρχουν αρκετά γραφικά ορεινά χωριά, όπως το Κιόνι, ο Σταυρός, η Ανωγή κι η Εξωγή και ο Πλατρειθιάς. Στην Ανωγή βρίσκεται το γραφικό Μοναστήρι των Καθαρών με την επιβλητική θέα, καθώς και το περίφημο Σπήλαιο των Νυμφών, που εκτός από τη γεωλογική διάσταση, φημίζεται και για τη μυθολογική.

Στην Ιθάκη επίσης θα επαναπροσδιορίσεις τι σημαίνει καλοφαγία, απολαμβάνοντας «σπιτικούς» μεζέδες και φρέσκο ψάρι σε εξαιρετικές τιμές, δίπλα στη θάλασσα. Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι το αρνάκι τσερέπα (που ουσιαστικά έχει πάρει το όνομα του από το τοπικό παραδοσιακό σκεύος). Οι πίτες έχουν την τιμητική τους εκεί, με πιο χαρακτηριστική την μπακαλόπιτα (με μπακαλιάρο και ρύζι) και σε ρόλο συνοδευτικό την κρεατόπιτα και την κρεμμυδόπιτα. Παστιτσάδα, ντομάτες αυγολέμονο και αστακομακαρονάδα με λευκή σάλτσα από λεμόνι συμπληρώνουν το τοπικό μενού, που όπως είπαμε βαδίζει σε απόλυτη αρμονία με τον… τιμοκατάλογο.

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved