Κάποιοι λένε πως πρόκειται περί υπερβολής, κάποιοι άλλοι πως οι εκτιμήσεις είναι απόλυτα ακριβείς: ζούμε άραγε το πιο καυτό και βασανιστικό καλοκαίρι των τελευταίων 24 χρόνων; Μπορεί άραγε να συγκριθεί μόνο με το εφιαλτικό 1987 το φετινό καλοκαίρι; Μικρή σημασία έχει μια απάντηση ακριβείας στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Η ουσία δεν αλλάζει: η κατάσταση είναι εφιαλτική και οι διακοπές μακριά από την Αθήνα ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρξαν μεγαλύτερη αναγκαιότητα.
Αυτό βέβαια είναι μια κουβέντα. Διότι, μαντέψτε: στην ίδια απόγνωση που βρίσκεσαι εσύ (ο ανώνυμος αναγνώστης αυτού του κειμένου) βρίσκονται… όλοι. Ακόμα και άνθρωποι που τα προηγούμενα καλοκαίρια δεν την έβρισκαν πολύ να κάνουν διακοπές μέσα στον Αύγουστο και προτιμούσαν να περάσει η φουλ τουριστική σεζόν και να την κοπανήσουν από Σεπτέμβρη που είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, φέτος δεν το διαπραγματεύονται: θέλουν να φύγουν όπως-όπως, ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν πως θα μείνουν στην Αθήνα τον Αύγουστο κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι μια αληθινή μάχη για το ποιος θα προλάβει να κλείσει διακοπές διεξάγεται και ήδη πολύ συγκεκριμένοι τουριστικοί προορισμοί στην ελληνική επικράτεια έχουν πάψει να είναι διαθέσιμοι για την καρδιά του Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τους αριθμούς που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες, όπου δηλώνονται βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων με σήμα του ΕΟΤ, οι προκρατήσεις, για το διάστημα ανάμεσα στις 13 και τις 18 Αυγούστου, αγγίζουν ακόμη και το 100% σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας!
Αντίστοιχα, δυσθεώρητα ποσοστά προκρατήσεων θα συναντήσει κανείς τόσο στην Χαλκιδική όσο και στην Πελοπόννησο που αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του φετινού καλοκαιριού, η μεν Χαλκιδική για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας, η δε Πελοπόννησος για εκείνους της Αττικής: αν μάλιστα στην εξίσωση μπουν και οι τουρίστες από το εξωτερικό, καταλαβαίνει κανείς εύκολα το τι πανικός γίνεται για να ζήσει κανείς στην ελληνική εξοχή το φετινό καλοκαίρι.
Με δεδομένο πως όλος αυτός ο πανζουρλισμός έχει εκτοξεύσει τις τιμές όπως είναι αυτονόητο, το πενθήμερο 13-18 Αυγούστου δεν θα καθοριστεί -σε επίπεδο διακοπών- μόνο από την πολυκοσμία αλλά και από την ακρίβεια: τα 600 ευρώ μόνο για την διαμονή φαίνεται πως είναι το χαμηλότερο μαξιλαράκι εκείνη την περίοδο. Με άλλα λόγια, αν τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν να σπαταλήσεις κάτι παραπάνω από έναν βασικό μισθό μόνο για διαμονή προκειμένου να κάνεις πέντε μέρες διακοπές, θα πρέπει να την ψάξεις πολύ καλά.
Και όμως, αν ψαχτείς καλά θα βρεις και μέρη που μπορείς να κάνεις διακοπές με κάτω από 600 ευρώ. Στο εξαιρετικό ρεπορτάζ της Ημερησίας και του Θεμιστοκλή Μπάκα θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες και οικονομικά δεδομένα για κάθε προορισμό. Εμείς απ’ το συγκεκριμένο ρεπορτάζ διαλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 5 πανέμορφα μέρη που μπορείς να βρεις κατάλυμα για ένα πενθήμερο μεταξύ 13-18 Αυγούστου με 540 περίπου ευρώ.
-Το Νότιο Πήλιο όπου μπορείς να κάνεις διακοπές με 531 ευρώ. Και μιλάμε τώρα για ένα από τα όμορφα μέρη της Ελλάδας, έτσι;
https://www.youtube.com/watch?v=qQypUSMY098
-Η Πρέβεζα όπου με 530 ευρώ μπορείς να βγάλεις εκεί τον δεκαπενταύγουστο. Μην ψαρώνεις που δεν είναι η Σαντορίνη, μόλις ένας περίπατος στο λιμάνι της είναι ικανός να σε κάνει να πάθεις πλάκα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
-Μόλις με 328 ευρώ μπορείς να αποδράσεις στο Λιτόχωρο. Εντάξει, η θάλασσα δεν είναι ακριβώς δίπλα αλλά αν είσαι από αυτούς που βαριούνται την πολυκοσμία των παραλιών και ψήνονται με βουνό, καλύτερη απόδραση δεν παίζει.
-304 ευρώ για να βρεθείς πέντε μέρες στην Ολυμπία, την πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων δεν τα λες και πολλά, έτσι; Πέρα από την πλάκα, το μέρος είναι μούρλια και οι παραλίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
-Και η Καλαμάτα μπορεί να μην είναι τόσο διαφημισμένος καλοκαιρινός προορισμός αλλά όπως γενικά στα περισσότερα μέρη της Πελοποννήσου δεν υπάρχει περίπτωση να μην απολαύσεις τις διακοπές σου. Και με μόλις 540 ευρώ, ε…
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.