Ένας γεμάτος χρόνος με την πανδημία του κορωνοϊού να καθορίζει τη ζωή μας σε τόσους πολλούς τομείς μπορεί να είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα μπροστά στην αιωνιότητα αλλά ταυτόχρονα, είναι ό,τι πρέπει για να μας αλλάξει τις συνήθειες. Αυτό γίνεται αισθητό πολλές φορές: ας πούμε, κάποιοι θα εκπλαγούν όταν στον δρόμο δεν θα βλέπουν πια ανθρώπους με μάσκες ή όταν θα ξαναδούμε γεμάτα γήπεδα. Ο κορωνοϊός θα μας έχει αλλάξει τα στάνταρ που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και σε πολλά επίπεδα αυτό θα είναι ξεκάθαρο.
Υπάρχουν όμως και τα επίπεδα αλλαγής που δεν τα καταλαβαίνουμε, που θα πρέπει να μας επισημανθούν για να τα συνειδητοποιήσουμε. Εκείνες οι συνήθειες που προκύπτουν αυθόρμητα και όχι ηθελημένα. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ένας τέτοιος τομέας είναι και οι διακοπές. Μπορεί για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι να διψάμε για καλοκαιρινές διακοπές, να αγωνιούμε για το κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να τις πραγματοποιήσουμε αλλά η ίδια η έννοια των διακοπών έχει αρχίσει να γίνεται εντελώς διαφορετική σε επίπεδο πρόσληψης για πάρα πολύ κόσμο.
Η Airbnb, η εταιρία δηλαδή που βίωσε στο πετσί της τις συνέπειες της απαγόρευσης μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, έκανε μια βαθιά μελέτη αναφορικά με το πως αναμένεται να διαμορφωθούν οι συνήθειες των επίδοξων τουριστών το προσεχές καλοκαίρι. Και αν και δεν αμφισβητείται πως άπαντες θέλουν να κάνουν διακοπές σαν… κολασμένοι, το πως θέλουν να τις κάνουν δείχνει πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν.
Αν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται και η φιλοδοξία των κυβερνήσεων είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Γι’ αυτό οι τουρίστες και τη φετινή χρονιά θα στραφούν σε άλλου είδους διακοπές και η Airbnb το γνωρίζει αυτό και περιμένει άλλη μια χρονιά ύφεσης.
Πιο συγκεκριμένα φέτος οι πολίτες θα επικεντρωθούν σε στιγμές ξενοιασιάς κυρίως με την οικογένεια και με λίγους φίλους που έχουν επιλέξει στην κοινωνική τους φούσκα.
Η έρευνα της εταιρίας μάλιστα έδειξε πως η επίσκεψη σε οικογένεια και φίλους είναι φέτος το είδος του τουρισμού που θα κάνει θραύση. Μιλάμε για αύξηση της τάξης του 41% γεγονός που δείχνει ότι οι παραδοσιακές διακοπές αναψυχής των προηγούμενων ετών που ευνοούσαν το Airbnb και φέτος θα είναι μια ανάμνηση παλιά.
Οι πολίτες σύμφωνα με όσα δηλώνουν θα προτιμήσουν να κάνουν οικογενειακές διακοπές σε εξοχικά ή σε κατοικίες που θα νοικιάσουν με τον μήνα, αφήνοντας στην άκρη τις βραχυχρόνιες διακοπές.
Θα πρέπει επίσης να ξεχάσουμε εκείνο το απλοϊκό διαχωρισμό με βάση την ηλικία που ήθελε τους νέους να γουστάρουν ξέφρενες διακοπές γεμάτες πάρτι και ένταση και τους πιο μεγάλους σε ηλικία να τις αντιλαμβάνονται μέσα από ένα πρίσμα ηρεμίας και ξεγνοιασιάς. Πλέον, αυτός ο διαχωρισμός δεν υπάρχει. Στην εποχή του κορωνοϊού οι στιγμές ξενοιασιάς με φίλους και οικογένεια λείπουν σε όλους: ξεχάστε με άλλα λόγια τα ατελείωτα «Μύκονοοος» και το αχαλίνωτο κλάμπινγκ. Στις εποχές της πανδημίας η φάση είναι… άραγμα.
«Μόλις ο κόσμος νιώσει ασφαλής να ταξιδέψει, θα το κάνει. Αλλά θα μοιάζει διαφορετικό απ’ ό,τι πριν την πανδημία. Το ταξίδι θα θεωρείται αντίδοτο στην απομόνωση και την αποσύνδεση. Δεν λείπουν στους ανθρώπους τα σημεία ενδιαφέροντος, τα συνωστισμένα λεωφορεία και τα γεμάτα τουρίστες λόμπι. Ο μαζικός τουρισμός είναι στην πραγματικότητα μια διαφορετική μορφή απομόνωσης, είσαι ανώνυμος, συγχρωτίζεσαι άλλους ταξιδιώτες και δεν βιώνεις ποτέ πραγματικά τους ανθρώπους και την κουλτούρα της κοινότητας. Αυτό που θέλουν τώρα οι άνθρωποι από τον τουρισμό είναι αυτό που έχουν στερηθεί, να περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους», τονίζει ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Airbnb, Brian Chesky.
Κάτι άλλο δε που έχει διαφοροποιηθεί στις εποχές της πανδημίας είναι ο διαχωρισμός ελεύθερου χρόνου και εργασίας. Με την τηλεργασία να έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα εφαρμογής, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν βγαίνουν καν από το σπίτι τους για να δουλέψουν. Αλλά και το αντίστροφο: σχολάνε και… δεν φεύγουν καν από τη δουλειά αφού έτσι κι αλλιώς είναι σπίτι τους! Τι σημαίνει αυτό; Ότι η έννοια της άδειας θα είναι σχετική: πάνε οι εποχές που ο άλλος έπαιρνε 20 μέρες άδεια, πήγαινε στα νησιά και μετά γυρνούσε στην πόλη και τη δουλειά. Πλέον, θα μπαίνει το καλοκαίρι και με το λάπτοπ ως καλύτερο φίλο, ο κόσμος ίσως να δουλεύει από τις… παραλίες.
Είπαμε: νέες εποχές…